مهارت های نرم (soft skills)، به مهارت های غیر تخصصی و غیر فنی گفته می شود که در زمینه های شغلی، تحصیلی و اجتماعی اثر گذار هستند. برخی از مهمترین مهارت های نرم شامل تفکر انتقادی، حل مسئله، رهبری، مدیریت زمان، انگیزه، کار گروهی، خلاقیت، مذاکره، ریسک پذیری، مدیریت تعارض و… می شوند. مهارت های نرم به عنوان یکی از مهمترین مهارت های مود نیاز افراد باعث پیشرفت شغلی و تقویت روابط مختلف در زندگی می شوند. افرادی که مهارت های نرم خود را تقویت کرده اند، می توانند به راحتی با اطرافیان خود ارتباط برقرار کنند. در این مقاله به طور مفصل در مورد مهارت های نرم صحبت کرده ایم.
مهارت های نرم چیست؟
مهارت های نرم به مجموعه ای از ویژگی های شخصیتی، رفتاری و نگرش هایی گفته می شود، که نحوه تعامل و کیفیت روابط شخصی، کاری و اجتماعی را تحت تاثیر قرار می دهند. مهارت های نرم متنوع هستند و با توجه به هر شغل یا موقعیت، تعدادی از آن ها از اهمیت بیشتری برخوردار می شوند، مثلا مهارت ارتباط موثر و انتقاد پذیری در مشاغل خدماتی از اهمیت بالاتری برخوردار هستند. بهترین زمان آموزش مهارت های نرم به افراد، دوران کودکی و نوجوانی آن ها است. در این سنین، افراد به راحتی می توانند مهارت های اجتماعی و بین فردی را آموخته و استفاده کنند.
به عبارت دیگر، مهارت نرم به مهارتی گفته می شود که غیر تخصصی است و یادگیری و استفاده از آن، نیازمند صرف زمان و پرداخت هزینه بسیار زیاد نیست. به کارگیری مهارت های نرم در زندگی و کار باعث می شود تا همکاران، دوستان و اعضای خانواده احساس بسیار خوبی از همکاری و برقراری ارتباط داشته باشند. ویژگی های مهارت های نرم عبارتند از:
- یادگیری آسان
- قابل انتقال به دیگران
- عدم نیاز به تخصص
- کاربرد گسترده در زندگی
مطلب مفید: مهارت های زندگی چیست؟ آشنایی با مهارت های ده گانه زندگی
اهمیت مهارت های نرم
مهارت های نرم در رزومه، فرآیند مصاحبه کاری و عملکرد شغلی نقش قابل توجهی دارند. دلیل دیگر اهمیت مهارت های نرم این است که، باعث بهبود روابط اجتماعی، افزایش شانس پذیرفته شدن در استخدام و روابط خوب با همکاران می شود و به راحتی قابل یادگیری و انتقال است. اهمیت مهارت های نرم را می توان در ارتقا توانایی های شخصی و ویژگی های رفتاری و شخصیتی افراد دانست.
انواع مهارت های نرم
مهارت های نرم انواع مختلفی دارند که بهره مندی از آن ها در زندگی و کار، بسیار سومند است. مهارت های نرم نحوه تعامل فرد با دیگران را نشان می دهند. مهارت های نرم نشان می دهد که فرد چقدر توانایی سازگاری و کنار آمدن با شرایط مختلف را دارا است
و می تواند از چالش ها با کمترین آسیب عبور کند. انواع مهارت های نرم عبارتند از:
- ارتباط موثر
- رهبری
- تفکر انتقادی
- کار گروهی
- خلاقیت
- مدیریت زمان و برنامه ریزی
- حل مسئله
- هوش هیجانی
- انطباق پذیری
- مدیریت تعارض
- اخلاق کاری
- ریسک پذیری
- مذاکره
- گوش دادن فعال
- مثبت اندیشی
۱. ارتباط موثر از انواع مهارت های نرم
یکی از مهمترین انواع مهارت های نرم، مهارت برقراری ارتباط موثر با دیگران است. ارتباط موثر به عنوان یک مهارت نرم، شامل توانایی درک و انتقال اثر بخش نقطه نظرات، دیدگاه ها و افکار در روابط بین فردی است. افرادی که در مهارت ارتباطی با کیفیت تبحر داشته باشند، معمولا کمتر دچار تعارض و چالش با دیگران می شوند، چرا که می توانند روابط بین فردی را به بهترین شکل خود حفظ کنند.
به عنوان یک مثال برای ارتباط موثر می توان فردی را در نظر داشت که در محیط کار خود روابط خوبی را با همکارانش برقرار کرده و در جلسات گروهی می تواند به بهترین شکل ممکن مفاهیم مد نظر خود را به آن ها منتقل کند. برخی از مهمترین مهارت های لازم در ارتباط موثر شامل موارد زیر است:
- گوش دادن فعال
- ارتباط کلامی و غیر کلامی
- ارتباط نوشتاری
- توانایی بالا در ارائه مفاهیم
۲. رهبری، یکی از انواع مهارت های نرم
رهبری یکی از انواع مهارت های نرم است که شامل توانایی راهنمایی، هدایت و مدیریت اعضای یک تیم یا گروه می شود. یکی از بارز ترین مهارت های نرم در مدیریت، توانایی رهبری است. یک رهبر کاربلد، می تواند به خوبی ویژگی های اعضای گروهش را شناسایی کرده و برای بالا بردن کیفیت همکاری، موارد مورد نیاز را بر عهده آن ها بگذارد. از دیگر وظایف رهبری، به عنوان یک مهارت نرم مهم، توانایی مذاکره، تعیین نقشه راه و چشم اندازی واضح و روشن برای پیشبرد اهداف است.
برای مثال یک مدیر را در نظر بگیرید که به دلیل نداشتن مهارت نرم رهبری، نمی تواند کارمندانش را به خوبی مدیریت کرده و دستیابی به اهداف مورد نظر با مشکل مواجه خواهد شد. چند نمونه از مهارت های رهبری عبارتند از:
- راهنمایی و هدایت
- حل مسئله
- مدیریت امور
- تفکر استراتژیک یا راهبردی
- گفتگوی اثر بخش
۳. مهارت تفکر انتقادی
برخورداری از مهارت تفکر انتقادی، افراد را قادر می سازد تا بتوانند مسائل را به شکل تحلیلی مشاهده کرده و برای هر فکر و ایده خود، به دنبال سنجیدن تمام راه ها و بهترین گزینه باشند. تفکر انتقادی به عنوان یک مهارت نرم در زندگی اجتماعی جایگاهی مهم دارد، چرا که افراد بدون داشتن چنین تفکری درگیر تعصب، سختی و رفتار های نسنجیده می شوند. معمولا کسانی که به شیوه انتقادی فکر می کنند، نتایج بهتر و مطلوب تری از تصمیمات خود بدست می آورند.
فردی را تصور کنید که هنگام گفتگو با دیگران به جای پافشاری روی افکار و باور هایش، احتمال اشتباه بودن نظراتش را در نظر گرفته و به دیگران فرصت می دهد تا دیدگاه خود را به راحتی بیان کنند. چنین فردی به دلیل داشتن تفکر انتقادی که یک مهارت نرم است، فرد بسیار مناسبی برای گفتگو خواهد بود. تعدادی از توانایی های بکار گرفته شده در تفکر انتقادی عبارتند از:
- توانایی تحلیل و بررسی
- قابلیت ارزیابی شرایط
- توانایی استدلال مسائل
- تحمل پذیرش مخالفت
۴. کار گروهی؛ به عنوان یک مهارت نرم
یکی دیگر از انوع مهارت های نرم، کار گروهی است. افراد در کار گروهی باید برای رسیدن به یک هدف مشترک تیمی، با دیگران کار کرده و اهداف گروه را بر نیاز های شخصی ترجیح دهند. کار گروهی شامل توانایی کار با دیگران برای رسیدن به یک هدف مشترک، بر اساس تعهد، انگیزه و همیاری است. مهارت کار گروهی می تواند منجر به افزایش کیفیت کارها و خلاقانه بودن آن ها شود.
به عنوان نمونه برای کار گروهی می توانید یک تیم فوتبال را در نظر بگیرید که برای کسب عنوان قهرمانی، چندین ماه کنار یکدیگر فعالیت می کنند و با همکاری یکدیگر موفق به برد مقابل حریفانشان می شوند. قابلیت های لازم برای کار گروهی عبارتند از:
- حل تعارض و دلخوری
- مسئولیت پذیری
- توانایی همکاری
- تلاش برای هدف مشترک
۵. مهارت نرم خلاقیت
خلاقیت را می توان یک مهارت نرم مفید و کاربردی دانست که شامل توانایی تفکر خارج از چارچوب و ارائه ایده های غیر تکراری و تازه است. افراد با مهارت تفکر خلاق، روند همیشگی انجام کار ها را به چالش کشیده و روش های نوین و متفاوت را امتحان می کنند. خلاقیت با ذهنیت کنجکاو، ریسک پذیری و توانایی تحمل شکست، بدست خواهد آمد. خلاقیت به عنوان یک مهارت نرم، به افراد اجازه می دهد تا مسائل را از زوایای جدید و متفاوتی مشاهده کرده و توانایی خود در سنجیدن اندیشه های جدید را به چالش بکشند.
یکی از بهترین مثال ها برای خلاقیت، ایلان ماسک صاحب شرکت تسلا و اسپیس ایکس است. او فردی است که با داشتن خلاقیت توانست ابداعات نوینی همچون پروژه ماشین های برقی و بدون راننده داشته باشد. چند نمونه از عوامل موثر بر خلاقیت عبارتند از:
- طوفان فکری
- خیال پردازی
- کنجکاوی
- آزمایش
برای مطالعه بیشتر: بلوغ عاطفی یا پختگی چیست؟ چگونه میتوان به بلوغ عاطفی رسید؟
۶. مهارت مدیریت زمان و برنامه ریزی
مهارت مدیریت زمان و برنامه ریزی، شامل توانایی تعیین اولویت ها، سازماندهی وظایف و اختصاص زمان مشخص برای فعالیت های مختلف است. از بهترین مهارت های نرم، مدیریت زمان است که موجب منظم پیش رفتن کار ها و عدم شلختگی و بی نظمی می شود. اشخاص با داشتن مدیریت زمان مناسب، می توانند حداکثر استفاده از زمان را داشته باشند و در امور تحصیلی و شغلی، استرس کمتری تجربه کنند.
کارمندی که مدیریت زمان خوبی داشته باشد، به خوبی می تواند وظایف خود را در وقت مناسب انجام دهد. او با این مهارت نرم خود، درگیر محدودیت های زمانی نمی شود و مدیرانش او را فردی وقت شناس می دانند. برای برخورداری از مدیریت زمان داشتن توانایی های زیر ضروری است:
- برنامه ریزی
- تعیین اهداف
- زمانبندی
برای خواندن کلیک کنید: تکنیک پومودورو چیست و چه مراحلی دارد؟ کاربرد، فواید و معایب
۷. انواع مهارت های نرم؛ حل مسئله
حل مسئله به عنوان یک مهارت نرم، شامل توانایی ارائه راه حل های جایگزین و عبور از چالش های رخ داده است. کسی که بتواند هنگام مواجه با تنش ها، محدودیت ها، کمبود ها و فرصت های پیش آمده، بهترین تصمیم گیری ممکن را داشته باشد، توانایی بسیار خوبی در حل مسئله دارد. حل مسئله را می توان مهارت شناسایی بهترین روش ها و مسیر های ممکن برای پیشبرد اهداف و جلوگیری از خسارت های احتمالی دانست.
می توانید فردی را تصور کنید که مهارت تصمیم گیری و حل مسئله ندارد و هنگام از بین رفتن موقعیت شغلی اش، درگیر احساس ناتوانی، ضعف و دستپاچگی می شود. مهارت حل مسئله به چنین فردی کمک می کند تا بتواند با حفظ آرامش نسبی، به بررسی مشاغلی که نیازمند نیروی کار متناسب با تخصص او هستند بپردازد و مجددا مشغول به کار شود. برای داشتن حل مسئله لازم است افراد مهارت های زیر را کسب کنند:
- تحلیل و بررسی
- ابتکار عمل
- صبر و حوصله
- انگیزه
- خود باوری
- اعتماد به نفس
۸. هوش هیجانی بالا
هوش هیجانی به توانایی شناخت و درک احساسات خود و دیگران گفته می شود، که از انواع مهارت های نرم است. در محیط های کاری امروزی، هوش هیجانی به برقراری بهتر و مطلوب تر کارکنان با یکدیگر کمک می کند. فردی که هوش هیجانی بالایی دارد، می تواند احساسات و هیجانات متفاوت دیگران را درک کرده و احساساتی که خود تجربه می کند را به راحتی و به صورت کلامی بیان کند.
کسی که هوش هیجانی بالایی دارد، بدون احساس خجالت، ترس یا شرم، در مورد نظرات، احساسات و هیجاناتش صحبت کرده و سعی می کند تا تعاملات بین فردی خود را با همدلی ادامه دهد. توانایی های لازم برای هوش هیجانی بالا، عبارتند از:
- خود آگاهی
- همدلی
- مهارت گفتگو
- شنیدن
بیشتر بخوانید: خود تنظیمی چیست؟ نظریه، انواع و روش های آن
۹. انطباق پذیری وسازگاری؛ یک مهارت نرم
انطباق پذیری را می توان یکی از ضروری ترین مهارت های نرم دانست. انطباق پذیری یا سازگاری یک مهارت نرم کلیدی است که افراد را قادر می سازد تا با تاب آوری، در برخورد با موقعیت های گوناگون، بتوانند انعطاف لازم را داشته باشند. زندگی در عصر حاضر با اتفاقات پیش بینی نشده ای همراه است.
مهارت انطباق پذیری می تواند به فرد کمک کند تا به سرعت با محیط کار جدید خود سازگار شده یا یک مهارت لازم و ضروری را در کمترین زمان ممکن فرا بگیرد. انطباق پذیری در محیط خانوادگی نیز به والدین کمک می کند تا تغییرات رفتاری و شخصیتی ناشی از تفاوت نسل ها در فرزندان خود را بپذیرند. وجود انطباق پذیری و سازگاری در فرد، به موارد زیر بستگی دارد:
- حوصله و صبر
- تاب آوری
- نترسیدن از شکست
- ذهنیت متمرکز بر رشد
۱۰. توانایی مدیریت تعارض، از انواع مهارت های نرم
از مهات های نرم لازم برای هر فرد، می توان به مدیریت تعارض اشاره کرد، که فرآیند رسیدگی به اختلافات با شیوه ای سازنده و موثر است. در زندگی امروزه جر و بحث در گفتگو، ایجاد ناراحتی و دلخوری و تعارض میان افراد خانواده، همکاران و دوستان اتفاقی غیر قابل اجتناب است. به همین دلیل لازم است تا افراد بتوانند با بهره مندی از توانایی مدیریت تعارض خود، پیش از بروز مشکلات بزرگتر، آن ها را حل و فصل کنند.
زمانی که اعضای یک خانواده یا همکاران قابلیت مدیریت تعارض داشته باشند، می توانند دور یک میز نشسته و با بیان دیدگاه ها و نقطه نظراتشان بدون بی احترامی به یکدیگر سعی در حل و فصل تفاوت ها و سو تفاهم ها باشند. مهارت های مهم مدیریت تعارض شامل موارد زیر است:
- همدلی
- توانایی مذاکره
- عدم بی احترامی
- قابلیت حل تعارض
۱۱. اخلاق کاری
در لیست مهارت های نرم، اخلاق کاری نشان دهنده تعهد یک فرد به شغل خود است. داشتن اخلاق کاری بالا، باعث می شود که فردی قابل اعتماد به نظر برسد و اعتبار زیادی نزد دیگران برای خود کسب کند. افراد با اخلاق کاری معمولا به عنوان اشخاص با وجدان شناخته می شوند و دیگران می توانند مسائل خود را با اطمینان بیشتری به آن ها بسپارند.
راه های زیادی برای شناسایی اخلاق کاری وجود دارد که مدیران در بررسی و ارزیابی کارمندان خود آن را مد نظر قرار خواهند داد. رسیدن به موقع برای جلسات، رعایت مدت زمان در نظر گرفته شده برای انجام کارها و پاسخگو بودن از موارد نشان دهنده اخلاق یا وجدان کاری است. عناصر مهم اخلاق کاری عبارتند از:
- وقت شناسی
- پاسخگویی
- رفتار حرفه ای
- نظم و انضباط
۱۲. توانایی ریسک پذیری
از دیگر انواع مهارت های نرم می توان ریسک پذیری را در نظر گرفت. ریسک پذیری با در نظر گرفتن احتمال موفقیت و شکست، به افراد کمک خواهد کرد تا بهترین تصمیم و مناسب ترین گزینه را برای پیشبرد اهداف شخصی، تحصیلی و کاری خود انتخاب کنند. ریسک پذیری مهارتی است که به کار بردن آن در زندگی روزمره می تواند باعث موفقیت و جلو افتادن از دیگران شود.
مثالی از ریسک پذیری یک فرد، می تواند سرمایه گذاری در بازار بورس باشد. در این حالت به محض رشد بازار های سهامداری، سرمایه گذاری او نیز رشد بسیار چشم گیری خواهد داشت. اما ممکن است تا زمان رسیدن به سوددهی، مدتی را به شکل راکد یا حتی منفی سپری کند که ریسک پذیری فرد در این حالت موجب جلوگیری از بیرون کشیدن سرمایه و رسیدن به سود می شود.
مطالعه بیشتر: مدیریت استرس چیست؟ ۱۵ روش کنترل استرس
۱۳. انواع مهارت نرم؛ توانایی مذاکره
توانایی مذاکره و متفاعد سازی یکی از انواع مهارت نرم است که به افراد کمک می کند تا در جلسات مختلف بتوانند به آنچه که دلخواهشان است دست پیدا کرده و دیگران را قانع کنند. مدیران مشاغل، سیاستمداران و کارمندان از جمله افرادی هستند که نیازمند یادگیری مهارت مذاکره هستند تا بتوانند طی جلسات کاری و تصمیم گیری، طرفین مقابل خود را راضی به پذیرفتن گزینه های مطرح شده از طرف خود کنند. مذاکره کنندگان به خوبی می توانند افراد را تحت تاثیر خود قرار دهند و مسائل را به نفع خود به اتمام برساند.
۱۴. مهارت گوش دادن فعال
مهارت گوش دادن فعال به عنوان یکی از انواع مهارت های نرم، به توجه کافی و تلاش برای درک کامل صحبت های فرد گوینده گفته می شود. گوش دادن فعال از کاربردی ترین انواع مهارت های نرم است و شامل توجه به نشانه های بدنی، پرسیدن سوالات شفاف کننده و ارائه بازخورد به گوینده است. گوش دادن فعال به افزایش همدلی، اعتماد و برقراری ارتباط موثر، کمک زیادی می کند.
۱۵. مثبت اندیشی و مهارت های نرم
یکی از موارد لیست مهارت های نرم، مثبت اندیشی نام دارد. مثبت اندیشی به افراد کمک می کند تا بتوانند نیمه پر لیوان را ببیند و از منفی بافی و تجربه احساسات آزار دهنده اجتناب کنند. مهارت مثبت اندیشی، به معنای نادیده گرفتن واقعیت نیست، بلکه به معنای تلاش برای در نظر گرفتن جنبه های مثبت رویداد ها و شرایط منفی و به ظاهر غیر قابل حل است. تفکر به شیوه مثبت همچنین باعث می شود تا افراد انگیزه خود را حفظ کرده و از شکست خوردن در زندگی نترسند.
مطلب خواندنی: چگونه شاد باشیم و راه شاد بودن چیست؟ ۱۵ روش کاربردی
روش های تقویت مهارت های نرم
تقویت مهارت های نرم با استفاده از راهکار های عملی و در دسترس قابل انجام است. مهارت های نرم را همچنین می توان از سنین پایین به کودکان و دانش آموزان آموزش داد. اینکار باعث می شود تا این افراد در بزرگسالی برای خود و جامعه مفید و کارآمد باشند. روش های تقویت مهارت های نرم عبارتند از:
- مشاهده دیگران
- تمرین مهارت مورد نظر
- دریافت بازخورد
- مطالعه و یادگیری
- نگاه کردن به مسائل از زاویه متفاوت
۱. مشاهده دیگران؛ روش تقویت مهارت های نرم
از جالب ترین روش های تقویت مهارت های نرم مشاهده کردن آن ها در دیگران است. مشاهده و تقلید از رفتار های دیگران می تواند به شما کمک کند تا بدانید چگونه یک رفتار قابل انجام است. این روش به خصوص برای آموزش مهارت های نرم به کودکان بسیار کاربردی است. کودکی که شنیدن نظرات اعضای خانواده، گفتگوی محترمانه و تلاش برای حل مشکلات را در والدین خود دیده باشد، آن رفتار را یاد خواهد گرفت.
برای تقویت مهارت های نرم می توانید فردی را که به نظر شما در مهارت مورد نظرتان دارای توانایی بالایی است را الگوی خود قرار داده و نحوه رفتار و برخورد هایش را با دقت زیاد مشاهده کنید.
۲. تقویت مهارت های نرم با تمرین مهارت مورد نظر
مهارت های نرم را می توان با تمرین کردن، تقویت کرد. مثلا اگر به دنبال تقویت مهارت نرم کار گروهی یا ارتباط موثر در خود هستید. می توانید در یک گروه تفریحی یا آموزشی شرکت کنید و سعی کنید تا تعامل موثر و مفید با اعضای گروه را تمرین کنید. تمرین کردن به شما اجازه می دهد تا با آزمون و خطا بتوانید رفتار مورد نظرتان را درخود بهبود ببخشید.
۳. دریافت بازخورد؛ از تکنیک های تقویت مهارت های نرم
برای آنکه بدانید چقدر مهارت نرم مورد نظر در شما وجود دارد یا نیازمند تقویت است، از دیگران بازخورد بگیرید و نسبت به نظرات آن ها حساس باشید. به طور مثال اگر شما فکر می کنید توانایی رهبری یا سازگاری بالایی دارید، اما همکاران یا دوستانتان به شما می گویند که آنقدر هم در این رفتار ها موفق نیستید، باید به آن فکر کرده و سعی کنید تا نقاط ضعف خود را جبران کنید.
همچنین بخوانید: چطور عصبانیت را کنترل کنیم؟ ۱۲ تکنیک موثر کنترل خشم
۴. تقویت مهارت نرم با مطالعه
مطالعه در زمینه های مختلفی از جمله تقویت مهارت های نرم می تواند موثر و مفید باشد. خواندن کتاب های توسعه فردی و خودیاری کمک زیادی به تقویت انواع مهارت های اجتماعی و مهارت های نرم می کند. دسترسی به مقالات جدید و کلاس های آموزشی نیز، موجب بالا رفتن مهارت های شخصی شما خواهد شد.
۵. نگاه کردن به مسئله از زاویه دید متفاوت
یکی از ویژگی های مهارت های نرم این است که تفکر افراد را از چهارچوب های همیشگی خارج کرده و نگاه تازه ای نسبت به مسائل ایجاد می کند. به همین دلیل برای داشتن مهارت در رفتار های اجتماعی و شخصی مورد نظر، چند قدم از اتفاق و مسئله مورد نظر فاصله گرفته و با نگاه متفاوتی به تفکر و تصمیم گیری بپردازید.
تفاوت مهارت های نرم و سخت چیست؟
تفاوت مهارت های نرم و سخت در این است که مهارت های سخت، به آن دسته مهارت های تخصصی گفته می شود که برخلاف مهارت های نرم، عمومی نیستند و یادگیری آن ها نیازمند گذراندن دوره های آموزشی و صرف وقت و هزینه است. مهارت های نرم برای همه افراد قابل یادگیری است، اما کسب مهارت های سخت نیازمند داشتن استعداد و توانایی در آن مهارت است. سایر تفاوت های مهارت های نرم با سخت شامل موارد زیر است:
- مهارت های نرم ذهنی تر از مهارت های سخت هستند.
- برخلاف مهارت های نرم، مهارت های سخت قابل اندازه گیری عینی اند.
- مهارت های نرم انعطاف پذیر تر از مهارت های نرم هستند.
- کاربرد مهارت های نرم گستره تر از مهارت های سخت است.
- مهارت های نرم می توانند به یک ویژگی شخصیتی تبدیل شوند.
این مطلب را از دست ندهید: کمالگرایی چیست و چه علتی دارد؟ نشانه ها و درمان آن
موارد کاربرد مهارت های نرم
مهارت های نرم در بخش های مختلف زندگی کاربرد های فراوانی دارند و افرادی که بتوانند به خوبی از آن ها در زندگی استفاده کنند، فایده آن را به وضوح می بینند. موارد کاربرد مهارت های نرم شامل موارد زیر می شود:
مهارت های نرم در کسب و کار
یکی از موارد کاربرد مهارت های نرم، کسب و کار است. کسب و کار های مختلف برای پیشرفت، نیازمند افرادی هستند که بتوانند با مهارت های خود مانند حل مسئله، خلاقیت و مدیریت زمان، سازمان را به اهداف خود رسانده و در رقابت با کسب و کار های دیگر، بهتر عمل کنند. به طور مثال، مدیران یک کسب و کار می توانند با برنامه ریزی اصولی، زمان را مدیریت کرده و در یک زمان کوتاه، حداکثر استفاده از وقت و انرژی را داشته باشند.
مهارت های نرم در محیط کار
کارکنان یک سازمان یا مجموعه در صورتی که مهارت هایی مانند مدیریت تعارض، ارتباط موثر و اخلاق کاری داشته باشند، روابط با کیفیتی تشکیل داده و با احساس خوبی که از کار کردن کنار یکدیگر دریافت می کنند، بازدهی بیشتری در کار خواهند داشت. مهارت نرم مدیریت تعارض کمک می کند تا مشکلات و اختلاف نظر پیش آمده، با گفتگو و شنیدن دیدگاه های یکدیگر حل شود. کارکنان همچنین با انطباق پذیری بالا می توانند با تغییرات غیر قابل پیش بینی به خوبی کنار بیایند.
بیشتر بخوانید: چگونه اهمال کار نباشیم؟ اهمال کاری و راهکارهای عملی برای مبارزه با آن
مهارت های نرم مدیریتی
مدیریت از دیگر موارد کاربرد مهارت های نرم است. مدیران یا افرادی که در جایگاه تصمیم گیری قرار می گیرند باید مهارت های نرمی همچون رهبری، تفکر انتقادی و ریسک پذیری داشته باشند. در چنین شرایطی می توانند با در نظر گرفتن اولویت ها وشرایط دیگران، بهترین مدیریت را داشته باشند.
مزایای مهارت های نرم
استفاده از مهارت های نرم فایده زیادی برای اشخاص، سازمان ها و درسطح کلی جامعه دارد. از مهمترین مزایای مهارت های نرم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- رشد شخصی
- بهبود کیفیت زندگی
- افزایش احتمال ارتقا شغلی
- بهبود محیط کار
- رشد کسب و کار
- افزایش عملکرد شغلی
- تقویت روابط اجتماعی
- کاهش دلخوری و ناراحتی
- پیشرفت تحصیلی
- بهبود روابط عاطفی
- کاهش مشکلات خانوادگی
سوالات متداول
در این بخش سعی کرده ایم تا به سوالات پر تکرار شما درباره مهارت های نرم، پاسخ دهیم.
مهارت های نرم بر پایه چیست؟
مهارت های نرم بر پایه توانایی های شخصی و اجتماعی هستند که تقریبا در تمام بخش های زندگی کاربرد دارند. این مهارت ها شکل تخصصی ندارند و به راحتی قابل آموزش و انتقال به دیگران هستند.
آیا هوش مصنوعی مهارت های نرم را انجام می دهد؟
از مزیت های مهارت های نرم این است که هوش مصنوعی نمی تواند جایگزینی برای آن ها باشد؛ چرا که مهارت های نرم، مهارت هایی فردی هستند که ابعاد انسانی دارند.
آیا مهارت های نرم قابل یادگیری هستند؟
بله مهارت های نرم از طریق روش هایی مانند مشاهده رفتار دیگران، تمرین مهارت مورد نظر و مطالعه قابل یادگیری است. بهترین زمان آموزش و یادگیری مهارت های نرم، سنین کودکی و نوجوانی است.
سلام و درود بر شما
عالی بود.
سپاس
سلام و متشکر از توجهتون، خوشحالیم که این مطلب برای شما مفید واقع شده است.