همدلی (Empathy) یکی از انواع مهارت های زندگی در روانشناسی است و به توانایی درک احساسات، افکار، شرایط و به طور کلی آنچه که فردی دیگر در حال تجربه آن است، گفته می شود. مهارت همدلی، شامل به اشتراک گذاشتن عواطف و تلاش برای تماشای زندگی و جهان پیرامون از دید دیگران است. رفتار همدلانه همچنین می تواند موجب کاهش فشار روانی فردی شود، که در حال تجربه شرایطی ناخوشایند است. افرادی که همدلی بالایی دارند، دیگران را قضاوت نکرده و سعی می کنند برای درک موقعیتی که افراد از آن صحبت می کنند، “با کفش آن ها راه بروند”. برای آشنایی بیشتر با انواع همدلی و راه های تقویت آن، این مطلب را مطالعه کنید.
همدلی چیست؟
همدلی یک مهارت اجتماعی است، که باعث می شود افراد در روابط روزمره خود، احساسات، افکار و نظرات دیگران را درک کرده و به آن احترام بگذارند. طبق نظر انجمن روانشناسی آمریکا (APA)، مهارت همدلی در رواندرمانی، باعث می شود تا یک روانشناس خوب، بتواند هیجانات، عواطف، انگیزه ها و رفتارهای مراجع را بدون قضاوت، پیش داوری و با دقت زیاد، درک کند. زمانی که همدلی در جامعه بالا باشد، رفتار های پرخاشگرایانه در جامعه کاهش و افراد با مهربانی، خشنودی و صبر بیشتر با یکدیگر رفتار می کنند. گاهی اوقات بهترین روش همدلی، صرفا حضور در کنار شخصی است که در حال رنج کشیدن بوده و گوش دادن کامل و با تمام وجود به صحبت هایش است و نه هیچ چیز دیگر.
کارل راجرز: همدلی عبارت است از، تلاش برای درک آنچه در دنیای طرف مقابل می گذرد، به شکلی که انگار دنیای شخصی خودمان است.
خوشبختانه همدلی به عنوان یک مهارت مهم، لازم و مفید برای فرد و جامعه، از طریق توجه به برخی نکات و تمرین های مرتبط با افزایش میزان درک دیگران، قابل پرورش و تقویت است. بررسی ها نشان می دهد که همدلی می تواند موجب افزایش میزان همکاری و کمتر شدن رفتار های تلافی جویانه شود. به عنوان یک مثال برای همدلی، آخرین باری را تصور کنید که یکی از دوستان یا آشنایان شما، عزیزی را از دست داده و شما در برخورد با او، تمام تلاش خود را بکار گرفتید تا با گذاشتن خودتان در جای او، همان احساسی را تجربه کنید که او داشته و او را تا جای ممکن درک کردید.
تفاوت همدلی و همدردی
فرق میان همدلی و همدردی در این است، که همدلی یک مهارت بوده و افراد با همدلی بالا سعی می کنند تا جهان را همانطور ببینند که فردی دیگر در حال تجربه آن است و هیچ قضاوتی در ارتباط همدلانه وجود ندارد؛ اما همدردی (Sympathy)، در وجود همه انسان ها وجود داشته و نیازی به یادگیری ندارد، افراد هنگام همدردی خود را جای دیگری نگذاشته و از زاویه دید خودشان به مسائل آن ها نگاه می کنند.
مطلب خواندنی: بلوغ عاطفی یا پختگی چیست؟ چگونه میتوان به بلوغ عاطفی رسید؟
ویژگی افراد با همدلی بالا
افرادی که مهارت همدلی در آن ها بالا بوده و ظرفیت زیادی برای برخورد های همدلانه با دیگران دارند، دارای ویژگی هایی هستند که آن ها را از دیگران متفاوت می کند. افراد همدل، معمولا به عنوان افرادی “امن”، شناخته می شوند که دیگران می توانند به راحتی به آن ها اعتماد کنند. سایر ویژگی هایی که نشان می دهد افراد از مهات همدلی برخوردار هستند، عبارتند از:
- مهارت گوش دادن فعال و همدلانه
- شنونده مشکلات دیگران
- توانایی بالا در درک احساسات دیگران
- توجه کافی به دیگران و مسائل آن ها
- مهارت بالا در گفتگوی روزمره
- توجه و تمرکز زیاد بر مشکلات اطرافیان
- توانایی قرار داد