خودتنظیمی به توانایی مدیریت عواطف، رفتارها و افکار خود به گونه ای اشاره دارد که برای رسیدن به اهداف بلندمدت مفید باشد. خود تنظیمی یعنی مدیریت موثر احساسات، حفظ تمرکز و انگیزه علیرغم حواس پرتی یا مشکلات است. خودتنظیمی یک مهارت اساسی است که بر جنبه های مختلف زندگی از جمله عملکرد تحصیلی، موفقیت شغلی و حرفه ای، روابط و سلامت روان تأثیر می گذارد. مولفه های خود تنظیمی اغلب در اوایل زندگی ایجاد می‌شوند، اما می‌توان این مهارت را در هر سنی از طریق تمرین‌هایی مانند فعالیت های تمرکز حواس، استراتژی‌های شناختی-رفتاری و تنظیم سبک زندگی، اصلاح و بهبود بخشید.

 خود تنظیمی چیست؟

خود تنظیمی (Self-regulation) به زبان ساده یعنی روی خودمان کنترل داشته باشیم و بتوانیم رفتارهایمان را مدیریت کنیم. فردی با خود تنظیمی مثبت می تواند احساساتش را کنترل کند و در برابر عوامل استرس زا، رفتارش را بهتر مدیریت کند. تقویت خود تنظیمی مستلزم افزایش خودآگاهی، هوش هیجانی، مقابله موثر با استرس، ارتباط خوب با دیگران و تمرکز پایدار است. خودتنظیمی مثبت نتایجی مانند رفاه، روابط خوب و یادگیری بهتر را ایجاد می کند.

بیشتر بخوانید: مهارت های زندگی چیست؟ آشنایی با مهارت های ده گانه زندگی

خود تنظیمی

نظریه خود تنظیمی

نظریه خود تنظیمی (SRT) یک مفهوم گسترده است که چندین نظریه دیگر را در بر می گیرد و هر کدام از این نظریه ها توضیح می دهند که چگونه افراد می توانند افکار، احساسات و رفتارهای خود را برای رسیدن به اهداف خود کنترل و مدیریت کنند.به گفته روی باومایستر، کارشناس مدرن تئوری خود تنظیمی، مولفه های خود تنظیمی عبارتند از:

  1. تعیین استاندارد های مطلوب
  2. ایجاد انگیزه برای رعایت استانداردها
  3. نظارت بر موقعیت ها و افکار تاثیر گذار در رسیدن به استاندارد ها
  4. اراده ای که به نیروی درونی فرد اجازه می دهد تا میل ها را کنترل کند

این مولفه های خود تنظیمی به معیارهایی اشاره دارند که افراد برای هدایت رفتارشان برای خود تعیین می کنند. این استانداردها در کنترل افکار، عواطف و اعمال فرد به منظور رسیدن به اهدافشان نقش اساسی دارند. این مولفه خود تنظیمی مثبت شامل هنجارهای اخلاقی، انتظارات اجتماعی، ارزش‌های شخصی و اهداف خاصی هستند که رفتار مناسب و مؤثر در زمینه‌های مختلف را تعریف می‌کنند. در خودتنظیمی، این استانداردها به افراد کمک می کند ارزیابی کنند که آیا وضعیت فعلی آنها با وضعیت ایده آل آنها همخوانی دارد یا خیر.

در صورت عدم همخوانی وضعیت فعلی و ایده آل، این انگیزه برای افراد ایجاد می شود که رفتارشان را به گونه ای تنظیم کنند که بتوانند به وضعیت ایده آل نزدیک شوند. این فرآیند خود نظارتی شامل اصلاح مداوم رفتار است، در نتیجه رشد شخصی و دستیابی به اهداف را ارتقا می دهد و این استاندارد ها می توانند بر اساس تجربیات جدید، بینش ها و تغییرات در شرایط زندگی فرد تکامل یابند.

جهت دریافت مشاوره روانشناسی، روانپزشکی و روانکاوی با مجرب‌ترین درمانگران اقدام کنید:

برای ارتباط و دریافت مشاوره با بهترین روانشناسان در تمام نقاط ایران کلیک کنید.

انواع خود تنظیمی

خود تنظیمی یک مهارت چند بعدی است و می تواند نمود های مختلف هیجانی، رفتاری و شناختی داشته باشد. انواع خود تنظیمی عبارتند از:

  • خود تنظیمی هیجانی
  • خود تنظیمی شناختی
  • خود تنظیمی رفتاری

خود تنظیمی هیجانی

یکی از مهم ترین انواع خود تنظیمی، خود تنظیمی هیجانی شامل کنترل یا تأثیرگذاری بر احساسات می شود. خود تنظیمی هیجانی مثبت می تواند شما را از گفتن یا انجام کارهایی که ممکن است به دیگران یا خودتان آسیب برساند باز دارد. خود تنظیمی هیجانی، یعنی بتوانیم بر احساسات و هیجانات خود مسلط باشیم و در صورت لزوم واکنش های احساسی خود را به تاخیر بیاندازیم. افراد دارای خود تنظیمی مثبت متوجه احساسات خود می شوند و عواقب واکنش های احساسی را در نظر می گیرند. این افراد با وجود اینکه گاهی احساس خشم، غم و ناراحتی دارند، اما رفتاری را نشان می دهند که آن ها را به اهدافشان نزدیک تر کنند و صرفا بر اساس احساسات تصمیم نمی گیرند.

خود تنظیمی شناختی

خود تنظیمی شناختی یا ذهنی یعنی بتوانیم افکار خود را مدیریت و کنترل کنیم. مثلا سعی می کنیم به شریک عاطفی که به تازگی از ما جدا شده است، بیش از حد فکر نکنیم یا سعی می کنیم افکارمان را در مورد خانواده مان تغییر بدهیم. با توجه به اینکه ما برای تغییر رفتارهایمان ابتدا باید افکار خود را تغییر دهیم، باید خود تنظیمی شناختی را اولویت قرار دهیم و در این حوزه به خود تنظیمی مثبت برسیم.

خود تنظیمی رفتاری

از دیگر انواع خود تنظیمی می توان به خود تنظیمی رفتاری یعنی بتوانیم اعمال و رفتارهای خود را به گونه ای تنظیم کنیم که به نفع اهداف بلندمدت خود باشد و ما را به اهدافمان برساند. خود تنظیمی مثبت رفتاری یعنی رفتار ما لزوما در نتیجه احساس ما نباشد و بتواند متفاوت باشد. اگر تا به حال نسبت به بیدار شدن و رفتن به سر کار در صبح اکراه داشته‌ اید، اما پس از یادآوری اهداف خود؛ مانند افزایش حقوق و ارتقاء شغلی، یا نیازهای اساسی خود؛ مانند غذا و سرپناه، خود را متقاعد کرده‌اید که این کار را انجام دهید، این مسئله نمودی از خود تنظیمی رفتاری در شماست.

مطالعه بیشتر: تفکر خلاق چیست؟ ۷ تکنیک کاربردی خلاقانه فکر کردن

خود تنظیمی منفی و تاثیرات آن 

خودتنظیمی منفی به شیوه‌های منفی و ناسازگاری اشاره دارد که در آن فرد نمی تواند به درستی احساسات یا هیجانات خود را مدیریت کند.  خود تنظیمی منفی معمولا شامل روش‌هایی برای مقابله یا کنترل احساسات است که در درازمدت مؤثر نیستند و ممکن است منجر به آسیب روانی یا افزایش استرس شوند. بزرگسالی که مهارت های خودتنظیمی ضعیفی دارد ممکن است عزت نفس پایینی داشته باشد و در مدیریت استرس دچار مشکل شود. خود تنظیمی منفی عمدتا منجر به عصبانیت یا اضطراب می شود و در موارد شدیدتر، حتی می تواند منجر به تشخیص اختلالات روانی شود. مثال هایی از خود تنظیمی منفی عبارتند از: سرکوب احساسات، اجتناب از موقعیت هایی که باعث ناراحتی عاطفی می شود ودرگیر شدن در رفتارهای مضر به عنوان راهی برای مدیریت پریشانی، مانند سوء مصرف مواد یا آسیب رساندن به خود.

خود تنظیمی و اضطراب 

خودتنظیمی منفی به میزان قابل توجهی به تجربه استرس کمک می‌کند و می تواند موجب اختلالات اضطرابی شود. زمانی که افراد بر استراتژی‌ خود تنظیمی منفی مانند اجتناب، سرکوب یا انکار تکیه می‌کنند، در مقابله و پردازش مؤثر ترس‌ها و عوامل استرس‌ زا شکست می‌ خورند. این اجتناب می‌تواند به چرخه‌ای منجر شود که در آن احساسات با توجه به موقعیت ها درست پردازش نمی شوند و با گذر زمان استرس فرد افزایش پیدا می کند. علاوه بر این، استفاده از چنین راهبردهای ناسازگاری می تواند احساس درماندگی و عدم کنترل بر احساسات فرد را تقویت کند و سطح اضطراب را  افزایش دهد. اساساً، خودتنظیمی منفی افراد را از یادگیری نحوه مدیریت سالم اضطراب خود باز می‌دارد و می‌تواند فراوانی و شدت احساسات اضطرابی را تشدید کند و منجر به احساس پریشانی و درماندگی در فرد شود.

خود تنظیمی و اهمال کاری 

خودتنظیمی منفی عمدتاً از طریق رفتارهای اجتنابی و مدیریت ضعیف پاسخ‌ های عاطفی منجر به اهمال کاری می شود و ما را از اهدافمان دور خواهد کرد. هنگامی که افراد خود تنظیمی منفی دارند، ممکن است از اهمال کاری به عنوان راهی برای اجتناب از ناراحتی یا اضطراب مرتبط با یک فعالیت یا تصمیم خاص استفاده کنند. اهمال کاری می تواند به صورت منتظر ماندن تا آخرین لحظه برای شروع یک پروژه، اجتناب از کارهای دشوار یا حواس پرتی هنگام انجام تکالیف مهم ظاهر شود. خود تنظیمی منفی عمدتا ناشی از ترس از شکست، کمال گرایی یا عدم اعتماد به توانایی های خود می باشد. با اهمال کاری، فرد به طور موقت از این احساسات منفی اجتناب می کند، اما این استراتژی خود تنظیمی نتیجه معکوس دارد و در نهایت فرد را دچار اضطراب شدیدتری می کند.

از دست ندهید: چطور عصبانیت را کنترل کنیم؟ ۱۲ تکنیک موثر کنترل خشم

خود تنظیمی مثبت

خود تنظیمی مثبت یعنی بتوانیم قبل از تصمیم گیری و انجام یک رفتار احساسات خود را مدیریت کنیم و زمان زیادی را برای تصمیم گیری عاقلانه صرف کنیم. آموزش راهبردهای خود تنظیمی از دوران کودکی آغاز می شود و تا بزرگسالی نیز ادامه دارد. اگر فردی خود تنظیمی هیجانی را به درستی نیاموزد با چالش های زیادی از کودکی تا بزرگسالی مواجه خواهد شد. کودکی که از سر ناامیدی فریاد می زند یا کودکان دیگر را کتک می زند، در میان همسالان خود محبوب نخواهد بود و ممکن است در مدرسه با مشکلات انضباطی روبرو می شود.

خودتنظیمی مثبت به ما این امکان را می دهد که انعطاف پذیرتر باشیم، از شکست نجات پیدا کنیم و در عین حال تحت فشار و موقعیت های بحرانی نیز آرامش خود را حفظ کنیم. به طور کلی می توانیم بگوییم که خود تنظیمی مثبت موجب افزایش شادی در زندگی و رفاه بیشتر خواهد شد. برخی از فواید دیگر خود تنظیمی مثبت عبارتند از:

  • توانایی تنظیم واکنش های مبتنی بر احساسات منفی مانند ناامیدی، عصبانیت و خجالت
  • توانایی تمرکز روی یک کار
  • توانایی کنترل تکانه ها
  • توانایی رفتار در موقعیت های خاص و کنار آمدن با افراد دیگر

وقتی خود تنظیمی را تقویت می کنید، می‌توانید بهتر تمرکز کنید و آرام باشید. وقتی می توانید هیجانات، باورها و رفتار خود را مدیریت کنید، مسائل را بهتر حل می کنید و در واقع مهارت حل مسئله و تصمیم گیری شما بهبود می یابد. تحقیقات نشان می‌دهند که نقش خودتنظیمی، از جمله مهارت های ذهنی مثل قضاوت و تصمیم گیری و همچنین توانایی‌های تنظیم اجتماعی و هیجانی، می‌توانند نقش مثبتی در زندگی فرد داشته باشند.

بیشتر بخوانید: مدیریت زمان چیست؟ ۸ تکنیک کاربردی مدیریت زمان و برنامه ریزی

مزایای خود تنظیمی برای کودکان

خود تنظیمی مثبت در کودکان نیز می تواند مفید باشد و منجر به بهبود عملکرد آن ها می شود. برخی از مزایای خود تنظیمی برای کودکان عبارتند از :

  • داشتن نظم در مدرسه
  • توجه به درس و آموزش سر کلاس
  • کنترل رفتار های نامناسب در موقعیت های مختلف
  • رعایت نوبت ها در بازی
  • ارتباط بهتر با همسالان
  • به اشتراک گذاشتن اسباب بازی ها و وسایل بازی با دوستان
  • استقلال بیشتر نسبت به کودکان دیگر

خود تنظیمی منفی

نشانه های خود تنظیمی مثبت

به طور کلی، نشانه های افراد با خود تنظیمی مثبت عبارتند از:

  • رفتارهای مطابق با اهداف بلند مدت
  • تلاش برای حفظ آرامش هنگام ناراحتی
  • حفظ ارتباطات مثبت با افراد مختلف
  • سعی در تحمل هنگام شرایط سخت و بحرانی
  • سعی در انجام بهترین عملکرد برای هر فعالیت
  • انعطاف پذیری و تلاش برای سازگاری با شرایط
  • سعی در دیدن ویژگی های خوب دیگران
  • شفاف بودن و آگاهی بالا نسبت به اهداف
  • مدیریت موقعیت های مختلف
  • سعی در تبدیل چالش ها به فرصت

خودتنظیمی به شما این امکان را می دهد که مطابق با ارزش های عمیق خود یا وجدان اجتماعی خود عمل کنید و خود را به درستی بیان کنید. اگر برای پیشرفت تحصیلی ارزش قائل هستید، به شما این امکان را می دهد که به جای سستی قبل از امتحان، مطالعه کنید. اگر برای کمک به دیگران ارزش قائل هستید، به شما این امکان را می دهد که در پروژه ای به یک همکار کمک کنید، حتی اگر خودتان در یک ضرب الاجل فشرده باشید.

مثال هایی از خود تنظیمی

مفهوم خود تنظیمی ممکن است مبهم و عامیانه به نظر می رسد. بنابراین در اینجا به چند مثال از خود تنظیمی اشاره می کنیم:

  • فردی به تازگی سیگار را ترک کرده است و وقتی کسی به او سیگار پیشنهاد می دهد، می گوید: “نه متشکرم.”
  • شخصی فردا امتحان دارد و با وجود اینکه موضوع درس را دوست ندارد، خودش را مجبور می کند تمام شب را مطالعه کند.
  • فردی رژیم گرفته و با دوستانش در یک مهمانی شرکت می کند. او به جای خوردن یک بشقاب بزرگ پر از همبرگر، چیپس و کیک، به سالاد بسنده می کند.
  • شخصی می‌خواهد یک ماراتن بدود، بنابراین هر روز صبح زود بیدار می‌شود و برای آماده شدن برای دویدن می‌ رود.
  • کسی آبله مرغان دارد و بدنش به شدت خارش دارد، اما خودش را از خارش باز می‌دارد.
  • فردی بودجه بسیار کمی دارد، بنابراین او خود را از خرید لاته صبحگاهی خود باز می دارد تا کمی پول پس انداز کند.
  • فردی در تعطیلات است، اما ایمیل خود را چک می کند تا مطمئن شود که همه چیز در محل کار خوب پیش می رود.

بیشتر بخوانید: مهارت تصمیم گیری چیست؟ مراحل، اصول و ۱۰ راه تقویت آن

آموزش راهبرد های خود تنظیمی 

اگر می خواهید خود تنظیمی را تمرین کنید و در آن بهبود پیدا کنید، راهبردهایی به این منظور وجود دارند که می توانید از آن ها بهره ببرید. چند روش خود تنظیمی مثبت عبارتند از:

  1. تعیین هدف های قابل دسترسی
  2. افزایش آگاهی نسبت به خود
  3. تکنیک های تن آرامی و مایندفولنس
  4. تعیین روتین روزمره
  5. استفاده از ابزار های یادیار
  6. مدیریت استرس با روش های سالم
  7.  مقاومت در برابر وسوسه ها
  8. پاداش دادن به خود
  9. ارزشیابی خود در هر مرحله
  10. کسب حمایت اطرافیان و کمک حرفه ای

۱.تعیین هدف های قابل دسترسی 

برای اینکه بتوانید خود تنظیمی مثبت داشته باشید، باید برای بازه های زمانی کوتاه هدف های قابل دسترسی تعیین کنید. بهتر است اهداف خود را به گونه ای طراحی کنید که بتوانید انجام شدن یا نشدن آن را ارزیابی کنید. مثلا بجای اینکه بگویید “میخواهم خوشتیپ تر بشوم” بگویید ” می خواهم تا فلان روز ۳ کیلو وزن اضافه/کم کنم”. هدف های مشخص و واضح را واقع بینانه انتخاب کنید تا بتوانید در بلندمدت اهداف خود را دنبال کنید.

۲.افزایش آگاهی نسبت به خود

شناخت هر فرد از خودش و توانایی هایش باعث می شود بتواند با دقت بیشتری برای آینده برنامه ریزی کند. اینکه نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید، باعث می شود بتوانید در مقابل نقاط ضعف خود مقاومت کنید و نقاط قوت خود را به درستی برای رسیدن به اهداف خود، استفاده کنید. برای کسب آگاهی بیشتر نسبت به شخصیت خود می توانید از آزمون های شخصیت و روانشناس کمک بگیرید.

۳.تکنیک های تن آرامی و مایندفولنس

تکنیک های تن آرامی و مایندفولنس می توانند کمک کنند تا فرد به خود تنظیمی مثبت برسد. در مواقع زیادی هیجانات منفی مانند خشم و عصبانیت منجر به خود تنظیمی منفی خواهند شد. مایندفولنس می تواند در کنترل خشم و عصبانیت کمک کند تا وضعیت هیجانی و احساسی فرد بهبود پیدا کند و بتواند تصمیم گیری بهتری داشته باشد.

۴. تعیین روتین روزمره

داشتن یک سری قواعد و روتین روزمره برای انجام کارها و فعالیت ها می تواند کمک کند تا فرد برنامه ریزی بهتری برای زندگی داشته باشد. مثلا خوابیدن سر یک ساعت خاص و بیدار شدن به موقع به فرد این قدرت را می دهد تا بتواند برای روز بعد برنامه ریزی داشته باشد و به اهداف کوتاه مدت خود برسد. داشتن روتین روزمره می تواند منجر به خود تنظیمی مثبت شود و از اهمال کاری، فراموش کاری و تنبلی جلوگیری کند.

بخوانید:  مهارت های نرم چیست؟معرفی ۱۵ مهارت نرم و روش های تقویت آن

۵. استفاده از ابزارهای یادیار

استفاده از ابزار های یادیار یعنی از ابزار های مختلف کمک بگیریم تا بتوانیم فعالیت های خود را برنامه ریزی کنیم و آن ها را فراموش نکنیم. فراموش کردن برخی از اتفاقات هر چند کوچک می تواند ما را از اهدافمان دور کند یا رسیدن به آن ها را به تاخیر بیاندازد. مثال های استفاده از ابزار های یادیار برای خود تنظیمی مثبت عبارتند از:

  • تعیین زنگ هشدار گوشی برای کارهای مهم
  • یادداشت کردن فعالیت های روزانه و هفتگی
  • تعیین مهلت پایان (Deadline) برای انجام فعالیت ها
  • مشخص کردن بازه های زمانی برای استراحت

۶. مدیریت استرس با روش های سالم

استرس می تواند یک مولفه خطرناک برای خود تنظیمی و رسیدن به اهداف محسوب شود. همه افراد در زندگی با استرس مواجه می شوند، اما برخی افراد در برخورد با استرس از روش های ناسالم مانند مصرف الکل و سوء مصرف مواد بهره می برند. در حالی که در مواجهه با اضطراب باید از روش های سالم مانند تکنیک های تن آرامی، تنفس عمیق، صحبت با نزدیکان، فعالیت بدنی و مراجعه به مشاور، استفاده کنیم. استفاده از این روش های سالم باعث خود تنظیمی مثبت می شود و به ما کمک می کند هنگام استرس تصمیمات اشتباه نگیریم و با چالش های بیشتری مواجه نشویم.

خود تنظیمی هیجانی

۷. مقاومت در برابر وسوسه ها

هنگام انجام دادن کارها و فعالیت های مهم محیط را از وسوسه های مختلف خالی کنید. مثلا وقتی کار می کنید یا درس می خوانید، موبایل خود را دور از دسترس بگذارید تا با اعلان های مختلف به چک کردن آن وسوسه نشوید. باید سعی کنید در بازه های خاصی از شبانه روز برخی از وسوسه ها و تفریحات را محدود کنید تا بتوانید به اهداف خود نزدیک شوید و خود تنظیمی منفی را از زندگی حذف کنید.

از دست ندهید: مهارت حل مسئله چیست؟ مراحل و تکنیک های تقویت آن

۸. پاداش دادن به خود

انگیزه هر فرد با دریافت پاداش افزایش پیدا می کند. اهدافی در زندگی هستند که فقط در دراز مدت فایده خواهند داشت و در کوتاه مدت برای شما پاداشی ندارند، مانند درس خواندن. برای انجام و مدیریت این فعالیت ها، آن ها را به بخش های کوچک تر تقسیم کنید و برای اتمام هر بخش کوچک برای خود پاداشی در نظر بگیرید. مثلا مطالعه کامل هر ۱۰۰ صفحه  از کتاب درسی  را با خوراکی یا تفریح مورد علاقه خود، پاداش دهید.

۹. ارزشیابی خود در هر مرحله

بازه هایی را تعیین کنید و در آن زمان فعالیت های خود را نسبت به اهدافتان بررسی کنید و بسنجید. مثلا اگر می خواهید در آینده مهندس ساختمان شوید، هر ۶ ماه یکبار ارزیابی کنید و ببینید برای رسیدن به این هدف چه کارهایی انجام داده اید. در صورتی که چند قدم به سمت آن برداشته اید به خودتان نمره مثبت و در غیر این صورت نمره منفی بدهید. این ارزیابی کردن خود به شما این امکان را می دهد تا نسبت به وضعیت فعلی خود آگاهی داشته باشید و بتوانید با دقت بیشتری برای آینده خود برنامه ریزی انجام دهید.

۱۰. کسب حمایت اطرافیان و کمک حرفه ای

همه افراد زمان هایی را در زندگی به کمک نیاز دارند و نمی توانند به تنهایی برخی از بحران ها یا چالش ها را مدیریت کنند. در این مواقع کمک اطرافیان، نزدیکان و یک مشاور حرفه ای می تواند به آن ها کمک کند در مسیر خود پیش بروند. یکی از بهترین انواع روان درمانی برای رسیدن به خود تنظیمی مثبت، درمان شناختی رفتاری (CBT) محسوب می شود. با کمک یک مشاور حرفه ای می توانید برخی از چالش های زندگی خود را با سهولت بیشتری حل کنید و کمتر آسیب ببینید.

سوالات متداول 

در این بخش به سوالات رایج شما در مورد خودتنظیمی پاسخی خلاصه می دهیم.

تفاوت خود تنظیمی و خود کنترلی چیست؟ 

 خودکنترلی عمدتا بر مقاومت در برابر وسوسه‌ ها و تکانه‌های کوتاه‌مدت تمرکز دارد، اما خود تنظیمی شامل طیف وسیع‌ تری از استراتژی‌ ها می شود. استراتژی های خودتنظیمی شامل روش هایی برای مدیریت خود، از جمله برنامه‌ریزی، تعیین هدف و تنظیم رفتار می شود.

تاثیر خود تنظیمی بر تحصیلات چیست؟ 

در محیط‌های آموزشی مانند مدرسه، خودتنظیمی می تواند به دانش‌ آموزان کمک کند. فواید خودتنظیمی برای دانش آموزان شامل این می شود که با انگیزه بمانند، زمان مطالعه خود را به طور مؤثر مدیریت کنند، چالش‌های تحصیلی را مدیریت کنند و به نتایج بهتری دست پیدا کنند.

آیا می توان خود تنظیمی را آموزش داد؟ 

به طور کلی می توان گفت بله، مهارت های خودتنظیمی را می توان با تمرین و آموزش توسعه داد. تکنیک‌هایی مانند راهبردهای رفتاری شناختی، تمرین‌های افزایش تمرکز و هدف گذاری برای رسیدن به خواسته ها می‌توانند توانایی فرد برای خودتنظیمی مثبت افزایش دهند.


منابع: positivepsychology, verywellmind, webmd, mindtools, betterup