بلوغ عاطفی و روانی مانند بلوغ جنسی هم جوانب بیرونی و هم جوانب درونی دارد. در حقیقت بلوغ عاطفی به معنای مدیریت صحیح و درست عواطف و احساسات است. کسی که به بلوغ عاطفی رسیده باشد میتواند احساساتش را در وهله اول تشخصی دهد و به درستی نامگذاری کند و پس از آن نحوه برخورد صحیح با احساس را می داند.
کسی که به بلوغ عاطفی رسیده باشد میداند کجا باید قاطعانه برخورد کند و در رابطه با دیگران حد و مرز تعیین کند، کجا باید گریه کند و غم خود را به رسمیت بشناسد و کجا باید بخندد و یا هر کدام از هیجانات خوشایند دیگر مانند غرور را تجربه کند. در حقیقت بلوغ عاطفی ۳ فاکتور اصلی دارد. دسترسی به هیجانات، ابراز هیجانات و مدیریت هیجانات. فردی که به بلوغ فکری رسیده است دیدگاه درستی در رابطه با خود و هویتش دارد. او میتواند با کسی که دوستش دارد وارد رابطه شود بدون اینکه استقلالش به خطر بیفتد. در این مقاله به بررسی بلوغ عاطفی میپردازیم.
بلوغ عاطفی چیست؟
بلوغ عاطفی به معنای تشخیص و تنظیم احساسات، بروز به موقع و مدیریت آنها است. بلوغ عاطفی یک مرحله از رشد فردی است که با آن فرد میتواند از نظر جسمی،فکری، ذهنی و عاطفی به استقلال برسد. در حقیقت حفظ استقلال فردی در روابط احساسی بعد درونی بلوغ عاطفی به شمار میآید. افرادی که به بلوغ عاطفی میرسند میتوانند بین منطق و احساساتشان تعادل ایجاد کنند.
فردی که به بلوغ عاطفی رسیده باشد خودش را به خوبی میشناسد، از علاقهمندیها و استعدادهایش باخبر است و اهدافش را در زندگی دنبال میکند. هیچوقت هیجانی تصمیمی نمیگیرد. میتواند خشمش را کنترل کند و به کلی میتواند احساساتش را مدیریت کند. در حقیقت افرادی که به بلوغ عاطفی میرسند مورد پسند اکثر افراد جامعه هستند و هنگامی که افراد با مشکلات و شرایط استرسزا برمیخورند با آنها حتما مشورت میکنند و سعی میکنند از آنها کمک بخواهند.
همچنین بخوانید: مهارت های نرم چیست؟معرفی ۱۵ مهارت نرم و روش های تقویت آن
بلوغ عاطفی در ازدواج
بلوغ عاطفی یکی از ابعاد داشتن یک رابطه پایدار همراه با تعهد، عاشقانه و طولانی مدت است. امروزه ما زوجهایی را میبینیم که مدت زمان طولانی با هم زیر یک سقف زندگی میکنند اما همچنان سر قدرت و مسائل دیگر دائما در حال جدال هستند. در حقیقت این افراد در روابط بین فردی به بلوغ عاطفی نرسیدهاند. لازمه رابطه سالم و مثبت برقراری ارتباط موثر است. زوجهایی که به جای جدال و دعوای مداوم به گفتگو با هم برای حل مشکلات، احساسات و عواطف خود میپردازند و میتوانند عواطفشان را بیان کنند به بلوغ عاطفی رسیدهاند.
نشانههای بلوغ عاطفی
مسئولیتپذیری
افرادی که به بلوغ عاطفی میرسند از مسئولیت خود در این دنیا آگاه هستند. و سعی میکنند گامهایی را در جهت تغییر رفتارهای نادرست و تقویت رفتارهای درست بردارند. این بدان معناست که این افراد هنگامی که کار اشتباهی انجام میدهند دیگران را مقصر آن نمیدانند و آنها را سرزنش نمیکنند. آنها میدانند که وضعیت کنونی زندگیشان ناشی از تصمیماتی است که در طول زمان گرفتهاند.
این افراد انسانهای فروتنی هستند. به جای اینکه دائم از وضعیت خود شکایت کنند به دنبال چاره هستند و بیشتر عمل