مهارت متقاعدسازی یا (Persuasion skills) به هنر ترغیبکردن دیگران به انجامدادن یک کار یا پذیرفتن ایده، افکار و راهکارهای پیشنهادی گفته می شود. همه آدمها در طی زندگی روزمره خود دائماً در حال تلاش برای متقاعدکردن اطرافیانشان هستند. هنر متقاعدسازی کمک میکند تا افراد بتوانند در موقعیتهای مختلف، مانند حضور در خانواده، مدیریت، محیط کار و مصاحبه شغلی، دیگران را بهسمتی که میخواهند هدایت کنند و کارهایشان را مطابق میل خود پیش ببرند. اگر شما هم میخواهید درمورد مهارت متقاعدسازی بیبشتر بدانید و آن را در خود تقویت کنید، خواندن این مطلب به شما کمک می کند.
متقاعدسازی چیست؟
متقاعدسازی یک مهارت ارزشمند است که به افراد کمک میکند تا در گفتوگوهای روزانه خود بتوانند دیگران را درمورد اصول، روش و افکار خود قانع کنند؛ همچنین مهارت متقاعدسازی انتقال اطلاعات، استدلالهای منطقی و دلایل مشخص برای تغییر نظر دیگران، اتخاذ تصمیم و انجامدادن اقدام مدنظر را هم در بر میگیرد. فردی که هنر متقاعدسازی بالایی دارد میتواند دیگران را به انجامدادن کار بهشیوهای که در ذهن دارد ترغیب یا او را از انجامدادن کاری منع کند؛ برای مثال، یک فرد میتواند اعضای خانواده را برای خرید خانه در محله موردعلاقهاش ترغیب کند یا یک مدیر در محیط کار کارمندان را بهسمتی که بهنظرش مناسبتر است هدایت کند.
اهمیت استفاده از روش های متقاعدسازی در این است که با افزایش توانایی ترغیب و قانعکردن دیگران، میزان موفقیتهای تحصیلی و شغلی افزایش خواهد یافت. هنر متقاعدسازی از دیرباز در میان انسانها رواج داشته است، تا جایی که ارسطو ۳ روش متقاعدسازی را با عنوان مثلث رتوریکی معرفی کرده است. مثلث رتوریکی ارسطو سه مؤلفه متقاعدسازی «اتوس»، «لتوس» و «لوگوس» را شامل است. هر یک از این ضلعها بر جنبه خاصی از متقاعدکردن دیگران تمرکز میکند.
مطلب مفید: مهارت های زندگی چیست؟ آشنایی با مهارت های ده گانه زندگی
مهارتهای لازم برای متقاعدکردن
برای آنکه افراد بتوانند در دیگران نفوذ و آنان را متقاعد کنند، باید مهارتهایی را در خود تقویت کنند که مجموعاً توانایی آنان در قانعکردن را رقم میزند. مهمترین مهارتهای متفاعدسازی عبارتاند از:
- مهارتهای ارتباطی: توانایی برقراری روابط با تمامی افراد در هر سطح و جایگاه شغلی، تحصیلی و اجتماعی
- مهارت تفکر انتقادی: قابلیت پذیرش انتقادات و مخالفتها، ضمن فکرکردن چندجانبه درمورد موضوعهای مختلف
- مهارت تفکر خلاق: نگاهکردن به مسائل از زاویهدید متفاوت در مقایسه با دیگران و ابداع روشهای جدید برای مسائل
- مهارت گوشدادن فعال: شنیدن صحبتها و نظرات اطرافیان بهمنظور درک و فهم افکار، احساسات و دیدگاهها
- هوش هیجانی: مهارت شناسایی، کنترل، ابراز مناسب و مدیریت هیجانات هنگام ترغیب دیگران
- توانایی استدلال منطقی: بهرهمندی از درک دلایل موضوعها و امکان ذکر دلیلها بهصورت شفاف و مشخص برای قانعکردن
- مهارتهای مذاکره: استفاده از تکنیکهای مختلف مذاکره با توجه به شرایط مختلف
- مهارتهای میانفردی: توانایی پیشبردن گفتگوهای دو یا چندنفره و همراهکردن دیگران با خود
در کنار تقویت مهارتهای لازم برای متقاعدکردن دیگران، آشنایی و استفاده از اصول و تکنیکهای متقاعدسازی نقش بسیار مهمی در توانایی ترغیب دیگران و قانعکردن آنان دارد؛ بههمین منظور، شما را به مطالعه ادامه مطلب دعوت میکنیم.
اصول متقاعدسازی
استفاده از مهارت متقاعدسازی نیازمند رعایت اصولی است که افزایش کارایی مهارت مدنظر را رقم میزند. مؤلفههای متقاعدسازی روشهایی هستند که طبق آنها میتوان در شرایط مختلف برای قانعکردن یک فرد یا گروه اقدامات لازم را انجام داد. اصول متقاعدسازی از این قرار است:
- اصل جبران و لطف متقابل
- اصل علاقهمندی
- اصل کمبود و نیاز
- اصل اعتبار و ارزشمندی
- اصل تعهد
- اصل صلاحیت اجتماعی
در ادامه بهصورت مفصل به هر یک از این اصلها پرداختهایم.