بلوغ، دوره انتقال از کودکی به بزرگسالی است که با تغییرات فراوانی چه جسمی و چه روانی همراه است. این تغییرات گاهی اوقات به قدری سریع و غافلگیرکننده هستند که نوجوان را دچار بحران‌های متفاوتی از جمله بحران‌های روانشناختی می‌کنند. امروزه بیشتر نوجوانان و والدین به اطلاعات درستی در ارتباط با تغییرات جسمی و روانی در این دوره دسترسی ندارند. این دوره در شکل‌گیری زندگی آینده نوجوان و همچنین شخصیت وی نقش بسزایی دارد. در این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازم.

بلوغ جنسی چیست؟

بلوغ جنسی به زمانی اطلاق می‌شود که اندام‌های جنسی چه در پسر چه در دختر شروع به رشد می‌کنند. در حقیقت این مسئله به معنای شروع دوره باروری است. بلوغ و تغییراتی که در این دوره انجام می‌شود چه از نظر جنسی و چه از نظر روانی برای هرکس در زمان متفاوتی رخ می‌هد. دختران زودتر از پسران به سن بلوغ می‌رسند. در دختران رشد سینه‌ها و همچنین شروع دوره‌های پریود به معنای رسیدن به سن بلوغ است. از نشانه‌های شروع سن بلوغ برای پسران می‌توان به تغییر صدا (بم شدن صدا) و همچنین شروع رویش مو (ریش و سایر بدن) اشاره کرد.

میانگین شروع سن بلوغ برای دختران سن ۱۱ سالگی و برای پسران سن ۱۲ سالگی است. معمولا برای دختران از سن ۸ تا ۱۳ سالگی ممکن است متغیر باشد. برای پسران نیز از سن ۹ تا ۱۵ سالگی می‌تواند رخ دهد.

علائم اولیه بلوغ در دختران

اولین علامت شروع سن بلوغ در دختران افزایش و رشد سینه‌ها است. در این دوره ممکن است سینه‌ها بسیار تحریک‌پذیر شوند و یا حتی یکی از سینه‌ها از دیگری بزرگتر باشد که این امر در این دوره کاملا طبیعی است. شروع رشد موهای زائد در نواحی مختلف بدن نیز از دیگر نشانه‌های اولیه بلوغ جنسی در دختران است. برای برخی از دختران ممکن است رویش موهای زائد بیش از سایر افراد باشد که در واقع امری کاملا طبیعی است.

 

بلوغ جنسی

 

از علائم بعدی بلوغ در دختران می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حدود ۲ سال بعد از شروع علائم اولیه در دختران، اولین دوره پریود شروع خواهد شد.
  • افزایش ضخامت موهای زائد در بدن
  • موهای زیر بغل شروع به رشد می‌کنند. برای برخی دیگر ممکن است پشت لب موهای زائد بسیاری رشد کند که این امر کاملا طبیعی است.
  • در این دوره دختران بیشتر عرق می‌کنند.
  • آکنه و جوش پوستی در این دوره بسیار زیاد می‌شود.
  • ترشحات سفید رنگ واژینال از این دوره شروع می‌شود.
  • بیشتر دختران در این دوره افزایش وزن را در ناحیه ران و باسن تجربه می‌کنند.
  • دختران سالانه ۵ تا ۷.۵ سانت قد می‌کشند.

بلوغ جنسی هم برای دختران و هم برای پسران ایجاد می‌شود. برای شناخت و آگاهی بیشتر آن بهتر است با علائم آن آشنا شوید:

  • رشد اعضای بدن: در دختران یکی از شایع‌ترین نشانه‌های بلوغ می‌تواند رشد اعضای بدن باشد. معمولا در این دوران سینه‌ها شروع به رشد کردن می‌کنند و به مرور زمان حجم آن‌ها افزایش پیدا خواهد کرد. از طرفی این رشد اعضای بدن تنها محدود به سینه‌ها نخواهد بود و اعضای دیگری چون باسن هم پهن شده و افزایش وزن پیدا می‌کنند. در بسیاری از دختران رشد اعضای بدن چون سینه‌ها تا سن ۲۰ سالگی هم ادامه خواهد داشت. 
  • رشد موی بدن: حدودا در سنین ۱۲ سالگی موهای دست، پا، ناحیه تناسلی، زیر بغل، روی شکم و کمر شروع به رشد می‌کنند. معمولا رشد موها در ناحیه تناسلی و ران‌ها منتهی به اواخر دوران بلوغ خواهد بود. 
  • قاعدگی یا عادت ماهانه: دختران معمولا بعد از رشد اعضای بدن، دچار عادت ماهانه می‌شوند. اولین عادت ماهانه در سنین ۱۰ تا ۱۶ سال اتفاق می‌افتد، البته ترشحات واژن هم در زمان قبل از قاعدگی و بعد از قاعدگی هم افزایش پیدا می‌کند. 
  • رشد قد: در زمان بلوغ جنسی دختران، قد آن‌ها هم افزایش پیدا می‌کند. معمولا در یک سال اول حدود ۷ الی ۸ سانت به قد آن‌ها اضافه می‌شود. رشد قد دختران تا سنین ۱۶ سالگی ادامه خواهد داشت و بعد از آن متوقف می‌شود.
  • افزایش وزن: زمانی که حجم اعضا بدن افزایش پیدا کند، طبیعتا وزن بدن هم افزایش می‌یابد. چربی‌های بخش‌های ران، بازو، باسن افزایش ب