روان درمانی در واقع همان روانشناسی که به عنوان گفتار درمانی نیز شناخته می‌شود. روان درمانی به تکنیک‌هایی اشاره دارد که به افراد کمک می‌کند تا رفتارها، افکار و احساساتی را تغییر دهند که باعث ایجاد مشکل یا پریشانی می‌شود. این اصطلاحی است که درمان اختلالات روانی و پریشانی روانی را از طریق تکنیک‌های کلامی و روانشناختی توصیف می‌کند.
در طول این فرآیند، یک روان درمانگر به مراجع کمک می‌کند تا با مشکلات خاص یا عمومی، مانند بیماری روانی یا منبع استرس زندگی مقابله کند. بسته به رویکردی که درمانگر استفاده می‌کند، می‌توان از طیف وسیعی از تکنیک‌ها و استراتژی‌ها استفاده کرد. تقریباً همه انواع روان درمانی شامل ایجاد یک رابطه درمانی، برقراری ارتباط و ایجاد گفتگو و تلاش برای غلبه بر افکار یا رفتارهای مشکل ساز است.

روان درمانی به عنوان یک حرفه متمایز دیده می‌شود، انواع مختلفی از متخصصان در این حوزه فعالیت می‌کنند. از جمله روانشناسان بالینی، روانپزشکان، مشاوران، درمانگران ازدواج و خانواده، مددکاران اجتماعی، مشاوران سلامت روان، و پرستاران روانپزشکی و… از این دسته زا متخصصان هستند.
این مقاله انواع مختلف روان درمانی موجود و مزایای بالقوه روان درمانی را مورد بحث قرار می‌دهد. همچنین شرایط مختلفی را که می‌تواند درمان کرد و اثربخشی آن انواع اختلالات را پوشش می‌دهد.

 

 

انواع روان درمانی

روان درمانی بسته به سبک درمانگر و نیازهای بیمار می‌تواند قالب‌های مختلفی داشته باشد. چند نوع روان درمانی که ممکن است با آن‌ها روبرو شوید عبارتند از:

  • درمان فردی، که شامل کار انفرادی با روان درمانگر است.
  • زوج درمانی، که شامل کار با یک درمانگر به عنوان یک زوج برای بهبود عملکرد در رابطه است.
  • خانواده درمانی، که بر بهبود پویایی درون خانواده متمرکز است و می‌تواند افراد متعددی را در یک واحد خانواده شامل شود.
  • گروه درمانی که شامل گروه کوچکی از افراد می‌باشد که هدف مشترکی دارند. (این رویکرد به اعضای گروه اجازه می‌دهد تا از دیگران حمایت کنند و همچنین رفتارهای جدیدی را در یک گروه حمایت کننده و پذیرا تمرین کنند.)

انواع رواندرمانی

نکته مهمی که بهتر است بدانید این است که روانشناسان به طور کلی از یک یا چند رویکرد بهره می‌گیرند و رویکرد هر روانشناس ممکن است با دیگری متفاوت باشد.

هر دیدگاه نظری به عنوان یک نقشه‌راه عمل می‌کند تا روانشناس بتواند بیمار و مشکلات او را بشناسد و راه‌حل‌های خود را ارائه دهد.

نوع درمانی که دریافت می‌کنید به عوامل مختلفی بستگی دارد:

پژوهش‌های روانشناختی فعلی، گرایش نظری روانشناس شما و آنچه که حال شما را بهبود می‌بخشد.

بنابراین بهتر است در انتخاب روانشناس خود دقت کنید. مراجعه به اولین روانشناس در دسترس همیشه هم بهترین راه نیست.

دیدگاه نظری روانشناس بر آنچه که در مطب اتفاق می‌افتد تأثیر می‌گذارد.

برای مثال، روانشناسانی که از متد شناختی-رفتاری استفاده می‌کنند، رویکرد عملی خاص خودشان را برای درمان دارند. روانشناس ممکن است از شما بخواهد کارهای خاصی را انجام دهید تا مهارت‌های مقابله‌ای خود را تقویت کنید. این رویکرد اغلب شامل تکالیفی است که باید در خانه انجام دهید.

روانشناس شناختی رفتاری ممکن است از شما بخواهد اطلاعات بیشتری جمع‌آوری کنید.

برای مثال، از شما می‌خواهد واکنش‌های خود نسبت به موقعیت های مختلف را به صورت آنی ثبت کنید. یا ممکن است از شما بخواهد مهارت‌های جدیدی را بین جلسات تمرین کنید.

مثلا ممکن است از فردی که فوبیای آسانسور دارد بخواهد دکمه آسانسور را فشار دهد. همچنین ممکن است تکالیف خواندن و مطالعه داشته باشید تا با یک موضوع خاص بیشتر آشنا شوید.

در مقابل، رویکردهای روانکاوی و انسان‌گرایانه بیشتر بر صحبت کردن تمرکز دارند تا فعالیت کردن. ممکن است جلسات ابتدایی با بحث در مورد تجربیات اولیه شما سپری شوند تا روانشناس دلایل اصلی مشکلات فعلی شما را دریابد.

درباره رویکرد روانکاوی اینجا را بخوانید.

‌‌

اگر نیاز به دریافت راهنمایی در این زمینه دارید، روی دکمه زیر کلیک کنید

متخصص خوب برای روانکاوی

 

روانشناس شما ممکن است از مؤلفه‌های چند متد درمانی استفاده کند. در واقع، بیشتر درمانگران خود را به یک رویکرد مشخص محدود نمی‌کنند. در عوض، مؤلفه‌های مختلف از رویکردهای متفاوت را در هم می‌آمیزند تا به یک رویکرد مشخص بر حسب نیازهای بیمار دست یابند.

نکته‌ای که باید در نظر داشته باشید این است که آیا روانشناس شما در زمینه‌ای که کمک می‌خواهید تخصص دارد و آیا می‌تواند به شما کمک کند یا خیر.

روانشناس می تواند با مراجع دوست باشد؟ اگر عاشق روانشناسم شدم چه کنم؟

فواید روان درمانی

روان درمانی اغلب مقرون به صرفه تر از سایر انواع درمان است و برای کسانی که به داروهای روانگردان نیاز ندارند گزینه مناسبی است. شما می‌توانید از مزایای احتمالی روان درمانی بهره مند شوید حتی اگر فقط احساس کنید که چیزی در زندگی شما خاموش است که ممکن است با مشورت با یک متخصص سلامت روان بهبود یابد. مزایای قابل توجه روان درمانی عبارتند از:

  • مهارت‌های ارتباطی بهبود یافته است
  • الگوهای فکری سالم‌تر و آگاهی بیشتر از افکار منفی
  • بینش بیشتر در مورد زندگی شما
  • توانایی انتخاب‌های سالم تر
  • استراتژی های مقابله‌ای بهتر برای مدیریت پریشانی
  • پیوندهای خانوادگی قوی تر

اثربخشی روان درمانی

یکی از انتقادات عمده‌ای که بر روان درمانی وارد می شود، اثربخشی آن را زیر سوال می‌برد. در یک مطالعه اولیه و مکرر، روان‌شناسی به نام هانس آیزنک دریافت که دو سوم شرکت‌کنندگان بدون توجه به اینکه آیا روان‌درمانی دریافت کرده‌اند یا خیر، طی دو سال بهبود یافته یا خودبه‌خود بهبود یافته‌اند. با این حال، در بسیاری از مطالعات بعدی، محققان دریافتند که روان درمانی می‌تواند بهزیستی مراجعان را افزایش دهد. بررسی هزینه درمان Verywell Mind نشان داد که از هر ۱۰ آمریکایی ۸ نفر در درمان معتقدند که علیرغم هزینه‌های بالا، سرمایه گذاری خوبی است. علاوه بر این:

  • ۹۱% از کیفیت درمانی که دریافت می‌کنند راضی هستند
  • ۸۴% از پیشرفت خود به سمت اهداف سلامت روان شخ