افسردگی بعد از مهاجرت (Post-immigrant depression)، زمانی است که افراد به دلیل شرایط ناشی از مهاجرت از جمله، تغییر آب و هوا، تفاوت فرهنگ و زبان و دوری از خانواده و دوستان به افسردگی مبتلا می شوند. مهاجرت با هدف بهبود شرایط، کسب موقعیت های بهتر و بدست آوردن شرایط مناسب اتفاق می افتد، اما فرد مهاجر، در کنار تمام خوبی ها و مزایایی که به دست خواهد آورد، ممکن است مشکلات و مسائلی را تجربه کند، که چندان مطلوب نیستند. از مهمترین مسائلی که، سلامت روانی مهاجران و شرایط زندگی آن ها در کشور جدید پس از مهاجرت را تحت تاثیر قرار می دهد، افسردگی پس از مهاجرت است. افسردگی بعد از مهاجرت، یکی از شایع ترین مشکلات مهاجرین است و تعداد زیادی از افراد مهاجر، آن را تجربه می کنند. خوشبختانه راه های درمانی مفید و کار آمدی برای درمان افسردگی بعد از مهاجرت وجود دارد، که به افراد در رفع افسردگی کمک می کند. برای آشنایی بیشتر با نشانه ها، علت و روش های مقابله و درمان افسردگی بعد از مهاجرت، مطلب زیر را بخوانید.
افسردگی بعد از مهاجرت چیست؟
افسردگی بعد از مهاجرت معمولا شرایط ناشی از جا به جایی همیشگی محل زندگی و مواجهه با سختی ها و چالش های محیط جدید، باعث بروز آن می شود و شکلی از افسردگی است، اگرچه این نوع افسردگی به صورت رسمی در اختلالات روانی نام برده نشده و در صورت وجود، تشخیص افسردگی برای فرد گذاشته می شود. افسردگی و مهاجرت، یک موضوع جدی بهداشت عمومی است که توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO)، مورد تاکید و بررسی قرار گرفته است، چرا که هر ساله میلیون ها مهاجر، افسردگی و دلتنگی بعد از مهاجرت را تجربه می کنند. افراد هنگام مهاجرت و تغییر دائمی و همیشگی محل زندگی، وارد محیطی جدید می شوند که سرزمین مادری آن ها نیست، شرایط آب و هوا، فرهنگ و نحوه رفتار افراد در آن جا متفاوت است، تبعیض های نژادی تجربه می شود و دوستان و اعضای خانواده ای وجود ندارد. این احساس تنهایی، در کنار تلاش برای سازگار شدن با موقعیت جدید در کشوری دیگر، می تواند باعث بروز نشانه های اختلال افسردگی در فرد مهاجر شود.
خواندن این مطلب توصیه می شود: ۱۱ راه برای غلبه بر افسردگی پس از سفر که باید بدانید
تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۲۳، به روی علائم افسردگی و اضطراب ناشی از مهاجرت و عوامل موثر بر آن ها نشان می دهد که، مهاجران و پناهندگان، افرادی آسیب پذیر در برابر اختلالات روانی هستند. همچنین عواملی مانند تغییرات آب و هوایی، درآمد ناکافی و سطح اقتصادی پایین، روابط ناکافی و حمایت های اجتماعی ضعیف و شرایط شغلی نامناسب، از عوامل تاثیر گذار بر افسردگی پس از مهاجرت هستند. پژوهش انجام شده دیگری نیز، مشخص کرد که میان افسردگی و مهاجرت همبستگی بالایی وجود دارد. حدود ۷۴ درصد از شرکت کنندگان این پژوهش، در سال اول بعد از مهاجرت، علائم افسردگی مانند غم و اندوه، اعتماد به نفس پایین و کاهش انرژی را تجربه کرده اند.
برای مطالعه بیشتر: بهترین راه درمان افسردگی در مردان و زنان چیست؟
افسردگی چیست؟
اختلال افسردگی، یکی از انواع اختلالات روانی مطرح است. انجمن روانپزشکی آمریکا (APA)، اختلال افسردگی را یک بیماری روانی تعریف کرده است که باعث کاهش عملکرد، بی لذتی، احساس غم شده و طرز تفکر و نحوه رفتار افراد در زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار می دهد.
خواندن این مطلب را از دست ندهید: انواع افسردگی؛ علائم و روش های درمان هرکدام
نشانه های افسردگی بعد از مهاجرت
بارزترین و مشخص ترین نشانه افسردگی بعد از مهاجرت، احساس غم و اندوه و بی لذتی است، اما افسردگی و دلتنگی بعد از مهاجرت، دارای نشانه های بیشتری است که افراد مهاجر با توجه به شرایط منحصر به فرد خود، ممکن است آن ها را تجربه کنند. در صورت تجربه حداقل ۵ مورد از نشانه های زیر به مدت ۲ هفته، فرد را می توان مبتلا به افسردگی پس از مهاجرت دانست. نشانه های روانی و جسمی افسردگی بعد از مهاجرت عبارت اند از:
نشانه های روانی افسردگی بعد از مهاجرت
افسردگی بعد از مهاجرت، دارای نشانه های روانی است که افراد در سطح روانشناختی تجربه می کنند، این نشانه ها عبارت اند از:
- احساس ناراحتی و غمگینی در بیشتر روزها
- احساس نا امیدی
- از دست دادن علاقه به فعالیت های لذت بخش
- مشکل در تمرکز
- افزایش تحریک پذیری، عصبانیت و پرخاشگری
- احساس خشم
- احساس گناه
- آشفتگی و سراسیمگی روانی
- فکر کردن به خودکشی
- اقدام به خودکشی یا برنامه ریزی برای آن
نشانه های جسمی افسردگی بعد از مهاجرت
نشانه های فیزیکی افسردگی بعد از مهاجرت، شامل تغییرات جسمانی می شود که عبارت اند از:
- عدم رسیدگی به ظاهر و محیط زندگی
- تغییر اشتها (کم خوری یا پرخوری)
- مشکل و تغییر در کیفیت خواب
- احساس دلشوره
- سردرد و سرگیجه
- احساس بی حالی و خستگی
برای بهبود علائم افسردگی بعد از مهاجرت، می توانید از یک روانشناس خوب کمک بگیرید.
علت افسردگی بعد از مهاجرت
دلایل متفاوتی می تواند به عنوان علت افسردگی بعد از مهاجرت، شناسایی شود. طبق مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۸، جدایی و دوری از خانواده، به عنوان قوی ترین عامل پیشبینی کننده بروز احساسات افسردگی بعد از مهاجرت شناخته شده است. همچنین پژوهشی دیگر نشان داده است که، مشکلات بعد از مهاجرت مانند فشار مالی و نداشتن شغل، جنسیت و تجارب دوران کودکی، با تفاوت علائم افسردگی بین جمعیت مهاجر و غیر مهاجر، ارتباط دارد. از دیگر علت های افسردگی بعد از مهاجرت، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استرس بالا
- تفاوت فرهنگی
- تغییرات آب و هوایی
- سطح زبان
- وضعیت اقتصادی
- سازگاری با تغییرات
- شرایط شغلی
- ارتباطات اجتماعی
- وابستگی به خانواده
- سبک تربیتی والدین
برای خواندن کلیک کنید: افسردگی بعد از موفقیت چیست؟ چرا احساس پوچی میکنیم؟
۱. استرس بالا و افسردگی بعد از مهاجرت
استرس بالا یکی از عواملی است که در بیشتر اختلالات روانی، نقشی اساسی دارد. در نتیجه، استرس در افسردگی بعد از مهاجرت نیز موث