اس سیتالوپرام چیست؟ قرص اس سیتالوپرام (Escitalopram)، اس سیتاور، ازپیم یا اسیتالوپرام یک داروی ضد افسردگی متعلق به گروهی از داروها به نام مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) است. قرص اس سیتالوپرام بر مواد شیمیایی در مغز تأثیر می گذارد که ممکن است در افراد مبتلا به افسردگی یا اضطراب نامتعادل باشد. اس سیتالوپرام برای درمان اختلال افسردگی اساسی در بزرگسالان و نوجوانان حداقل ۱۲ سال استفاده می شود. اس سیتالوپرام ممکن است سطح انرژی و خلق شما را بهبود بخشد و عصبی بودن را کاهش دهد.

فرق سیتالوپرام با اس سیتالوپرام

سیتالوپرام و اس سیتالوپرام هر دو داروهایی هستند که برای درمان افسردگی استفاده می شوند. آنها ممکن است شبیه به نظر برسند، اما آنها داروهای متفاوتی هستند. تفاوت سیتالوپرام با اس سیتالوپرام عبارت است از: دوز سیتالوپرام دو برابر دوز اسیتالوپرام است، این به این دلیل است که سیتالوپرام بیشتری برای داشتن همان اثر مورد نیاز است.

نوع و دفعات عوارض جانبی که ممکن است با هر دارویی داشته باشید متفاوت است. سیتالوپرام برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده نمی شود اما اس سیتالوپرام همچنین برای درمان اختلال اضطراب فراگیر، اختلال وسواس فکری عملی (OCD) و اختلال اضطراب اجتماعی استفاده می شود.

بنا به اطلاعات سایت drugs برخی از تفاوت‌ها در عوارض جانبی آن‌ها وجود دارد، زیرا سیتالوپرام در دوزهای بالاتر احتمالاً باعث طولانی شدن QT می‌شود (اختلال الکتریکی در قلب که می‌تواند باعث برخی آریتمی‌ها شود). اس سیتالوپرام به احتمال زیاد باعث مشکلات خواب و اختلالات چشایی می شود. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد اس سیتالوپرام ممکن است نسبت به سایر داروهای SSRI از جمله سیتالوپرام در درمان افسردگی مؤثرتر و قابل تحمل‌تر باشد.

تفاوت سیتالوپرام و اس سیتالوپرام

قرص اس سیتالوپرام برای چیست؟

اس ستالوپرام یک داروی ضد افسردگی است که برای درمان افسردگی در بزرگسالان و کودکان و نوجوانان ۱۲ سال یا بیشتر استفاده می شود. همچنین برای درمان اختلال اضطراب فراگیر (GAD؛ نگرانی و تنش بیش از حد که زندگی روزمره را مختل می کند و برای ۶ ماه یا بیشتر طول می کشد) و سایر اختلالات روانپزشکی مانند اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD)، حملات پانیک و طبق منبع معتبر medscape برای علائم وازوموتور مرتبط با یائسگی و بی خوابی مربوط به افسردگی استفاده می‌شود. طبق منابع اس سیتالوپرام برای معده نیز کابرد دارد. اس سیتالوپرام می تواند یک درمان ایمن و موثر برای اختلالات عملکردی دستگاه گوارش باشد.

همچنین بخوانید: ترک داروهای ضد افسردگی: علائم، مدت زمان ترک

مکانیسم اثر اس سیتالوپرام

قرص اس سیتالوپرام به دسته داروهایی به نام مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) تعلق دارد. این دسته، گروهی از داروها هستند که به روشی مشابه عمل می کنند. این داروها اغلب برای درمان شرایط مشابه استفاده می شوند. اس سیتالوپرام مقدار یک ماده طبیعی در مغز شما به نام سروتونین را افزایش می دهد. این ماده به حفظ تعادل روانی و خلق کمک می کند.

اس سیتالوپرام، مانند سایر مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین، فعالیت سروتونرژیک را با اتصال به محل اتصال اولیه در ناقل سروتونین (SERT)، افزایش می‌دهد و در نتیجه از جذب مجدد آن جلوگیری می‌کند. بدین شکل سروتونین بیشتری آنجا خواهد ماند.

دوز و نحوه مصرف اس سیتالوپرام

قرص اس سیتالوپرام در دوزهای ۵، ۱۰ و ۲۰ تولید می شود. این دارو به صورت قرص و محلول (مایع) موجود است. معمولا یک بار در روز با غذا یا بدون غذا مصرف می شود. برای کمک به یادآوری مصرف اس سیتالوپرام، آن را تقریباً در ساعت معینی هر روز، صبح یا عصر مصرف کنید. دستورالعمل های روی برچسب نسخه خود را به دقت دنبال کنید و از پزشک خود بخواهید هر قسمتی را که متوجه نمی شوید توضیح دهد.

دوز داروی اس سیتالوپرام بر اساس وضعیت پزشکی، پاسخ به درمان، سن و سایر داروهایی که ممکن است مصرف کنید، تعیین می شود. حتماً به پزشک خود در مورد تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) اطلاع دهید.

دوز معمول داروی اس سیتالوپرام ۱۰ میلی گرم در روز است. اما ممکن است پزشک شما را با دوز کمتر شروع کند و آن را به حداکثر دوز ۲۰ میلی گرم در روز افزایش دهد. اگر مشکلات کبدی دارید، حداکثر دوز توصیه شده ۱۰ میلی گرم در روز است. قطره های مایع اس سیتالوپرام، ۱ قطره معادل ۱ میلی گرم این دارو، ۱۰ قطره ۱۰ میلی گرم و ۲۰ قطره ۲۰ میلی گرم است.

اس سیتاور را دقیقا طبق دستور مصرف کنید. از مصرف آن بیشتر یا کمتر یا بیشتر از آنچه پزشک تجویز کرده است، مصرف نکنید. پزشک ممکن است شما را با دوز پایین اسیتالوپرام شروع کند و بعد از ۱ هفته دوز شما را افزایش دهد. ممکن است ۱ تا ۴ هفته یا بیشتر طول بکشد تا شما اثرات کامل این دارو را احساس کنید. حتی اگر احساس خوبی دارید مصرف این دارو را ادامه دهید. بدون مشورت با پزشک مصرف ازپیم را قطع نکنید. پزشک احتمالاً دوز شما را به تدریج کاهش خواهد داد. کودکی که اس سیتالوپرام مصرف می کند باید از نظر افزایش قد و وزن بررسی شود.

قرص اس سیتالوپرام چیست؟

بهترین زمان مصرف اس سیتالوپرام

اس سیتالوپرام را با غذا یا بدون غذا مصرف کنید. شما می توانید این دارو را در هر زمانی از روز مصرف کنید، به شرطی که هر روز ساعت مشخصی را رعایت کنید. اگر مشکل خواب دارید، بهتر است آن را صبح مصرف کنید.

اگر یک دوز اس سیتالوپرام را فراموش کردم چه کنم؟

اگر مصرف یک نوبت را فراموش کردید و قبل از رفتن به رختخواب به یاد آوردید، بلافاصله آن را مصرف کنید. روز بعد طبق معمول ادامه دهید. اگر نزدیک دوز بعد بودید، دوز فراموش شده را حذف کنید و طبق معمول ادامه دهید. برای جبران دوز فراموش شده دو دوز مصرف نکنید. اگر اغلب دوزها را فراموش می کنید، ممکن است تنظیم زنگ برای یادآوری به شما کمک کند.

اوردوز با قرص اس سیتالوپرام

اگر فردی غش کرده است، تشنج داشته، مشکل تنفسی دارد یا نمی تواند بیدار شود، فورا با اورژانس تماس بگیرید. علائم مصرف بیش از حد داروی اس سیتالوپرام که با نام تجاری ازیپم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سرگیجه
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • خواب آلودگی
  • ضربان قلب تند
  • تشنج
  • کما (از دست دادن هوشیاری برای مدتی)