قرص سیتالوپرام (Citalopram) یا قرص سیتاکسا برای درمان افسردگی و گاهی اوقات حملات وحشت تجویز میشود. این قرص سطح انرژی را در فرد افسرده افزایش میدهد و در نتیجه احساس خوب بودن را به او باز میگرداند. سیتالوپرام به عنوان بازدارنده بازجذب سروتونین (SSRIs) شناخته میشود. این دارو با کمک به بازگرداندن تعادل یک ماده خاص به نام سروتونین در مغز کار میکند. سیتالوپرام به بسیاری از افراد کمک میکند تا از افسردگی بهبود یابند و عوارض جانبی ناخواسته کمتری نسبت به داروهای ضد افسردگی قدیمی دارد. سیتاکسا هم به صورت قرص و هم به صورت مایع در داروخانهها عرضه میشود. در این مقاله به بررسی این قرص ضد افسردگی، عوارض جانبی و نحوه مصرف آن میپردازیم.
سیتالوپرام چیست؟
سیتالوپرام یا سیتاکسا یک داروی ضد افسردگی است که اغلب برای درمان اختلالات خلقی و اضطرابی تجویز میشود. Celexa نام تجاری رایج سیتالوپرام است که متعلق به دستهای از داروهای ضد افسردگی است و به عنوان بازدارنده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) شناخته میشوند. سیتالوپرام سطح سروتونین را متعادل میکند. سروتونین یکی از مواد شیمیایی انتقال دهنده عصبی موثر در تنظیم خلق و خو در مغز است. سروتونین مسئول تنظیم خواب، خلق و خو و سایر عملکردها است.
تحقیقات نشان داده است که عدم تعادل مواد شیمیایی در مغز میتواند منجر به اختلالات خلقی و اضطرابی شود. سیتاکسا میتواند به کاهش شدت حملات وحشت و سایر علائم اختلال وحشت کمک کند. به علاوه، سیتاکسا همچنین میتواند علائم اختلالات روانی مانند افسردگی را کاهش دهد.
تاریخچه داروی سیتالوپرام
ساخت داروی سیتالوپرام را یک شرکت دانمارکی از سال ۱۹۸۹ تا سال ۲۰۰۳ به عهده داشته است. در سال ۲۰۰۳ تولید انحصاری این دارو به پایان خود رسید، از این رو شرکتهای داروسازی دیگر ساخت آن را آغاز کردند.
قرص سیتالوپرام برای چیست؟
بخش عمده مصرف قرص سیتاکسا برای درمان افسردگی در افراد است. اما در مواردی دیده شده که مصرف سیتالوپرام میتواند به زودانزالی و نوروپاتی دیابتی کمک بسیاری کند. علاوه بر این ازجمله موراد مصرف دارو سیتالوپرام میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
درمان افسردگی با سیتالوپرام
برای درمان افسردگی و بهبود آن، مصرف سیتالوپرام میتواند بسیار تاثیرگذار باشد. این دارو از نظر میزان اثربخشی در رده پنجم و از نظر هزینه در رده چهارم داروهای درمان افسردگی قرار گرفته است.
درمان اختلال هراس
از قرص سیتاکسا برای درمان اختلال هراس، که نوعی اختلال اضطراب و وحشت زدگی ناگهانی است استفاده میشود.
سیتالوپرام برای زود انزالی
نتایج نشان می دهد که سیتالوپرام برای زود انزالی ممکن است با عوارض جانبی خفیف موثر باشد. با این حال، بررسی های بیشتر با نمونه های بزرگ که در آن اثربخشی طولانی مدت این دارو در نظر گرفته شده است، مورد نیاز است.
قرص سیتالوپرام برای معده
آیا سیتالوپرام به ناراحتی معده کمک می کند؟ سیتالوپرام به طور قابل توجهی علائم IBS یا همان سندروم روده تحریک پذیر از جمله درد شکم را در مقایسه با دارونما بهبود می بخشد.
تاثیر سیتالوپرام بر مغز
سیتالوپرام با افزایش میزان سروتونین، یک ماده طبیعی در مغز که به حفظ تعادل ذهنی کمک می کند، بر مغز تاثیر می گذارد. سیتالوپرام، یک مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین، اثرات مستقیم و غیرمستقیم بر روی سیستم سروتونرژیک دارد. علاوه بر این، درمان طولانیمدت با سیتالوپرام بر سیستمهای دوپامین و نورآدرنالین تأثیر میگذارد که میتواند به عملکرد درمانی داروهای ضد افسردگی کمک کند.
تاثیر سیتالوپرام بر حافظه
آرام