میرتازاپین نوعی داروی ضد افسردگی از دسته دارویی تتراسایکلیک محسوب می شود. این دارو ابتدا در سال ۱۹۹۴ برای درمان احتلال افسردگی ماژور (MDD) در هلند به تایید رسید و مورد استفاده قرار گرفت. اثرات مثبت این دارو بر علائم افسردگی و اضطراب تقریبا پس از یک هفته قابل ملاحظه خواهد بود که نسبت به دارو های دیگر، سریع تر است. همچنین عوارض جانبی این دارو نسبت به بقیه دارو های اعصاب خفیف تر و کمتر است، که این مسائل، آن را به یکی از بهترین انتخاب ها تبدیل می کند. برای بررسی جزئی تر موارد مصرف، نحوه مصرف، دوز و عوارض داروی میرتازاپین با ما همراه باشید.

فهرست مقاله

قرص میرتازاپین برای چیست؟

میرتازاپین (mirtazapine) یا رپیزاپین یک داروی ضد افسردگی است که عمدتا برای درمان افسردگی در بزرگسالان استفاده می شود. این دارو با نام Remeron یا رمرون نیز شناخته می شود. این دارو توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان افسردگی تایید شده است. با این حال از قرص میرتازاپین علاوه بر افسردگی، به صورت غیررسمی یا off-label (خارج از برچسب) برای درمان اضطراب، بیخوابی و افزایش اشتها نیز استفاده می شود. به دلیل ساختار شیمیایی منحصر به فردی که رپیزاپین دارد، جزو دارو های ایمن و کم خطر محسوب می شود. میرتازاپین معمولا در ترکیب با دارو های دیگر، بیش ترین اثربخشی را دارد و به همین دلیل معمولا همراه با دارو های دیگر تجویز می شود. شاید برای خیلی ها سوال باشد که این دارو برای چه خوب است؟ برخی از موارد مصرف میرتازاپین عبارتند از:

  1. اختلال افسردگی ماژور (MDD)
  2. اختلال اضطراب فراگیر (GAD)
  3. اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
  4. اختلال وسواس فکری اجباری (OCD)
  5. اختلال اضطراب اجتماعی (SAD)

قرص میرتازاپین

مطالعه بیشتر: انواع قرص اعصاب و روان؛ عوارض جانبی و میزان مصرف

میرتازاپین و وسواس

رابطه بین میرتازاپین و وسواس هنوز مورد بررسی است، با این حال، طبق پژوهش های اخیر، میرتازاپین در درمان وسواس فکری عملی در بزرگسالان اثربخش بوده است و نتایج آن بر علائم وسواس، امیدوار کننده است. البته باید بدانید که این دارو برای وسواس در مواردی تجویز می شود که فرد مبتلا، با درمان های رایج تر مانند سرترالین بهبود پیدا نکرده است. بر اساس مطالعات، گاهی مصرف همزمان میرتازاپین و سرترالین به صورت مکمل برای درمان علائم وسواس یا اختلال استرس پس از سانحه بسیار موثر خواهد بود. با این حال، مصرف این دو دارو منجر به تشدید عوارض می شود و باید حتما تحت نظارت پزشک انجام گیرد.

میرتازاپین و اضطراب

بررسی های دانشمندان نشان می دهند که میرتازاپین یا رپیزاپین در درمان اضطراب تا حد زیادی موفق بوده است. این دارو هنگامی که اضطراب و افسردگی همزمان در یک فرد دیده می شوند، بیشترین اثربخشی را دارد و جزو بهترین انتخاب ها محسوب می شود. بر اساس برخی از پژوهش ها، قرص میرتازاپین تقریبا به اندازه سیتالوپرام در درمان و بهبود علائم استرس می تواند موثر باشد.

از دست ندهید: آیا نوروفیدبک یک درمان موثر برای افسردگی است؟

میرتازاپین برای خواب

بر اساس مطالعات اخیر، میرتازاپین برای خواب و بهبود کیفیت آن، موثر بوده است. گاهی در برخی پژوهش ها، از این دارو برای درمان  اختلال بی خوابی یا اینسومنیا استفاده کرده اند، زیرا قرص میرتازاپین موجب افزایش خواب عمیق، کاهش بی خوابی شبانه و افزایش تداوم و کیفیت خواب می شود. طبق گفته دانشمندان، مزایای این دارو بر کیفیت خواب، آن را به یک گزینه مناسب برای افراد مبتلا به افسردگی یا اضطراب، با اختلالات خواب، تبدیل کرده است.

میرتازاپین و روده تحریک پذیر

مطالعات نشان می دهند که مصرف میرتازاپین یا رپیزاپین برای درمان علائم سندروم روده تحریک پذیر و اسهال، موثر است. استفاده از قرص میرتازاپین می تواند بر علائم گوارشی و روانی افراد مبتلا به روده تحریک پذیر، تاثیر بگذارد و منجر به بهبود قابل توجهی در شدت علائم مانند درد شکم، دل پیچه، اسهال و نفخ شود.

قرص میرتازاپین برای چیست

مکانیسم اثر میرتازاپین

بر اساس بررسی های دانشمندان، باور بر این است که میرتازاپین بر دو ماده شیمیایی در مغز با نام های سروتونین و نورآدرنالین (مربوط به احساس خوشحالی و هیجان های مثبت) تاثیر می گذارد. این دارو هورمون ها و مواد شیمیایی تاثیر گذار بر خلق و خو را تنظیم می کند و به تعادل می رساند. قرص میرتازاپین سریع جذب می شود و نسبت به بقیه دارو ها، تاثیر بیشتری بر سیستم عصبی می گذارد.

نحوه مصرف میرتازاپین 

این دارو در قالب قرص میرتازاپین و کپسول میرتازاپین وجود دارد. توصیه می شود قرص میرتازاپین را به همراه آب زیاد ببلعید و از خرد کردن، جویدن و له کردن آن خودداری کنید. این دارو را می توانید همراه با غذا یا به تنهایی مصرف کنید. معمولا طبق تجویز پزشک باید این دارو را یک بار در روز مصرف کنید پس سعی کنید ساعت مصرف میرتازاپین را قبل از خواب تنظیم کنید که اثرات خواب آلودگی آن، مشکلی ایجاد نکند.

دستور مصرف میرتازاپین را مطابق توصیه های پزشک دنبال کنید و به هیچ عنوان مقادیر بیشتر یا کمتر از این دارو را به صورت خودسرانه، مصرف نکنید. گاهی نیز این دارو به صورت قرص مکیدنی میرتازاپین وجود دارد که در این صورت آن را روی زبان خود قرار دهید و اجازه دهید در بزاق دهان حل شود. هنگام مصرف قرص مکیدنی نیازی به مصرف آب یا مایعات نیست.

با توجه به اینکه تاثیر رپیزاپین نسبت به بقیه دارو های ضد افسردگی سریع تر و بیشتر است، ممکن است تصور کنید علائم شما کاملا بهبود یافته و دیگر نیازی به قرص میرتازاپین ندارید. قطع میرتازاپین بدون مشورت پزشک می تواند با عوارض زیادی همراه باشد. پس اگر تصمیم به قطع آن دارید، با مشورت پزشک به صورت تدریجی دوز آن را کاهش دهید.

بیشتر بخوانید: افسردگی شدید دارم چیکار کنم؟ | رهایی از افسردگی شدید

شربت میرتازاپین

داروی میرتازاپ