مورفین نوعی ماده افیونی و طبیعی است که برای تسکین درد های شدید در بیماری های مختلف استفاده می شود. مورفین با کاربرد ها و عوارض زیادی همراه است، پس برای تصمیم در مورد مصرف یا عدم مصرف آن باید عوامل زیادی را در نظر گرفت. مصرف این مسکن، احتمال سوء مصرف و اعتیاد را افزایش می دهد، پس باید حتما با احتیاط و نظارت پزشک مصرف شود. برای آگاهی از کاربردها، نحوه مصرف، عوارض و … با ما همراه باشید.
مورفین چیست؟
مورفین (Morphine) یک داروی نسخه ای از دسته مواد افیونی است که برای درمان دردهای متوسط تا شدید استفاده می شود. طبق مطالعات، قرص مورفین را می توان در صورت نیاز در بزرگسالان و کودکانی که حداقل ۵۰ کیلوگرم وزن دارند استفاده کرد، اما باید در نظر داشته باشید که این مسکن فقط زمانی تجویز می شود که مسکن های دیگر اثر نداشته باشند. داروی مورفین می تواند موجب تسکین درد در شرایط و بیماری های مختلف شود و در شرایطی مانند آسیب های شدید فیزیکی، درد های ناشی از جراحی، درد زایمان، درد های ناشی از سرطان و … کاربرد دارد. برخی از بیماری هایی که مورفین در آن ها کاربرد دارد، عبارتند از:
- میگرن
- سنگ کلیه
- زخم معده
- دندان درد
- سرماخوردگی
- سرطان
مورفین برای میگرن
مورفین برای میگرن در مواردی استفاده می شود که درد ناشی از آن بسیار شدید است. با این حال، طبق پژوهش ها، افرادی که از مرفین برای میگرن استفاده می کنند، در معرض ریسک بیشتری نسبت به سوء مصرف مواد مخدر قرار می گیرند. احتمال سوء مصرف و عوارض شدید ناشی از مصرف آن، باعث می شود استفاده از این مسکن برای درمان میگرن توسط متخصصان توصیه نشود.
مورفین و سنگ کلیه
مورفین برای تسکین درد و مدیریت درد در بیماران با سنگ کلیه استفاده می شود. طبق مطالعات، استفاده از مرفین برای سنگ کلیه باید با احتیاط انجام شود و زمانی که مسکن های دیگر بی اثر بودند، آن را در نظر بگیریم. عوارض آن برای درد کلیه شامل افت فشارخون، حالت تهوع و اختلالات تنفسی می شود. نهایتا می توان گفت استفاده از مورفین برای درد کلیه باید با نظارت پزشک و بررسی های زیاد انجام شود.
مورفین برای زخم معده
دانشمندان بررسی های زیادی در مورد کاربرد مرفین برای زخم معده، انجام داده اند. طبق پژوهش ها، گرچه مورفین برای تسکین زخم معده و درد های ناشی از آن اثربخش است، اما عوارض زیادی مانند سوء مصرف و اختلالات گوارشی دارد. به طور کلی مصرف آن برای زخم معده پیشنهاد نمی شود و بهتر است تا حد امکان از درمان های دیگر استفاده شود.
مورفین برای دندان درد
استفاده از مورفین برای دندان درد خصوصا هنگام جراحی های دهان و دندان، بررسی شده است. پژوهش ها نشان دادند که مصرف ۱ میلی گرم مرفین برای دندان درد به همراه مواد بیهوشی می تواند درد ناشی از جراحی های دندان را تا حد زیادی کاهش دهد. با این حال، به دلیل احتمال سوء مصرف، استفاده از مورفین برای دندان درد توصیه نمی شود و داروی های اثربخش دیگری با ریسک کمتر برای تسکین دندان درد وجود دارند که انتخاب بهتری محسوب می شوند.
مورفین برای سرماخوردگی
برخی از پژوهش ها نشان دادند که مصرف مورفین برای سرماخوردگی و علائم آنفولانزا در موش ها، باعث تقویت سیستم ایمنی می شود. با این حال، استفاده از این دارو برای سرماخوردگی و آنفولانزا یک درمان رسمی و استاندارد نیست. برای درمان علائم سرماخوردگی و آنفولانزا، درمان های اثربخش با عوارض کمتر وجود دارند، پس استفاده از مورفین برای سرماخوردگی پیشنهاد نمی شود.
مورفین برای بیماران سرطانی
مورفین برای بیماران سرطانی به منظور مدیریت و کنترل درد استفاده می شود. استفاده از داروی مورفین به منظور تسکین درد در بیماران سرطانی توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) تایید شده است. با این حال، آگاهی نسبت به عوارض مورفین برای بیماران سرطانی، اهمیت بسیاری دارد. طبق مطالعات، عوارض مورفین در تسکین درد سرطان شامل افزایش احتمال سکته، اوردوز، سوء مصرف و … می شود.
مورفین برای سگ
مورفین برای سگ نیز به عنوان مسکن برای درد های شدید ناشی از جراحی، سرطان، جراحت فیزیکی و … کاربرد دارد. طبق پژوهش ها، مورفین برای سگ، اگر در دوز مناسب و با احتیاط استفاده شود، می تواند بسیار اثربخش باشد. استفاده از این ماده برای سگ باید تحت نظارت دامپزشک و در محیط درمانگاه انجام شود.
مورفین از چه چیزی ساخته می شود؟
مورفین طبیعی از شیره گیاهی با نام خشخاش ساخته می شود. روش استخراج مورفین از خشخاش به این صورت است که با جمع آوری شیره گیاه خشخاش و خشک کردن آن، به دست می آید. توجه به این نکته مهم است که مورفین یک ضد درد و مخدر قوی است که معمولاً برای تسکین د