طبق آمار منتشر شده از سازمان بهداشت جهانی تعداد افراد افسرده در سال ۲۰۲۰ به ۲۶۵ میلیون نفر رسید. بیماری افسردگی تنها مربوط به زنان نیست، این بیماری محدودیت جنسی و سنی ندارد. افراد در هر سن و سالی میتوانند افسرده و گوشهگیر شوند. در این میان زنان هستند که برای درمان و بهبود حال خود بیشتر تلاش میکنند. البته برخی از این افسردگیها ممکن است خود به خود برطرف شود اما برخی از آنها به یک راه درمان اصولی نیاز دارند.
در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با افسردگی و راه درمان آن بیشتر آشنا شوید.
افسردگی چیست؟
افسردگی یک بیماری روانی است که قابل درمان بوده، در هر مرحلهای که باشد میتوان نسبت به درمان آن اقدام کرد. افسردگی یا Depression حالت خلقی است که در آن فرد بی حوصله و بداخلاق میشود. فرد افسرده به دلیل بی حوصله بودن مدام در حال فرار از واقعیت و انجام کارهای روزمره خود است. مدت زمان درمان فرد به شدت بیماری بستگی دارد، هرچه بیماری کهنهتر باشد برای درمان زمان بیشتری نیاز دارد.
انواع افسردگی در زنان و مردان
افسردگی همانند سایر بیماریها تنها دارای یک وجهه نیست. بلکه انواع مختلفی دارد که در ادامه با آنها بشتر آشنا خواهید شد:
- اختلال دیس تایمی: در این نوع افسردگی فرد برای مدت زمان طولانی دچار خلق و خوی پایینی است. اگر این نوع افسردگی درمان نشود فرد برای مدتها میتواند آن را همراه خود داشته باشد و زندگی با این شرایط برای فرد عادی شود.
- اختلال افسردگی اساسی: در این نوع افسردگی اگر حداقل پنج علامت افسردگی را بیش از دو هفته در خود داشته باشید میتوان گفت که به افسردگی اساسی مبتلا شدهاید. این نوع افسردگی میتواند در طول زندگی فرد بارها رخ بدهد و مجددا بازگردد.
- افسردگی پس از زایمان: این نوع افسردگی ممکن است سه ماه پس از زایمان خود را بروز دهد. در صورتی که درمان نشود ممکن است حاد شده و تا یک سال ادامه داشته باشد. از عواملی که موجب حاد شدن این بیماری میشود میتوان به افزایش وزن، کمبود خواب، تغییرات هورمونی بدن و.. اشاره کرد.
- افسردگی مقاوم به درمان: در این نوع افسردگی، بیمار در دو دوره به درمانهای افسردگی پاسخ مثبتی نداده است. همین امر میتواند موجب آن شود تا افسردگی شخص به عنوان افسردگی مقاوم به درمان معرفی شود. طبق آمار منتشر شده حدود ۲۱ درصد افراد به این نوع افسردگی مبتلا هستند.
- اختلال عاطفی فصلی: این نوع اختلال در واقع در زمانهایی که نرو کم است و بیشتر در فصول پاییز و زمستان ایجاد میشود. در این زمان انرژی فرد کاشه پیدا کرده و احساس خستگی به آن غالب خواهد شد.
چه دلایلی موجب افسرده شدن افراد میشود؟
همه ما ممکن است در برهههای مختلفی از زمان دچار افسردگی شده باشیم. افسردگی زمان و مکان خاصی ندارد، شدت افسردگی به شرایط روحی و جسمی فرد بستگی دارد. اما از عواملی که موجب افسردگی میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ژنتیک: مشکل افسردگی در فرد میتواند ناشی از مشکلات ژنتیکی باشد. این مورد در دوقلوها بیشتر دیده شده، در این صورت اگر یک قل به افسردگی مبتلا شود، ۷۰ درصد قل دیگر هم به این عارضه مبتلا خواهد شد.
- شخصیت: افرادی که از لحاظ شخصیتی هنوز کامل نشدهاند و اعتماد به نفس پایینی دارند، بیش از سایرین در معرض افسردگی قرار خواهند داشت. معمولا این دسته از افراد علاوه بر افسرده دچار اختلالات دیگری چون بدبینی، شکاکی و… میشوند.
- عوامل محیطی: عوامل محیطی چون خشونت، فقر، رفتار تهدیدآمیز، سواستفاده و… میتواند موجب افسردگی در فرد شود.
- سابقه خانوادگی: اگر یکی از افراد خانواده دچار افسردگی است، این عارضه میتواند به افراد دیگر هم منتقل شود. البته اشتباه نکنید، افسردگی مسری نیست اما میتواند شخصیت و رفتار فرد را تحت تاثیرخود قرار دهد.
- گذشته: داشتن گذشته تلخ، بی توجهی، طرد شدن، آسیبهای جسمی و عاطفی و.. میتواند زمینه را برای افسردگی فرد مه