ال اس دی یا LSD ماده ای روان گردان و توهم زاست که باعث می شود چیزهایی را ببینید و بشنوید که وجود ندارند و با نام اسید هم شناخته می شود. تجربه مصرف ال اس دی در افراد مختلف می تواند بسیار متفاوت باشد و به عوامل زیادی بستگی دارد. ال اس دی به طور کلی اعتیاد آور محسوب نمی شود، اما می تواند عوارض جدی داشته باشد. برای آگاهی از نحوه مصرف، علائم، عوارض و … با ما همراه باشید
ال اس دی چیست؟
ال اس دی یا LSD که به “اسید” هم معروف است، مخفف اصطلاح lysergic acid diethylamide می باشد که در فارسی به آن لیزرجیک دی اتیل آمید می گوییم. یک ماده نیمه مصنوعی روان گردان است که طبق مطالعات از ترکیب ماده ای طبیعی به نام قارچ ارگوت یا سیخک و ماده ای شیمیایی به نام دی اتیل آمید، ساخته می شود. ال اس دی بی رنگ و بدون بو است و مقادیر بسیار کم آن، حتی به اندازه دو ذره نمک می تواند اثر روانگردان و توهم ایجاد کند. ال اس دی خوراکی به صورت کپسول، قرص، آدامس، قطره و … وجود دارد و مورد سوء مصرف قرار می گیرد.
مطالعه بیشتر: کوکائین چیست و چه عوارضی دارد؟ اثرات و علائم مصرف، اعتیاد، ترک
تاریخچه ال اس دی
ال اس دی برای اولین بار در ۱۹۳۰ ساخته شد و ابتدا برای درمان اختلالات روانپزشکی مورد استفاده قرار می گرفت، اما در سال ۱۹۷۰ غیرقانونی اعلام شد و پژوهش های در حال انجام روی آن متوقف شد. اسید یا ال اس دی توسط دکتر هافمن که شیمیدان بود، به صورت تصادفی ساخته شد. دکتر هافمن در حال سنتز ماده ای به نام LSD-25 بود و برخی از کریستال ها با نوک انگشتان او تماس پیدا کردند و از طریق پوست او جذب شدند و در نتیجه علائم مصرف ال اس دی در وی ایجاد شد. دکتر هافمن ابتدا LSD را روی خود آزمایش کرد و مقدار کمی از آن را را مصرف کرد. او بر این باور بود که اسید در عصبشناسی و روانپزشکی کاربرد بالقوه دارد و آزمایشهای حیوانی و مطالعات بیشتر روی انسان را ادامه داد. این آزمایشهای اولیه پتانسیل را برای استفاده از ال اس دی در درمان اختلالات روانی نشان می دهد.
علائم مصرف ال اس دی
علائم مصرف ال اس دی معمولا شامل توهم و هذیان است یعنی با مصرف ال اس دی شخص چیزهایی را می بیند، می شنود یا می بوید که وجود خارجی ندارند. افراد در مورد اثر ال اس دی کنجکاوی هایی دارند و می خواهند بدانند که به اصطلاح فاز ال اس دی چیست و مصرف ال اس دی چه حسی دارد. علائم مصرف ال اس دی عبارتند از:
- دیدن اشکال یا رنگ های متغیر
- توهم
- تغییر فرآیند تفکر
- درک غیرواقعی نسبت به زمان و مکان
- گشاد شدن مردمک
- احساس گیجی
- سردرد و سرگیجه
- حالت تهوع یا استفراغ
- بی خوابی
- احساس لرز
- افزایش ضربان قلب
- افزایش فشارخون
از دست ندهید: اعتیاد به مواد مخدر | اختلال مصرف یا (SUD) چیست؟
تریپ با ال اس دی
گاهی به احساس ایجاد شده یا به اصطلاح فاز ال اس دی هنگام مصرف، تریپ با ال اس دی می گویند. کلمه “تریپ” به معنای سفر است و سفر با ال اس دی به این اشاره دارد که مصرف ال اس دی به گونه ای است که گویا به سفر می روید، زیرا اثرات توهم زای ال اس دی بر ذهن، ادراک و احساسات باعث می شود افراد فاز ال اس دی را اینگونه توصیف کنند که “می توانی دنیا را از دریچه ای دیگر ببینی”. این تریپ هایLSD از دیدگاه بعضی بسیار لذت بخش و از دیدگاه برخی دیگر ترسناک توصیف می شود. سفر با ال اس دی به دو دسته خوب و بد تقسیم می شود. نشانه های تریپ ال اس دی خوب عبارتند از:
- احساس سرخوشی
- احساس لذت
- افزایش وضوح رنگ ها و شکل ها در ادراک
- اثر بیشتر موسیقی بر ذهن
- افزایش حس همدلی و نزدیکی به دیگران
- افزایش هیجان های مثبت
برخی افراد پس از مصرف ال اس دی علائم بالا را تجربه نمی کنند و بد تریپ شدن با ال اس دی را تجربه می کنند. علت بد تریپ ال اس دی هنوز دقیق مشخص نیست اما پژوهش ها نشان می دهد افرادی که علائم روان پریشی (سایکوتیک) دارند یا دوز زیادی مصرف می کنند معمولا بیشتر از دیگران، بد تریپ شدن با LSD را تجربه می کنند. همچنین دفعه اول مصرف ال اس دی معمولا منجر به تجربه بد تریپ ال اس دی می شود. علائم بد تریپ ال اس دی عبارتند از:
مطالعه بیشتر: آیا گل اعتیاد آور است؟ عوارض مصرف گل در طولانی مدت
عواملی وجود دارند که باعث تجربه بد تریپ با ال اس دی می شود. تریپ بد LSD می تواند باعث ایجاد احساسات منفی زیادی بشود که آزاردهنده باشند. عوامل منجر به بد تریپ شدن با ال اس دی عبارتند از:
- تنها مصرف کردن ال اس دی
- مصرف دوزهای زیاد در دفعات اول مصرف
- مصرف LSD در مکان های خیلی شلوغ
- مصرف اسید در محیط ناامن و ناآشنا
- عدم آگاهی از عوارض و علام مصرف LSD
- شنیدن موسیقی های تند و تنش زا
- کم آبی بدن یا تغذیه نامناسب قبل از مصرف
- مصرف اسید با الکل یا مواد مخدر دیگر
نحوه مصرف ال اس دی
نحوه مصرف ال اس دی شامل چندین روش مختلف است که رایج ترین آن ها به شکل ورق ال اس دی است. این ورق ها تکه های کوچک کاغذی هستند که به ال اس دی خوراکی آغشته شده اند. با تماس ورق ال اس دی به زبان، این ماده از طریق غشای مخاطی جذب بدن می شود. ال اس دی در شکل اصلی خود یک کریستال بی بو است که به صورت پودر خرد شده و در مایع حل می شود. تزریق ال اس دی مایع اصلا رایج نیست و به دلیل خطرات ناشی از تزریق LSD رواج ندارد.
قرص ال اس دی و کپسول آن نیز وجود دارند و استفاده می شوند. یک راه دیگر مصرف ال اس دی خوراکی، حل کردن آن در مواد قندی و شکلاتی است و به صورت یک شکلات قندی، ال اس دی خوراکی به وجود می آید که مورد مصرف قرار می گیرد. گاهی نیز ال اس دی را به صورت ماده ای ژله مانند در می آورند که می توان آن را بلعید یا اجازه داد در دهان حل شود. برخلاف مواد مخدر دیگر مثل ماریجوانا یا تنباکو، کشیدن ال اس دی رایج نیست.
پزشک خوب استفاده غیرقانونی از هیچ ماده ای را تایید نمی کند، و معتقدیم که پرهیز از هرگونه ماده مخدر همیشه ایمن ترین روش است. با این حال، ما به ارائه اطلاعات درست و دقیق برای کاهش آسیب هایی که ممکن است رخ دهد، باور داریم.
ال اس دی چند ساعت اثر دارد؟
طبق گفته انجمن سوء مصرف آمریکا، ال اس دی معمولا تا ۱۲ ساعت پس از مصرف اثر دارد. LSD بین ۲۰ تا ۶۰ دقیقه پس از مصرف، زمان می برد تا اثر کند و علائم آن را حس کنید. البته میزان اثربخشی و مدت زمان اثربخشی به دوز مصرفی ال اس دی نیز بستگی دارد و هرچه دوز بیشتری مصرف کنید ممکن است زودتر اثر کند و مدت زمان بیشتری نیز علائم را تجربه کنید. روز پس از مصرف ال اس دی نیز می توانید اثرات آن را حس کنید. علائم ال اس دی در روز پس از مصرف شامل بی خوابی، خستگی شدید، بدن درد یا درد عضلانی و احساس افسردگی می شود.
از دست ندهید: ترامادول چیست؟ عوارض مصرف ترامادول و اعتیاد به آن
مکانیسم اثر ال اس دی
هنوز جزئیات مکانیسم اثر ال اس دی بر مغز کاملا مشخص نیست. اینکه چگونه ال اس دی باعث اثرات روانگردانی می شود که موجب دیدن رنگ ها، شنیدن صداها و از دست دادن زمان می شود، توضیح دقیقی ندارد. آنچه در حال حاضر محققان درباره مکانیسم اثر LSD می دانند این است که ال اس دی به گیرنده های سروتونین (ماده ای شیمیایی در مغز که مربوط به تنظیم احساسات، خلق و خوی و ادراک می باشد) روی سلول های مغز شما متصل می شود. در نتیجه با فعال شدن این گیرنده ها، تغییراتی در ادراک، احساسات و خلق خوی فرد به وجود می آید و موجب توهم، هذیان، احساس سرخوشی و … می شود. LSD می تواند تا ساعت ها به این گیرنده ها بچسبد و این قضیه باعث اثر طولانی تر LSD نسبت به مواد مخدر دیگر است.
از دست ندهید: عوارض تریاک؛ اثرات تریاک بر مغز و سیستم عصبی