چرا همیشه خسته و کم انرژی هستم؟ درزندگی روزمره زمان هایی وجود دارد که در آن احساس خستگی می کنیم. این احساس خستگی و کمبود انرژی ممکن است به دلایل مختلفی مانند مشغله زیاد، کمبودخواب، بیماری و… باشد. احساس خستگی معمولا بعد از استراحت و رفع تنش های روزمره از بین می رود، اما چنانچه حتی بعد از استراحت و خوابیدن همچنان احساس بی حالی در بدن وجود داشته باشد دچار خستگی مفرط شده اید. خستگی مفرط یا بیش از حد عبارت است از احساس خستگی و کمبود انرژی در طول روز که عملکرد افراد را کاهش می دهد. معمولا افراد خستگی را با استفاده از اصطلاحات مختلفی از جمله خستگی، کوفتگی، فرسودگی، بی حالی، کمبود انرژی و احساس خستگی مفرط توصیف می کنند. احساس خستگی به دلایل متعددی ممکن است رخ دهد که در ادامه مطلب درباره آنها توضیح داده ایم.
احساس خستگی چیست؟
به طور کلی احساس خستگی (fatigue)، به عنوان احساس کمبود انرژی، انگیزه و بی حالی تعریف می شود که می تواند جسمی، روانی یا نتیجه هر دو این عوامل باشد. احساس خستگی با خواب آلودگی یکی نیست، اما میل به خوابیدن ممکن است با احساس خستگی همراه باشد. خواب آلودگی وضعیتی است که در آن فرد با خوابیدن و جبران کمبود خواب خود احساس شادابی می کند؛ اما احساس خستگی حتی با خوابیدن هم جبران نمی شود.
احساس خستگی و کمبود انرژی، توانایی انجام امور روزمره، عملکرد شغلی و تحصیلی و قدرت توجه و تمرکز افراد را کاهش می دهد. خستگی مداوم همچنین بر کیفیت زندگی و وضعیت جسمی و روانی افراد تأثیر می گذارد.
مطلب مفید: اختلال پرخوابی چیست؟ انواع، دلایل، جلوگیری و درمان هایپرسومنیا
نشانه های خستگی مفرط
احساس خستگی اغلب با علائم ونشانه هایی همراه است که خبر از یک علت و مشکل زمینه ای می دهند. نشانه های خستگی مفرط که در دو زمینه جسمانی و روانی بروز پیدا می کنند عبارت است از:
علائم جسانی احساس خستگی و کمبود انرژی
- احساس ضعف
- ضعف در سیستم ایمنی بدن
- درد و گرفتگی عضلانی
- احساس کمبود انرژی
- احساس کوفتگی بدن
- اختلال در هماهنگی دست به چشم
- مشکلات بینایی
- مشکلات گوارشی
- سردرد و سرگیجه
- کندی در حرکت
- تپش قلب
علائم روانی احساس خستگی مفرط
- احساس بی حالی
- بی حوصلگی شدید
- مشکل در توجه و تمرکز
- احساس نداشتن انگیزه
- ناتوانی در شروع و تکمیل فعالیت های روزمره
- مشکلات تمرکز و حافظه
- ناتوانی در تصمیم گیری
- خلق و خوی نامتعادل
- افزایش احتمال اشتباه کردن
- اختلال در تصمیم گیری و قضاوت
- بدخلقی (مانند تحریک پذیری)
- مشکلات حافظه
اگر شما هم احساس خستگی مفرط می کنید از بهترین روانشناس تهران کمک بگیرید
۱۶ علت خستگی مفرط و بی حالی
احساس خستگی و کمبود انرژی دلایل متعددی می تواند داشته باشد. از مشکلات و چالش ها در سبک زندگی گرفته تا بیماری های جسمی و روانی می توانند باعث خستگی مفرط در افراد شوند. احساس خستگی روزانه بعد از انجام فعالیت های بدنی یا ساعات طولانی کار و مطالعه اتفاقی طبیعی است، اما زمانی که احساس خستگی مزمن و طولانی مدت شود، نشان دهنده وجود یک مشکل در فرد است. از دلایل خستگی و بی حالی روزانه افراد می توان موارد زیر را نام برد:
مشکلات مربوط به غدد درون ریز و خستگی مفرط
بیماری ها و مشکلات ناشی از فعالیت ناسالم غدد درون ریز می تواند احساس خستگی مفرط را در افراد ایجاد کند. غدد درون ریز در شادابی و هوشیاری افراد نقش مهمی را ایفا می کنند و بروز هرگونه مشکل در فعالیت آن ها میتواند علت بی حالی و خستگی باشد. غدد درون دیز همچنینمیزان متابولیسم و سوخت و ساز بدن را کنترل می کنند و مشکل در عملکرد آن ها باعث احساس خستگی روزانه می شود. از جمله مشکلات مربوط به غملکرد بد غدددرون ریز عبارت است از:
- کم خونی
- کم کاری تیروئید
- دیابت
- ناهنجاری های الکترولیت (کاهش یا افزایش الکترولیت هایی مانند کلسیم، منیزیم، پتاسیم و…)
- بیماری کلیوی
- بیماری کبد
- بیماری کوشینگ (افزایش بیش از حد هورمون کورتیزول در مدت زمان طولانی)
احساس خستگی و مشکلات عفونی
ابتلای افراد به بیماری ها و مشکلات عفونی و ویروسی می تواند زمینه را برای خستگی مفرط در افراد ایجاد کند. مشکلات عفونی از جمله مواردی که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد باعث بیماری و کاهش سطح انرژی می شود. مشکلات عفونی دخیل در احساس خستگی عبارت اند از:
- مونونوکلئوز عفونی
- هپاتیت
- بیماری سل
- سیتومگالوویروس (CMV)
- عفونت HIV
- آنفولانزا
- مالاریا
بیماری های قلبی و ریوی؛ از علل خستگی مفرط
افرادی که دچار عارضه های قلبی، عروقی و ریوی هستند به دلیل مشکلاتی که در تنفس و اکسیژن رسانی در بدن آنها شکل می گیرد احساس خستگی وبی حالی روزانه بیش از حد تجربه می کنند. افراد دارای مشکلات قلبی مانند کسانی که جراحی قلب باز انجام داده اند یا دچار آسم هستند معمولا از احساس کوفتگی و خستگی و بی حالی شکایت می کنند. بیماری های قلبی و ریوی ایجاد کننده احساس خستگی مفرط عبارت است از:
- نارسایی قلبی
- بیماری عروق کرونر
- بیماری دریچه ای قلب
- بیماری انسداد مزمن ریه (COPD)
- آسم
- آریتمی قلبی
- ذات الریه