راه رفتن در خواب یا خوابگردی، زمانی اتفاق می افتد که فرد بدون آنکه هشیاری داشته باشد از جای خواب خود بلند شده و شروع به حرکت می کند. خوابگردی می تواند با چشمان بسته یا باز اتفاق بیافتد، که البته این باز بودن چشم ها نشانه ی بیداری فرد نیست. راه رفتن در خواب مشکلی است که می تواند خواب افراد را مختل کرده و خطرناک باشد، چرا که فرد خواب گرد ممکن است دست به انجام کارهایی بزند که می تواند به او صدمه وارد کند و یا در صورت باز بودن درب، از محل خواب یا خانه خارج شود. خوابگردی در هر سن و جنسیتی می تواند اتفاق بیافتد. در این مطلب در مورد اینکه خوابگردی چیست، دلایل، درمان و پیشگیری از خوابگردی صحبت خواهیم کرد.
راه رفتن در خواب یا خوابگردی چیست؟
راه رفتن در خواب یا خوابگردی (sleep walking) که با نام علمی somnambulism نیز شناخته می شود، یکی از انواع مشکلات مربوط به خواب است که شامل بلند شدن و راه رفتن هنگام خواب می شود. خواب گردی همچنین می تواند شامل انجام برخی رفتارهای غیر عمد از جمله: غذا خوردن یا رانندگی، برداشتن یا حرکت دادن اجسام به جز راه رفتن باشد. خواب گردی در کودکان شایع تر از بزرگسالان است و احتمال بروز آن در افراد دارای سابقه خانوادگی، کم خوابی و خواب پر تنش بیشتر وجود دارد. راه رفتن در خواب معمولاً در چند ساعت اول پس از به خواب رفتن اتفاق می افتد.
در بیشتر موارد راه رفتن در خواب بی ضرر است اما مواقعی وجود دارد که احتمال وقوع خطر وجود دارد. بنابراین اگر شما یا یکی از اعضای خانوادتان در خواب راه می رود، ایجاد یک محیط امن لازم است. برای افزایش امنیت در خانه هنگام خواب باید درها و پنجره ها را قفل کنید و اجسام نوک تیز را جابجا کنید. اگر شما یا یکی از اعضای خانواده مشکل راه رفتن در خواب داشته و یا احتمال آسیب رساندن به خود یا دیگران را نشان داده با یک روانپزشک خوب مشورت کنید.
برای مطالعه بیشتر می توانید مطلب علت حرف زدن در خواب چیست؟ علائم، درمان و پیشگیری از آن را مطالعه کنید
علائم راه رفتن در خواب
خوابگردی دارای نشانه ها و علائمی است که آشنایی با آن ها می تواند به افراد کمک کند تا خوابگردی را در اطرافیان و اعضای خانواده خود تشخیص دهند. علائم راه رفتن در خواب عبارت اند از:
- نشانه اصلی راه رفتن در خواب این است که فرد علی رغم بیدار نبودن، بلند شده و حرکت می کند
- راه رفتن یا دویدن هنگام خواب
- داشتن چشمان باز در بعضی مواقع
- عدم گفتار یا داشتن گفتاری نامنسجم
- انجام کارهایی مانند لباس پوشیدن، رانندگی یا غذا خوردن
- درگیر شدن در رفتار جنسی یا انجام رابطه جنسی در خواب (سکسومنیا)
- ادرار کردن در مکان های نامناسب
- نشستن روی تخت با چشمانی باز
- داشتن مشکل بی خوابی (اینسومنیا)
- گیجی و سردرگمی برای مدت کوتاهی پس از بیدار شدن
- فراموشی و به یاد نداشتن اتفاقات رخ داده در شب
- خواب آلودگی در طول روز
- خارج شدن از خانه بدون هشیاری
- افتادن از پله ها یا پریدن از پنجره به بیرون
- فریاد زدن، اگر فرد دچار (وحشت شبانه) نیز باشد
- صحبت کردن یا زمزمه کردن در خواب
- جا به جا کردن وسایل
می توانید برای حل مشکل راه رفتن در خواب خود یا اطرافیان از بهترین روانشناس در شهر خود کمک بگیرید
علت راه رفتن در خواب
متخصصان خواب بر این باورند که راه رفتن در خواب معمولاً زمانی اتفاق می افتد که فرد در حال خواب است اما از جایش بلند شده، و شروع به فعالیت بدنی می کند در حالی که هشیاری ندارد. عوامل مختلفی می تواند دلیل خوابگردی در بزرگسالان و کودکان باشد که علل راه رفتن در خواب عبارت اند از:
ژنتیک و سابقه خانوادگی
خوابگردی می تواند دلیل ژنتیکی داشته باشد یا در افرادی اتفاق بیافتد که یکی از اعضای خوانوادشان نیز این مشکل را دارا بوده اند. بررسی ها نشان می دهد حدود ۲۲ درصد از کودکانی که والدین آنها سابقه خوابگردی ندارند، در خواب راه می روند. در مقابل، ۴۷ درصد از کودکانی که فقط یکی از والدین و ۶۱ درصد کودکانی که هر دو والد آن ها سابقه راه رفتن در خواب داشته است، خوابگردی را تجربه می کنند.
محرومیت از خواب
کمبود خواب با افزایش خطر راه رفتن در خواب مرتبط است، این خوابگردی به دلیل ایجاد مشکل در روند خواب می تواند به شکل یک چرخه از کم خوابی و به دنبال آن خوابگردی شکل گرفته و ادامه پیدا کند.
عوارض داروها
داروهایی که دارای اثر آرام بخشی هستند ممکن است خواب افراد را به شکلی تغییر دهند که احتمال وقوع خوابگردی در آن ها افزایش پیدا کند. برخی از داروهای خواب باعث راه رفتن در خواب می شوند، از جمله داروی خواب آور زولپیدم.
سایر داروهای مرتبط با راه رفتن در خواب عبارتند از:
- سدیم اکسیبات که برای درمان نارکولپسی استفاده می شود
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد روان پریشی
- بتا بلوکرهای مورد استفاده برای درمان بیماری قلبی و اضطراب مانند پروپرانولول
الکل و راه رفتن در خواب
نوشیدن الکل در ساعات منتهی به شب می تواند باعث بی ثباتی در مراحل خواب شود و خطر راه رفتن در خواب را افزایش دهد. یک مطالعه جدید روی خوابگردها، الکل را به عنوان یک عامل محرک در ۱۲ درصد آنها شناسایی کرد.
آسیب مغزی
آسیب به سر و مغز می تواند با برهم زدن سلامت جسمانی و کارکردی مغز باعث ایجاد خوابگردی شود، آنسفالیت به عنوان یک مشکل مغزی می تواند از دلایل راه رفتن در خواب باشد.