طبق منابع معتبر مصرف الکل به هفتمین عامل مرگ و میر در جهان تبدیل شده است و کارشناسان و پزشکان سطح امنی برای آن مشخص نکردهاند. متاسفانه مصرف مشروبات الکلی امروزه در میان جوانان و نوجوانان به یک امر شایع و فراگیر تبدیل شده است و نمیتوان این موضوع را انکار کرد. در ادامه این مطلب قصد داریم تا در رابطه با اعتیاد به الکل، عوارض مشروب برای مردان و چگونگی ترک آن اطلاعات کاملی در اختیارتان قرار دهیم.
نوشیدنیهای الکلی عوارض بسیاری بر جسم و روان مصرف کننده میگذارد، به همین دلیل نباید در مصرف آن زیادهروی کرد. مصرف مدام نوشیدنیهای الکلی مانند سایر مواد مخدر بوده و اعتیاد آور است، کسانی که به الکل اعتیاد پیدا کردهاند به سختی میتوانند آن ترک کنند و کنار بگذارند.
تاثیر مشروبات الکلی بر مغز و سیستم عصبی
بر اساس تحقیقات انجام شده در زمینه تاثیر مصرف مشروبات الکلی بر مغز و سیستم عصبی، مصرف نوشیدنیهای الکلی تاثیر منفی و مخربی روی عملکرد مغز و سیستم عصبی میگذارد. عواملی هستند که بر چگونگی و میزان تأثیر الکل بر مغز تأثیر می گذارد از جمله:
- دفعات و میزان مصرف الکل
- سنی که فرد برای اولین بار نوشیدن الکل را شروع کرده است و مدت زمانی که مشروب مصرف کرده است
- سن فرد، سطح تحصیلات، جنسیت، زمینه ژنتیکی و سابقه خانوادگی اعتیاد به الکل؛
- آیا او قبل از تولد در معرض الکل بوده است یا خیر
- وضعیت سلامت عمومی
الکل در مسیرهای ارتباطی مغز اختلال ایجاد می کند و می تواند بر ظاهر و عملکرد مغز تأثیر بگذارد. الکل کار را برای نواحی مغزی که تعادل، حافظه، گفتار و قضاوت را کنترل میکنند سختتر میکند و در نتیجه احتمال آسیبدیدگی و سایر پیامدهای منفی را افزایش میدهد. نوشیدن طولانی مدت الکل باعث تغییراتی در نورون ها مانند کاهش اندازه آنها می شود.
الکل تنها پس از چند بار نوشیدن می تواند اختلالات قابل توجهی در حافظه ایجاد کند و با افزایش میزان الکل، میزان اختلال نیز افزایش می یابد. تحقیقات نشان می دهد که نوشیدن زیاد الکل ممکن است خطر خودکشی را با اختلال در تصمیم گیری و دشوارتر کردن خودتنظیمی افزایش دهد. برای کسانی که افکار خودکشی را تجربه می کنند، الکل خطر خودکشی را به طور تصاعدی افزایش می دهد.
سوء مصرف الکل می تواند علائم و نشانه های افسردگی، اضطراب، روان پریشی و رفتارهای ضداجتماعی را هم در هنگام مصرف و هم در هنگام ترک الکل ایجاد کند. گاهی اوقات، این علائم و نشانهها هفتهها طول میکشند و اختلالات روانی آشکار را تقلید میکنند (سندرمهای ناشی از الکل).
آیا مردان بیشتر الکل می نوشند؟
طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، مردان بالغ بیشتر از زنان الکل می نوشند. در بررسی آنها تقریباً ۵۸ درصد از مردان بالغ در ۳۰ روز گذشته مشروبات الکلی مصرف کردهاند در حالی که ۴۹ درصد از زنان بالغ گزارش کردهاند. مردان بیشتر از زنان در معرض نوشیدن الکل هستند. تقریباً ۲۱ درصد از مردان در مقایسه با ۱۳ درصد از زنان، مصرف زیاد الکل را گزارش می کنند. پژوهشی در سال ۲۰۲۰ نشان داد، ۱۳ درصد از مردان بالغ در مقایسه با ۹ درصد از زنان بالغ، دچار اختلال مصرف الکل و عوارض مشروب برای مردان بودند.
نوشیدن چه مقدار الکل در روز مجاز است؟
اگرچه مطالعات گذشته نشان داده اند که مصرف متوسط الکل دارای مزایای سلامتی است (به عنوان مثال، کاهش خطر بیماری قلبی)، مطالعات اخیر نشان می دهد که ممکن است این درست نباشد. طبق دستورالعملهای صادر شده از مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا، هر فردی مجاز است در طول شبانه روز ۳۵۰ سی سی آبجو، ۱۵۰ سی سی مشروبات الکلی، ۳۰ تا ۴۵ سی سی ویسکی، وودکا و کنیاک مصرف کند. این مقدار در آقایان دو برابر خانمها است و افراد زیر ۱۸ سال و خانمهای باردار به هیچ عنوان نباید نوشیدنیهای الکلی بنوشند.
در سیستم بدن آقایان آنزیمی به نام الکل دهیدروناژ وجود دارد که باعث میشود نصف الکلهای مصرفی قبل از جذب خون بیاثر شود. مقدار این آنزیم در بدن آقایان بسیار بیشتر از خانمها است به همین دلیل میزام مصرف مجاز روزانه در آقایان دو برابر است.
چگونگی ایجاد نئشگی و سرخوشی مواد مخدر در مغز
مصرف نوشیدنیهای الکلی فقط از لحاظ روانی و جسمی بدن را تحت تاثیر قرار نمیدهد، بلکه به طور مستقیم و غیرمستقیم باعث حس لذت در فرد میشود. الکل با افزایش تولید دوپامین در بدن این کار را انجام میدهد. دوپامین نوعی فرستنده عصبی است که وظیفه ایجاد شادی و لذت را به عهده دارد. زمانی که فرد الکل مصرف میکند این فرستنده تحریک میشود و این کار را بسیار هیجانانگیز و لذتبخش میداند، بدین ترتیب فرد مجددا تحریک میشود که این احساس را تجربه کند و این چرخه ادامه مییابد.
تاثیر مصرف الکل روی گلوتامات
گلوتامات یک نوع انتقال دهنده عصبی است که وظیفه تفکر سریع در ذهن را به عهده دارد، افزایش آن میتواند انرژی و فعالیت مغز را بیشتر کند و مغز نمیتواند پردازش اطلاعات را با سرعت عادی انجام دهد.
طبق منابع معتبر الکل فعالیت گلوتامات را در مغز مهار می کند مصرف زیاد لکل باعث کاهش سطح گلوتامات اضافی سلولی در ناحیه ای از مغز به نام جسم مخطط می شود. مصرف الکل موجب تفکر کند میشود و گلوتامات را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد و فرد تصمیمات اشتباهی میگیرد، به همین دلیل است که نباید بعد از مصرف الکل رانندگی کرد زیرا احتمال تصادف به دلیل عدم توانایی در تصمیمات لحظهای افزایش مییابد.
تاثیر مصرف الکل روی GABA مغز و سیستم عصبی
یکی دیگر از انتقال دهندههای عصبی گابا نام دارد که آرامش را به فرد میدهد و وجود آن برای زندگی هر فردی لازم و ضروری است. مصرف نوشیدنیهای الکلی مقدار گابا را افزایش میدهد که بدین شکل توانایی تصمیم گیری فرد کاهش می یابد و دچار عدم تمرکز می شود. الکل آگونیست گیرنده GABA است، به این معنی که الکل به گیرنده های GABA در مغز متصل می شود، جایی که فعالیت گابا را تکرار می کند. این فعالیت باعث ایجاد احساس آرامش یا خستگی بعد از نوشیدن می شود.
تاثیر مصرف الکل روی دوپامین مغز و سیستم عصبی
مصرف زیاد مشروبات الکلی موجب شادی و سرخوشی فرد میشود و لذت و خوشحالی آنی را برای فرد به همراه دارد. زمانی که الکل مصرف میکنید سطح دوپامین مغز افزایش مییابد و فرد احساس لذت و آرامش بیشتری میکند. بدن به طور طبیعی دوپامین تولید میکند اما تولید بیش از اندازه آن هم مضرات و عوارض بسیاری به همراه دارد، یکی از مهمترین مضرات افزایش دوپامین در بدن عدم توانایی فرد در تشخیص رفتار درست و نادرست ای یکدیگر است.