خشم و عصبانیت جزو احساسات عادی و طبیعی هستند و اغلب کودکان آن را تجربه می کنند. تجربه خشم می تواند مفید باشد، زیرا به کودک کمک می کند شرایط ناعادلانه را تشخیص دهد و حق خودش را بگیرد. با این حال اگر خشم افزایش پیدا کند ممکن است با پرخاشگری کودکان مواجه شویم و عواقب آن گاهی جبران ناپذیر باشد. کودکی که داد می زند، گاز می گیرد و می زند، نمی تواند با همسالان خود ارتباط خوبی داشته باشد و دچار مشکلات زیادی خواهد شد.
علائم پرخاشگری کودکان
از کجا بدانیم کودکمان پرخاشگر است یا نه؟ از مهم ترین علائم عصبانیت کودکان می توان به دعوا و درگیری با همسالان و والدین اشاره کرد. پرخاشگری در کودکان می تواند به روش های مختلف خودش را نشان دهد و شناخت این علائم به والدین کمک می کند تا با آگاهی بیشتری بتوانند علائم پرخاشگری در کودکان را درمان و مدیریت کنند. نشانه های پرخاشگری کودکان عبارتند از:
- دعوا و درگیری با همسالان یا خواهر و برادر
- خشونت فیزیکی مانند زدن، گاز گرفتن، لگد زدن و هل دادن
- خشونت کلامی مانند تهدید کردن، بی احترامی کردن و استفاده از کلمات نامناسب
- ترس والدین از مخالفت با کودک به دلیل واکنش شدید
- فریاد زدن هنگام نارضایتی
- ناامیدی و ناراحتی مکرر
- روابط اجتماعی ضعیف
- حساسیت زیاد نسبت به انتقاد
- تکانش گری
- انجام رفتارهای نامناسب بدون فکر کردن به عواقب آن
تشخیص زودهنگام این علائم می تواند کمک کند تا با روش های درمانی مناسب بتوان درمان پرخاشگری کودکان را درمان کرد.
بیشتر بخوانید: با استرس کودکان چه کنیم؟ علت و درمان استرس در کودکان
علت پرخاشگری کودکان
پرخاشگری در کودکان می تواند علت های مختلفی داشته باشد. برای مدیریت و درمان پرخاشگری در کودکان، ابتدا باید علت آن را شناسایی کنید. علت پرخاشگری کودکان در سنین مختلف می تواند متفاوت باشد، مثلا علت پرخاشگری کودکان ممکن است مشکل و چالش در مدرسه باشد، اما علت پرخاشگری کودکان ۵ ساله احتمالا مشکلات خانوادگی است. برخی از علل رایج پرخاشگری کودکان عبارتند از:
- اختلالات خلقی
- دیدن پرخاشگری در خانواده
- مورد قلدری قرار گرفتن در مدرسه
- درگیری با امتحانات و تکالیف مدرسه
- تغییرات هورمونی در دوره بلوغ
- ژنتیک
- بیماری های جسمی
- تاثیرات رسانه و فضای مجازی
- تغییر شرایط زندگی
- سابقه تروما (آسیب) در گذشته
- اختلال سلوک
مطالعه بیشتر: ترس از تنهایی در کودکان؛ چگونه به کودکم کمک کنم تا از تنهایی نترسد؟
اختلالات خلقی؛ علت پرخاشگری در کودکان
گاهی کودکان با افسردگی و اختلالات اضطرابی نشانه های پرخاشگری را دارند و این اختلالات می توانند موجب خشونت کودکان شوند. کودک با اختلالات خلقی نمی تواند احساسات و هیجانات خود را به درستی مدیریت کند و عصبی بودن کودک با اختلال خلقی تشدید خواهد شد. این یعنی احتمالا نارضایتی و ناراحتی خود را با خشونت و پرخاشگری نشان می دهد. در نتیجه افسردگی و اضطراب کودکان می تواند علت خشونت و پرخاشگری آن ها باشد.
دیدن پرخاشگری در خانواده؛ علت خشونت کودکان
کودکان رفتارهای والدین و اطرافیان خود را الگو قرار می دهند، پس اگر ببینند کسی نارضایتی خود را با خشونت بیان می کند، احتمالا آن ها نیز این کار را تکرار کنند. طبق گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO) هر نوع خشونت کلامی یا فیزیکی نسبت به کودکان، می تواند عواقب مخربی داشته باشد و موجب بروز خشونت و عصبانیت کودک شود. کودک با مشاهده محیط اطراف، نگرش و رفتار خود را شکل می دهد، در نتیجه مشاهده خشونت، جزو دلایل پرخاشگری کودکان محسوب می شود.
مورد قلدری قرار گرفتن در مدرسه
روابط با همسالان نقش مهمی در رشد اجتماعی کودکان دارد و مسائلی مانند قلدری می تواند عمیقاً بر رفتار آنها تأثیر بگذارد. زمانی که کودکان، چه به عنوان مجرم و چه قربانی، درگیر قلدری در مدرسه هستند، احتمال بیشتری دارد که رفتارهای پرخاشگرانه از خود نشان دهند. در نتیجه مورد قلدری قرار گرفتن می تواند علت پرخاشگری کودکان باشد. قلدری می تواند منجر به احساس خشم، ترس و درماندگی شود که ممکن است کودکان از طریق پرخاشگری به عنوان مکانیزم دفاعی یا راهی برای بازیابی کنترل و قدرت احساس خود را نسبت به این مسئله ابراز کنند.
بیشتر بخوانید: حسادت در کودکان؛ با کودک حسود چه کنیم؟
درگیری با امتحانات و تکالیف مدرسه
فشارها و چالشهای تحصیلی در مدرسه، از جمله تکالیف چالش برانگیز، میتواند علت خشونت کودکان باشد و منجر به رفتارهای پرخاشگرانه شود. علت پرخاشگری کودکان ۸ ساله اغلب چالش در مدرسه است، زیرا مدرسه رفتن برای آن ها تجربه ای نسبتا جدید محسوب می شود. هنگامی که کودکان به دلیل انتظارات زیاد یا مشکل در درک مطالب و ترس از شکست، این استرس می تواند به صورت ناامیدی و پرخاشگری در کودکان ظاهر شود. این مسئله خصوصا در کودکانی پررنگ است که دچار اختلالات یادگیری هستند. از رایج ترین اختلالات یادگیری می توان به بیش فعالی و نقص توجه (ADHD)، اوتیسم و نارساخوانی اشاره کرد.
از دست ندهید: هنر درمانی چیست؟ پروتکل،انواع و فواید آن
تغییرات هورمونی در دوره بلوغ
تغییرات هورمونی که در دوران بلوغ رخ می دهد می توانند به طور قابل توجهی بر پاسخ های عاطفی و رفتاری کودک تأثیر بگذارند و اغلب علت پرخاشگری در کودکان هستند. از آنجایی که نوجوانان افزایش هورمون هایی مانند تستوسترون و استروژن را تجربه میکنند، این هورمونها میتوانند منجر به افزایش تحریکپذیری، تکانشگری و تشدید پرخاشگری کودکان شود و مدیریت مؤثر خشم و ناامیدی را برای آنها سخت تر میکند. تغییرات هورمونی در دوران بلوغ رخ می دهد و معمولا علت پرخاشگری کودکان ۱۰ ساله یا بالاتر می باشد.
از دست ندهید: وسواس در کودکان و انواع آن چیست؟ درمان، علائم و علل
ژنتیک؛ از علت های پرخاشگری کودکان
ژنتیک می تواند نقش اساسی در مستعد کردن کودکان نسبت به رفتارهای پرخاشگرانه داشته باشد. برخی از ویژگی های ژنتیکی می توانند بر مواد شیمیایی در مغز مانند سروتونین و دوپامین که با تنظیم خلق و خو و پرخاشگری مرتبط هستند، تأثیر بگذارند. با این حال، باید بدانید که ژنتیک تنها یک تکه از پازل است. عوامل محیطی و سبک های فرزندپروری نیز به طور قابل توجهی رفتار کودک را شکل می دهند.
بیماری های جسمی
برخی از اختلالات جسمی و فیزیکی مانند اختلالات شنوایی، آسم، بینایی ضعیف و درد مزمن می توانند علت پرخاشگری کودکان باشند و خشونت کودکان را تشدید کنند. بیماری های جسمی کودک را کلافه می کنند و موجب احساس تنش و تحریک پذیری در کودک می شوند. علاوه بر این، کودکان مبتلا به اختلالات خواب درمان نشده، مانند آپنه خواب (قطع تنفس در خواب)، ممکن است به دلیل کمبود خواب آرام و با کیفیت، رفتارهای تهاجمی از خود نشان دهند که بر خلق و خو و عملکردهای ذهنی آنها تأثیر می گذارد. همه این مسائل باعث می شود بیماری های جسمی را دلیل پرخاشگری کودکان حساب کنیم.
تاثیرات رسانه و فضای مجازی
گذراندن زمان زیاد در فضای مجازی و رسانه ها می تواند محتوایی را در مقابل کودکان قرار دهد که مناسب سن آن ها نیست. علاوه بر این، ناشناس بودن ارائهشده توسط این پلتفرم ها میتواند کودکان را تشویق کند تا در آزار و اذیت سایبری یا سایر اشکال خشونت آنلاین که ممکن است در تعاملات رو در رو از خود نشان ندهند، شرکت کنند. رسانه های اجتماعی همچنین میتوانند مقایسهها، حسادت و فشار همسالان را تشدید کنند، که این مسئله میتواند احساس بی کفایتی یا خشم را افزایش دهد و علت پرخاشگری کودکان شود.
بیشتر بخوانید: اعتیاد به گوشی؛ علائم، عوارض و درمان اعتیاد به موبایل
تغییر شرایط زندگی
برخی از کودکان با تغییرات عمده زندگی مانند تغییر محل زندگی، تغییر مدرسه، به دنیا آمدن خواهر یا برادر جدید و … به خوبی تطبیق پیدا نمی کنند. تغییر شرایط زندگی می تواند احساس ثبات و امنیت کودک را مختل کند و باعث ایجاد احساس اضطراب، ترس و عدم اطمینان شود. این مسائل می تواند موجب استرس شود که از نشانه های استرس، پرخاشگری در کودکان است. به عنوان مثال، تغییر مدرسه کودک ممکن است باعث دوری او از دوستانش و از دست دادن حمایت اجتماعی اش شود. این مسئله منجر به انزوای اجتماعی یا درگیری با همسالان میشود، که خشونت کودکان را تشدید می کند.
بیشتر بخوانید: آموزش مهارتهای اجتماعی به کودکان | تقویت مهارتهای اجتماعی در کودکان
سابقه تروما (آسیب) در گذشته
تروما می تواند شامل سوء استفاده جنسی، خشونت یا نادیده گرفته شدن باشد. سابقه تروما باعث افزایش استرس و اضطراب در کودک می شود که این مسئله خشونت کودکان و رفتارهای پرخاشگرانه را تشدید می کند. تروما می تواند رشد طبیعی اعتماد و امنیت کودک را مختل کند و منجر به احساس آسیب پذیری و ترس می شود که به صورت پرخاشگری در کودکان خودش را نشان می دهد.
برای درمان مشکلات سلامت روان خود، از بهترین متخصصین روانشناس نوبت رزرو کنید:
برای مشاهده لیست و رزرو نوبت رواندرمانی با بهترین روانشناس سایر شهرها کلیک کنید.
اختلال سلوک
اختلال سلوک یک اختلال رفتاری و عاطفی جدی است که می تواند به طور قابل توجهی بر تمایل کودک به خشونت تأثیر بگذارد. کودکانی که مبتلا به اختلال سلوک تشخیص داده می شوند، الگویی از رفتار پرخاشگرانه و ضداجتماعی از خود نشان می دهند که شامل آسیب رساندن به دیگران، قلدری، دروغگویی، سرکشی و اعمال مخرب است. اختلال سلوک می تواند علت پرخاشگری کودکان باشد.
علت پرخاشگری کودکان ۵ ساله
در این سن، کودکان هنوز در حال یادگیری تنظیم هیجانی و مهارت های اجتماعی هستند. علت پرخاشگری کودکان ۵ ساله نوعی ابراز ناامیدی، خشم یا نیاز به توجه است، به خصوص اگر هنوز یاد نگرفته باشند که چگونه احساسات و نیازهای خود را به درستی بیان کنند. مثلا علت پرخاشگری کودکان ۵ ساله معمولا مشکلات خانوادگی، دیدن خشونت در خانواده و عدم توانایی ابراز احساسات است. در این سن کودک مهارت های کلامی کاملی ندارد و شاید برای ابراز درست احساسات خشم و ناراحتی نیاز به راهنمایی و کمک داشته باشد.
علت پرخاشگری کودکان ۱۰ ساله
علت پرخاشگری کودکان ۱۰ ساله می تواند قلدری در مدرسه، اختلالات یادگیری و درگیری با امتحانات و تکالیف مدرسه باشد، زیرا آن ها در این سن زمان زیادی را در مدرسه می گذرانند. همچنین برخی از کودکان از این سن تغییرات هورمونی دوره بلوغ را خواهند داشت، مثلا علت پرخاشگری کودکان ۱۱ ساله می تواند تغییرات خلق و خو در نتیجه بلوغ باشد. با این حال در نظر داشته باشید که در این سن، کودک توانایی کلامی بالاتری دارد و باید بتواند احساسات منفی خود را با کلمات بروز دهد نه با خشونت.
از دست ندهید: چگونه با کودک خجالتی رفتار کنیم؟ نشانه ها، علت و درمان خجالت کودکان
درمان پرخاشگری کودکان
روش های مختلف درمان پرخاشگری کودکان باید سن کودک، عوامل روانشناختی دخیل در پرخاشگری، مشکلات خانواده و تأثیرات محیطی را در نظر بگیرند. در درمان پرخاشگری کودکان، باید نحوه مدیریت درست احساسات و هیجانات را بیاموزند تا بتوان از برخورد نادرست و خشونت کودکان جلوگیری کرد. برخی از راه های درمان پرخاشگری در کودکان عبارتند از:
- آموزش قوانین و ضرورت رعایت آن ها
- افزایش آگاهی کودک نسبت به خشم و عصبانیت
- جلوگیری از خشونت در محیط خانه
- ایجاد حواس پرتی مثبت برای کودک
- کنترل کردن خود و حفظ خونسردی
- آموزش تکنیک های کنترل خشم به کودک
- پذیرش خشم کودک و اجازه ابراز درست آن
- مشخص کردن خط قرمز ها
- آموزش مایندفولنس و تکنیک های تن آرامی
- مدیریت بحران
- مشورت با روانشناس
- استفاده از دارو
آموزش قوانین و ضرورت رعایت آن ها
هر خانه و خانواده ای قوانینی دارد و این قوانین باید برای کودک به درستی مشخص شود، زیرا کودکان تا نیاموزند، قوانین را رعایت نخواهند کرد. باید به کودک خود بگویید که برخی چیز ها را نمی تواند انجام دهد. مثلا “ما در این خانواده وسیله پرت نمی کنیم” یا “ما در این خانواده با همدیگر با صدای بلند صحبت نمی کنیم.” با این حال، در نظر داشته باشید که به هیچ عنوان نباید کودک خود را تهدید کنید.
افزایش آگاهی کودک نسبت به خشم و عصبانیت
به کودک خود بیاموزید که احساسات خشم و عصبانیت چه هستند و تجربه آن ها چه احساسی دارد. مثلا بگویید:”می دانم وقتی اسباب بازی نمی خریم، احساس عصبانیت می کنی.” به کودک آموزش دهید که نام احساسات خود را بگوید و در مورد آن ها کلامی صحبت کند. برای اینکه بتوانیم به درمان پرخاشگری در کودکان بپردازیم، باید ابتدا به کودک بیاموزیم پرخاشگری و عصبانیت چیست.
جلوگیری از خشونت در محیط خانه
دیدن خشونت در خانه باعث می شود کودک بیاموزد که همواره با پرخاشگری و رفتارهای نامناسب با نارضایتی برخورد کند. اگر شخصی در خانه خشونت و پرخاشگری نشان می دهد، این مسئله می تواند علت پرخاشگری کودکان ۴ ساله و سنین دیگر باشد. برای درمان پرخاشگری کودکان باید ابتدا رفتارهای خشونت آمیز را در محیط خانه و خانواده حذف کنید.
مطالعه بیشتر: شب ادراری کودکان؛ علت و درمان شب ادراری در سنین مختلف
ایجاد حواس پرتی مثبت برای کودک
گاهی اوقات هیچ ایرادی ندارد که هنگام بروز خشم و پرخاشگری کودکان، حواس آن ها را به مسائل دیگر پرت کنید. درگیر کردن کودکان در فعالیت دیگری می تواند به آرام شدن و حفظ آرامش آن ها کمک کند. با این حال در نظر داشته باشید که نباید از این روش به صورت مکرر استفاده کنید و آموزش مقابله با خشونت باید به کودک داده شود.
کنترل کردن خود و حفظ خونسردی؛ روش درمان پرخاشگری کودکان
هنگامی که کودک شما پرخاشگری و خشونت می کند، جلوی او را بگیرید، اما آرامش خود را حفظ کنید. اگر شما به عنوان والدین یا بزرگتر، کنترل خود را از دست بدهید و شما نیز پرخاشگری یا خشونت کنید، کودک به این رفتار ادامه خواهد داد. در مقابل پرخاشگری در کودکان خونسرد باشید و صرفا اگر لازم شد جلوی او را بگیرید.
آموزش تکنیک های کنترل خشم به کودک
پس از اینکه کودک را نسبت به احساس و هیجان خشم آگاه کردید، می توانید به او روش های کنترل خشم و مقابله با این احساس را بیاموزید. برخی از تکنیک های کنترل پرخاشگری کودکان عبارتند از:
- شمردن از ۱ تا ۱۰ هنگام عصبانیت
- دور شدن از موقعیت قبل از انجام هر کاری
- تنفس عمیق و شمرده هنگام تجربه خشم
- چند بار بستن و باز کردن مشت ها
- صحبت کردن در مورد احساس عصبانیت و خشم
- قدم زدن یا دویدن
- دوچرخه سواری
پذیرش خشم کودک و اجازه ابراز درست آن
در نظر داشته باشید که نباید به کودک بگویید “نباید عصبانی شوی” یا “چرا عصبانی شدی؟”. باید بپذیرید که احساس خشم و عصبانیت برای همه پیش می آید و طبیعی است. با این حال برای او توضیح دهید که باید در مورد احساس خود صحبت کند، نه خشونت. یکی از راهکارهای درمان پرخاشگری کودکان همین است که احساس آن ها را بپذیریم و نحوه برخورد درست با آن را به آن ها بیاموزیم.
مشخص کردن خط قرمز ها
برای کودک مشخص کنید که برخی رفتارها مانند گاز گرفتن، کتک زدن، لگد زدن و … خط قرمز محسوب می شوند و هر چقدر هم عصبانی باشد، نباید این کارها را انجام دهد. دقیقا و واضح مشخص کنید که چه رفتارهایی خشونت محسوب می شود تا بتوانید از پرخاشگری در کودک جلوگیری کنید.
آموزش مایندفولنس و تکنیک های تن آرامی برای درمان پرخاشگری در کودکان
یکی از روش های آرام کردن کودک هنگام عصبانیت و خشم، این است که به او بیاموزیم از مایندفولنس و تکنیک های تن آرامی استفاده کند. مایندفولنس به کودک کمک می کند تا از احساسات خود آگاه شود و بتواند نسبت به آن ها کنترل بیشتری داشته باشد. با تمرین تکنیک های مایندفولنس، کودکان می آموزند که قبل از اقدام و رفتار، مکث و تأمل کنند. علاوه بر این، مایندفولنس همدلی را تشویق می کند و به کودکان کمک می کند بفهمند که چگونه اعمالشان بر دیگران تأثیر میگذارد و بتوانند با ملاحظه بیشتری نسبت به دیگران رفتار کنند.
درمان پرخاشگری کودکان با مدیریت بحران
گاهی اوقات می توان پیش بینی کرد که در چه موقعیت هایی کودک دچار خشم و عصبانیت می شود. در این موقعیت ها برای پیشگیری از پرخاشگری کودکان باید آن ها را از این موقعیت ها دور کنیم یا تکنیک های تن آرامی را با آن ها تمرین کنیم. مثلا در موقعیتی که خواهر یا برادر خوراکی کودک را بدون اجازه برداشته است، می توانیم به او بگوییم که عصبانی شدن طبیعی است و در مورد آن حرف می زنیم، اما ابتدا بهتر است چند بار با هم نفس عمیق بکشیم.
مشورت با روانشناس
یکی از راه های درمان پرخاشگری در کودکان، کمک گرفتن از یک روانشناس کودک است. یک مشاور کودک یا خانواده می تواند به شما کمک کند تا ریشه های پرخاشگری در کودکان را شناسایی کنید. همچنین روانشناس راهکارهای مناسبی برای مقابله و برخورد با خشونت کودکان ارائه خواهد داد.
داروی پرخاشگری کودکان
رایج ترین داروی پرخاشگری کودکان، قرص ریسپریدون محسوب می شود که برای اختلالات رفتاری و خلقی استفاده می شود. در صورتی که علت پرخاشگری و خشونت کودک، اختلالات روانی باشد، استفاده از دارو برای درمان پرخاشگری در کودکان می تواند باعث بهبود علائم آن ها شود. البته باید در نظر داشت که دارو باید تحت نظر یک روانپزشک خوب تجویز و مصرف شود. توصیه می شود در صورت استفاده از دارو برای افزایش اثربخشی درمان، از روان درمانی و روش های دیگر نیز به عنوان مکمل بهره ببرید.
چه زمانی برای پرخاشگری در کودکان باید به متخصص مراجعه کنیم؟
انتظار می رود پس از ۷ سالگی که کودک می تواند در مورد ناراحتی و نارضایتی خود صحبت کند، خشونت کودکان کاهش پیدا کند، پس اگر عصبانیت کودکان پس از ۷ سالگی ادامه داشت باید به متخصص مراجعه کنیم. علت پرخاشگری کودکان ۵ ساله یا پایین تر می تواند این باشد که هنوز توانایی و مهارت کلامی لازم برای بیان احساسات خود را ندارند. در صورتیکه پس از سن ۷ سالگی نیز، کودک از روش های ابراز خشونت فیزیکی استفاده می کند، این یک نشانه هشدار و خطر محسوب می شود.
عوارض پرخاشگری کودکان
وجود خشونت در کودکان می تواند مشکل و چالش های زیادی برای آن ها و خانواده هایشان ایجاد کند. اهمیت زیادی دارد که عصبانیت کودک به موقع شناسایی و کنترل شود، زیرا عوارض ناشی از آن ممکن است آسیب های جبران ناپذیری به فرآیند رشد کودک بزند که تا بزرگسالی با او باقی بماند. مثلا طبق پژوهش ها، کودکان پرخاشگر در آینده رفتارهای غیرقانونی بیشتری نسبت به دیگران انجام می دهند. برخی از عوارض پرخاشگری در کودکان عبارتند از:
- مشکل در مدرسه و درس خواندن
- پیدا نکردن دوست های صمیمی
- درگیری مداوم با والدین یا خواهر و برادر
- احتمال رفتارهای غیرقانونی و خطرناک هنگام بزرگسالی در صورت عدم درمان
- ایجاد تصویر منفی در ذهن اطرافیان
- احتمال بیشتر سوء مصرف مواد و الکل در نوجوانی
- احتمال بیشتر رفتارهای خود زنی و خودکشی در نوجوانی
- چالش در پیدا کردن کار و آینده شغلی
- احتمال ابتلا به افسردگی در کودکان و اضطراب
- ایجاد تنش و نگرانی در محیط خانواده
تفاوت بین کودک بازیگوش و پرخاشگر چیست؟
تفاوت بین کودک بازیگوش و پرخاشگر در این است که گرچه هر دو از نظر جسمی فعالیت و تنش زیادی دارند، اما کودک بازیگوش هدفش از فعالیت های جسمی آزار دادن دیگران نیست. کودک پرخاشگر معمولا با همسالان خود درگیر می شود و آن ها را تهدید می کند یا کتک می زند، اما کودک بازیگوش با توافق دوستانش و رضایتشان صرفا با آن ها بازی می کند و منجر به ناراحتی یا آزار آن ها نمی شود.
بیشتر بخوانید: انواع هوش در کودکان چیست؟ شناسایی و تقویت انواع هوش کودکان
سوالات متداول
در این بخش به سوالات رایج شما در مورد پرخاشگری در کودکان پاسخی خلاصه می دهیم.
هنگام پرخاشگری کودکان بهترین واکنش چیست؟
در هنگام پرخاشگری و عصبی بودن کودک، ابتدا باید خونسردی و آرامش خود را حفظ کنید. در ادامه باید با تکنیک های تنفس عمیق، تن آرامی، دور شدن از موقعیت و … به کودک خود نیز بیاموزید که آرام باشد و بجای خشونت، از صحبت کردن استفاده کند.
آیا پرخاشگری در کودکان با گذشت زمان خوب می شود؟
با توجه به اینکه پرخاشگری و خشونت در نتیجه اختلال و مشکل در تربیت و محیط کودک ایجاد می شوند، می توان گفت بخش طبیعی از رشد آن ها نیستند. پس اگر پرخاشگری در کودکان را درمان نکنیم، خودش به تنهایی با گذشت زمان بهبود پیدا نخواهد کرد.
برای درمان خشونت در کودکان به چه کسی مراجعه کنم؟
برای درمان خشونت در کودکان می توانید به روانشناس کودک مراجعه کنید و از او برای بهبود شرایط مشورت بگیرید. روانشناس کودک به ویژگی های کودک در هر سن آگاهی دارد و می داند برای برخورد با این مشکل باید چه کرد.
منابع: childmind.org, healthychildren, yale medicine, verywellfamily, clevelandclinic, NHS
سلام
مطالب تون خیلی خوب بود
خدا خیرتون بده
تشکر