به دنبال مقاله قبلی در رابطه با ترک گل، در این مقاله سعی داریم عوارض ترک گل و حشیش را بررسی کنیم. گل یا ماری‌جوانا یکی از خطرناک‌ترین ماده هایی است که امروزه توسط جوانان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده باعث افزایش ضربان قلب، توهم و احساس بی‌قراری در فرد می‌گردد.

این گیاه با دارا بودن حداقل ۲۴ درصد ماده مخدر تتراهیدروکانابینول و مواد شیمیایی دیگر، دارای اثرات اعتیادآور برای مصرف‌کننده است، در حالی که ماری‌جوانای معمولی که از برگ گیاه شاهدانه حاصل می‌شود، دارای کمتر از ۸ درصد ماده مخدر تتراهیدروکانابینول بوده است.

اگر چه گل در باور عمومی حتی کم‌خطرتر از حشیش معرفی شده است، اما می‌تواند آنقدر خطرناک باشد که با یک بار مصرف، فرد معتاد شود، زیرا این ماده مخدر به طور مستقیم بخش‌های مسئول آرامش‌بخشی را در مغز فلج کرده و خود را جایگزین آن می‌کند.

حشیش چیست؟

حشیش ماده‌‌ای است که از ترشحات چسبنده گل، برگ و ساقه گیاه شاهدانه مونث، به صورت صمغ به دست می‌آ‏ید. رنگ آن سبز تیره و گاهی قهوه‌ای مایل به سبز و تقریبا شبیه حنا است. شاهدانه در حالت گیاهی، ماری‌جوانا و در حالت صمغی، حشیش یا گراس نامیده می‌شود. در اصل حشیش شکل خالص‌تری از ماری‌جوانا است.

سم‌زدایی حشیش و گل

معتادانی که در صدد ترک مواد مخدر گل و حشیش هستند، معمولاً باید پیش از هر چیز فرایند سم‌زدایی حشیش از بدن را انجام دهند. گزارش‌های نوین حاکی از آن است که علائم سوء مصرف اعتیاد به ماری‌جوانا در سی درصد از مصرف‌کنندگان ماری‌جوانا مشاهده می‌شود.

مصرف بالای حشیش، مقاومت بدن را در برابر این ماده مخدر افزایش داده و ایجاد وابستگی می‌کند. این بدان معنی است که باید دوز بالاتری از حشیش مصرف شود، تا همان اثر قبلی به دست آید.

همچنین به این دلیل که بیمار به حشیش وابسته شده است، قطع مصرف دارو باعث بروز علایم محرومیت از مواد می‌شود. ترک مصرف حشیش به علائمی همچون تحریک‌پذیری، تغییرات رفتاری، مشکلات خواب، کاهش اشتها، میل فراوان به مصرف حشیش و یا علایم جسمی مختلف دیگر دامن می‌زند. این علایم در هفته اول ترک حشیش بیشترین شدت را داشته و حدود دو هفته ادامه خواهد داشت.

 

عوارض ترک گل و حشیش

باید توجه داشت که مانند بسیاری از مراحل ترک اعتیاد، بیماران شرایط سختی را تجربه می‌کنند که تحمل آن با همراهی و همدلی اعضا خانواده و متخصص ماهر در این امر امکان‌پذیر است.

رایج‌ترین عوارض ترک گل

  • اضطراب
  • خستگی
  • افسردگی
  • کاهش وزن
  • کاهش اشتها
  • حساس شدن

اگر فردی که به حشیش وابستگی پیدا کرده است، مصرف حشیش را قطع کند، هرچند این علائم کشنده نباشد، با علائم آزاردهنده‌ای روبرو می‌شود.

علائم ترک گل اغلب اوقات روانی است و به اندازه ترک اعتیاد سایر مواد مخدر شدید نیست. به همین دلیل نرخ برگشت به اعتیاد حشیش بالاتر از مواد مخدر دیگر است.

جهت دریافت مشاوره روانشناسی، روانپزشکی و روانکاوی با مجرب‌ترین درمانگران اقدام کنید: برای ارتباط و دریافت مشاوره با بهترین روانشناسان در تمام نقاط ایران کلیک کنید.

از نشانه‌های ترک اعتیاد حشیش (علائم خماری حشیش)

  •  بی‌خوابی
  •  اضطراب
  •  میل فراوان به مصرف حشیش
  • تحریک‌پذیری
  • کاهش اشتها
  • رویاهای غیرعادی یا تشدید فعالیت‌ها هنگام خوابیدن
  • بی‌قراری و کلافگی
  • دردهای غیرعادی
  • رعشه و تعریق
  • تب و لرز
  • سردرد

این علائم دو تا سه روز پس از آخرین دوز مصرفی شروع می‌شوند و در هفته اول شدت بیشتری دارد. البته این نشانه‌ها به مرور کم می‌شود و معمولا تا دو هفته پس از ترک، ادامه پیدا می‌کند.

برای گرفتن نتیجه بهتر سم‌زدایی باید تحت نظر متخصص ترک اعتیاد انجام ‌شود تا شدت علایم کمتر شود. در حقیقت اعتیاد به این مخدر بیشتر یک بیماری ذهنی است و برای ترک آن میتوان از روش‌های رفتار درمانی شناختی استفاده شود تا فرد بتواند بر ذهن خود غلبه کند. همچنین باید توجه داشت که هیچ دارویی برای ترک حشیش وجود ندارد، اما متخصصان روانپزشک، برای کنترل علائم ترک، از داروهای ضد افسردگی و اضطراب استفاده می‌کنند.

مطالعه بیشتر: بعد از کشیدن گل چه اتفاقی می افتد؟ تاثیرات اولیه و بلند مدت گل

بعد از ترک گل و حشیش چه اتفاقی می‌افتد؟

داشتن احساس افسردگی و اضطراب بعد از ترک گل بسیار متداول است. بزرگترین مشکل افراد بعد از ترک ماده مخدر گل، جلوگیری از وسوسه برای مصرف مجدد است. علاوه بر این، بسیاری از این افراد دچار بی‌خوابی می‌شوند و نمی‌توانند به خوبی استراحت کنند. به همین دلیل اغلب به مصرف قرص‌های خواب‌آور و آرام‌بخش رو می‌آورند.

خواب کمتر در این افراد سبب می‌شود تا عملکردشان در محل کار و یا محیط تحصیلی‌شان پایین بیاید. همین امر باعث می‌شود تا افراد دوباره به مصرف مواد مخدر گل رو بیاورند.

لازم به ذکر است که خوشبختانه اکثر این عوارض ترک گل و حشیش بعد از چند هفته از بین می‌روند. اما علائم روانی مانند افسردگی، ترس، بی‌قراری و اختلالات حافظه، برای بهبودی به مداخلات روان‌شناختی و روان‌درمانی نیاز داشته و مراقبت بیشتری را می‌طلبد.

ترک ماده مخدر حشیش از فردی به فرد دیگر متفاوت است و شرایط جسمانی و روانی فرد مصرف‌کننده و مدت زمان مصرف او، تاثیر زیادی در روند ترک بیمار دارد. ترک حشیش با مرحله سم‌زدایی مواد آغاز می‌شود و در طی این مراحل، فرد متخصص به همراه خانواده، بیمار را همراهی می‌کنند تا با جوی مناسب در آرامش بتوانند این دوره سخت را پشت سر بگذارند.

مطلب مرتبط: افسردگی بعد از ترک شیشه چیست؟ علل و درمان 

مدت زمان ترک حشیش

ترک مصرف حشیش و ماری جوانا طی ۲۴ تا ۷۲ ساعت پس از قطع مصرف شروع می‌شود، معمولاً در هفته اول به اوج خود می‌رسد و تقریباً ۲ هفته پس از آخرین مصرف دارو کاهش می‌یابد. برای برخی، مشکلات خواب ممکن است بیش از ۳۰ روز طول بکشد.
زمان‌بندی مصرف حشیش منحصر به فرد است و ممکن است برای همه یکسان نباشد. از این رو بهتر است به دنبال منابع برای موقعیت خاص خود باشید.

تست اعتیاد چیست؟ انواع آزمایش اعتیاد و تفسیر آنها

کدام فاکتورها می‌تواند بر مصرف  حشیش تاثیر بگذارد؟

دفعات مصرف و قدرت دارو می‌تواند بر مدت و شدت قطع دارو تاثیر بگذارد. در مقایسه با ماری جوانا، حشیش معمولاً حاوی غلظت بالاتری از THC است که قوی‌ترین کانابینوئید روان‌گردان است. یک سیگار معمولی ماری جوانا (“مفصل”) تنها حاوی ۰.۵-۵٪ THC است. اما حشیش معمولاً حاوی ۲-۲۰٪ است که برخی تخمین‌ها به ۵۰٪ می‌رسد.
برخی عوامل دیگر که ممکن است بر برداشت حشیش تأثیر بگذارد عبارتنداز:

  • شدت وابستگی یا اعتیاد
  • میزان استفاده
  • طول مدت استفاده
  • شرایط پزشکی همزمان
  • سوء استفاده از داروهای دیگر

ترک حشیش در میان بزرگسالان سخت‌تر است، احتمالاً به این دلیل که آن‌ها بیشتر و در مقادیر بالاتر حشیش استفاده می‌کنند.
علاوه بر این، ترک همزمان از تنباکو و حشیش می‌تواند سخت‌تر از خروج هر یک از این مواد به تنهایی باشد.

ترک حشیش می‌تواند شرایط سلامت روانی قبلی مانند اضطراب یا افسردگی را تشدید کند. اگر فردی از حشیش برای خوددرمانی یک بیماری روانی استفاده می‌کند، احتمالاً علائم این بیماری پس از ترک سیگار دوباره ظاهر می‌شود که می‌تواند منجر به عود شود.
درمان بهترین راه حل برای جلوگیری از ادامه مصرف حشیش است. دوره ترک را پشت سر بگذارید و اعتیاد خود را درمان کنید.

بهترین روش ترک قرص ب۲ چیست؟ روش های ترک قرص b2

ارتباط با متخصص برای ترک گل و حشیش

استفاده از مشاوره روانشناسی و روان‌درمانی برای ترک گل، بهترین گزینه برای تمامی افراد می‌باشد.

به این دلیل که شروع اعتیاد به ماده مخدر گل به دلیل خلاء‌های عاطفی می‌باشد که تحت تاثیر مشکلات خانواده و آسیب‌های روانی در آن به وجود آمده است. با درمان نمودن این خلاء‌های عاطفی، فرد میتواند به تدریج تمایل خود را نسبت به مصرف این مواد از دست ‌دهد.

به طور کلی داشتن یک پشتیبان و درمانگر، در شرایط بحرانی و برای کنترل افکارش به فرد کمک زیادی می‌کند. کلیدی‌ترین نکته برای ترک اعتیاد به گل، داشتن یک مشاور متخصص در زمینه ترک اعتیاد است که در بسیاری از موارد توسط خانواده‌ها و فرد مصرف‌کننده نادیده گرفته می‌شود.

همین امر دلیل بازگشت فرد به سمت اعتیاد مجدد می‌باشد. در نتیجه عواملی همانند کمک گرفتن از متخصص، قرار نگرفتن در شرایط وسوسه انگیز، شرکت در دوره‌های درمان گروهی برای بالا رفتن انگیزه و حمایت و همراهی خانواده می‌توانند علاوه بر کوتاه کردن طول دوره ترک اعتیاد این مواد، یک ترک اعتیاد آسان و بدون بازگشت را تضمین کنند.


سوالات متداول

  • ماری جوانا تا چند روز در خون باقی می‌ماند؟
    ماری جوانا دو تا هفت روز در خون باقی می‌ماند. 
  • چه عواملی می‌توانند روی مدت زمان تشخیص مصرف ماری جوانا تاثیرگذار باشد؟
    مدت زمان و دفعات مصرف، سرعت متابولیسم، روش مصرف، دوز مصرف و… روی این عامل تاثیرگذار است. 
  • آیا فردی که ماری جوانا مصرف کرده است، می‌تواند آزمایش ادرار دهد؟
    ماری جوانا مصرف شده می‌تواند ۳ تا ۳۰ روز پس از مصرف در ادرار فرد نشان داده شود. 
  • ماندگاری مواد مخدر در بدن به چه عواملی بستگی دارد؟
    میزان مصرف، مدت زمان مصرف، وزن، سن، سوخت و ساز بدن، سلامت عمومی بدن، نوع تغذیه و… همه از عوامل تاثیرگذار روی مدت زمان ماندگاری مواد مخدر در بدن خواهد بود. 

 

موارد مشابه: