حملات پانیک می توانند به عنوان یک اختلال روانی مجزا به نام اختلال پنیک، پانیک اتک یا وحشت زدگی یا بخشی از یک اختلال دیگر مانند آگورافوبیا (گذر هراسی) باشند. در حملات پانیک فرد احساس خفگی شدید، نفس تنگی، سرگیجه، درد قفسه سینه، احساس از دست دادن جان، حالت تهوع، گر گرفتگی و لرزش بدن خواهد داشت. برای کنترل و درمان حملات پانیک با توجه به نظر روانپزشک و شدت علائم در کنار رواندرمانی های مرسوم، از دارو درمانی برای درمان بیماری پانیک استفاده می شود. این موضوع که چه قرصی برای حمله پانیک خوب است؟ چه داروهایی برای کنترل و درمان حملات پانیک مورد استفاده قرار گرفته، موثرترین دارو برای پانیک و عوارض دارو های حملات پانیک در مطلب زیر صحبت می کنیم.
چه دارویی برای حمله پانیک خوب است؟ چه قرصی برای حمله پانیک خوبه؟
موثرترین دارو برای پانیک یا اختلال وحشت زدگی، داروهای ضد افسردگی و ضد اضطرابی هستند. دارو درمانی برای برای درمان اختلال پانیک، به خصوص در مواردی که شدت علائم و فراوانی علائم زیاد باشد، بسیار تاثیرگذار است. تجویز و استفاده از دارو به منظور کاهش شدت و مدت حملات پانیک، اضطراب و اختلالات همزمانی مانند افسردگی انجام میشود. داروهای مختلفی در زمینه درمان حملات پانیک وجود دارند که هر کدام بر علائم خاصی از پانیک اثر گذار هستند. لازم به ذکر است که داروهای تجویزی برای کنترل و درمان حملات پانیک باعث درمان کامل و قطعی بیماری پانیک نمیشوند. داروهای موثر در درمان حملات پانیک، میتوانند شدت حملات این اختلال را کاهش دهند. موثرترین دارو برای پانیک ممکن است برای هر شخص متفاوت باشد و در اینجا به داروهای پرکاربرد برای درمان حملات پانیک اشاره می کنیم.
برای مطالعه بیشتر درباره پانیک: پانیک چیست؟ اختلال پانیک را بیشتر بشناسید
داروهای ضد افسردگی برای اختلال پانیک
در گذشته از داروهای ضد افسردگی عمدتاً برای درمان اختلالات خلقی استفاده می شد. اما بعداً مشخص شد که این داروها به طور مؤثری در کاهش اضطراب، علائم پانیک و کاهش شدت و دفعات حملات پانیک موثر هستند. داروهای ضد افسردگی در حال حاضر برای درمان بسیاری از اختلالات اضطرابی از جمله اختلال پنیک، فوبیا و آگورافوبیا استفاده می شوند. این دارو ها با تاثیر به روی دو نوع از انتقال دهنده های موجود در مغز به نام های سروتونین و نور اپی نفرین، یکی از بهترین داروها برای درمان بیماری پانیک هستند. داروهای ضد افسردگی دارای انواع مختلفی هستند که در قسمت زیر به معرفی آن ها پرداخته ایم:
- مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs)
- مهارکننده های بازجذب سروتونین- نوراپی نفرین (SNRIs)
- داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (TCAs)
- مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAOIs)
مهار کننده های باز جذب سروتونین، موثرترین دارو برای پانیک
مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) یک دسته از داروهای ضد افسردگی هستند که برای کاهش علائم حملات پانیک، اختلالات اضطرابی و افسردگی تجویز می شوند. سروتونین یک انتقال دهنده عصبی طبیعی در مغز است که وظیفه آن تنظیم خلق و خو است. مهار کننده های باز جذب سروتونین با تأثیر گذاشتن بر سروتونین و با جلوگیری از جذب سروتونین توسط سلول های عصبی در مغز باعث افزایش حضور و کارایی سروتونین در مغز می شوند. داروهای مهار کننده بازجذب انتخابی سروتونین مانند سرترالین برای درمان پانیک موثر هستند. این دارو ها با ایجاد تعادل در عملکرد سروتونین، می توانند اضطراب را کاهش داده و خلق و خو را بهبود بخشند. دارو های مهار کننده بازجذب سروتونین عبارت اند از:
- سیتالوپرام
- پاروکستین
- فلوکستین (پروزاک)
- سرترالین (زولوفت)
مهارکننده های بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین
مهارکننده های بازجذب سروتونین – نوراپی نفرین (SNRIs) با جلوگیری از بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین در پایانه های نورونی سلول های عصبی مغز تعادل و مدت زمان حضور سروتونین و نور اپی نفرین را افزایش می دهند. نوراپی نفرین یک انتقال دهنده عصبی است که وظیفه آن کنترل تمرکز و هوشیاری است. مهار کننده های باز جذب سروتونین ونور اپی نفرین مانند دولوکستین و ونلافاکسین (دارای تاییدیه FDA) جز بهترین دارو ها در درمان پانیک هستند، که بنا بر نظر روانپزشک و شرایط هر فرد تجویز خواهند شد.
داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای برای پانیک
از زمان معرفی دارو های مهار کننده بازجذب انتخابی سروتونین، داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (TCAs) محبوبیت کمتری در درمان اختلالات اضطرابی و خلقی پیدا کرده اند. با این حال، ضد افسردگی های سه حلقه ای هنوز هم می توانند یک گزینه دارو درمانی موثر برای درمان پانیک باشند.
ضد افسردگی های سه حلقه ای نیز مانند مهار کننده های باز جذب سروتونین از بازجذب مجدد سروتونین در سلول های مغزی جلوگیری می کنند. ضد افسردگی های سه حلقه ای همچنین از بازجذب نور اپی نفرین نیز جلوگیری کرده و به این طریق با تاثیر بر شیوه کارکرد مغز از موثر ترین دارو های درمان پانیک می باشند. دارو های ضد افسردگی سه حلقه ای عبارت اند از:
- دوکسپین
- آموکساپین
- آمی تریپتیلین
- دزیپرامین
- نورتریپتیلین
- تریمی پرامین
- ایمی پرامین
- پروتریپتیلین
برای مشورت و دریافت کمک از بهترین روانشناس تهران کلیک کنید
مهارکننده های مونوآمین اکسیداز
مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAOIs) یکی از اولین داروهای ضد افسردگی است که برای درمان موثر اختلالات خلقی و اضطراب استفاده می شود. دارو های مهار کننده مونو آمین اکسیداز با کنترل میزان فعالیت آنزیم مونو آمین اکسیداز که در تعادل انتقال دهنده های سروتونین، نور اپی نفرین و دوپامین موثر است. دارو های مونوآمین اکسیداز اثر گذاری خوبی به روی کنترل علائم اضطرابی و در نتیجه حملات پانیک و وحشت زدگی دارند. به دلیل تداخلات دارویی مونو آمین اکسیداز ها با سایر دارو ها و لزوم داشتنیک رژیم غذایی حین مصرف آن ها، این نوع از دارو ها به میزان کمتری تجویز میشوند. داروهای مهارکننده مونوآمین اکسیداز عبارت اند از:
- سلژیلین
- فنلزین
- ایزوکاربوکسازید
- ترانیل سیپرومین
داروهای ضد اضطراب در درمان پانیک
داروهای ضد اضطراب با قدرت آرامش بخشی که دارند برای کاهش سریع علائم پانیک تجویز می شوند. این داروها برای آرام کردن سیستم عصبی مرکزی عمل کرده و می توانند شدت حملات پانیک را کاهش دهند. به همین دلیل دارو های ضد اضطراب از جمله بنزودیازپین ها از موثرترین داروها برای درمان پانیک هستند.
بنزودیازپین، موثرترین دارو برای پانیک
بنزودیازپین ها از رایج ترین و مهمترین نوع دارو های ضد اضطراب در درمان پانیک هستند و در برخی موارد بهترین دارو