یکی از راه های برنامه ریزی مناسب برای استفاده حداکثری از زمان و امکانات استفاده از قانون پارتو یا اصل ۲۰/۸۰ است. بر اساس اصل پارتو، ۸۰ درصد از دستاوردها و نتایج مثبت افراد در زندگی، نتیجه ۲۰ درصد تلاش و برنامه ریزی آن ها است. بر طبق این اصل، با تمرکز بر ۲۰ درصد از خدمات، محصولات، اهداف و مشتریان، می توان به ۸۰ درصد از نتایج دلخواه و برنامه ریزی شده دست یافت. اگر می خواهید درباره مفهوم قانون پارتو بیشتر بدانید و آن را در زندگی روزمره یا شغل خود به کار بگیرید، خواندن این مطلب برای شما مناسب است.

قانون پارتو چیست؟

اصل پارتو (pareto principle)، که به عنوان قانون ۸۰/۲۰ هم شناخته می شود، نشان می دهد که ۸۰ درصد از نتایج، ناشی از ۲۰ درصد تلاش ها است. قانون پارتو، برای اولین بار توسط اقتصاددان ایتالیایی “ویلفردو پارتو” مطرح شد. ویلفردو پارتو مشاهده کرد که حدود ۸۰ درصد زمین های کشور ایتالیا، در اختیار فقط ۲۰ درصد از جمعیت کشور است. سپس مشاهده کرد که هشتاد درصد از محصولات باغچه اش، حاصل از بیست درصد بوته ها و گیاهان کاشته شده است. تکنیک پارتو به افراد کمک می کند تا رسیدگی بر ۲۰ درصد از وظابف مهم خود، ۸۰ درصد کارایی خود را بهبود ببخشند و بیشترین بهره وری را داشته باشند.

اصل پارتو در زمینه‌های مختلفی همچون اقتصاد، کشاورزی، تحصیلات، فروش، بازراریابی، مدیریت، کسب و کار و انجام وظابف روزانه کاربرد دارد. بر اساس تکنیک پارتو افراد می توانند با شناسایی مهمترین وظایف خود و کنار گذاشتن امور بی اهمیت، بیشترین بازدهی را داشته باشند. مثلا یک مدیر می تواند با تمرکز بر ۲۰ درصد از کارمندان مشکل ساز خود، بخش زیادی از چالش های درونی سازمان را رفع کند. با بکارگیری قانون پارتو، یک فروشنده با تمرکز بر تبلیغات برای تعداد محدودی از محصولات پر بازدید خود، می تواند ۸۰ درصد فروش و سود را کسب کند. بر اساس اصل ۲۰/۸۰ به نظر می رسد که ۸۰ درصد موفیت یک شرکت، ناشی از تلاش ۲۰ درصد کارمندان است.

مطلب مفید: مهارت های زندگی چیست؟ آشنایی با مهارت های ده گانه زندگی

قانون پارتو

مثال هایی برای قانون پارتو

برای آنکه با قانون پارتو بیشتر آشنا شوید، لازم است تا چند نمونه واضح و مشخص را برای شما توصیف کنیم. با مطالعه این نمونه ها می توانید تاثیر این اصل در تقریبا تمام بخش های زندگی را درک کنید. مثال هایی برای اصل پارتو عبارتند از:

  • حدود ۸۰ درصد از درآمد حاصل از فروش شرکت های نجاری، توسط ۲۰ درصد از مشتریان حاصل می شود. بنابراین تمرکز بر کسب رضایت این ۲۰ درصد از مشتریان، اطمینان خاطر از سود و فروش را تضمین خواهد کرد.
  • معمولا ۸۰% از انتقادات و شکایت ها در مشاغل خدماتی، توسط ۲۰% از کاربران و مشتریان انجام می شود. به همین دلیل، لازم است تا برای کسب نظر مطلوب مشتریان دائمی، اقدامات مناسب انجام شود.
  • حدود ۸۰ درصد از مشکلات و تعارضات خانوادگی توسط ۲۰ درصد از مسائل ایجاد می شوند.
  • بخش کوچکی از وظابف،منجر به پیشرف حداکثری در رسیدن به اهداف می شود.
  • به نظر می رسد که ۸۰ درصد از ثروت جهان، تنها توسط ۲۰ درصد افراد کنترل می شود. این موضوع نشان دهنده ناترازی در تقسیم ثروت جهانی است.
  • ۲۰% شرکت کنندگان کنکور، پذیرش ۸۰% از دانشگاه های مطرح را دریافت می کنند.
  • انجام حدود ۲۰% امور مهم و کلیدی روزانه، موجب دستیابی به ۸۰ درصد اهداف می شود.
  • انجام ۲۰ درصد از تمرینات می تواند منجر به ۸۰ درصد از سلامت جسمی و اندام ایده آل منجر شود.

مهارت‌های لازم برای استفاده از اصل پارتو

برای آنکه بتوانید اصل پارتو را به خوبی رعایت کرده و از اجرای آن در زندگی سودببری، لازم است برخی مهارت ها را در خود تقویت کنید.مهارت هایی که توانایی شما را برای انتخاب ۲۰ درصد از تلاش های لازم برای رسیدن به بهترین نتیجه افزایش می دهد. مهارت های لازم برای اصل پارتو عبارتند از:

  1. تحلیل و ارزیابی
  2. اولویت بندی
  3. مدیریت زمان
  4. تفکر انتقادی
  5. تصمیم گیری
  6. مدیریت منابع
  7. حل مسئله

مهارت های لازم برای پارتو

۱. تحلیل و ارزیابی

از مهارت های لازم برای استفاده مناسب از اصل پارتو، توانایی تحلیل و ارزیابی درست است. برای آنکه تشخیص دهید کدام بخش از کارهایتان، منجر به ۸۰ درصد موفیت و کسب نتایج مثبت می شود باید تحلیل انجام دهید. بر اساس ارزیابی بر روی فعالیت هایتان مشخص می کنید که کدام کار ها حیاتی و کدام ها از اهمیت کمتری برخوردار هستند. درنتیجه به کارهای حیاتی توجه بیشتری می کنید و کارهای کم اهمیت را در اولویت قرار نمی دهید.

۲. اولویت بندی

مهارت اولویت بندی،شامل قرار دادن وظایف و کارهای مهم و حیاتی در راس امور و اختصاص زمان بیشتر برای آن ها در تکنیک پارتو می شود. اینکار باعث می شود تا به جای صرف وقت به روی همه امور، از زمان بیشترین استفاده ممکن را برده و بهره وری افزایش پیدا کند. می توانید کارهای خود را در یک لیست بر اساس اولویت طبقه بندی کنید.

۳. مدیریت زمان

توانایی مدیریت زمان به شکلی که بیشترین زمان را به مهم‌ترین و پراثرترین فعالیت‌ها اختصاص دهید، از مهارت های لازم برای اصل پارتو است. مهارت مدیریت زمان از صرف زمان زیاد برای کارهای جزیی و کم اهمیت جلوگیری می کند. همچنین باعث می شود تا برای اهداف مهم تر، زمان بیشتری داشته باشید. مثلا یک مدیر می تواند تمرکز خود و زمان بیشتر را برای آموزش نیروهای تازه کار بگذارد تا بیشترین چالش هایی که توسط این افراد در محیط کار ایجاد می شود، کاهش یابد.

۴. تفکر انتقادی

مهارت تفکر انتقادی به افراد کمک می کند تا زمانی که متوجه انتخاب و اولویت بندی اشتباه می شوند، به جای اصرار بر تصمیم خود، آن را اصلاح کنند. همچنین از انتخاب شانسی و صرفا بر اساس شانس، برای رسیدن به ۸۰ درصد از موفقیت جلوگیری می کند. تفکر انتقادی همچنین کمک می کند تا نظر دیگران در مورد انتخاب ۲۰ درصد حیاتی از محصولات، خدمات یا تلاش ها که توسط دیگران توصیه می شود نیز مورد بررسی قرار بگیرند.

بیشتر بخوانید: مهارت های نرم چیست؟معرفی ۱۵ مهارت نرم و روش های تقویت آن

۵. تصمیم‌گیری

مهارت تصمیم گیری کمک می کند تا هنگام انتخاب آن بخش ۲۰ درصدی که منجر به ۸۰ درصد نتایج مطلوب می شود، بهترین گزینه ها برگزیده شوند. تصمیم گیری کارآمد باید به گونه ای باشد که هم منافع کوتاه مدت و هم بلند مدت را در برگرفته باشد. تصمیم گیری اشتباه منجر به صرف زمان، انرژی و منابع مالی در جای اشتباه می شود. مثل دانش آموزی که در انتخاب منابع مهم و کلیدی در مدت کم باقی مانده تا کنکور تصمیمات اشباه می گیرد و ممکن است نتیجه خوبی را در آزمون بدست نیاورد.

۶. مدیریت منابع

اصل پارتو به افراد و سازمان ها کمک می کند تا منابع خود را با بیتشرین حاشیه سود و فایده هزینه کنند. همچنین لازم است که به منظور افزایش بازدهی و کاهش هدر رفتن منایع، منایع مالی، انسانی و زمانی به بهترین شکل توانایی بهینه‌سازی منابع (زمان، پول، نیروی انسانی) بر اساس اصل پارتو، به منظور افزایش بازدهی و کاهش هدر رفت منابع موجود به بهترین شکل مدیریت شوند. برای مثال لازم است برای افزایش سطح سلامت جامعه، امکانات لازم برای بهبودی بیماری های ۲۰ درصد جامعه با بیماری های جدی، فراهم باشد.

۷. حل مسئله

حل مسئله به عنوان یک مهارت ضروری در اصل پارتو کاربرد دارد. مهارت حل مسئله، در شناسایی و حل مشکلات از طریق تمرکز بر عوامل اصلی که موجب بروز ۸۰ درصد مشکلات می‌شوند، اهمیت فراوانی دارد. مثلا فکر کنید اگر یک خانواده نتواند دلیل اصلی ۸۰ درصد از مشکلات میان اعضای خود را شناسایی کند، در این حالت مشکلات و درگیری ها همچنان باقی خواهند ماند.

برای خواندن: ارتباط موثر چیست؟ ویژگی ها، مهارت ها و ۹ روش تقویت آن

کاربرد های قانون پارتو

قانون پارتو که معمولاً به عنوان قانون ۲۰/۸۰ شناخته می‌شود، کاربردهای گسترده‌ای در زمینه‌های مختلف دارد و به افراد و سازمان‌ها کمک می‌کند تا تلاش‌های خود را با تمرکز بر تأثیرگذارترین اقدامات بهینه کنند. تکنیک پارتو را می توان در بسیاری از بخش های زندگی بکار گرفت و از آن سود برد. موارد کاربرد قانون پارتو موارد زیر را شامل می شود:

  1. قانون پارتو در فروش
  2. قانون پارتو در مدیریت زمان
  3. مدیریت و کاربرد قانون ۲۰/۸۰
  4. کاربرد اصل پارتو در بازاریابی و تبلیغات
  5. قانون پارتو در انجام وظایف روزانه
  6. قانون ۲۰/۸۰ در اقتصاد
  7. اصل پارتو و بهبود مراقبت های بهداشتی
  8. قانون پارتو در زندگی
  9. حل تعارض با استفاده از اصل پارتو
  10. پارتو و موفقیت تحصیلی
  11. تغییر رفتار با قانون پارتو
  12. تاثیر اصل ۲۰/۸۰ بر روابط اجتماعی

۱. قانون پارتو در فروش

اصل پارتو در تجارت و کسب و کار، غالبا برای شناسایی مشتریان مهم، محصولات یا خدماتی که بیشترین درآمد یک شرکت را ایجاد می کنند، استفاده می شود. به طور معمول، ۲۰٪ از مشتریان در ۸۰٪ از فروش کالا، خدمات یا محصول سهیم هستند. با شناخت این مشتریان با ارزش، کسب‌وکارها می‌توانند استراتژی‌های بازاریابی و فروش خود را برای برآورده کردن بهتر نیازهایشان، افزایش رضایت مشتری و افزایش سودآوری، تنظیم کنند. به طور مشابه، تمرکز بر محصولات یا خدمات پرفروش به شرکت‌ها این امکان را می‌دهد تا موجودی و منابع خود را بهینه کنند و اطمینان حاصل کنند که در پردرآمدترین زمینه‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند.

۲. قانون پارتو در مدیریت زمان

کاربرد اصلی قانون پارتو در مدیریت زمان و برنامه ریزی است. اصل پارتو در برنامه ریزی های روزانه و کلی افراد باعث می شود تا با شناسایی اولویت ها، بیشترین بهره ممکن از تلاش ها و کارهای خود را کسب کنند. تکنیک پارتو باعث مدیریت زمان بهتر نیز می شود، چرا که بر اساس این اصل، می توان زمان مناسبی را برای کلیدی ترین و اولویت ترین کارها در نظر گرفت و از حد رفتن زمان جلوگیری کرد.

۳. مدیریت و کاربرد قانون ۲۰/۸۰

قانون ۸۰/۲۰ در مدیریت بسیار کاربردی و ارزشمند است. استفاده از این قانون به مدیران کمک می کند تا کلیدی ترین وظایفی که باعث پیشرفت بیشتر سازمان زیر نظر آن ها می شود، شناسایی کنند. به طوری که احتمالا، ۲۰٪ از وظایف به ۸۰٪ از موفقیت سازمان و مدیریت آن کمک می کند. با اولویت‌بندی این فعالیت‌های تاثیر گذار، مدیران می‌توانند زمان و منابع را به طور دقیق تری مدیریت کنند.

۴. کاربرد اصل پارتو در بازاریابی و تبلیغات

قانون پارتو در بازاریابی، مشخص می کند که ۲۰ درصد تلاش های بازاریابی منجر به ۸۰ درصد موفقیت کمپین های طراحی شده می شود. بازاریابان می‌توانند این اصل را برای شناسایی مؤثرترین کانال‌ها، پیام‌ها یا استراتژی‌هایی که بالاترین بازگشت سرمایه را ایجاد می‌کنند، اعمال کنند. به عنوان مثال برای اصل پارتو، اگر درصد کمی از تبلیغات یا کمپین‌های بازاریابی منجر به اکثریت نرخ بازگشت سرمایه گذاری شوند، کسب و کار ها می توانند بودجه بیشتری را برای تبلیغ محصول خود هزینه کنند.

تکنیک مدیریت زمان پارتو

۵. قانون پارتو در انجام وظایف روزانه

در سطح فردی و انجام وظایف روزانه، اصل پارتو می تواند به افراد کمک کند تا با تمرکز بر کارهایی که بیشترین فایده را به همراه دارند، بهره وری خود را به حداکثر برسانند. تاکیید اصل پارتو بر هوشمندانه کار کردن به جای سخت کار کردن است. با شناسایی و اولویت بندی این کارهای مهم و حیاتی، افراد می توانند زمان خود را به طور موثرتری مدیریت کنند، استرس را کاهش دهند و در زمان کمتری به دستاوردهای بیشتری برسند.

مطلب مفید:  مهارت نه گفتن | چگونه قاطعانه درخواستی را رد کنیم؟

۶. تکنیک ۲۰/۸۰ در اقتصاد

قانون پارتو در اقتصاد نیز مشاهده می شود، به ویژه در توزیع ثروت، جایی که به نظر می رسد ۲۰ درصد از جمعیت ۸۰ درصد از ثروت را کنترل می کنند. این وضعیت نابرابری های اقتصادی را برجسته می کند و می تواند تصمیمات سیاسی را با هدف رسیدگی به این نابرابری ها تعیین کند. همچنین به نظر می رسد که ۸۰ درصد از کارگران برای تنها ۲۰ درصد از موسسات، کارخانجات و مدیران ثروتمند کار می کنند.

۷. اصل پارتو و بهبود مراقبت های بهداشتی

در مراقبت های بهداشتی، اصل قانون مشخص می کند که برای افزایش سطح سلامت، باید به ۲۰ درصد جامعه که بیشترین خدمات بهداشتی را دریافت می کنند کمک کرد. شناسایی این ۲۰ درصد افراد بیمار، می تواند کاهش هزینه های پزشکی را به همراه داشته باشد. علاوه بر این، تمرکز بر رایج‌ترین و جدی ترین مسائل سلامت که درصد کمی از جمعیت را تحت تأثیر قرار می‌دهد، می‌تواند منجر به بهبود قابل توجه در نتایج بهداشت عمومی شود.

۸. قانون پارتو در زندگی

بر اساس قانون پارتو، ۸۰ درصد پیوند عاطفی و روابط مطلوب خانواده در ۲۰ درصد زمانی که اعضای خانواده کنار یکدیگر هستند، رخ می دهد. به همین دلیل یکی از راه های تقویت روابط در خانواده و افزایش احساسات مثبت، شناسایی زمان های مهم برای گذراندن وقت با یکدیگر است. زمان صرف وعده های غذایی، مکالمات خانوادگی و تفریحات دسته جمعی از جمله زمان های محدود اما اثر گذار در خانواده هستند.

برای بهبود مشکلات فردی،خانوادگی و افزایش کیفیت زندگی، بهترین درمانگران را در روان‌درمان جستجو کنید: برای مشاهده لیست بهترین روانشناس در شهر خود، کلیک کنید.

۹. حل تعارض با استفاده از تکنیک پارتو

در بسیاری از خانواده ها ۲۰ درصد چالش ها یا سوء تفاهم ها، ممکن است باعث ۸۰ درصد درگیری ها میان اعضا شوند. به همین دلیل تلاش برای رفع این مشکلات محدود اما مهم و جدی، می تواند بخش بزرگی از دعوا ها، بحث ها و ناراحتی ها را کاهش دهد. درک علل ریشه‌ای درگیری‌های میان اعضای خانواده و اقدام برای رفع آن ها، منجر به یک محیط خانه آرام‌تر می شود.

۱۰. تکنیک پارتو و موفقیت تحصیلی

کاربرد تکنیک پارتو برای دانش آموختگان در بحث یادگیری، آموزش و موفقیت تحصیلی حائز اهمیت است. بر این اساس ۲۰ درصد از زمان مطالعه دانش آموزان و دانشجویان،  منجر به کسب موفقیت در ۸۰ درصد از موارد می شود. البته این موضوع نباید عاملی برای تلاش کم باشد، چرا که این اصل در همه جا و برای همه افراد صدق نمی کند و یک اصل کلی است. به طور مثال قانون پارتو به داوطلبان کنکور یا امتحانات نهایی کمک می کند تا در نداشتن زمان کافی، تمرکز خود را به روی ۲۰ درصد مطالب مهم و کلیدی بگذارند و موضوعات کم اهمیت تر را کنار بگذارند. با این اتفاق شانس موفقیت در آزمون افزایش می یابد.

۱۱. تغییر رفتار با قانون پارتو

یکی از کاربردهای جالب قانون پارتو یا ۲۰/۸۰، تغییر عادت ها و سبک زندگی است که منجر به تغییر رفتار می شود. شما می توانید برای تغییر رفتارهایتان، تنها ۲۰ درصد عادات ناسالم خود را شناسایی و آن ها را با عادات سالم جایگزین کنید. اینکار منجر به تغییرات زیادی در کیفیت زندگی شما خواهد شد.

۱۲. تاثیر اصل ۲۰/۸۰ بر روابط اجتماعی

انتخاب افرادی که با آن ها مشارکت می کنید از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، بنابراین مهم است که روابط اجتماعی خود را مدیریت کنید. بر همین اساس، دایره اطرافیان شما که معمولا تعداد محدودی را تشکیل می دهند، در احساس شادمانی، موفقیت و کیفیت زندگی تاثیر بسیار زیادی دارند. بنابراین با انتخاب شایسته افرادی که با آن ها وقت می گذرانید، رضایت زندگی خود را افزایش دهید.

برای مطالعه: خود تنظیمی چیست؟ نظریه، انواع و روش های آن

پارتو

مزایای اصل پارتو

بر اساس بررسی های انجام شده، استفاده از اصل پارتو، مزایای بسیاری را برای افراد، مدیران، سازمان ها و جامعه به همراه دارد. برخی از مهمترین مزایای اصل پارتو را در ادامه می خوانید:

  • افزایش بهره‌وری وکارایی
  • بهینه‌سازی زمان
  • کاهش استرس
  • افزایش عزت نفس
  • بهبود مهارت تصمیم‌گیری
  • افزایش اثربخشی در مدیریت
  • بهبود روابط شخصی
  • کاهش مشکلات مالی
  • افزایش کیفیت خدمات و رضایت مشتریان
  • صرفه‌جویی در هزینه‌
  • بهبود فرآیندهای آموزشی

معایب قانون پارتو یا ۲۰/۸۰

در کنار مزایا و کاربرد های بسیار مفید ذکر شده، استفاده از مفهوم اصل پارتو در همه موارد و تکیه کردن بیش از حد بر آن، بدون در نظر گرفتن شرایط و موقعیت،می تواند معایبی را به همراه داشته باشد. معایب قانون پارتو عبارتند از:

  • یکی از مهمترین معایب، تکیه کردن بیش از حد بر قانون پارتو و نادیده جزییات کوچک اما مهم در زندگی یا کار
  • اصل پارتو به عنوان یک قانون همیشگی و در همه جا قابل انجام نیست و در برخی مواقع ممکن است منجر به اشتباه در پیش‌بینی‌ها شود.
  • اصل ۲۰/۸۰ ممکن است موجب نادیده‌گرفتن تنوع در کارها، پروژه‌ها، یا حتی انسان‌ها شود، چرا که تمرکز را فقط بر روی بخش کوچکی از آنها که به نظر مهم و کلیدی هستند می‌گذارد.
  • تمرکز بر فقط ۲۰ درصد از فعالیت‌ها، ممکن است منجر به افزایش ریسک شود، چرا که ۸۰ درصد باقی مانده توجه کمتری را به خود اختصاص داده است.
  • اصل پارتو ممکن است منجر به ساده‌سازی بیش از حد مسائل،تحلیل های اشتباه و تصمیم گیری های نادرست شود.
  • تمرکز بر نتایج کوتاه‌مدت حاصل از ۲۰ درصد کارها و تلاش ها، ممکن است باعث شود که فرصت‌های رشد بلندمدت نادیده گرفته شوند.
  • احتمال نادیده گرفتن اموری که جزو ۲۰ درصد نیستند، در حالی که ممکن است در آینده بسیار مهم شوند.
  • در بسیاری از موارد، تشخیص دقیق این که کدام ۲۰ درصد از تلاش‌ها منجر به ۸۰ درصد از نتایج می‌شود، دشوار است و ممکن است به تحلیل‌های نادرست منجر شود.
  • تمرکز بر بخش کوچک و مؤثر ممکن است به عدم تعادل در زندگی یا کار منجر شود، چرا که برخی جنبه‌های مهم دیگر نادیده گرفته می‌شوند.
  • اگر برنامه‌ها و استراتژی‌ها صرفاً بر اساس اصل پارتو طراحی شوند، ممکن است به عدم انعطاف‌پذیری در مواجهه با تغییرات ناگهانی و شرایط غیرقابل پیش‌بینی منجر شود.

منابع: mindtools, asana, indeed