اسکیزوفرنی یک اختلال روانی حاد است که بر رفتار و افکار فرد تاثیر میگذارد. طبقهبندی و انواع اسکیزوفرنی در طول زمان تغییر کردهاست. در این مقاله قصد داریم به بررسی اسکیزوفرنی، انواع آن و راههای درمان این اختلال بپردازیم.
اسکیزوفرنی چیست؟
اسکیزوفرنی یا شیزوفرنی نوعی اختلال روانی مزمن و شدید است که بر نحوه تفکر ، عمل ، بیان احساسات ، درک واقعیت و ارتباط با دیگران تأثیر میگذارد. گرچه اسکیزوفرنی به اندازه سایر بیماریهای عمده روانی شایع نیست ، اما از خطرناکترین اختلالات روانی به شمار میرود.
اسکیزوفرنی به طور معمول یک نوع روانپریشی است، که در این نوع اختلال ارتباط شخص با دنیای واقعی کم می شود و دائما در حال شنیدن صداها و تصاویر غیرواقعی است که میتواند منجر به پارانویا (بدگمانی) شود.
افراد مبتلا به اسکیزوفرنی، اغلب در انجام فعالیتهای اجتماعی مانند رفتن به مدرسه، سرکار و ایجاد ارتباط با دیگران دچار مشکل میشوند. آن ها بعد از مدتی گوشهگیر میشوند و دائما احساس ترس می کنند و بعد از مدتی ارتباطشان با دنیای واقعی کاملا از بین میرود. این بیماری مادامالعمر قابل درمان نیست اما میتوان با مصرف دارو و مشاوره آن را کنترل کرد. عوارض این بیماری اغلب در اواخر سن نوجوانی و اوایل ۳۰ سالگی نمود پیدا میکند.
علائم اسکیزوفرنی
اسکیزوفرنی شامل طیف وسیعی از مشکلات در تفکر (شناخت) ، رفتار و احساسات است. علائم و نشانهها ممکن است متفاوت باشد، اما معمولاً شامل توهم و گفتار بیمعنی است و توانایی عملکرد را مختل میکند. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
هذیان
طرز فکری که بر اساس واقعیت نیست. به عنوان مثال: بیمار دائما فکر می کند که قرار است به او آسیب برسد یا مورد آزار و اذیت قرار گیرد. وسواس فکری شدید که شخص فکر میکند دیگران در حال قضاوت او هستند و یا تمام افراد به او چشم دوختهاند. شخص فکر میکند که توانایی خاصی دارد و یا فرد مشهوری است. بیمار فکر میکند که شخصی عاشق او است. و یا دائما فکر میکند فاجعه بزرگی در شرف وقوع است. توهم در بیشتر افراد مبتلا به اسکیزوفرنی رخ میدهد.
مطالعه بیشتر: اختلال هذیانی چیست؟ علائم، علت، انواع و درمان هذیان گفتن
توهم
شامل چیزهایی که اصلا وجود ندارند. توهم میتواند در هر یک از حواس باشد ، اما شنیدن صدا رایجترین توهم در اختلال اسکیزوفرنی است.
تفکر بی نظم (گفتار)
ارتباط میان تفکر بینظم با پاسخ بیربط. معمولا شخص بیمار به سوالات مختلف پاسخهای بیربط میدهد.
رفتار حرکتی عجیب و غریب و بی نظم:
از حرکات کودکانه گرفته تا انجام حرکات عجیب. رفتار برروی هدف متمرکز نیست، بنابراین انجام کارهای روزمره دشوار است. رفتار بینظم میتواند شامل مقاومت در برابر وظایف، حرکتهای نامناسب و عجیب و پاسخ نامناسب و بیمعنی باشد.
علائم منفی
علائم منفی شامل کاهش عدم توانایی عملکرد طبیعی است. بهعنوان مثال: شخص دیگر به بهداشت فردی خود توجه نمیکند. یا به نظر میرسد که فاقد هر نوع احساسی است. ( تماس چشمی برقرار نمیکند. در مواقع مختلف حالتهای صورتش تغییر نمیکند. یا به صورت یکنواخت صحبت میکند و