گاهی اوقات با وجود اینکه می دانیم رابطه ای باعث خوشحالی و رضایت ما نمی شود، آن را ادامه می دهیم و ترجیح می دهیم به پایان نرسد. دلایل زیادی وجود دارد که یک فرد ممکن است به خاطر آن ها یک رابطه سمی را ادامه دهد و در نتیجه آسیب ببیند. اینکه چرا در رابطه سمی می مانیم ممکن است دلایلی از جمله ترس از تنهایی، احساس عذاب وجدان، خوش بینی غیر واقع بینانه و… داشته باشد. اگر حس می کنید در یک رابطه سمی هستید و مشتاقید بدانید که چرا در رابطه سمی می مانیم و چطور این رابطه سمی را تمام کنید، با ما همراه باشید.
رابطه سمی چیست؟
رابطه سمی (Toxic relationship) به نوعی از روابط عاطفی می گویند که باعث می شود احساس کنید از طرف پارتنر یا شریک عاطفی خود حمایت نمی شوید، شما را درک نمی کند، تحقیر شده اید یا مورد آزار و اذیت قرار گرفته اید. یک رابطه سمی باعث می شود شما در زندگی احساس خوشحالی و خوشبختی نکنید و امنیت روانی یا حتی جسمی، نداشته باشید. نشانه های رابطه سمی به طور کلی عبارتند از:
- نبود حمایت عاطفی
- رفتارهای کنترل گرانه
- عدم صداقت در رابطه
- وجود لحن خشن در مکالمات
- عدم تعادل مسئولیت های طرفین
- استرس و اضطراب مداوم نسبت به رابطه
- احساس ترس و نگرانی نسبت به شریک عاطفی
توجه داشته باشید که بهترین رابطه ها هم با چالش همراه هستند و برای اطمینان از اینکه واقعا رابطه شما مناسب و کارآمد نیست ضروری است منصفانه و واقع بینانه و حتی با کمک یک روانشناس، رابطه را بررسی کنید وبرای بهبود قدم بردارید در نهایت اگر مطمئن شدید که رابطه مناسب نیست، اقدامات لازم را انجام دهید.
مطالعه بیشتر: عشق یک طرفه چیست و چگونه از آن رهایی پیدا کنیم؟
چرا در یک رابطه ناسالم می مانیم؟
شاید فکر می کنید در رابطه خود با یک شریک عاطفی یا پارتنر سمی طرف هستید اما نمی توانید رابطه را تمام کنید، دلیل ماندن در رابطه سمی این نیست که دوست دارید خودتان را اذیت کنید، بلکه آن امیدی هست که هر چند وقت یکبار به شما تزریق می شود. امید به اینکه مسائل حل می شود، پارتنر سمی تغییر می کند و به طور کلی شرایط بهتر می شود. در اوایل رابطه زنگ خطر های رابطه سمی را نادیده گرفته اید و حال که انتظارات شما از رابطه برطرف نمی شود به بهتر شدن شریک عاطفی خود امیدوارید. ولی واقعا چرا در رابطه سمی می مانیم؟ دلایل زیادی می تواند باعث شود در یک رابطه ناسالم بمانید. در ادامه به آن ها اشاره می کنیم. دلایلی که چرا در رابطه سمی می مانیم عبارتند از:
- ترس از تنهایی
- سرمایه گذاری زمان و انرژی زیاد
- امید به تغییر طرف مقابل
- دلایل فرهنگی و اجتماعی
- وابستگی مالی
- عدم حمایت خانواده و نزدیکان
- فعال شدن زخم های دلبستگی
- احساس بی ارزشی
- احساس عذاب وجدان
- خوش بینی غیرواقع بینانه
- سوء استفاده روانی
- عادت به حل مسئله
- جذابیت جنسی و ظاهری
- فراز و نشیب های زیاد
- دیدن رابطه سمی به عنوان چالش
- احساس خطر
- داشتن فرزند
مطالعه بیشتر در این زمینه: بررسی ریشه های خیانت و تاثیرات آن، معرفی بهترین مشاوران درمان خیانت
ماندن در رابطه سمی به دلیل ترس از تنهایی
با پارتنر سمی بودن، بهتر از تنها بودن است. اگر تا به حال به این موضوع فکر کرده اید، احتمالا ترس از تنهایی، شما را در رابطه ناسالم نگه داشته است. برای بسیاری از افراد ترس از تنها ماندن انگیزه قدرتمندی برای باقی ماندن در روابطی هست که تاریخ انقضا آنها گذشته است. باید در نظر بگیرید که اگر در رابطه سمی هستید، احتمالا همین الان هم در لحظات زیادی احساس تنهایی می کنید چون مورد محبت و مراقبت قرار نمی گیرید.
مطلب مرتبط: طرحواره رهاشدگی چیست؟ نشانه ها، علت و مقابله با تله رها شدگی
سرمایه گذاری زمان و انرژی زیاد روی رابطه
انسان ها عقیده دارند که اگر زمان و انرژی زیادی بابت مسئله ای گذاشته اند، باید آن را آنقدر ادامه دهند تا نتیجه بگیرند. گرچه این عقیده در مواردی باعث می شود تا تسلیم نشویم و ادامه دهیم، اما در مورد روابط ناسالم قضیه فرق می کند. تمام کردن این روابط می تواند باعث رشد فردی، اجتماعی و … بشود و فرصت آشنایی با شریک های عاطفی بهتر را فراهم کند. اگر رابطه عاطفی شما طولانی مدت بوده است، طبیعی است که تمام کردن آن سخت باشد و می تواند دلیلی باشد بر اینکه در رابطه سمی مانده اید.
مطالعه بیشتر: ازدواج موفق چه ویژگی هایی دارد؟ نشانه ها و رازهای آن
امید به تغییر طرف مقابل
امید داشتن به اینکه شریک عاطفی شما تغییر کند، باعث ناامیدی شما در آینده می شود و موجب این می شود که نتوانید زنگ خطرهای مربوط به رابطه را ببینید. در نظر داشته باشید که شریک عاطفی شما هر طور هست، احتمالا همانطور هم می ماند. در این صورت می دانید که می توانید با این شرایط، رابطه عاطفی خود را ادامه دهید یا خیر و تصمیم گیری می کنید.
مطلب مرتبط: اختلال شخصیت وابسته چیست و روشهای درمان کدامند؟
ماندن در رابطه سمی به دلایل فرهنگی و اجتماعی
گاهی به دلیل عقاید فرهنگ و جامعه ممکن است در یک رابطه سمی بمانید. خصوصا اگر ازدواج کرده باشید، طلاق در بعضی جوامع و فرهنگ ها خیلی پذیرفته شده نیست. قوانین مربوط به طلاق نیز می تواند کار را برای شما سخت تر کند و باعث شود تصور کنید ارزشش را ندارد که این همه دردسر را تحمل کنید.
از دست ندهید: رابطه لانگ دیستنس چیست؟ مزایا، معایب، چالش ها و حفظ رابطه از راه دور
ماندن در رابطه سمی به دلیل وابستگی مالی
اگر بدانید هنگام قطع رابطه عاطفی با چالش های مالی و اقتصادی روبرو می شوید، احتمال دارد ترجیح بدهید که در رابطه سمی بمانید. چالش های اقتصادی قطع ارتباط را سخت می کنند، چون ممکن است برای جای جدید زندگی، تامین نیاز های خود و … نیاز مالی داشته باشید. برای رفع این نگرانی ها بهتر است ابتدا به دنبال راهکاری باشید تا بتوانید از نظر مالی به استقلال برسید و به پارتنر سمی خود وابسته نباشید.
عدم حمایت خانواده و نزدیکان؛ از دلایل اینکه در رابطه سمی می مانیم
گاهی شریک عاطفی شما کاراکتر اجتماعی متفاوتی نسبت به شخصی که برای شما هست، دارد و این باعث می شود خانواده و نزدیکان شما را درک نکنند. دلایل شما برای قطع ارتباط، مورد قبول آن ها نباشد و در نتیجه در رابطه سمی بمانید. هر کسی پس از قطع رابطه عاطفی در حالتی آسیب پذیر از نظر روانی قرار می گیرد و در این حالت به بیشترین حمایت ممکن از سوی اطرافیان نیاز دارد. عدم حمایت خانواده و نزدیکان به هر دلیلی، می تواند مدت زمان ماندن شما در رابطه سمی را بیشتر کند.
مطلب مرتبط: رابطه پاراسوشیال چیست؟ آیا عشق به افراد مشهور سالم است؟
فعال شدن زخم های دلبستگی در رابطه سمی
بزرگسالانی که در کودکی با والدینی بزرگ شدند که نیاز هایشان را برآورده نمی کردند، ممکن است در آینده نیز وارد همچین روابطی بشوند. انتخاب پارتنر مشابه والدین، معمولا به صورت ناخودآگاه اتفاق می افتد، چون برای ما خوشایند است، نزدیک کسی باشیم که حس آشنا بودن به ما می دهد. اگر رابطه عاطفی شما با والدینتان پیچیده بوده است، عادت کرده اید که روابط عاطفی سمی و پیچیده داشته باشید و این می تواند دلیلی باشد که در رابطه سمی بمانید.
ماندن در رابطه سمی به دلیل احساس بی ارزشی
یک رابطه دوطرفه بین عزت نفس و رابطه سمی وجود دارد. افرادی که عزت نفس پایینی دارند بیشتر در روابط سمی قرار می گیرند و این رابطه سمی به نوبه خود، عزت نفس آن ها را بیشتر هم خدشه دار می کند و به این صورت در یک چرخه معیوب قرار می گیرند که باعث ماندن آن ها در رابطه سمی می شود. شاید رابطه عاطفی خود را یکی از دستاورد های خود حساب می کنید و ارزشمندی خود را با بودن یا نبودن در این رابطه تعریف می کنید. حس می کنید اگر رابطه را تمام کنید و شریک خود را از دست بدهید، بخشی از هویت و ارزش خود را از دست خواهید داد.