نوروفیدبک یکی از روش‌های نوروتراپی است که در درمان بیماری‌هایی مثل صرع، بیش فعالی، افسردگی و میگرن کاربرد دارد. در این مقاله به بررسی نوروفیدبک و درمان بیش فعالی می‌پردازیم.

فهرست مطالب

نوروفیدبک تراپی چیست؟

نوروفیدبک تراپی یک روش درمانی و به معنی آموزش مستقیم به مغز است. در این روش مغز می‌آموزد تا موثرتر عمل کند. به این صورت که عملکرد مغز در هر لحظه تحت نظر قرار میگیرد و اطلاعات آن به خود شخص نشان داده می‌شود. در این روش وقتی مغز برای یافتن یک الگوی مناسب‌تر رفتار خود را تغییر می‌دهد به آن پاداش داده می‌شود.

در واقع نوروفیدبک یک فرایند یادگیری تدریجی است که می‌توان در هر جنبه‌ای از عملکرد مغز که قابل اندازه‌گیری باشد به کار گرفته شود. از آنجا که روش نوروفیدبک از فعالیت الکتریکی مغز استفاده می‌کند به آن «EEG تراپی» (مخفف Electroencephalogram) هم گفته می‌شود.

نوروفیدبک چه کاری انجام میدهد؟

نوروفیدبک تراپی مشکلات مربوط به بی ثباتی در مغز را هدف قرار می‌دهد. طیف اضطراب افسردگی، نقص توجه، اختلالات رفتاری، اختلالات خواب، سردرد و میگرن، سندرم پیش از قاعدگی (PMS) و … از جمله اختلالاتی هستند که با نوروتراپی قابل درمان هستند. همچنین در درمان تشنج، طیف اوتیسم و فلج مغزی هم استفاده می‌شود.

نوروفیدبک و درمان بیش فعالی

در افراد مبتلا به ADHD مغز الگوهای رفتاری خاصی را به ویژه در لوب پیشانی نشان می‌دهد. این بخش از مغز با شخصیت، رفتار و یادگیری در ارتباط است.

اختلال نقص توجه بیش فعالی (ADHD) می‌تواند روی سطح توجه، یادگیری، کنترل تکانه‌ها و فعالیت فرد اثرگذار باشد. علائم این اختلال می توانند زندگی روزمره را با چالش روبرو کنند.

درمان کودکان مبتلا به ADHD شامل دارودرمانی، روان‌درمانی و تغییر در شیوه زندگی است. اما این درمان‌ها روی همه افراد اثرگذار نیست و برخی رویکردها مثل دارودرمانی می‌توانند اثرات جانبی ناخوشایندی داشته باشند.

نوروفیدبک تراپی یک روش غیرتهاجمی است که در آن از داروها استفاده نمی‌شود. بعضی از درمانگران معتقدند که نوروفیدبک در درمان بیش فعالی نقش موثری دارد. بیوفیدبک و نوروتراپی نام‌های دیگر این روش درمانی هستند.

پزشک خوب به شما کمک میکند بهترین روانشناسان را در کوتاه‌ترین زمان و در نزدیکی محل زندگی خود پیدا کنید

رزرو آنلاین نوبت

 

عملکرد مغز و رفتار فرد با هم در ارتباط هستند. تغییر رفتار می‌تواند مغز را تغییر دهد و تغییر مغز می‌تواند باعث ایجاد تغییر در رفتار شود. نوروفیدبک تراپی با تغییر مغز تلاش می‌کند رفتار فرد را تغییر دهد.

مغز انسان امواج یا سیگنال‌های الکتریکی را تولید می‌کند که قابل اندازه‌گیری هستند. در نوروفیدبک تراپی این امواج را با ابزاری به نام EEG اندازه‌گیری می‌کنند.

پنج نوع امواج مغزی وجود دارد:‌ آلفا، بتا، گاما، دلتا و تتا. هرکدام از این امواج فرکانس مشخصی دارند که EEG‌ آن را اندازه می‌گیرد. برخی از مطالعات نشان داده است که مغز افراد مبتلا به اختلال بیش فعالی امواج تتای بیشتر و امواج بتای کمتری نسبت به افراد سالم دارد. نوروفیدبک تراپی تلاش می‌کند این تفاوت را اصلاح کند.

نوروفیدبک و بیش فعالی

نوروفیدبک چگونه انجام میشود؟

قبل از شروع جلسه نوروفیدبک، متخصص سوالاتی درباره علائم، سوابق پزشکی و شیوه زندگی مراجع می‌پرسد. این سوالات پیش از هر جلسه نوروفیدبک پرسیده می‌شود تا متخصص بتواند روند پیشرفت علائم را دنبال کند.

ابت