کلرپرومازین یا chlorpromazine یک داروی آنتی سایکوتیک معمولی یا آنتی سایکوتیک نسل اول از گروه فنوتیازین است که برای درمان تهوع، استفراغ، اضطراب قبل از عمل، اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی، روانپریشی حاد و مشکلات رفتاری شدید در کودکان استفاده می شود. مانند سایر داروهای این دسته، تصور می شود که اثرات ضد روان پریشی کلرپرومازین به دلیل سازگاری طولانی مدت مغز با مسدود کردن گیرنده های دوپامین باشد. کلرپرومازین چندین اثر و کاربرد درمانی دیگر به عنوان ضد استفراغ و درمان سکسکه مقاوم نیز دارد.

قرص کلرپرومازین برای چی خوبه؟

قرص کلرپرومازین برای درمان برخی اختلالات روانی و خلقی مانند اسکیزوفرنی، اختلالات روان پریشی، فاز شیدایی اختلال دوقطبی، مشکلات رفتاری شدید در کودکان و در درمان کوتاه‌مدت کودکان بیش‌فعال همراه با اختلال سلوک که فعالیت حرکتی بیش از حد نشان می‌دهند؛ استفاده می شود. کلرپرومازین همچنین برای کنترل تهوع و استفراغ، تسکین سکسکه های طولانی مدت، اضطراب قبل از جراحی و کمک به درمان کزاز استفاده می شود. قرص کلرپرومازین به صورت خارج برچسب (کاربردهای غیر رسمی دارو) برای سردردهای میگرنی نیز استفاده می شود. کلرپرومازین به شما کمک می کند واضح تر فکر کنید، کمتر عصبی شوید و در زندگی روزمره عملکرد بهتری داشته باشید. قرص کلرپرومازین می تواند رفتار پرخاشگرانه و تمایل به صدمه زدن به خود یا دیگران را کاهش دهد. همچنین ممکن است به کاهش توهمات (شنیدن یا دیدن چیزهایی که وجود ندارند) کمک کند.

قرص کلرپرومازین برای چیست

کلرپرومازین برای سگ و گربه

استفاده از کلرپرومازین در سگ ها و گربه هابرای حالت تهوع و استفراغ کاربرد دارد و همچنین به عنوان یک آرام بخش قبل از عمل در گاو و بز استفاده می شود. اعتقاد بر این است کلرپرومازین گیرنده های دوپامین را در سیستم عصبی مسدود می کنند و حتی ممکن است آزاد شدن دوپامین را مهار کنند و در نتیجه بر بسیاری از عملکردهای غیرارادی مانند دمای بدن، سرعت متابولیسم، استفراغ، فشار خون و هوشیاری تأثیر بگذارند. پس از مصرف کلرپرومازین در سگ و گربه ممکن است یبوست، خواب آلودگی و فشار خون پایین رخ دهد. در موارد مصرف بیش از حد، کلرپرومازین در حیوانات می تواند باعث لرزش و ترشح آب دهان شود.

آمپول کلرپرومازین

آمپول کلرپزومازین مانند قرص آن در درمان و مدیریت اسکیزوفرنی، اختلالات روان پریشی، فاز شیدایی اختلال دوقطبی، مشکلات رفتاری شدید در کودکان، تهوع/استفراغ، سکسکه های طولانی مدت، اضطراب قبل از عمل جراحی، یک مشکل کبدی خاص (پورفیری) و کزاز موثر است. کلرپرومازین تزریقی معمولاً در عضله باسن توسط یک متخصص مراقبت های بهداشتی تزریق می شود. برای برخی از مصارف مانند کزاز یا سکسکه های طولانی مدت، کلرپرومازین ممکن است از طریق تزریق در ورید تجویز شود. پس از هر تزریق باید حداقل ۳۰ دقیقه دراز بکشید.

دوز آمپول کلرپرومازین بر اساس وضعیت پزشکی، وزن بدن و پاسخ به درمان است. در مورد استفاده از آمپول کلرپرومازین در کودکان با تیم پزشکی صحبت کنید. در حالی که این دارو ممکن است برای کودکان زیر ۶ ماه برای شرایط انتخابی تجویز شود، اقدامات احتیاطی اعمال می شود.

آمپول کلرپرومازین

مکانیسم اثر کلرپرومازین

کلرپرومازین در تمام سطوح سیستم عصبی مرکزی، در درجه اول در سطوح زیر قشری – و همچنین بر روی سیستم‌های چند عضوی مغز اثر دارد. کلرپرومازین به عنوان یک آنتاگونیست (عامل مسدود کننده) روی گیرنده های پس از سیناپسی روی گیرنده های دوپامینرژیک و گیرنده های سروتونرژیک عمل می کند و اثرات ضد روانپریشی و ضد تعهوع را به وجود می آورد. علاوه بر این، کلرپرومازین یک مهارکننده ضعیف پیش سیناپسی بازجذب دوپامین است که ممکن است به اثرات ضد افسردگی و ضد پارکینسونی منجر شود.

طرز مصرف کلرپرومازین

قرص کلرپرومازین را با یا بدون غذا مطابق دستور روانپزشک خود ، معمولاً دو الی چهار بار روزانه مصرف کنید. کلرپرومازین را مرتب مصرف کنید تا بهترین اثر را از آن بدست آورید. به یاد داشته باشید ، هر روز آن را در همان زمان قبلی مصرف کنید. ممکن است پس از شروع مصرف قرص کلرپرومازین ، برخی از اثرات و عوارض دارویی را مشاهده کنید ، برای برخی موارد مصرف، ممکن است چند هفته طول بکشد تا اثرات کامل این دارو را مشاهده کنید.

هنگامی که کلرپرومازین برای کنترل تهوع و استفراغ استفاده می شود، معمولاً هر ۴ الی ۶ ساعت در صورت نیاز مصرف می شود. برای اضطراب قبل از جراحی، قرص کلرپرومازین ۲ الی ۳ ساعت قبل از جراحی استفاده می شود. کلرپرومازین برای تسکین سکسکه ۳ الی ۴ بار در روز به مدت حداکثر ۳ روز یا تا زمانی که سکسکه متوقف شود تجویز می شود. اگر سکسکه بعد از ۳ روز درمان قطع نشد، باید از داروی دیگری استفاده کرد.

قطع ناگهانی کلرپرومازین

بدون مشورت با پزشک خود، مصرف کلرپرومازین را متوقف نکنید. ممکن است برخی از شرایط با قطع ناگهانی کلرپرومازین بدتر شود، همچنین ، ممکن است علائمی مانند معده درد، حالت تهوع، استفراغ، سرگیجه و لرزش را تجربه کنید. برای جلوگیری از علائم قطع ناگهانی قرص کلرپرومازین، یک روانپزشک خوب ممکن است دوز شما را به تدریج کاهش دهد.

زمان مصرف کلرپرومازین

زمان مصرف کلرپرومازین با توجه به علت مصرف ان متفاوت است و روزی بین ۲ تا ۴ بار استفاده می شود. با این حال طبق پژوهشی، مصرف کلرپرومازین در شب همراه با افزایش کیفیت خواب بود. کلرپرومازین را می توان قبل یا بعد از غذا مصرف کرد. حتی زمانی که قرص کلرپرومازین با معده خالی مصرف شود، دیواره های معده را تحریک نمی کند.

در صورتی که نیازمند مراجعه به یک روانپزشک خوب در تهران هستید، روی دکمه زیر کلیک کنید

رزرو آنلاین نوبت

دوز مصرفی کلرپرومازین

اشکال دارویی کلرپرومازین به صورت قرص خوراکی و تزریقی می باشد. این دارو به صورت کلرپرومازین ۱۰، ۲۵، ۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ میلی گرم برای مصرف خوراکی موجود است و آمپول کلرپرومازین ۲۵ می تواند به صورت تزریق عضلانی و داخل وریدی تجویز شود. دوز مصرفی کلرپرومازین مبتنی بر وضعیت پزشکی، سن، سایر بیماری ها، قدرت و نوع دارو و پاسخ به درمان شما است. در کودکان نیز دوز بر اساس وزن است. برای کاهش خطر عوارض جانبی ، پزشک ممکن است شما را به سمت شروع این دارو با دوز کم و به تدریج افزایش دوز راهنمایی کند. دستورالعمل های پزشک خود را با دقت دنبال کنید.

برای درمان اسکیزوفرنی، بیمار ابتدا با دوز ۲۵ تا ۷۵ میلی گرم در روز خوراکی دو بار در روز شروع می کند و در دوز ۲۰۰ میلی گرم در روز تجویز می شود. با این حال، حداکثر دوز کلرپرومازین ۸۰۰ میلی گرم در روز است. آمپول کلرپرومازین اگر از راه عضلانی یا داخل وریدی تجویز شود، ابتدا با ۲۵ میلی گرم شروع می شود و در صورت نیاز ۲۵ تا ۵۰ میلی گرم پس از ۱ تا ۴ ساعت تجویز می شود. دوز معمول می تواند ۳۰۰-۸۰۰ میلی گرم در روز باشد.

برای درمان تهوع و استفراغ، دوز قرص کلرپرومازین می تواند از ۱۰ تا ۲۵ میلی گرم هر ۴ تا ۶ ساعت در صورت نیاز متغیر باشد. آمپول اگر به صورت تزریق داخل عضلانی یا داخل وریدی استفاده شود، دوز می تواند بین ۲۵ تا ۵۰ میلی گرم هر ۴ تا ۶ ساعت در صورت نیاز تجویز شود.

با مصرف ۲۵ تا ۵۰ میلی گرم کلرپرومازین به صورت خوراکی هر ۶ تا ۸ ساعت، می توان سکسکه پایدار را درمان کرد. اگر سکسکه حتی پس از درمان خوراکی ۲ تا ۳ روز ادامه یابد، آمپول کلرپرومازین به صورت دوز عضلانی یا داخل وریدی تجویز می شود.

برای کنترل استرس قبل از عمل، دوز کلرپرومازین می تواند از ۲۵ تا ۵۰ میلی گرم خوراکی و آمپول کلرپرومازین ۱۲.۵ تا ۲۵ میلی گرم به صورت عضلانی ۲ تا ۳ ساعت قبل از عمل جراحی باشد.

نیازی به تنظیم دوز خاص برای بیماران کلیوی نیست و برای بیماران دیالیزی مکملی لازم نیست. برای بیماران مبتلا به نارسایی کبدی، احتیاط در تجویز دوز توصیه می شود.