آریتمی قلبی یک ضربان قلب نامنظم است. مشکلات ریتم قلب (آریتمی قلب) زمانی رخ میدهد که سیگنالهای الکتریکی هماهنگ کننده ضربان قلب به درستی کار نکنند. سیگنال دهی معیوب باعث میشود که ضربان قلب خیلی سریع (تاکیکاردی)، خیلی کند (برادیکاردی) یا نامنظم باشد.
آریتمیهای قلبی ممکن است مانند قلب تپنده یا تند احساس شود و ممکن است بیضرر باشد. با این حال، برخی از آریتمیهای قلبی ممکن است علائم و نشانههای آزاردهنده و گاهی حتی تهدیدکننده زندگی ایجاد کنند. گاهی اوقات طبیعی است که یک فرد ضربان قلب سریع یا کند داشته باشد. به عنوان مثال، ضربان قلب ممکن است با ورزش افزایش یابد یا در طول خواب کند شود.
درمان آریتمی قلبی ممکن است شامل داروها، روشهای کاتتر، دستگاههای کاشته شده یا جراحی برای کنترل یا از بین بردن ضربان قلب سریع، آهسته یا نامنظم باشد. یک سبک زندگی سالم برای قلب میتواند به جلوگیری از آسیب قلبی که میتواند باعث ایجاد آریتمیهای قلبی خاص شود کمک کند.
آریتمی قلبی چیست؟
«آریتمی» (Arrhythmia) به مجموعهای از اختلالات ضربان قلب گفته میشود که باعث بی نظم شدن ضربانها، کند یا سریع شدن آنها میشود. انواع آٰریتمی قلبی عبارتند از:
- برادیکاردی (Bradycardia): ضربان کند
- تاکیکاردی (Tachycardia): ضربان سریع
- ضربان قلب نامنظم یا پرش قلب (فیبریلاسیون)
- انقباض نارس بطنی
بسیاری از انواع آریتمی مشکل جدی ایجاد نمیکنند. با اینحال گاهی میتوانند خطر ایست قلبی و سکته مغزی را افزایش دهند.
انواع آریتمی قلبی
به طور کلی، آریتمی قلبی بر اساس سرعت ضربان قلب گروه بندی میشود:
- تاکیکاردی (tak-ih-KAHR-dee-uh) یک قلب سریع است. ضربان قلب در حالت استراحت بیش از ۱۰۰ ضربه در دقیقه است.
- برادیکاردی (brad-e-KAHR-dee-uh) یک ضربان قلب آهسته است. ضربان قلب در حالت استراحت کمتر از ۶۰ ضربه در دقیقه است.
ضربان قلب سریع (تاکیکاردی)
انواع تاکیکاردی عبارتند از:
- فیبریلاسیون دهلیزی (A-fib): سیگنالدهی بینظم قلب باعث ضربان قلب سریع و ناهماهنگ میشود. این وضعیت ممکن است موقتی باشد، اما برخی از دورههای A-fib ممکن است متوقف نشوند مگر اینکه درمان شوند. A-fib با عوارض جدی مانند سکته مغزی همراه است.
- فلوتر دهلیزی: فلوتر دهلیزی شبیه A-fib بوده و ضربان قلب منظمتر است. فلوتر دهلیزی نیز با سکته مغزی مرتبط است.
- تاکیکاردی فوق بطنی: تاکیکاردی فوق بطنی یک اصطلاح گسترده بوده که شامل آریتمیهایی است که از بالای حفرههای پایینی قلب (بطن ها) شروع میشود. تاکیکاردی فوق بطنی باعث ایجاد دورههایی از ضربان قلب (تپش قلب) میشود که به طور ناگهانی شروع و پایان مییابد.
- فیبریلاسیون بطنی: این نوع آریتمی زمانی اتفاق میافتد که سیگنالهای الکتریکی سریع و پر هرج و مرج باعث میشوند حفرههای پایینی قلب (بطنها) بهجای تماس هماهنگی که خون را به بقیه بدن پمپاژ میکنند، بلرزند. اگر ریتم طبیعی قلب در عرض چند دقیقه بازیابی نشود، این مشکل جدی میتواند منجر به مرگ شود. اکثر افرادی که فیبریلاسیون بطنی دارند یک بیماری قلبی زمینهای دارند یا ضربههای جدی را تجربه کردهاند.
- تاکیکاردی بطنی: این ضربان قلب سریع و منظم با سیگنالهای الکتریکی معیوب در حفرههای پایینی قلب (بطن ها) شروع میشود. ضربان قلب سریع اجازه نمیدهد بطنها به درستی از خون پر شوند. در نتیجه قلب نمیتواند خون کافی را به بدن پمپاژ کند. تاکیکاردی بطنی ممکن است در افرادی که قلب سالمی دارند مشکلات جدی ایجاد نکند. در افراد مبتلا به بیماری قلبی، تاکی کاردی بطنی میتواند یک اورژانس پزشکی باشد که نیاز به درمان فوری پزشکی دارد.
ضربان قلب آهسته (برادیکاردی)
اگرچه ضربان قلب زیر ۶۰ در دقیقه در حالت استراحت برادیکاردی تلقی می شود، ضربان قلب پایین در حالت استراحت همیشه نشان دهنده مشکل نیست. اگر از نظر بدنی مناسب هستید، ممکن است قلب شما همچنان بتواند خون کافی را با کمتر از ۶۰ ضربه در دقیقه در حالت استراحت به بدن پمپ کند.
اگر ضربان قلب شما آهسته است و قلب شما خون کافی پمپاژ نمیکند، ممکن است به نوعی برادیکاردی مبتلا شده باشید. انواع برادیکاردی عبارتند از:
- سندرم سینوس بیمار. گره سینوسی وظیفه تنظیم سرعت قلب را بر عهده دارد. اگر به درستی کار نکند، ممکن است ضربان قلب بین خیلی آهسته (برادیکاردی) و خیلی سریع (تاکیکاردی) متناوب باشد. سندرم سینوس بیمار میتواند ناشی از زخم در نزدیکی گره سینوسی باشد که باعث کند شدن، مختل یا مسدود کردن حرکت تکانه ها میشود. سندرم سینوس بیمار بیشتر در میان افراد مسن دیده میشود.
- بلوک رسانایی: بلوک مسیرهای الکتریکی قلب میتواند باعث کند شدن یا توقف سیگنالهایی شود که ضربان قلب را تحریک میکنند. برخی از بلوکها ممکن است هیچ علامت یا علامتی ایجاد نکنند و برخی دیگر ممکن است باعث رد شدن ضربان یا برادیکاردی شوند.
فیبریلاسیون دهلیزی
در این شرایط ضربان دهلیزها نامنظم است و اغلب با تاکی کاردی همراه است. آریتمی فیبریلاسیون دهلیزی اغلب در افراد بالای ۶۵ سال شایع است. در این نوع آریتمی قلبی دهلیزها به جای اینکه یک انقباض قوی داشته باشند تپش قلب سریع را ایجاد می کنند.
عملکرد قلب چگونه است؟
قلب از چهار حفره تشکیل شده است. دو حفره بالایی (دهلیز) و دو حفره پایینی (بطن).
ریتم قلب به طور معمول توسط یک ضربان ساز طبیعی (گره سینوسی) در اتاق فوقانی راست (دهلیز) کنترل میشود. گره سینوسی سیگنالهای الکتریکی میفرستد که به طور معمول هر ضربان قلب را شروع میکند. این سیگنالهای الکتریکی در سراسر دهلیزها حرکت میکنند و باعث میشوند که عضلات قلب منقبض شوند (انقباض) و خون را به داخل بطن ها پمپ کنند.
سپس، سیگنالها به دستهای از سلولها به نام گره AV میرسند، جایی که سرعت آنها کاهش مییابد. این تاخیر جزئی باعث میشود بطن ها از خون پر شوند. هنگامی که سیگنالهای الکتریکی به بطنها میرسد، اتاقکها منقبض میشوند و خون را به ریهها یا بقیه بدن پمپ میکنند.
در یک قلب سالم، این فرآیند سیگنال دهی قلب معمولاً به آرامی انجام میشود و در نتیجه ضربان قلب طبیعی در حالت استراحت بین ۶۰ تا ۱۰۰ ضربه در دقیقه است.
مواردی که میتوانند باعث ضربان قلب نامنظم (آریتمی) شوند عبارتند از:
- حمله قلبی فعلی یا زخم ناشی از حمله قبلی
- انسداد عروق در قلب (بیماری عروق کرونر)
- تغییرات در ساختار قلب، مانند کاردیومیوپاتی
- دیابت
- فشار خون بالا
- ابتلا به COVID-19
- پرکاری تیروئید (پرکاری تیروئید)
- آپنه خواب
- کم کاری غده تیروئید (کم کاری تیروئید)
- برخی از داروها، از جمله داروهای سرماخوردگی و آلرژی که بدون نسخه خریداری میشوند
- مصرف بیش از حد الکل یا کافئین
- سوء مصرف مواد مخدر
- ژنتیک
- سیگار کشیدن
- استرس یا اضطراب
ضربان قلب نرمال چگونه است؟
پزشکان برای اندازهگیری ضربان قلب نرمال از ضربان قلب در حالت استراحت استفاده میکنند. ضربان قلب استراحت تعداد ضربانها در دقیقه در حال استراحت (bpm) است.
میزان نرمال ضربان قلب در حال استراحت برای هر فرد متفاوت است. انجمن قلب آمریکا (AHA) این عدد را بین ۶۰ تا ۱۰۰ (bpm) تعیین کرده است.
قلب باید با ریتم منظمی بزند و بین هر ضربان فواصل منظمی وجود داشته باشد. هر ضربان دو بخش دارد:
- انقباض: برای اکسیژن رسانی به خونی که از بدن برگشته است.
- پمپاژ: بیرون رفتن خون تمیز و غنی از اکسیژن از قلب به بدن
اندازه گیری ضربان قلب با نبض هم امکان پذیر است. بهترین محلهایی که میتوان از روی نبض آنها ضربان را اندازهگیری کرد عبارتند از:
- مچ دست
- داخل بازوها
- کنار گردن
- بالای پا

چرا ضربان قلب نامنظم میشود؟ (علت آریتمی قلبی)
وجود هرگونه اختلالی در سیگنالهای الکتریکی که انقباضهای قلبی را ایجاد میکنند میتواند منجر به اریتمی قلبی شود. عوامل مختلفی باعث اختلال در کارکرد قلب میشوند. از جمله:
- سوء مصرف الکل
- دیابت
- اختلال سوء مصرف مواد
- مصرف بیش از حد قهوه
- بیماریهای قلبی مثل نارسایی احتقانی قلب
- فشار خون بالا
- تیروئید پرکار
- استرس
- اسکار قلب (ایجاد بافت همبند بعد از حمله قلبی)
- سیگار کشیدن
- مصرف برخی مکملهای گیاهی و تغذیهای
- مصرف برخی داروهای خاص
- تغییرات ساختاری در قلب
اگر فردی هیچ مشکل قلبی نداشته باشد تا زمانی که یک یا چند تا از شرایط بالا را نداشته باشد احتمال اینکه دچار آریتمی قلبی شود بسیار اندک است. در افرادی که مشکل قلبی دارند سیگنالهای الکتریکی قلب به درستی منتقل نمیشوند و اریتمی ایجاد میشود.

علائم آریتمی قلبی چیست؟
آریتمی لزوماً علائم مشخصی را از خود نشان نمیدهد. ممکن است پزشک در حین انجام آزمایشهای روتین یا نوار قلب متوجه آن شود. البته حتی اگر فردی علائم آریتمی قلبی را داشته باشد لزوماً به معنی آریتمی شدید نیست. در ادامه علائم آریتمی را بسته به نوع آن بررسی میکنیم.
علائم تاکی کاردی
- تنگی نفس
- سرگیجه
- از حال رفتن
- احساس لرزش در سینه (مثل پر زدن)
- درد قفسه سینه
- سبکی سر
- احساس ضعف ناگهانی
علائم برادی کاردی
- درد قفسه سینه یا آنژین
- عدم تمرکز
- گیجی
- دشوار شدن انجام تمرینات ورزشی
- سرگیجه
- خستگی
- سبکی سر
- تپش قلب ناگهانی و لحظهای یا احساس ایستادن ضربان قلب به صورت لحظهای
- تنگی نفس
- از حال رفتن
- تعریق بیش از حد
علائم فیبریلاسیون دهلیزی
علائم آریتمی قلبی از نوع فیبریلاسیون دهلیزی معمولاً به سرعت ظاهر میشوند. این علائم عبارتند از:
- آنژین قلبی
- تنگی نفس
- سرگیجه
- تپش قلب ناگهانی و لحظهای یا احساس ایستادن ضربان قلب به صورت لحظهای
- خستگی
آیا آریتمی قلبی خطرناک است؟ (عوارض آریتمی قلبی)
همانطور که گفتیم ممکن است خیلیها دچار اریتمی باشند اما علائم آشکار و نگران کنندهای نداشته باشند. با اینحال درمان اریتمی باید به سرعت انجام شود تا از بروز عوارض آن مثل سکته مغزی و حمله قلبی پیشگیری شود.
سکته مغزی
فیبریلاسیون دهلیزی باعث میشود قلب خون را به طور موثر پمپاژ نکند. تحت این شرایط ممکن است لختههای خون تشکیل شود. اگر لختههای خون جابجا شوند و به سمت عروق مغز حرکت کنند میتوانند باعث انسداد خطرناک عروق یا سکته مغزی شوند. سکته باعث آسیب رسیدن به مغز شده و نیازمند درمان اورژانسی است.
نارسایی قلبی
تاکی کاردی یا برادیکاردی در طول زمان میتواند باعث نارسایی قلبی شود. در این بیماری قلب ضعیف شده و نمیتواند خون کافی را به بدن و اعضای آن برساند. با درمان آریتمی میتوان این شرایط را بهبود داد و درمان کرد.
ضربان قلب زودرس
ضربان زودرس قلب ضربان اضافی است که در یک زمان اتفاق میافتد، گاهی اوقات در الگوهایی که متناوب با ضربان طبیعی قلب هستند رخ میدهد. ضربان اضافی ممکن است از محفظه بالای قلب (انقباضات زودرس دهلیزی) یا اتاق پایین (انقباضات زودرس بطنی) باشد.
ضربان قلب زودرس ممکن است احساس کند که قلب شما یک ضربان را از دست داده است. این ضربات اضافی معمولاً نگران کننده نیستنند. ضربان زودرس میتواند باعث ایجاد آریتمی طولانی مدت، به ویژه در افراد مبتلا به بیماری قلبی شود. ضربانهای زودرس بسیار مکرر که چندین سال طول میکشد ممکن است منجر به ضعیف شدن قلب شود.
ضربان قلب زودرس ممکن است هنگام استراحت رخ دهد. گاهی اوقات ضربان قلب زودرس ناشی از استرس، ورزش شدید یا محرک هایی مانند کافئین یا نیکوتین است.
علل
برای درک علت آریتمی قلبی، ممکن است دانستن نحوه عملکرد قلب به طور معمول مفید باشد.
عوامل خطر در آریتمی قلبی
مواردی که ممکن است خطر آریتمی قلبی را افزایش دهند عبارتند از:
- بیماری عروق کرونر، سایر مشکلات قلبی و جراحی قبلی قلب: تنگی عروق قلب، حمله قلبی، دریچههای غیرطبیعی قلب، جراحی قبلی قلب، نارسایی قلبی، کاردیومیوپاتی و سایر آسیبهای قلبی عوامل خطر برای تقریباً هر نوع آریتمی هستند.
- فشار خون بالا: این وضعیت خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر را افزایش میدهد. همچنین ممکن است باعث شود که دیوارههای محفظه قلب چپ (بطن چپ) سفت و ضخیم شوند، که میتواند نحوه حرکت سیگنالهای الکتریکی از قلب را تغییر دهد.
- بیماری قلبی مادرزادی: تولد با بیماری قلبی ممکن است بر ریتم قلب تاثیر بگذارد.
- بیماری تیرویید: داشتن غده تیروئید پرکار یا کم کار میتواند خطر ضربان قلب نامنظم را افزایش دهد.
- آپنه انسدادی خواب: این وضعیت باعث توقف تنفس در هنگام خواب میشود. این میتواند منجر به ضربان قلب آهسته (برادی کاردی) و ضربان قلب نامنظم از جمله فیبریلاسیون دهلیزی شود.
- عدم تعادل الکترولیت: موادی در خون به نام الکترولیت ها مانند پتاسیم، سدیم، کلسیم و منیزیم به تحریک و ارسال تکانه های الکتریکی در قلب کمک میکنند. عدم تعادل در الکترولیتها، اگر خیلی کم یا خیلی زیاد باشند میتواند در سیگنالهای قلب اختلال ایجاد کند و منجر به ضربان قلب نامنظم شود.
- داروها و مکملهای خاص: برخی از داروهای تجویزی و برخی داروهای سرفه و سرماخوردگی که بدون نسخه خریداری میشوند، میتوانند باعث آریتمی شوند.
- الکل زیاد: نوشیدن بیش از حد الکل میتواند بر تکانههای الکتریکی در قلب شما تأثیر بگذارد و میتواند احتمال ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی را افزایش دهد.
- مصرف کافئین، نیکوتین یا مواد مخدر غیرقانونی: کافئین، نیکوتین و سایر محرکها میتوانند باعث تپش قلب شما شوند و ممکن است منجر به ایجاد آریتمیهای جدیتر شوند. داروهای غیرقانونی مانند آمفتامین ها و کوکائین ممکن است به شدت بر قلب تأثیر بگذارد و باعث بسیاری از انواع آریتمی یا مرگ ناگهانی به دلیل فیبریلاسیون بطنی شود.
عوارض آریتمی قلبی
عوارض به نوع آریتمی بستگی دارد. به طور کلی، عوارض آریتمی قلبی ممکن است شامل سکته مغزی، مرگ ناگهانی و نارسایی قلبی باشد.
آریتمیهای قلبی با افزایش خطر لخته شدن خون همراه است. اگر یک لخته از بین برود، میتواند از قلب به مغز حرکت کند و باعث سکته شود. رقیق کنندههای خون میتوانند خطر سکته مغزی مرتبط با فیبریلاسیون دهلیزی و سایر آریتمیها را کاهش دهند. پزشک تعیین میکند که آیا یک داروی رقیق کننده خون برای شما مناسب است یا خیر.
اگر آریتمی باعث علائم نارسایی قلبی شود، روشهایی برای کنترل ضربان قلب ممکن است عملکرد قلب را بهبود بخشد.
درمان آریتمی قلبی
درمان آریتمی قلبی بستگی به این دارد که آیا شما ضربان قلب سریع (تاکی کاردی) دارید یا ضربان قلب آهسته (برادی کاردی). برخی از آریتمیهای قلبی نیازی به درمان ندارند. پزشک شما ممکن است معاینات منظم را برای نظارت بر وضعیت شما توصیه کند.
درمان آریتمی قلب معمولاً تنها در صورتی مورد نیاز است که ضربان قلب نامنظم باعث علائم قابل توجهی شود یا اگر این بیماری شما را در معرض خطر مشکلات قلبی جدیتر قرار دهد. درمان آریتمی قلبی ممکن است شامل داروها، درمانهایی مانند مانور واگ، کاردیوورژن، روشهای کاتتر یا جراحی قلب باشد.
داروهای آریتمی قلبی
داروهای مورد استفاده برای درمان آریتمی قلبی به نوع آریتمی و عوارض احتمالی بستگی دارد. به عنوان مثال، داروهای کنترل ضربان قلب و بازگرداندن ریتم طبیعی قلب اغلب برای اکثر افراد مبتلا به تاکی کاردی تجویز می شود. اگر فیبریلاسیون دهلیزی دارید، ممکن است برای جلوگیری از لخته شدن خون، داروهای رقیق کننده خون تجویز شود. بسیار مهم است که داروها را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید تا خطر عوارض را کاهش دهید.
روشهای درمان
درمانهای درمان آریتمی قلبی شامل مانور واگ و کاردیوورژن برای توقف ضربان نامنظم قلب است. مانورهای واگال اگر به دلیل تاکیکاردی فوق بطنی ضربان قلب بسیار سریع دارید، پزشک ممکن است این درمان را توصیه کند. مانورهای واگ روی سیستم عصبی که ضربان قلب شما را کنترل میکند (اعصاب واگ) تأثیر میگذارد و اغلب باعث کاهش ضربان قلب میشود. برای مثال، ممکن است بتوانید با حبس کردن نفس و زور زدن، غوطه ور کردن صورت خود در آب یخ یا سرفه، آریتمی را متوقف کنید. مانورهای واگ برای همه انواع آریتمی کار نمیکنند.
کاردیوورژن یک روش برای تنظیم مجدد ریتم قلب ممکن است با دارو یا به عنوان یک روش انجام شود. اگر نوع خاصی از آریتمی مانند فیبریلاسیون دهلیزی دارید، ممکن است پزشک شما این درمان را توصیه کند.
در طول عمل کاردیوورژن، یک شوک از طریق پاروها یا تکه های روی قفسه سینه به قلب شما وارد میشود. جریان بر تکانههای الکتریکی در قلب شما تأثیر میگذارد و میتواند یک ریتم طبیعی را بازگرداند.
درمان آریتمی قلبی برادی کاردی
در صورتی که برادیکاردی به علت بیماری زمینهای به وجود امده باشد پزشک ابتدا آن را درمان میکند. در صورتی که پزشک نتواند بیماری زمینهای خاصی را تشخیص دهد از هولتر قلب کمک میگیرد. (هولترقلب یک وسیله کوچک است که پزشک آن را روی قفسه سینه یا شکم فرد وصل میکند تا ضربان قلب بیمار را کنترل کند.)
درمان آریتمی قلبی تاکی کاردی
درمانهای مختلفی برای تاکی کاردی وجود دارد:
- مانور واگال (Vagal Maneuvers): این مانور شامل تمرینات و حرکات ویژهای است که بیمار میتواند در خانه انجام دهد تا به توقف علائم آریتمی کمک کند.
- دارو درمانی: این داروها معمولاً آریتمی قلبی را درمان نمیکنند؛ بلکه در کاهش تعداد دفعات تاکی کاردی موثر هستند. بعضی از داروها هم به تقویت عملکرد سیگنالهای الکتریکی در قلب کمک میکنند.
- شوک هماهنگ قلبی یا کاردیو ورژن (Cardioversion): پزشک به کمک شوک الکتریکی یا دارو تلاش میکند ضربان قلب را به حالت منظم و طبیعی برگرداند.
- ابلاسیون (Ablation): طی این عمل جراح بافت نقاط بسیار کوچکی از قلب را که احتمال میرود علت آریتمی هستند از بین میبرد تا بیماری را درمان کند.
- کاشت ICD در قلب: پزشک ICD را نزدیک ترقوه چپ قرار میدهد. این وسیله ضربان قلب را کنترل میکند و اگر از حد نرمال بیشتر شد قلب را وادار به کاهش آن میکند.
- جراحی مارپیچ (Maze Procedure): در این عمل جراحی پزشک برشهایی را در قلب ایجاد میکند. این برشها بعد از بهبود بلوکهایی را ایجاد میکنند که به هدایت سیگنالهای الکتریکی و بهبود ضربان قلب کمک میکنند.
- جراحی آنوریسم بطنی (Ventricular Aneurysm): اگر آنوریسم (برآمدگی دیواره عروق) علت آریتمی قلبی باشد و درمانهای دیگر برای حل مشکل بی فایده باشند جراح برای برداشتن برآمدگی اقدام میکند.
- عمل جراحی بای پس عروق کرونری: در این عمل جراح از عروق یا رگهای سایر نقاط بدن به عروق کرونری میانبر میزند. این کار نواحی که تنگ شدهاند را گشاد کرده و به خونرسانی به عضله قلب کمک میکند.

راههای تشخیص آریتمی قلب
برای تشخیص آریتمی قلبی پزشک باید ضربان قلب غیرطبیعی را تشخیص داده و علت آن را جست و جو کند. تشخیص بیماری با گرفتن شرح حال بیمار، سوابق پزشکی، سابقه خانوادگی، سبک زندگی و رژیم غذایی انجام میشود.
همچنین آزمایشهایی هم برای تشخیص بهتر آریتمی انجام میشوند که عبارتند از:
- آزمایش خون و ادرار
- نوار قلب (EKG)
- هولتر مانیتورینگ
- اکو
- تصویربرداری قفسه سینه با اشعه ایکس
- تست تیلت (Tilt-Table Test) که در صورتی که افت ناگهانی فشار یا ضربان علت اریتمی باشد به پزشک کمک میکند.
- الکتروفیزیولوژی
- آنژیوگرافی قلب
سوالات متداول
- چند نوع آریتمی قلبی وجود دارد؟
پزشکان بر اساس تغییراتی که در ضربان قلب مشخص میشود، آریتمی قلبی را به دو دسته تاکیکاردی و برادیکاردی تقسیم کردهاند. - آریتمی قلبی چه علائمی دارد؟
تپش قلب، خستگی، اضطراب، تنگی نفس، غش کردن، تعریق، درد قفسه سینه، کندی قلب و… از علائم آریتمی قلبی هستند. این علائم میتوانند وجود آریتمی قلبی را در فرد مشخص کند. - عوارض آریتمی قلبی چیست؟
سکته مغزی و نارسایی قلبی از عوارض مهمی است که ابتلا به آریتمی قلبی در بدن فرد ایجاد میکند. - با کدام روشهای درمانی میتوان آریتمی قلبی را تشخیص داد؟
اکوکاردیوگرافی، نوار قلب، مانیتور هولتر، ثبت کننده واقعه و واقعه نگر قابل کاشت از راههای درمانی آریتمی قلبی میباشد. - آیا آریتمی قلبی روی عملکرد معده تاثیر منفی دارد؟
عملکرد معده رابطه مستقیمی با آریتمی قلبی دارد. این موضوع بسیار طبیعی است که با وجود مشکلات گوارشی شدید دچار ضربان قلب نامنظم شوید. در بسیاری از مواقع بروز بیماریهای گوارشی نشان دهنده آریتمی قلبی است.
منبع:
برای درمان آریتمی قلبی و ضربان نامنظم قلب باید به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
سلام
من تا حالا سیگار نکیشدم امروز یک پاکت رو بدون وقفه کشیدم
حالت تهوع ،درد در قفس سینه داشتم ، نفسم بالا نمیومد ۱۶ سال سن دارم آریپیپرازول و فلوکستین هم مصرف می کنم ، خطری برام وجود داره
سلام من هر چند وقت قلبم نامنظمی داره دکتر قلب زیاد رفتم نوار واکو چیزی نشون نمیده دیگه نمیدونم چکار کنم خیلی می ترسم خواهش میکنم راهنمای کنید ممنون
سلام تشکر بابت مطالب خوبتون