برای تشخیص بیماری‌های قلبی تست‌های تشخیصی مختلفی وجود دارد. هر کدام از این تست‌ها می‌توانند اطلاعات مفیدی را دربارهٔ نحوهٔ عملکرد قلب در اختیار پزشک قرار دهند. در این مقاله قصد داریم در مورد تست نوار قلب و نحوهٔ انجام آن صحبت کنیم.

فهرست مطالب

چرا نوار قلب می گیریم؟

در قدم اول پزشک برای تشخیص بیماری‌های قلبی از شما تست نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام (EKG: Electrocardiogram یا ECG) می‌گیرد. با گرفتن نوار قلب بیمار، پزشک می‌تواند ضربان‌های قلب و سیگنال‌های الکتریکی آن را روی مانیتور یا کاغذ ضبط کرده و با بررسی آن‌ها وضعیت قلب را بررسی کند. تحت شرایط زیر پزشک از شما این تست را می‌گیرد:

۱. آریتمی: اگر ضربان قلب بیمار نامنظم باشد (یعنی خیلی کند یا خیلی سریع باشد) این تست برای او انجام می‌شود.

۲. آنژین قلبی

۳. حملهٔ قلبی

۴. داشتن سرگیجه یا سبکی سر

۵. تنگی نفس

۶. تپش قلب

۷. ضعف و خستگی

۸. کاردیومیوپاتی (ضخیم یا بزرگ شدن دیواره‌های قلب)

‌نوار قلب بیمار سکته قلبی یکی از تست‌های مهم در تشخیص و تایید بروز حمله است که در لحظات اولیهٔ ورود به بیمارستان باید انجام شود. براساس خطوط ترسیم شده پزشک می‌تواند نوع سکتهٔ قلبی بیمار را تشخیص دهد. همچنین افرادی که قبلاً دچار بیماری‌های قلبی شده‌اند و یا داروهای قلب مصرف می‌کنند باید به صورت دوره‌ای این تست را انجام دهند.

‌مطالعه بیشتر: آریتمی قلبی؛ چرا ضربان قلب نامنظم می‌شود؟ 

نوار قلب چه چیزی را نشان میدهد؟

نتیجهٔ این تست دو دسته اطلاعات را در اختیار پزشک قرار می‌دهد. اول اینکه با سنجش سرعت موج الکتریکی در قلب می‌فهمد که فعالیت قلب نرمال، آهسته یا سریع و غیرطبیعی است. دوم اینکه با سنجش مقدار موجی که از عضلهٔ قلب می‌گذرد کم‌کاری یا پرکاری بخش‌هایی از قلب را تشخیص می‌دهد.

تست EKG به پزشک کمک می‌کند تا موارد زیر را تشخیص دهد:

  • بررسی ضربان قلب
  • تشخیص آریتمی قلبی
  • تشخیص نقص در خونرسانی به ماهیچهٔ قلب (ایسکمی)
  • تشخیص حملهٔ قلبی
  • بررسی موارد غیرطبیعی مثل ضخیم شدن دیوارهٔ قلب
  • شناسایی ناهنجاری‌های الکترولیتی (افزایش پتاسیم یا کاهش و افزایش کلسیم)

‌بنابراین تشخیص بیماری قلبی با تست ECG امکان‌پذیر است. البته برای بررسی بیشتر و تشخیص دقیق‌تر ممکن است تست‌های دیگری هم از بیمار گرفته شود.

اگر نیاز به دریافت راهنمایی در این زمینه دارید،روی دکمه زیر کلیک کنید

لیست متخصص‌ها

آمادگی برای انجام تست

بهتر است با انجام کارهای زیر از قبل برای تست آماده باشید.

۱. هرگونه کرم یا لوسیون را از روی پوست خود پاک کنید. وجود مواد آرایشی و بهداشتی روی پوست می‌تواند مانع اتصال الکترودهای مخصوص روی پوست شود.

۲. از پوشیدن لباس‌های سرهمی، جوراب‌های ساق بلند و جوراب شلواری خودداری کنید. چرا که الکترودها باید مستقیماً روی پا وصل شوند.

۳. لباسی بپوشید که بتوانید به راحتی آن را از تن درآورید تا تکنسین بتواند الکترودها را روی قفسه سینه وصل کند.

۴. برای انجام این تست نیاز نیست ناشتا باشید و خوردن و نوشیدن منعی ندارد.

نوار قلب چگونه انجام میشود؟

زمانی که وارد کلینیک می‌شوید به شما گان مخصوص داده می‌شود. تکنسین ده الکترود مخصوص را روی سینه، بازو و پاها وصل می‌کند. در آقایان بهتر است موهای روی قفسه سینه برداشته شود.

در طول انجام تست روی تخت دراز می‌کشید و دستگاه به کمک الکترودهایی که روی پوست شما نصب شده‌اند سیگنال‌های الکتریکی ضربان قلب را ثبت می‌کند. سیگنال‌ها روی صفحهٔ مانیتور و کاغذ رسم می‌شوند. انجام این تست از زمان وصل کردن الکترودها بین پنج الی ده دقیقه طول می‌کشد، اما ضبط سیگنال‌های قلب تنها چند ثانیه طول می‌کشد.

آیا گرفتن نوار قلب خطرناک است؟

تست ای کی جی قلب یک روش غیرتهاجمی برای تشخیص بیماری است؛ بنابراین هیچ خطری برای شما ندارد و هیچگونه شوک الکتریکی را در حین گرفتن تست حس نمی‌کنید. در واقع الکترودها تنها برای دریافت سیگنال‌های الکتریکی کار می‌کنند و از خود الکتریسیته تولید نمی‌کنند. این تست غیرتهاجمی بوده و تنها عارضهٔ آن زمانی است که الکترودها از بدن جدا می‌شوند و ممکن است کمی احساس درد کنید یا در آن ناحیه پوستتان کمی قرمز شود.

دریافت جواب نوار قلب چقدر طول میکشد؟

پزشک متخصص می‌تواند نوار قلب سالم و ناسالم را از هم تشخیص دهد. اگر جواب نوار قلب نرمال باشد معمولاً احتیاجی به انجام تست‌های دیگر نیست. اگر نتیجهٔ تست غیر طبیعی باشد تست‌های دیگری مثل اکوی قلبی از شما گرفته می‌شود یا ممکن است احتیاج به تکرار تست باشد.

مانند همهٔ تست‌های تشخیصی که صد درصد دقیق نیستند، خطای نوار قلب هم دور از انتظار نیست. نتیجهٔ این تست ممکن است «منفی کاذب» (یعنی با وجود بیماری فرد نتیجه خوب است.) یا «مثبت کاذب» (یعنی با وجود سالم بودن فرد نتیجه تست دارای مشکل است.) باشد. تست EKG هم می‌تواند با خطا همراه باشد و «منفی کاذب» یا «مثبت کاذب» بدهد.

اگر نیاز به دریافت راهنمایی در این زمینه دارید،روی دکمه زیر کلیک کنید

لیست متخصص‌ها

‌منابع:

۱. WebMD

۲. Mayo Clinic

‌مطالب مرتبط با این مقاله را هم بخوانید:


اگر علائم بیماری قلبی را در خود یا اطرافیانتان مشاهده می‌کنید بهتر است با یک پزشک قلب در ارتباط باشید.