لجبازی تقریبا در همه کودکان دیده می شود و طبیعی است. تقریبا اکثر والدین جملاتی مانند “این را نمی خورم”، ” این کار را نمی کنم” یا “من فقط فلان چیز را می خواهم” را شنیده اند. طرز برخورد با بچه لجباز اهمیت زیادی دارد. نحوه برخورد والدین با کودک لجباز، تعیین کننده بسیاری از ویژگی های شخصیتی و خصوصیات او در بزرگسالی خواهد بود. در ادامه به این سوال پاسخ می دهیم که با بچه لجباز چگونه رفتار کنیم.

فهرست مقاله

برخورد با بچه لجباز

راهکارهای زیادی وجود دارد که کمک می کند والدین لجبازی فرزندشان را مدیریت کنند. برخی از روش های برخورد با بچه لجباز عبارتند از:

  1. بحث نکردن
  2. تلاش برای ایجاد ارتباط صمیمی
  3. دادن حق انتخاب به کودک
  4. همدلی با کودک
  5. حفظ آرامش
  6. مذاکره و سازش کردن
  7. تشویق رفتار مثبت
  8. برنامه ریزی برای فعالیت ها
  9. تعیین قوانین و خط قرمز ها
  10. درک حس کنجکاوی کودک
  11. “نه” نگفتن زیاد
  12. تعیین اولویت ها
  13. تسلیم نشدن
  14. شناسایی موقعیت های تنش زا
  15. ایجاد الگوی خوب برای کودک
  16. کسب آمادگی
  17. درگیر نشدن در جنگ قدرت
  18. تلاش برای شنیدن کودک
  19. دادن حق اشتباه کردن به کودک
  20. قبول کردن اشتباهات خود به عنوان والدین

بیشتر بخوانید: ترس از تنهایی در کودکان؛ چگونه به کودکم کمک کنم تا از تنهایی نترسد؟

۱. بحث نکردن

بحث و مشاجره منجر به خصومت و درگیری خواهد شد، پس اگر این سوال برایتان پیش آمده که با بچه لجباز چه کنیم، در اولین مرحله باید بدانید که با او بحث نکنید. کودکان لجباز همیشه آماده مشاجره و بحث هستند. بنابراین، با آن ها بحث نکنید. درعوض، به حرف های فرزندتان گوش فرا دهید و به جای مشاجره، آن را به یک گفتگوی دو نفره و صلح آمیز تبدیل کنید.

۲. تلاش برای ارتباط صمیمی

فرزندتان را به انجام کاری که نمی خواهد مجبور نکنید. اصرار به انجام کاری که دوست ندارند، لجبازی آن ها را افزایش می دهد و باعث می شود کاری را بکنند که نباید انجام دهند. مثلا اگر می خواهید فرزندتان تماشای تلویزیون را متوقف کند و به جای آن تکالیف خود را انجام دهد، سعی کنید مدتی با او تلویزیون تماشا کنید و با او ارتباط بگیرید. سپس از او بخواهید که تکالیف خود را نیز انجام دهد.

۳. با بچه لجباز چه کنیم؟ دادن حق انتخاب به کودک

کودکان لجباز دوست دارند خودشان تصمیم گیری کنند. اجازه دهید کودک خود در طول روز انتخاب هایی را انجام دهد که برای شما مقبول است و مناسب سن اوست. مثلا بگذارید لیوان، رنگ لباس، جوراب و … را خودش انتخاب کند. باید در نظر داشته باشید که گزینه هایی را در اختیار فرزندتان قرار دهید که در هر حالت به آن ها آسیبی نمی رساند.

۴. همدلی با کودک؛ نحوه برخورد با کودک لجباز

در موقعیت هایی که کودک خشمگین یا عصبانی است، سعی کنید موقعیت او را درک کنید. مثلا اگر در طول خرید لجبازی می کند، ممکن است به دلیل خستگی یا گشنگی باشد. در نظر بگیرید که بزرگسالان نیز در برخی شرایط کلافه می شوند و رفتار درست ندارند. پس سعی کنید با کودک خود همدلی کنید و او را درک کنید.

۵. حفظ آرامش برای برخورد با کودک لجباز

گاهی دلیل لجبازی کودکان، جلب توجه و ایجاد تنش است تا به خواسته خود برسند. نحوه رفتار با بچه لجباز باید به این صورت باشد که آرامش خود را حفظ کنید و دچار تنش نشوید. سعی کنید صحبت او را بشنوید و شرایط خود را برای او توضیح دهید. اگر کودک شما هنگام لجبازی پرخاشگری کرد، به او این فرصت را بدهید تا آرام شود و سپس با او صحبت کنید.

از دست ندهید: چرا کودکان دروغ می گویند؟ ۱۸ علت دروغگویی کودکان

۶. مذاکره و سازش کردن با بچه لجباز

 اگر برایتان سوال است که با بچه لجباز چکار کنم، یکی از بهترین جواب ها، سازش است. سعی کنید بجای رد کردن خواسته کودک، با او مذاکره کنید. به عنوان مثال، اگر فرزندتان اصرار دارد قبل از خواب برای او ۲ داستان بخوانید، با او توافق کنید که می تواند یک داستان را برای امشب و یکی را برای فردا شب انتخاب کند. در مواردی که اختلاف نظر وجود دارد، باید به او نشان دهید که می تواند با سازش به بخشی از خواسته خود برسد.

با کودک لجباز چه کنیم

۷. تشویق رفتار مثبت

رفتارهای مثبت را در کودک خود شناسایی کنید و آن ها را تشویق کنید. در مواقعی که موقعیتی پیش می آید که باعث نارضایتی کودکتان می شود، اما لجبازی نمی کند، او را تشویق کنید. کودکتان باید بداند که شما رفتارهای مثبت او را می بینید و به این رفتار ها توجه می کنید، نه رفتارهای منفی. اگر رفتارهای منفی او مانند لجبازی توجه شما را جلب کند، او به آن رفتارهای منفی ادامه خواهد داد.

۸. برنامه ریزی برای فعالیت ها؛ نحوه برخورد با بچه لجباز

پایبندی به برنامه های روزمره و یا حتی برنامه های هفتگی می تواند به بهبود رفتار و عملکرد فرزند شما کمک کند. زمان خواب مشخصی تعریف شود و این زمان باید به گونه ای باشد که استراحت کافی را برای کودک شما فراهم کند. کم خوابی و خستگی می تواند منجر به مشکلات رفتاری در کودکان سه تا دوازده ساله شود.