به لطف پیشگیری از بارداری و در دسترس بودن گسترده فناوریهای باروری، امروزه زوجها نسبت به گذشته کنترل بیشتری بر روی زمان تشکیل خانواده دارند. تعیین زمان بارداری یک امر ممکن است، اگرچه میتواند این موضوع را کمی سختتر کند. توانایی باروری در زنان و سن بارداری به طور طبیعی با افزایش سن کاهش مییابد و بچه دار شدن در مراحل بعدی زندگی میتواند خطر عوارض بارداری را افزایش دهد. گفته میشود، هیچ عبارتی با عنوان”بهترین سن” برای باردار شدن وجود ندارد.
تصمیم برای تشکیل خانواده باید با بررسی عوامل مختلفی انجام شود. از جمله سن زوجین و آمادگی برای پدر و مادر شدن. افرادی که بیش از ۳۰ یا ۴۰ سال دارند به این معنی نیست که نمیتوانند فرزند سالمی داشته باشند.
دختر از چه سنی باردار میشود؟
از شروع دوره قاعدگی تا یائسگی، امکان بارداری وجود دارد. چه تصمیم به بچه دار شدن در سنین پایین تر یا بالاتر داشته باشید، برای هر کدام مزایا و خطراتی وجود دارد. از نظر جسمی، دختران می توانند از سن بلوغ باردار شوند و بچه دار شوند، میانگین سن بارداری زنان بین ۱۲ تا ۵۱ سال است.
باروری دختران به طور طبیعی با افزایش سن کاهش می یابد، که می تواند باردار شدن را برای شما دشوارتر کند. و تشکیل خانواده در مراحل بعدی زندگی می تواند خطرات بیشتری برای عوارض بارداری داشته باشد.
کارشناسان می گویند بهترین زمان برای باردار شدن از اواخر دهه ۲۰ تا اوایل ۳۰ سالگی است. این محدوده سنی با بهترین نتایج هم برای شما و هم برای کودکتان همراه است. یک مطالعه سن ایده آل برای به دنیا آوردن اولین فرزند را ۳۰.۵ سالگی مشخص کرد.
بارداری در ۲۰ سالگی
زنان در این سن قدرت باروری بسیار بالایی دارند، بهترین شانس برای باردار شدن در دهه ۲۰ زندگی است. در یان سن بدن زنان بیشترین تعداد تخمک با کیفیت خوب را دارد و خطرات بارداری بسیار کمتر است.
در سن ۲۵ سالگی، شانس زنان برای باردار شدن پس از ۳ ماه تلاش کمتر از ۲۰ درصد است.
بارداری در ۳۰ سالگی
باروری در سن ۳۲ سالگی کاهش پیدا میکند. پس از ۳۵ سالگی، این روند سرعت بیشتری مییابد. در این سن به مرور زمان تعداد تخمها کاهش پیدا میکند.
پزشکان بر این باورند که در سن ۳۷ سالگی، حدود ۲۵۰۰۰ تخمک باقی میماند. در سن ۳۵ سالگی، احتمال بارداری پس از ۳ ماه تلاش حدود ۱۲ درصد است.
در این سن خطر سقط جنین و ناهنجاریهای ژنتیکی نیز بعد از ۳۵ سالگی شروع به افزایش میکند. ممکن است در دوران بارداری یا در حین زایمان با عوارض بیشتری روبرو شوند. به همین دلیل، پزشک توصیه میکند که غربالگری و آزمایشات بیشتری را در این سن انجام دهند.
چگونه باردار شویم؟ راههای افزایش احتمال بارداری و بچه دار شدن
بارداری در ۴۰ سالگی
در سن ۴۰ سالگی کاهش شدیدی در توانایی یک زن برای باردار شدن وجود دارد. در سن ۴۰ سالگی، احتمال بارداری پس از ۳ ماه تلاش حدود ۷ درصد است. با گذشت زمان، کمیت و کیفیت تخمکها کاهش پیدا میکند. تخمکهای مسنتر میتوانند مشکلات کروموزومی بیشتری داشته باشند، بدین ترتیب احتمال تولد نوزادی با نقص مادرزادی را افزایش میدهد.
اکثر زنان در ۴۰ سالگی هنوز هم میتوانند باردار شوند و نوزادی سالم داشته باشند، اما خطرات در این دوران به میزان قابل توجهی افزایش مییابد. این خطرات عبارتند از:
- زایمان سزارین
- تولد زودرس
- وزن کم هنگام تولد
- نقائص هنگام تولد
- مرده زایی
شرایط پزشکی، مانند دیابت و فشار خون بالا، در زنان بعد از ۳۵ سالگی شایعتر است. این موارد میتواند منجر به عوارض بارداری مانند دیابت بارداری و پره اکلامپسی شود. پس از ۴۰ سالگی، پزشک ممکن است آزمایشات و نظارت بیشتری را برای بررسی عوارض احتمالی انجام دهد.
بارداری در سن ۶۰ سالگی
برخلاف تصور رایج، در برخی موارد، امکان بارداری طبیعی پس از ۶۰ سالگی وجود دارد. اگرچه اکثر زنان تا این مرحله از زندگی خود یائسگی را پشت سر گذاشته اند، اما درصد کمی از آنها در سنین ۶۰ تا ۶۵ سالگی یائسه می شوند. چنانچه فردی قصد بارداری در سن ۶۰ سالگی را داشته باشد، نباید یائسه شده باشد و می بایست با مشورت پزشک ینکتا را انجام دهد.
راه های باروری زنان
اگر بیش از ۳۵ سال سن دارید و بیش از ۶ ماه برای باردار شدن تلاش کردهاید، ممکن است با مشکلات باروری دست و پنجه نرم کنید. پزشک یا متخصص باروری میتواند در تعیین اینکه چرا هنوز باردار نشدهاید و اقدامات بعدی را برای تلاش برای باردار شدن توصیههایی به شما کند.
فناوریهای کمک باروری (ART) میتوانند به زنان در باردار شدن کمک کنند، اما نمیتوانند به طور کامل کاهشهای مربوط به سن در باروری را جبران کنند.
پزشکان مشکلات باروری در زنان را با داروهایی که تولید تخمک را تحریک میکنند و تکنیکهایی مانند لقاح آزمایشگاهی (IVF) درمان میکنند. با افزایش سن، احتمال بارداری موفق با این روشها کمتر میشود.
گزینه دیگر استفاده از تخمک اهدایی سالم است. در این روش تخمک با اسپرم همسرتان بارور میشود و سپس به رحم مادر منتقل میشود.
مطالب مرتبط: علائم ناباروری مردان و زنان
فریز تخمک
اگر آمادگی تشکیل خانواده ندارید اما میخواهید در آینده باردار شوید، میتوانید در سنین اوج تخمکهای خود را فریز کنید. برای این کار ابتدا هورمونهایی را برای تحریک تولید تخمک مصرف میکنید. سپس تخمها بازیابی و منجمد میشوند. آنها میتوانند چندین سال منجمد بمانند.
هنگامی که شما آماده استفاده از آنها هستید، تخمک ها ذوب میشوند و اسپرم برای بارور شدن به آنها تزریق میشود. سپس جنینهای به دست آمده در رحم شما کاشته میشوند.
یخ زدن تخمکها حاملگی را تضمین نمیکند. باردار شدن، حتی با تخمکهای جوانتر زمانی که در اواخر دهه ۳۰ و ۴۰ زندگی خود هستید دشوارتر است. اما میتواند اطمینان حاصل کند که تخمکهای سالمی دارید.
موفقیت در بارداری در سنین مختلف
با گذشت زمان، با کاهش ذخیره تخمک، کاهش کیفیت تخمک و تغییر هورمون ها، شانس شما برای داشتن یک بارداری موفق کمتر و کمتر می شود. نرخ باروری با میانگین تعداد تخمک هایی که یک زن در هر سنی دارد تغییر می کند. به طور کلی، شما بلوغ را با بین ۳۰۰۰۰۰ تا ۵۰۰۰۰۰ تخمک شروع می کنید. این تعداد در سن ۳۷ سالگی به حدود ۲۵۰۰۰ کاهش می یابد و تا سن ۵۱ سالگی به ۱۰۰۰ یا کمتر کاهش می یابد.
خب، احتمال بارداری طبیعی (بدون کمک پزشکی) پس از یک سال تلاش در سنین باروری به شرح زیر است:
زیر ۳۰ سال | ۸۵ درصد |
۳۰ سالگی | ۷۵ درصد |
۳۵ سالگی | ۶۶ درصد |
۴۰ سالگی | ۴۴ درصد |
حتی اگر تخمک زیادی دارید و در دهه ۲۰ یا ۳۰ سالگی خود هستید، شانس بارداری شما در هر ماه معین ۱ از ۴ است. تا زمانی که به ۴۰ سالگی برسید، از هر ۱۰ زن تنها ۱ نفر در هر سیکل باردار می شود. با توجه به داده های سال ۲۰۱۵ مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، در مورد زنانی که تحت فناوری تولید مثل مصنوعی (ART) قرار می گیرند، نرخ موفقیت تولد زنده با افزایش سن روند کاهشی مشابهی را دنبال می کند:
کمتر از ۳۵ سال | ۳۱ درصد |
۳۵ تا ۳۷ سال | ۲۴ درصد |
۳۸ تا ۴۰ سال | ۱۶ درصد |
۴۱ تا ۴۲ سال | ۸ درصد |
۴۳ سال به |