زمانی که باردار می‌شوید، اهمیت تغذیه هم برای سلامت خودتان و هم برای سلامت جنین بسیار مهم است. گاهی اوقات حتی پزشکان توصیه می‌کنند که بهتر است مقداری در دوران بارداری چاق شوید. اما اگر شما در حال حاضر هم اضافه وزن داشته باشید چه؟ داشتن اضافه وزن بیش از حد در دوره بارداری می‌تواند مشکلات زیادی را هم برای مادر و هم برای نوزاد بوجود آورد. در زنان باردار هرچه اضافه وزن بیشتر باشد امکان بروز مشکلات بارداری بیشتر می‌شود. انجام یک سری فعالیت‌های خاص چه در دوران قبل از بارداری و چه در دوران بارداری می‌تواند به سلامت هرچه بیشتر کودک شما کمک کند. در این مقاله به بررسی اضافه وزن در دوره بارداری می‌پردازیم.

اضافه وزن در بارداری

زنان بارداری که اضافه وزن دارند بیشتر از سایر افراد به مشکلات و بیماری‌های مرتبط با بارداری مانند دیابت بارداری و پره اکلامپسی مبتلا می‌شوند. کودکان این افراد نیز بیشتر در معرض زایمان زودرس و نقض‌های مادرزادی قرار می‌گیرند. در گذشته، پزشکان کاهش وزن را برای زنانی که چاق هستند توصیه نمی‌کردند زیرا می‌ترسیدند که این کار به کودک آسیب برساند. اما تحقیقات جدید نشان می‌دهد که زنانی که اضافه وزن دارند می‌توانند بدون هیچگونه تاثیر منفی بر سلامت کودک خود، ورزش کنند و از رژیم‌های غذایی مختص این دوره استفاده کنند.

مطلب بیشتر: قند بارداری باید چند باشد؟

 

آیا کاهش وزن در دوران بارداری بی‌خطر است؟

مطالعات اخیر منتشر شده در بی ام جی که یکی از هفته‌نامه‌های مشهور پزشکی است نشان می‌دهد که زنانی که در دوره بارداری خود به آن‌ها رژيم غذایی و مشاوره ورزشی داده شده است بر سلامت هم مادر و هم نوزاد تاثیرات مثبتی را داشته است. این زنان در دوره بارداری یک رژیم غذایی سالم و متعادل و انجام ورزش‌های سبک مانند پیاده روی را دریافت کرده بودند. نتایج این مطالعه این بود که این زنان باردار با دریافت رژیم غذایی متعادل با ۳۳٪ کاهش خطر ابتلا به پره اکلامپسی و ۶۱٪ کاهش ابتلا به دیابت بارداری روبه‌رو شدند. رژیم غذایی سالم و متعادل همچنین خطر ابتلا به فشار خون حاملگی و زایمان زودرس را کاهش می‌دهد. اگر باردار هستید و اضافه وزن غیر طبیعی را در این دوره تجربه می‌کنید، بارداری می‌تواند بهترین فرصت برای شروع تازه با یک سبک زندگی سالم باشد.

 

از کجا بفهمم اضافه وزن دارم؟

اگر شاخص توده بدنی شما  (BMI)، ۳۰ یا بالاتر از ۳۰ باشد شما چاق محسوب می‌شوید. شاخص توده بدنی با محاسبه قد و وزن در دوران بارداری محاسبه می‌شود. شما می‌تواند با استفاده از ماشین حساب به صورت آنلاین اطلاعات خود را وارد کرده و شاخص توده بدنی خود را محاسبه کنید. اگر اضافه وزن دارید تنها نیستید. بر طبق گزارش وزارت بهداشت و سلامت و خدمات انسانی ایالات متحده از هر ۳ زن بالغ ۱ نفر چاق محسوب می‌شود.

 

عوارض اضافه وزن در بارداری

چاقی و اضافه وزن در بارداری مشکلات جسمی بسیاری را می‌تواند بوجود آورد. هرچه شاخص توده بدنی شما بالاتر باشد خطر ابتلا به موارد زیر بیشتر است:

  • خطر سقط جنین و سقط مکرر
  • دیابت بارداری
  • عا