تست هوش وکسلر یکی از تست‌های رواشناسی رایج و در عین حال معتبر می‌باشد که می‌توان آن را در گروه‌های سنی مختلفی چون کودکان، نوجوانان و بزرگسالان استفاده کرد. تست وکسلر مهارت و هوش افراد را در بخش‌های مختلفی چون عملی، کلامی و هوش کلی مورد بررسی قرار می‌دهد. تست هوش وکسلر بزرگسالان رایگان انلاین در سال‌های اخیر بسیار رایج شده است، اما توصیه ما به شما این است که تفسیر آن را به دست یک متخصص بسپارید. تفسیر آزمون کار هرکسی نیست و تنها افرادی که تخصص و مهارت لازم داشته باشند می‌توانند این کار را انجام دهند. در ادامه این مطلب با تست وکسلر بزرگسالان، نحوه نمره‌گذاری این تست، نتیجه و تفسیر بخش‌های مختلف تست، ویژگی‌های آن و انجام تست هوش وکسلر بیشتر آشنا خواهید شد.

فهرست مقاله

تست وکسلر چیست؟

پیش از انکه درباره تست وکسلر صحبت کنیم بهتر است کمی از تاریخچه تست‌های هوش بدانیم. «آلفرد بینه» یک روانشناس فرانسوی بود که اولین تست هوش را در جهان ابداع کرد و به همین دلیل شهرت زیادی یافت. این تست در واقع به درخواست دولت فرانسه و به عنوان ابزاری برای شناسایی دانش آموزان نیازمند به آموزش‌های تقویتی و مکمل ابداع شده بود.

آلفرد بینه با همکاری «تئودور سایمون» تست هوش «بینه – سایمون» را ابداع کردند. این تست بعدها مورد اصلاح و بازبینی قرار گرفت و نام آن به «استنفورد – بینه» تغییر یافت. «دیوید وکسلر» متوجه شد که تست هوش «استنفورد – بینه» دارای محدودیت‌هایی است. یکی از انتقاداتی که او به این تست داشت آن بود که نتیجه آن به صورت یک نمره کلی بیان می‌شد و البته تست به طور خاص برای کودکان طراحی شده و برای بزرگسالان کاربرد نداشت.

در نتیجه وکسلر تست جدیدی را در دهه ۱۹۳۰ میلادی ابداع کرد که به آن تست هوش وکسلر – بلوئر گفته می‌شد. تست وکسلر – بلوئر بعداً مورد بازبینی و اصلاح قرار گرفت و نام آن به تست هوش وکسلر بزرگسالان یا به اختصار WAIS تغییر یافت. تست وکسلر بزرگسالان را اغلب به عنوان یک استاندارد طلایی در ارزیابی توانایی‌های شناختی و عملکرد ذهنی می‌شناسند.

‌بعدها وکسلر نسخه دیگری از این تست را مختص کودکان طراحی کرد. این تست به نام تست هوش وکسلر کودکان شناخته می‌شود.

تست رورشاخ چیست؟ ۱۰ کارت آزمون رورشاخ با تفسیر و نمره گذاری

دیوید وکسلر، تست هوش وکسلر

تست هوش وکسلر بزرگسالان

تست هوش بزرگسالان وکسلر (WAIS) یک آزمون هوشی است که برای اولین بار در سال ۱۹۵۵ منتشر شد و برای اندازه گیری هوش در بزرگسالان و نوجوانان طراحی شد. این تست توسط روانشناس دیوید وکسلر طراحی شده است که معتقد بود هوش از تعدادی توانایی ذهنی مختلف تشکیل شده است تا یک عامل هوش کلی. این مقاله تاریخچه مقیاس هوش بزرگسالان وکسلر، نسخه های مختلف آزمون و نحوه استفاده و انجام تست هوش وکسلر را مورد بحث قرار می دهد. همچنین مزایا و محدودیت های WAIS را بررسی می کند.

ویژگی‌های تست وکسلر برای بزرگسالان چیست؟

این تست می‌تواند برای بزرگسالان ویژگی‌های بسیاری داشته باشد که به سنجش هوش آن‌ها کمک فراوانی می‌کند، ازجمله این ویژگی‌ها عبارتنداز: 

  • در این آزمون نمره خام به نمره تراز تبدیل می‌شود و آزمون دهنده با توجه عملکرد خود نسبت به جامعه امتیاز می‌گیرد. 
  • این تست یک آزمون مختلط است و از ۱۱ عنصر تشکیل شده است. 
  • نمره‌گذاری در این مقیاس بسیار ساده است. 
  • ماهیت این سوالات در آزمون بر اساس رغبت و علایق بزرگسالان طراحی شده است. 
  • هوش کلامی و غیرکلامی را در دو بعد مورد بررسی قرار می‌دهد. 

کاربرد تست وکسلر بزرگسالان

امروزه، تست هوش وکسلر همچنان یکی از پرکاربردترین ابزارهای بالینی است. این تست بر اساس سنجش هوش و ظرفیت شناختی بزرگسالانی است که بین ۱۶ تا ۹۰ سال سن دارند. تست وکسلر بزرگسالان علاوه بر سنجش هوش برای ارزیابی سطح عملکرد شناختی افرادی است که دارای بیماری روانی یا آسیب مغزی است. روانشناسان و متخصصین اعصاب و روان از این آزمون برای سنجش و ارزیابی عملکرد مغز استفاده می‌کنند.

تست وکسلر برای استفاده بالینی ایده آل است زیرا ارزیابی آن از توانایی های مختلف تصویری واقعا جامع از فرد ارائه می دهد، برخی این تست را تست عقب ماندگی ذهنی بزرگسالان می دانند چراکه هوش افراد را اندازه گیری می کند. نقاط قوت و ضعف اغلب یک تشخیص بالینی خاص را تأیید یا به آن اشاره می کنند. اختلاف قابل توجه بین تکالیف کلامی و غیرکلامی یک مثال رایج است که معمولاً منجر به کشف نوعی آسیب شناسی می شود.

تفاوت تست هوش وکسلر و استنفورد بینه

جالب است بدانید که «آلفرد بینه» هم که مخترع اولین تست هوش جهان بود باور داشت که هوش چیزی فراتر از صرفاً یک عدد است. هدف او از ایجاد تست اولیه آن بود که کودکانی را که در مدرسه به کمک بیشتری احتیاج داشتند شناسایی کند. او می‌دانست که عوامل فردی مختلفی از جمله انگیزه کودک می‌تواند روی نمره تست اثرگذار باشد.

تست وکسلر تست استنفورد – بینه
در سال ۱۹۵۵ منتشر شد. در سال ۱۹۳۹ منتشر شد.
برای رفع کاستی‌های تست استنفورد – بینه طراحی شده بود. برای استفاده در گروه سنی کودکان طراحی شد.
برای استفاده در گروه سنی بزرگسالان طراحی شد. در انجام آن بر تست‌های زمان‌دار تاکید می‌شد.
برخی زیر آزمون‌های آن زمان مشخص دارند. نتیجه آن تنها در قالب یک عدد کلی ارائه می‌شد.
نتیجه تست در قالب نمرات مختلف ارائه می‌شود.  

مقایسه دو تست وکسلر و استنفورد – بینه

شاید بتوان گفت تست وکسلر بزرگسالان بازتابی از ایده‌هایی است که «بینه» هم از آن‌ها حمایت کرده بود. اما وکسلر به جای آنکه تنها با یک عدد کلی، میزان هوش فرد را مشخص کند یک نمایه کلی از نقاط ضعف و قوت او را ارائه می‌دهد. یکی از مزایای رویکرد وکسلر این است که نمرات نهایی می‌تواند اطلاعات مفید بسیاری را در اختیار روانشناس قرار دهد. برای مثال امتیاز بالا در یکی از حیطه‌ها و امتیاز پایین در حیطه دیگر می‌تواند نشانه‌ای از وجود یک اختلال یادگیری باشد.

مانند تست استنفورد – بینه، تست وکسلر هم یک نمره کلی را ارائه می دهد. با اینحال وکسلر رویکرد کاملاً متفاوتی را برای محاسبه ضریب هوشی به کار گرفت. در تست استنفورد – بینه اولیه، نمرات با تقسیم سن عقلی فرد به سن واقعی او (براساس سال) تقسیم می‌شود. اما در تست وکسلر بزرگسالان، آزمودنی با سایر افرادی که در در گروه سنی مشابه قرار دارند مقایسه می‌شود. نمره متوسط ۱۰۰ در نظر گرفته می‌شود و حدود دو سوم نمرات بین عدد ۸۵ تا ۱۱۵ قرار می‌گیرند.

نمره تست وکسلر که بین این دو عدد قرار بگیرد متوسط است و به عنوان هوش نرمال شناخته می‌شود. بعدها در تست‌های هوش مختلف از جمله تست جدید استنفورد – بینه از روش وکسلر استفاده زیادی شد.

برای بهبود مشکلات فردی،خانوادگی و افزایش کیفیت زندگی، بهترین درمانگران را در روان‌درمان جستجو کنید: برای مشاهده لیست بهترین روانشناس در شهر خود، کلیک کنید.

نسخه‌های تست وکسلر بزرگسالان

تاکنون چندین نسخه از تست هوش وکسلر بزرگسالان ایجاد شده است. این تست‌ها عبارتند از:

  • تست وکسلر – بلوئر در سال ۱۹۳۹
  • تست وکسلر – بلوئر نسخه ۲ در سال ۱۹۴۶
  • تست هوش وکسلر بزرگسالان (WAIS) در سال ۱۹۵۵: آزمون اصلی بازبینی مقیاس هوش وکسلر-بلوئر بود، آزمایشی که اولین بار در سال ۱۹۳۹ منتشر شد.
  • تست هوش وکسلر بزرگسالان تجدید نظر شده (WAIS-R) در سال ۱۹۸۱: اولین بازنگری آزمون هنجارهای جدیدی را اضافه کرد اما بر داده های اعتبار از آزمون اصلی تکیه داشت. همچنین شامل شش خرده آزمون شفاهی و پنج آزمون اطلاعاتی بود و نمره هوش کلامی، نمره هوش عملکردی و نمره هوش کلی را ارائه کرد.
  • تست هوش وکسلر بزرگسالان نسخه سوم (WAIS-III) در سال ۱۹۹۷: این نسخه آزمون شامل هفت آزمون شفاهی و شش زیر آزمون عملکردی بود. در کنار ارائه نمرات برای کلامی، عملکرد و بهره هوشی کلی، این آزمون شامل نمرات ثانویه برای درک کلامی، حافظه کاری، سازماندهی ادراکی و سرعت پردازش نیز می شود.
  • تست هوش وکسلر بزرگسالان نسخه چهارم (WAIS-IV) در سال ۲۰۰۸: این نسخه از تست هوش وکسلر از ۱۰ آزمون فرعی اصلی و پنج آزمون تکمیلی تشکیل شده است. سپس از ۱۰ خرده آزمون اصلی برای به دست آوردن نمره کلی استفاده می شود.

نسخه فعلی تست وکسلر بزرگسالان

نسخه فعلی تست هوش وکسلر که در سال ۲۰۰۸ منتشر شد شامل ده زیرمجموعه اصلی و پنج زیرمجموعه جایگزین است. تست هوش وکسلر نسخه ۴ همچنین دو نمره خلاصه کلی شامل IQ در مقیاس کامل و شاخص توانایی عمومی را ارائه می دهد. در دهه ۱۹۶۰ میلادی اجرای تست وکسلر از تست استنفورد – بینه پیشی گرفت. امروزه هم تست هوش وکسلر بیشترین استفاده را در بین نوجوانان و بزرگسالان دارد. ‌بازه سنی در تست وکسلر بزرگسالان از ۱۶ تا ۹۰ سال و ۱۱ ماه را در بر می‌گیرد.

بهترین تست هوش چیست؟ معرفی معتبرترین تست هوش

نمرات تست وکسلر بزرگسالان

تست هوش وکسلر بزرگسالان نسخه چهار عملکرد ذهنی فرد را به عنوان یک ساختار چندوچهی می‌بیند. این آزمون هوش شامل مقیاس‌های مختلفی است که انواع مختلف عملکردهای ذهنی را از نظر کیفی بررسی می‌کنند. گذشته از نمره آی کیو یا ضریب هوشی (IQ)، تست وکسلر تلاش می‌کند اطلاعات مختلفی را از نقاط ضعف و قوت و توانایی‌های شناختی فرد آزمودنی در اختیار بگذارد.

نمرات آزمون‌های تست وکسلر در چهار دسته خلاصه می‌شوند:

  • استدلال ادراکی: تکمیل تصاویر، طراحی مکعب ها، استدلال ماتریسی، پازل های دیداری، وزن های شکل
  • سرعت پردازش: جست و جوی نماد، کد گذاری، خط زنی
  • درک کلامی: شباهت ها، واژگان، اطلاعات عمومی، درک مطلب
  • حافظه کاری: فراخنای ارقام، محاسبه، توالی حرف و عدد

نسخه چهارم تست وکسلر همچنین دو نمره جامع شامل نمره آی کیو و مقیاس عملکرد کلی هم ارائه می دهد.

  • ضریب هوش کلی (FSIQ): نمره کل حاصل از عملکرد فرد در چهار شاخص اصلی تست
  • مقیاس توانایی عمومی (GAI): براساس نمره حاصل از شش زیر آزمون VCI و PRI

۱ – مقیاس درک کلامی (VCI)

این مقیاس در تفسیر وکسلر بزرگسال، برای ارزیابی توانایی فرد آزمودنی در شنیدن سوالات، بیرون کشیدن اطلاعات از آموزش رسمی و غیررسمی، استدلال از طریق جوابگویی به سوالات و به زبان آوردن افکار ایجاد شده است.

۲ – مقیاس استدلال ادراکی (PRI)

این مقیاس در تست وکسلر بزرگسالان توانایی آزمودنی را در ارزیابی مسائل، استفاده از توانایی‌های حرکتی – دیداری و تجسمی – دیداری، نظم بخشیدن به افکار، خلق راه حل‌ها و تست کردن آن‌ها می‌سنجد.

۳ – مقیاس حافظه کاری (WMI)

مقیاس حافظه کاری در تست هوش وکسلر بزرگسال توانایی آزمودنی را در به خاطر سپاری اطلاعات جدید، نگهداری آن‌ها در حافظه کوتاه مدت، تمرکز و دستکاری اطلاعات برای نتیجه گیری می‌سنجد. این مقیاس در تفکر سطح بالا، یادگیری، کار با ایده‌های جدید در موقعیت‌های کلاسی و دستیابی به موفقیت نقش مهمی دارد.

۴- مقیاس سرعت پردازش (PSI)

این مقیاس توانایی آزمودنی را در متمرکز کردن توجه و کاوش سریع اطلاعات، تمایز قائل شدن میان آن‌ها و مرتب کردن اطلاعات دیداری می‌سنجد. هرچه سرعت پردازش بیشتر باشد فرد نیاز کمتری به ذخیره اطلاعات در حافظه کاری خود دارد.

نمره گذاری تست هوش وکسلر

تست وکسلر بزرگسالان یک آزمون تحلیل می‌باشد. نمره گذاری این آزمون با توجه به درجه موفقیت در نظر گرفته شده است. نمرات این آزمون در نهایت شامل نمره مقیاس کلامی، مقیاس عملی یا عملکردی و نمره کلی است. بخش درک مطلب آن شامل نمرات کلامی و اطلاعات عمومی است. علاوه بر این موضوع  نمرات حاصله از تکمیل تصاویر، مرتب کردن تصاویر، طراحی با مکعب ها، الحاق قطعات و یا نماد ارقام و اعداد مربوط به بخش عملی این آزمون است.

آزمون وکسلر هم برای بزرگسالان در یک مدت زمان مشخصی انجام می‌شود. مثلا اگر کسی بتواند زودتر از ۴۵ دقیقه آزمون را تمام کند به امتیاز آن اضافه خواهد شد. در نهایت با کم کردن پاسخ های اشتباه نمره آزمون مشخص خواهد شد. اگر تفاوت دو نمره در این آزمون از ۶۰ کمتر باشد به عنوان نمره اصلی شناخته می‌شود. اما اگر این تفاوت آن‌ها بیشتر از ۶۰ باشد باید به فرد امتیاز اضافه داده شود.

تست هوش وکسلر بزرگسالان

تفسیر تست هوش وکلسر بزرگسالان

هدف از انجام این آزمون سنجیدن هوش کلامی، عملی و هوش کلی است. تفسیر تست وکسلر بزرگسالان و آزمون وکسلر رایگان آنلاین کمی پیچیده می‌باشد و حتما باید توسط متخصص انجام شود، در غیر اینصورت نتیجه این آزمون نمی‌تواند صحیح باشد. در ادامه تست هوش وکسلر بزرگسالان را تفسیر خواهیم کرد و با نتیجه نمرات بالا، نمرات پایین و… آشنا خواهید شد.

نتیجه تست وکلسر در بخش اطلاعات عمومی

نمره بالا: علاقه به درس و مدرسه، حافظه بلند مدت خوب، توانایی کلامی خوب، زمینه تحصیلی قوی، داشتن علایق خوب

نمره پایین: محرومیت فرهنگی، علایق سطحی، فقدان کنجکاوی، فقدان آشنایی با فرهنگ 

نتیجه تست وکلسر در بخش فراخنای ارقام

نمره بالا: حافظه کوتاه مدت خوب، توجه عالی، پذیرش باز و آزادانه 

نمره پایین: اضطراب و تنش بالا، فقدان توانایی در تمرکز

نتیجه تست وکلسر در بخش گنجینه لغات

نمره بالا: یادآوری درست افکار، هوش بالا، نیاز به پیشرفت، علایق گسترده 

نمره پایین: ضعف در رشد زبان، فقدان انگیزش، فقدان آشنایی با زبان، ضعف در رشد زبان، زمینه محدود تحصیلی 

نتیجه تست وکلسر در بخش محاسبه

نمره بالا: هوشیاری، توانایی تمرکز، حافظه کوتاه مدت عالی، رهایی از حواس پرتی

نمره پایین: ضعف در استدلال، حواس پرتی، عدم تمرکز

نتیجه تست وکلسر در بخش درک مطلب

نمره بالا: به کارگیری درست اطلاعات، قضاوت خوب، آگاهی از قضاوت 

نمره پایین: خصومت در برابر محیط، انتقادگری، گرایش‌های ضداجتماعی، اختلال روانی

نتیجه تست وکلسر در بخش شباهت‌ها

نمره بالا: درونگری بالا، قدرت انتزاع بالا، بازتابی از گرایش‌های عقلی، توانایی مفهوم سازی 

نمره پایین: عدم انعطاف در تفکر، توانایی انتزاع پایین، اشکال در استدلال و مفهوم‌سازی

نتیجه تست وکلسر در بخش تکمیل تصاویر

نمره بالا: توانایی تشخیص اطلاعات دیداری، هوشیاری، دقت بینایی بالا 

نمره پایین: ضعف در تمرکز، تکانشگری، ضعف در سازماندهی

نتیجه تست وکلسر در بخش تنظیم تصاویر یا وزن های شکل

نمره بالا: هوش اجتماعی بالا، افراد دقیق و ماهر، پیش بینی پیامد عمل 

نمره پایین: عدم توانایی در برنامه ریزی، محدودیت فکری آزمودنی، عدم توانای در درک روابط و لذت بردن از ارتباط با دیگران 

نتیجه تست وکلسر در بخش طراحی با مکعب

نمره بالا: توانایی تمرکز، سرعت دیداری و حرکتی، توانایی ادراک دیداری و حرکتی، مفهوم سازی غیرکلامی

نمره پایین: اشکال در حفظ تداوم، توانایی ادراکی ضعیف، دشواری در یکپارچه کردن ادراک

نتیجه تست وکلسر در بخش الحاق قطعات

نمره بالا: سازمان دیداری برتر، هماهنگی دیداری حرکتی خوب، ذهن اتعطاف پذیر

نمره پایین: دشواری در مفهوم، درهم ریختگی دیداری و حرکتی، گرایش به امور عینی و محسوس

نتیجه تست وکلسر در بخش جست و جوی نماد

نمره بالا: توانایی دیداری حرکتی عالی، کارآمدی ذهنی، استعداد یادگیری طوطی وار، واکنش‌های روانی و حرکتی سریع

نمره پایین: استعداد یادگیری تداعی و دیداری پایین، کارکرد دیداری و حرکتی پایین، هوشیاری ذهنی ضعیف

مزایای تست هوش وکسلر آنلاین رایگان

مقیاس هوش بزرگسالان وکسلر به دلایل مختلفی به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. نسخه‌های بزرگسال و کودک خرده مقیاس های مشابهی دارند و مقایسه آن‌ها را آسان‌تر می‌کند، و در نهایت با پذیرفته‌شده‌ترین نظریه هوش، مدل کتل-هورن-کارول (CHC) به خوبی مطابقت دارد. برخی از مزایا شامل موارد زیر است:

  • این آزمون به خوبی تثبیت شده است و پایایی و روایی خوبی دارد
  • تست وکسلر به طور دقیق وضعیت فکری و عملکرد فعلی یک فرد را اندازه گیری می کند
  • تحقیقات نشان می‌دهد که تست وکسلر می‌تواند ابزار بالینی مفیدی برای ارزیابی آسیب‌های مغزی خفیف، متوسط و شدید باشد

تست هوش وکسلر بزرگسالان به علت پیچیدگی بالایی که در اجرا و تفسیر دارد معمولا به صورت رایگان یا آنلاین انجام نمی شود، برای انجام تست هوش وکسلر می بایست به یک روانشناس یا روانسنج مراجعه کنید.

محدودیت‌های آزمون هوش وکسلر بزرگسالان

در حالی که تست وکسلر یا آزمون وکسلر آنلاین می تواند یک ابزار بالینی مفید باشد، اما دارای محدودیت ها و معایبی است. مثلا آزمون هوش وکسلر بزرگسالان زمان بر و پرهزینه است. برخی از محدودیت های تست وکسلر بزرگسالان عبارتند از:

  • این آزمون مهارت‌های غیر تحصیلی را که می‌توانند نقش مهمی در موفقیت و بهزیستی ایفا کنند، مانند انگیزه، خلاقیت، هوش هیجانی و مهارت‌های اجتماعی ارزیابی نمی‌کند
  • این آزمون می تواند معیاری نسبی ارائه دهد، اما دید کاملی از توانایی ها، استعدادها یا پتانسیل یک فرد ارائه نمی دهد
  • این تست ها را نمی توان برای افرادی که دارای اختلالات بینایی، شنوایی یا حرکتی هستند استفاده کرد
  • نمرات در خرده آزمون ها نیز ممکن است برای بزرگسالان بیش فعال یا اوتیسم متفاوت باشد. افراد ممکن است بر اساس ویژگی ها و ویژگی های منحصر به فرد خود در خرده آزمون های خاص امتیاز بالاتر یا کمتری کسب کنند
  • ممکن است برای افراد مسن، به ویژه افراد بالای ۸۹ سال مناسب نباشد

منابع: mentalhelpverywellmind

 

سوالات متداول

نمرات کلامی تست وکسلر شامل چه مواردی می‌شوند؟

بخش کلامی شامل واژگان، درک مطلب، شباهت‌ها، اطلاعات عمومی، حساب کردن و…. است. 

نمرات آزمون هوش وکسلر در بزرگسالان شامل چه نمراتی می‌شوند؟

نمره مقیاس کلامی، نمره مقیاس عملی و نمره کلی

چه کسانی در خرده آزمون‌های وکسلر نمره پایینی می‌گیرند؟

افرادی که دچار فقر فرهنگی هستند، افرادی که حافظه بلند مدت خوبی ندارند، افرادی که مکانیزم دفاعی آن‌ها سرکوب شده است، افرادی که دچار عقب ماندگی ذهنی هستند و افرادی که درکشان از محیط خوب نیست.