تست هوش وکسلر یکی از تست‌های رواشناسی رایج و در عین حال معتبر می‌باشد که می‌توان آن را در گروه‌های سنی مختلفی چون کودکان، نوجوانان و بزرگسالان استفاده کرد. تست وکسلر مهارت و هوش افراد را در بخش‌های مختلفی چون عملی، کلامی و هوش کلی مورد بررسی قرار می‌دهد. تست هوش وکسلر بزرگسالان رایگان انلاین در سال‌های اخیر بسیار رایج شده است، اما توصیه ما به شما این است که تفسیر آن را به دست یک متخصص بسپارید. تفسیر آزمون کار هرکسی نیست و تنها افرادی که تخصص و مهارت لازم داشته باشند می‌توانند این کار را انجام دهند. در ادامه این مطلب با تست وکسلر بزرگسالان، نحوه نمره‌گذاری این تست، نتیجه و تفسیر بخش‌های مختلف تست، ویژگی‌های آن و انجام تست هوش وکسلر بیشتر آشنا خواهید شد.

فهرست مقاله

تست وکسلر چیست؟

پیش از انکه درباره تست وکسلر صحبت کنیم بهتر است کمی از تاریخچه تست‌های هوش بدانیم. «آلفرد بینه» یک روانشناس فرانسوی بود که اولین تست هوش را در جهان ابداع کرد و به همین دلیل شهرت زیادی یافت. این تست در واقع به درخواست دولت فرانسه و به عنوان ابزاری برای شناسایی دانش آموزان نیازمند به آموزش‌های تقویتی و مکمل ابداع شده بود.

آلفرد بینه با همکاری «تئودور سایمون» تست هوش «بینه – سایمون» را ابداع کردند. این تست بعدها مورد اصلاح و بازبینی قرار گرفت و نام آن به «استنفورد – بینه» تغییر یافت. «دیوید وکسلر» متوجه شد که تست هوش «استنفورد – بینه» دارای محدودیت‌هایی است. یکی از انتقاداتی که او به این تست داشت آن بود که نتیجه آن به صورت یک نمره کلی بیان می‌شد و البته تست به طور خاص برای کودکان طراحی شده و برای بزرگسالان کاربرد نداشت.

در نتیجه وکسلر تست جدیدی را در دهه ۱۹۳۰ میلادی ابداع کرد که به آن تست هوش وکسلر – بلوئر گفته می‌شد. تست وکسلر – بلوئر بعداً مورد بازبینی و اصلاح قرار گرفت و نام آن به تست هوش وکسلر بزرگسالان یا به اختصار WAIS تغییر یافت. تست وکسلر بزرگسالان را اغلب به عنوان یک استاندارد طلایی در ارزیابی توانایی‌های شناختی و عملکرد ذهنی می‌شناسند.

‌بعدها وکسلر نسخه دیگری از این تست را مختص کودکان طراحی کرد. این تست به نام تست هوش وکسلر کودکان شناخته می‌شود.

تست رورشاخ چیست؟ ۱۰ کارت آزمون رورشاخ با تفسیر و نمره گذاری

دیوید وکسلر، تست هوش وکسلر

تست هوش وکسلر بزرگسالان

تست هوش بزرگسالان وکسلر (WAIS) یک آزمون هوشی است که برای اولین بار در سال ۱۹۵۵ منتشر شد و برای اندازه گیری هوش در بزرگسالان و نوجوانان طراحی شد. این تست توسط روانشناس دیوید وکسلر طراحی شده است که معتقد بود هوش از تعدادی توانایی ذهنی مختلف تشکیل شده است تا یک عامل هوش کلی. این مقاله تاریخچه مقیاس هوش بزرگسالان وکسلر، نسخه های مختلف آزمون و نحوه استفاده و انجام تست هوش وکسلر را مورد بحث قرار می دهد. همچنین مزایا و محدودیت های WAIS را بررسی می کند.

ویژگی‌های تست وکسلر برای بزرگسالان چیست؟

این تست می‌تواند برای بزرگسالان ویژگی‌های بسیاری داشته باشد که به سنجش هوش آن‌ها کمک فراوانی می‌کند، ازجمله این ویژگی‌ها عبارتنداز: 

  • در این آزمون نمره خام به نمره تراز تبدیل می‌شود و آزمون دهنده با توجه عملکرد خود نسبت به جامعه امتیاز می‌گیرد. 
  • این تست یک آزمون مختلط است و از ۱۱ عنصر تشکیل شده است. 
  • نمره‌گذاری در این مقیاس بسیار ساده است. 
  • ماهیت این سوالات در آزمون بر اساس رغبت و علایق بزرگسالان طراحی شده است. 
  • هوش کلامی و غیرکلامی را در دو بعد مورد بررسی قرار می‌دهد. 

کاربرد تست وکسلر بزرگسالان

امروزه، تست هوش وکسلر همچنان یکی از پرکاربردترین ابزارهای بالینی است. این تست بر اساس سنجش هوش و ظرفیت شناختی بزرگسالانی است که بین ۱۶ تا ۹۰ سال سن دارند. تست وکسلر بزرگسالان علاوه بر سنجش هوش برای ارزیابی سطح عملکرد شناختی افرادی است که دارای بیماری روانی یا آسیب مغزی است. روانشناسان و متخصصین اعصاب و روان از این آزمون برای سنجش و ارزیابی عملکرد مغز استفاده می‌کنند.

تست وکسلر برای استفاده بالینی ایده آل است زیرا ارزیابی آن از توانایی های مختلف تصویری واقعا جامع از فرد ارائه می دهد، برخی این تست را تست عقب ماندگی ذهنی بزرگسالان می دانند چراکه هوش افراد را اندازه گیری می کند. نقاط قوت و ضعف اغلب یک تشخیص بالینی خاص را تأیید یا به آن اشاره می کنند. اختلاف قابل توجه بین تکالیف کلامی و غیرکلامی یک مثال رایج است که معمولاً منجر به کشف نوعی آسیب شناسی می شود.

تفاوت تست هوش وکسلر و استنفورد بینه

جالب است بدانید که «آلفرد بینه» هم که مخترع اولین تست هوش جهان بود باور داشت که هوش چیزی فراتر از صرفاً یک عدد است. هدف او از ایجاد تست اولیه آن بود که کودکانی را که در مدرسه به کمک بیشتری احتیاج داشتند شناسایی کند. او می‌دانست که عوامل فردی مختلفی از جمله انگیزه کودک می‌تواند روی نمره تست اثرگذار باشد.

تست وکسلر تست استنفورد – بینه
در سال ۱۹۵۵ منتشر شد. در سال ۱۹۳۹ منتشر شد.
برای رفع کاستی‌های تست استنفورد – بینه طراحی شده بود. برای استفاده در گروه سنی کودکان طراحی شد.
برای استفاده در گروه سنی بزرگسالان طراحی شد. در انجام آن بر تست‌های زمان‌دار تاکید می‌شد.
برخی زیر آزمون‌های آن زمان مشخص دارند. نتیجه آن تنها در قالب یک عدد کلی ارائه می‌شد.
نتیجه تست در قالب نمرات مختلف ارائه می‌شود.  

مقایسه دو تست وکسلر و استنفورد – بینه

شاید بتوان گفت تست وکسلر بزرگسالان بازتابی از ایده‌هایی است که «بینه» هم از آن‌ها حمایت کرده بود. اما وکسلر به جای آنکه تنها با یک عدد کلی، میزان هوش فرد را مشخص کند یک نمایه کلی از نقاط ضعف و قوت او را ارائه می‌دهد. یکی از مزایای رویکرد