دانستن اینکه چه زمانی به روانشناس مراجعه کنیم، گام مهمی برای افزایش سلامت روان است. مراجعه به روانشناس لزوما محدود به اختلالات مانند افسردگی نیست، مدیریت روابط، توسعه فردی و مدیریت احساسات همه از دلایلی هستند که افراد برای آن به روانشناس مراجعه می کنند. در این مقاله علائمی را که نشان می دهند زمان مراجعه به روانشناس فرا رسیده، بررسی خواهیم کرد.
روانشناس، یک متخصص در حوزه بهداشت روان است و با آموزش هایی که گذرانده است در مسیر بهزیستی، مراجعان را همراهی کند. روانشناسان می توانند به افرادی که دچار اختلالات روانی هستند، مانند افسردگی، یا کسانی که صرفا دوران سختی را در زندگی سپری می کنند، مانند غم از دست دادن یک عزیز، کمک کنند.
برای چه مشکلاتی به روانشناس مراجعه کنیم؟
تقاضای کمک هنگام سختی نشانه ضعیف بودن نیست. اگر مراجعه به روانشناس را جدی بگیریم، هر چه زودتر چالش یا مسئله حل شود و می توانیم از لحظات زندگی خود، با خوشحالی بهره ببریم. در ادامه ۱۵ مورد مهم را بررسی می کنیم که اگر این علائم را تجربه می کنید، بهترین زمان برای مراجعه به روانشناس است. دلایل مراجعه به روانشناس عبارتند از:
- افسردگی
- مدیریت استرس
- سوگواری و فقدان
- تروما یا ضربه های روانی
- بی حوصلگی و لذت نبردن از زندگی
- مدیریت احساسات
- مختل شدن روابط اجتماعی
- استرس شغلی یا تحصیلی
- احتمال وجود اختلالات روانی
- اختلال سوء مصرف مواد
- نیاز به کمک برای توسعه فردی
- نیاز به کمک در بهبود روابط عاطفی
- حل اختلافات خانوادگی
- کنار آمدن با تغییرات زندگی
- نیاز به راهنمایی در تربیت فرزند
مطالعه بیشتر: اصل رازداری و محرمانگی اطلاعات در جلسات مشاوره
۱. مراجعه به روانشناس برای افسردگی
احساس ناامیدی و درماندگی که با افسردگی همراه است، می تواند بسیار آزاردهنده باشد. شاید تصور کنید که افسردگی، بدون کمک متخصص بهبود پیدا می کند، ولی باید بدانید که درمان افسردگی بدون کمک، دشوار، زمان بر و در مواردی غیرممکن است. روانشناس به شخص با علائم افسردگی در مدیریت احساسات منفی، تغییر الگوهای فکری، پیدا کردن مهارت های مقابله ای سالم و … کمک خواهد کرد و طبق مطالعات، روان درمانی برای افسردگی موثر خواهد بود.
۲. مدیریت استرس با مراجعه به روانشناس
اگر تصور می کنید در مدیریت استرس خود چالش دارید، احتمالا باید مراجعه به روانشناس را جدی بگیرید. استرس داشتن می تواند منجر به عوارض مختلفی مانند تحریک پذیری و زودرنج بودن یا عصبانی شدن و … بشود. مراجعه به روانشناس می تواند به شما کمک کند مهارت های مدیریت استرس سالم را بیاموزید. همچنین، به شما در حل مسائل کمک کند تا بتوانید برخی از جنبه های استرس زای زندگی خود را حذف کنید. بهترین روان درمانی ها برای مدیریت استرس، درمان شناختی رفتاری (CBT) و رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) محسوب می شوند.
۳. نیاز به روانشناس برای سوگ
غم و اندوهی که در نتیجه فقدان به وجود می آید، بدون حمایت یک متخصص می تواند چالشی طولانی و دشوار باشد. نیاز به کمی کمک برای عبور کردن از فقدان یک عزیز، طلاق یا شکست عاطفی، از دست دادن شغل و … شرم آور نیست. اگر برای بار چندم فقدان و سوگ را تجربه می کنید احتمالا نسبت به قبل آسیب پذیرتر هستید. در این موارد بهتر است به یک روانشناس مراجعه کنید. روانشناس با هدایت افراد در تجربه غم و اندوه، رویارویی با احساسات، سازگاری با تغییر و … به افراد در بهبود هنگام سوگ، کمک خواهد کرد.
۴. مراجعه به روانشناس در تروما
اگر در زندگی خود سابقه بدرفتاری، سواستفاده، نادیده گرفته شدن و … دارید که به طور کامل با آن ها کنار نیامده اید، احتمالا دچار تروما (ضربه روانی) شده اید. فردی با تجربه تروما به کمک و حمایت زیادی نیاز خواهد داشت. در صورتی که قربانی یک جنایت یا تصادف، بیماری مزمن یا رویداد آسیب زا دیگری شده اید، بهتر است مراجعه به روانشناس را جدی بگیرید. روانشناسان در جلسات منظم با استفاده از تکنیک های درمان شناختی رفتاری (CBT)، حمایت عاطفی، پیدا کردن علل زمینه ای و … به درمان تروما می پردازند.
۵. درمان بی حوصلگی با کمک روانشناس
آیا دیگر فعالیت هایی را که معمولاً از آن لذت می برید انجام نمی دهید؟ اگر چنین است، چرا؟ احساسات و تجربیات دردناک گذشته، برخی افراد را از بیرون رفتن، تفریح و ملاقات با افراد جدید باز می دارد. این بی حوصلگی یک نشانه خطر است که شاید سلامت روان شما با چالش هایی مواجه شده است و وقت مراجعه به روانشناس رسیده است.
در این مورد بیشتر بخوانید: آیا روانشناس پزشک است و میتواند دارو تجویز کند؟
۶. مراجعه به روانشناس برای مدیریت احساسات
کنترل احساسات ناخوشایند، مانند اضطراب و خشم، گاهی اوقات می تواند سخت باشد. در حالی که برخی از احساساتتان را به خوبی مدیریت می کنید، کنترل برخی از احساسات دشوار خواهد بود. مثلا در عصبانیت و یا موقعی که هیجان زده هستید کاری انجام می دهید که بعدا یا حتی همان لحظه از آن پشیمان می شوید. مراجعه به یک روانشناس به شما کمک می کند تا تکنیک های مدیریت احساسات را بیاموزید و راهبردهای کاهش اضطراب را تمرین کنید.
۷. مختل شدن روابط اجتماعی
اگر نقش اجتماعی شما در جامعه دچار مشکل شده یا کم رنگ شده است، وقت مراجعه به روانشناس فرا رسیده. نیازی نیست همه وقت های خالی خود را با دیگران بگذرانید اما ارتباط اجتماعی کم نیز می تواند ناسالم باشد. روابط اجتماعی شما بر سلامت روانتان تأثیر می گذارد. البته که همیشه کمیت روابط مهم نیست، شاید داشتن ده ها آشنا به اندازه داشتن دو دوست صمیمی مفید نباشد. نهایتا چیزی که اهمیت دارد این است که افرادی را در زندگی داشته باشید که از وقت گذراندن با آن ها لذت ببرید. باید بدانید که اهمیت مراجعه به روانشناس برای ارتقای ارتباطات اجتماعی، نسبتا زیاد است.