مشکلات مرتبط با ریاضی و حل تمارین آن معمولا برای بیشتر دانش آموزان سخت و طاقت فرسا است. اما اگر آنها اغلب مواقع با اعداد به مشکل بر میخورند و یا نمره درس ریاضی آنها به شدت کم است و در بقیه دروس به خوبی عمل میکنند، آنها ممکن است به اختلال یادگیری ریاضی مبتلا باشند. اختلال یادگیری ریاضی (Dyscalculia) یک اختلال یادگیری مادام العمر است که بر توانایی فرد در درک اعداد و یادگیری حقایق ریاضی تأثیر میگذارد. در این مقاله قصد داریم به بررسی این اختلال و نحوه مقابله با آن بپردازیم.
اختلال یادگیری ریاضی
اختلال یادگیری ریاضی (Dyscalculia) یک نوع ناتوانی در یادگیری به شمار میآید. این اختلال بر توانایی انجام ریاضیات و ایجاد معنی در ریاضی از جمله توانایی شمردن تا به خاطر سپردن جداول و حتی فراتر از آن تاثیر میگذارد. این اختلال یک مشکل مادام العمر است که در هر سنی قایل تشخیص است اما معمولا در سنین کودکی و دوران دبستان بیشتر میتوان متوجه این اختلال شد. این اختلال یک مشکل مرتبط با مغز است که حتی انجام چهار عمل اصلی ریاضی را نیز برای کودک دشوار میکند. اختلال ریاضی میتواند در سوابق خانوادگی وجود داشته باشد اما محققان هیچ مشکل ژنتیکی در این باره پیدا نکردهاند.
بیش از ۷ درصد کودکان دبستانی به اختلال یادگیری ریاضی مبتلا هستند. تحقیقات نشان میدهد که این اختلال نیز مانند اختلال نارساخوانی شایع است. در حقیقت برخی از کودکان و والدین آن را نارساخوانی ریاضی مینامند. اما اختلال یادگیری ریاضی یک وضعیت کاملا متفاوت است. ممکن است مدرسه یا پزشک شما آن را “ناتوانی در یادگیری ریاضیات” یا “اختلال ریاضی” بنامد.
مطلب بیشتر: اختلال یادگیری زبان چیست؟
علائم و نشانههای اختلال ریاضی
کودکان مبتلا به اختلال یادگیری معمولا توانایی شمارش اعداد را ندارند و این امر برای آنها به شدت گیج کننده است. حتی درک اولیه آنها از اعداد یا “حس عددی” نیز ممکن است به خوبی کار نکند. این مسئله باعث میشود تشخیص سریع مثلاً اینکه عدد ۸ عددی بزرگتر از ۶ است یا نه را برای آنها دشوار کند.
کودک مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی ممکن است اضطراب زیادی در مورد اعداد داشته باشد. به عنوان مثال، آنها ممکن است از فکر انجام تکالیف ریاضی وحشت کنند.
از علائم دیگر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تخمین زدن، مانند تخمین مدت زمان طولانی شدن چیزی یا ارتفاع سقف.
- مشکل با اعداد و ارقام.
- مشکل در یادگیری چهار عمل اصلی (جمع ، تفریق، ضرب و تقسیم).
- مشکل در درک نمودارها و جداول.
- حساب کردن پول.
- مشکل در به خاطر سپردن شمارهای تلفن و پستی.
- مشکل در گفتن زمان و ساعت.
- مهارتهای ادراکی ضعیف.
- مشکل در انجام عملیات ریاضی حتی با وجود ماشین حساب.
- جابهجایی یا معکوس گفتن اعداد مثلا ۱۲ به جای ۲۱ یا ۱۴۷ به جای ۷۴۱.
- مشکل در به خاطر سپردن امتیاز در طول بازیها.
- عدم توانایی در درک برنامه ریزی مالی یا بودجه، حتی گاهی اوقات در یک سطح اساسی، به عنوان مثال، تخمین هزینه اقلام در سبد خرید.
- عدم توانایی درک و به خاطر سپردن مفاهیم، قوانین، فرمولها و توالیهای ریاضی.
- جهت گیری ضعیف حتی با وجود قطب نما
- موارد شدید ممکن است به فوبیای ریاضی تبدیل شوند.
هر فعالیت مبتنی بر عدد یا مبتنی بر ریاضیات، حتی خارج از مدرسه میتواند کودکان مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی را ناامید کند. به عنوان مثال، كودكی با این ناتوانی در یادگیری ممكن است از بازیهایی كه به شمارش مداوم یا امتیاز دهی مداوم نیاز دارند، دوری کند.