شخصیت مهرطلب کیست و چگونه درمان میشود؟
احتمالاً برای شما هم پیش آمده است که پس از آشنایی با فردی، مورد لطف و محبت بیکران او قرار بگیرید و در نگاه اول، او را نشانهای از لطف پروردگار قلمداد کنید، اما بهمرور زمان دریابید که این مهر و محبت بیدریغ در واقع دامی برای باجگیری عاطفی از شما است. این افراد برای جلب رضایت شما از هیچ تلاشی فروگذار نیستند و با خدمات فراوانی که به شما ارائه میکنند، شما را برای باقی ماندن در رابطه و برآورده کردن انتظارات خود در تنگنا و رودربایستی قرار میدهند. این افراد نه تنها سبب آزردگی شما میشوند، بلکه خود نیز از درون عذاب میکشند. چنین افرادی ممکن است به اختلالی بهنام «شخصیت مهرطلب» دچار باشند که در ادامه به تشریح علائم، پیامدها و راهکارهای رهایی از آن خواهیم پرداخت.
شخصیت مهرطلب چیست؟
اگر شما بیماری مهرطلبی را در راهنماهای شناختهشدهای مانند DMS-5 (راهنمای تشخیصی و آماری اختلالهای روانی) جستجو کنید، چیزی بهدست نخواهید آورد، چراکه مهرطلبی بیشتر یک تیپ شخصیتی است تا بیماری. مهرطلبی را اولین بار دکتر هریت بریکر با عنوان People pleasing syndrome یا Disease to please مطرح نمود که در شکل افراطی میتواند نوعی اختلال شخصیتی محسوب شده یا نشانهای از اختلالهای روانی دیگر باشد.
شخصیت مهرطلب عطش شدیدی به جلب محبت و توجه دیگران دارد و برای بهدست آوردن آن دست به هر کاری میزند. فرد مهرطلب خود را انسانی صبور، مهربان و فداکار میداند که مستحق دریافت توجه و تأیید دیگران است و در صورت عدم دریافت انتظارات خود از دیگران بهشدت مشوش و پریشان میشود.
البته همه انسانها به مهر و محبت دیگران نیاز دارند و برای بهدست آوردن آن نیز تلاش میکنند، اما تفاوت انسانهای عادی با افراد مهرطلب در این است که تشنه و نیازمند توجه دیگران نیستند و در صورت عدم دریافت آن دچار آشفتگی و عذاب نمیشوند.
مطالعه مرتبط: طرحواره اطاعت چیست؟ نشانه ها، علل و راه درمان تله اطاعت
ویژگیهای شخصیت مهرطلب
دکتر بریکر در کتاب خود چنین بیان میکند که اگر شما ۱۰ نشانه زیر را در خود مشاهده میکنید، باید بدانید که احتمالاً از اختلال مهرطلبی یا سندرم خشنودسازی دیگران رنج میبرید.
- من باید همیشه آنچه را که دیگران از من انتظار یا نیاز دارند، انجام دهم.
- من باید از همه اطرافیانم مراقبت کنم، چه آنها از من کمک بخواهند و چه نخواهند.
- من باید همیشه به مشکلات دیگران گوش بدهم و تمام تلاش خود را برای حل آنها انجام دهم.
- من باید همیشه انسان مهربانی باشم و هرگز احساسات کسی را خدشهدار نکنم.
- من باید همیشه دیگران و نیازهایشان را در اولویت بالاتری نسبت به خودم و نیازهایم قرار دهم.
- من هرگز نباید به کسی که به چیزی از من احتیاج دارد یا از من درخواستی میکند، «نه» بگویم.
- من هرگز نباید کسی را ناراحت کنم یا باعث شوم که او ناامید شود.
- من باید همیشه خوشحال و سرحال باشم و هیچ وقت احساسات منفی خود را به دیگران نشان ندهم.
- من باید همیشه سعی کنم دیگران را خوشحال کنم و آنها را راضی نگهدارم.
- من باید سعی کنم هرگز نیازها یا مشکلات خودم را بر دوش دیگران نگذارم.
موارد مشابه: