افسردگی در مردان یک اختلال روانی است که در طی آن احساسات، فکر و فعالیتهای روزمره فرد بیمار را به خود درگیر میکند. این اختلال ممکن است برای تمامی افراد با هر جنسیت و سنی رخ دهد و فرد را به خود گرفتار کند. اما علائم این بیماری در مردها کمی متفاوتتر از زنان است؛ پس کسب اطلاعات در این زمینه برای هر مرد و زنی مفید است.
مردان مبتلا به افسردگی دارای نشانههایی چون کمر درد، سردرد، اختلال در رابطه جنسی و غیره هستند؛ اما به راستی این علائم و نشانهها را چطور باید تشخیص داد؟ در این مقاله قصد داریم به مفاهیم مرتبط با اختلال افسردگی در مردان و علائم و نشانههای آن بپردازیم؛ پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
علائم افسردگی در مردان
شناخت علائم افسردگی کمک زیادی در درمان این بیماری میکند؛ چرا که با شناخت این نشانهها میتوان برای درمان بیماری اقدام کرد. داشتن یک یا چند مورد از موارد زیر، نشانه بروز اختلال افسردگی در مردان است.
علائم جسمی
گاهی افسردگی بصورت علائم جسمی در مردان ظاهر میشود؛ این علائم شامل موارد زیر است:
- بروز بیخوابی مثل صبح زود یا در طول شب از بیدار شدن
- کاهش میل جنسی
- نداشتم اشتها و کاهش وزن
- پرخوری و افزایش وزن
- تنگی قفسه سینه
- مشکلات گوارشی مانند دفع گاز، اسهال و یبوست
- اختلال نعوظ و سایر مشکلات جنسی
- کمردرد یا سردرد
- مسائل هورمونی مثل تستوسترون پایین
- بدن درد
- تپش قلب
در صورت تکرار هر یک از این علائم باید به متخصص مراجعه کرد.
علائم ذهنی
گاهی افسردگی بصورت علائم ذهنی در مردان ظاهر میشود؛ این علائم شامل موارد زیر است:
- عدم تمرکز و بروز اشتباه در انجام کارها
- مشکلات حافظه
- الگوهای فکری وسواسی
- افکار مشابقهای و رقابتی
- افکار خودکشی
در صورت تکرار هر یک از این علائم باید به متخصص مراجعه کرد.
علائم روحی و رفتاری
مردان ممکن است علائم روحی، رفتاری و عاطفی ناشی از افسردگی را تجربه کنند؛ این علائم شامل موارد زیر است:
- گوشهگیری و به صورت غیر معمول آرام بودن
- نگرانی بیش از حد در مورد چیزهای متفاوت
- احساس بیقراری زیاد
- احساس خشم عصبانیت زیاد
- تحریک پذیری
- از دست دادن حس شوخ طبعی
- حساس بودن نسبت به انتقاد
- داشتن خلق و خوی مودی
- توهین و تحقیر اطرافیان خود
- عدم توجه به ظاهر
- داشتن اضطراب زیاد
در صورت تکرار هر یک از این علائم باید به متخصص مراجعه کرد.
بروز رفتارهای خطرناک
یکی از علائم افسردگی انجام کارهای خطرناک و وابستگی به مصرف دارو و مواد مخدر است. موارد دقیق این ویژگیها شامل نشانههای زیر است:
- انجام ورزشهای خطرناک
- رانندگی با سرعت بالا و بیپروا
- درگیر شدن به روابط جنسی پرخطر
- مصرف بیش از اندازه دارو، الکل، مواد مخدر و سیگار
در صورت بروز هر یک از این علائم باید به روانشناس یا روانپزشک مراجعه کرد.
نحوه تشخیص افسردگی در مردان
مردان مبتلا به افسردگی از اطرافیان خود کمک نمیگیرند؛ چرا که آنها این اختلال را نشانه ضعف یا ناتوانی خود میدانند. حتی ممکن است تلاش کنند که این اختلال را از خانواده، دوستان و اطرافیان خود پنهان کنند. اما به راستی چطور باید این اختلال را تشخیص دادن و به مردان خانواده خود کمک کنیم؟ تمامی علائم و نشانههای بالا از جمله مواردی است که یک مرد در دوران افسردگی ممکن است از خود بروز دهد. با شناخت دقیق علائم و نشانههای این اختلال، میتوان به مردان مبتلا به این اختلال کمک کرد.
علت بروز افسردگی در مردان چیست؟
شاید برایتان عجیب باشد؛ اما افسردگی یکی از شایعترین اختلالات روانی در مردان است که بسیاری از آنها را به خود درگیر میکند. تحقیقات انجام شده نشان میدهد که علت بروز افسردگی ترکیبی از موارد زیر خواهد بود:
عوامل ژنتیکی: مردانی که سابقه بروز اختلال افسردگی در خانواده خود دارند؛ بیشتر از سایر مردان احتمال دارد به اختلال افسردگی مبتلا شوند.
استرس محیطی: مواردی چون مشکلات مالی، از دست دادن یکی از عزیزان، داشتن رابطه نامناسب، بروز تغییرات عمده در زندگی، مشکلات کاری یا بروز موقعیت استرس زا ممکن است در برخی مردان باعث بروز اختلال افسردگی شود.
بیماری زمینهای: در برخی مواقع اختلال افسردگی احتمال دارد همراه با سایر بیماریهای پزشکی مانند دیابت، سرطان، بیماری قلبی یا بیماری پارکینسون رخ دهد. در واقع افسردگی و بیماری زمینهای، شرایط روحی و جسمی فرد را بدتر میکند. همچنین داروهایی که برای درمان بیماریهای زمینهای مصرف میشود، ممکن است باعث بروز عوارض جانبی شود که افسردگی فرد را تحریک کند.
همچنین بخوانید: پریود مردانه یا IMS چیست؟ علائم پریودی مردان را بشناسید
علائم رفتاری در مردان مبتلا به افسردگی
همانطور که در بخشهای بالا بیان کردیم، علائم رفتاری افسردگی در مردان و زنان متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال احتمال مصرف الکل و مواد مخدر، مردان مبتلا به افسردگی را بیشتر از زنان، تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین مردان افسرده بیشتر از زنان، دچار بروز حملههای عصبی و رفتارهای پرخطر میشوند.
مردان مبتلا به افسردگی دچار تغییرات رفتاری زیر میشوند:
- مصرف زیاد مواد مخدر
- دوری از جمعهای خانوادگی یا اجتماعی
- داشتن وسواس کاری و نداشتن استراحت
- از عهده بر نیامدن مسئولیت های کاری یا خانوادگی
- درگیر شدن به رفتارهای پرخطر مانند قمار یا رابطه جنسی ناامن
- اقدام به خودکشی
تمامی تغییرات رفتاری ذکر شده در بالا نتیجه تلاش مردان برای پوشاندن اختلال افسردگی است. در واقع تلاش مردان برای پنهان کردن افسردگی ممکن است باعث بروز رفتارهای خودتخریبی در مردان شود.
جالب است بدانید مردان مبتلا به افسردگی ممکن است علاقه خود را به انجام کارها و فعالیتهای سرگرم کننده و مورد علاقه خود، از دست دهند یا انگیزه کمتری برای موفقیت در کارهای خود داشته باشند.
علائم عاطفی در مردان مبتلا به افسردگی
در طی بروز اختلال افسردگی، مردان دچار تغییرات خلقی عاطفی میشوند؛ که برای رفع این تغییرات باید به پزشک متخصص مراجعه کنند. در واقع این اختلال در وضعیت عاطفی ارفراد، چه مرد و چه زن به شدت تاثیر میگذارد و خلق و خوی آنها را کاهش میدهد.
جالب است بدانید زنان مبتلا به افسردگی، بروز تغییر در وضعیت عاطفی را تحت عنوان غم و اندوه بیان میکنند؛ اما برخی از مردان تغییرات در وضعیت عاطفی خود را با انجام رفتارهایی خاص نشان میدهند.
علائم اولیه افسردگی در مردان شامل بروز غیرطبیعی ویژگیهای زیر است:
- خشم
- ناامیدی
- پرخاشگری
- تحریک پذیری
مردان مبتلا به افسردگی تمایل کمتری نسبت به بروز احساساتی چون غم و اندوه دارند و از قضاوت یا انتقاد توسط اطرافیان فراری هستند.
سوالات متداول
افسردگی چیست؟
افسردگی یک اختلال روانی است که در طی آن احساسات، فکر و فعالیتهای روزمره فرد بیمار را به خود درگیر میکند. این اختلال ممکن است برای تمامی افراد با هر جنسیت و سنی رخ دهد و فرد را به خود گرفتار کند.
چطور افسردگی را در مردان تشخیص دهیم؟
مردان مبتلا به افسردگی از اطرافیان خود کمک نمیگیرند؛ چرا که آنها این اختلال را نشانه ضعف یا ناتوانی خود میدانند. حتی ممکن است تلاش کنند که این اختلال را از خانواده، دوستان و اطرافیان خود پنهان کنند. پس با شناخت دقیق علائم و نشانههای این اختلال، میتوان به مردان مبتلا به این اختلال کمک کرد.