ترس از طرد شدن و رهاشدگی چیست؟ چرا از طردشدن میترسیم؟
ترس از طرد شدن و رهاشدگی یک نوع اختلال اضطرابی است. در این اختلال فرد ترسی شدید، افراطی و مداوم از طرد شدن و رهاشدگی دارد. این نوع ترس تاثیر زیادی در زندگی فرد میگذارد و باعث میشود که در هنگام قرار گرفتن در این موقعیتها ترس و اضطراب زیادی را تجربه کند.
باید دانست تقریبا هیچ فردی در دنیا وجود ندارد که طعم تلخ طرد شدن را تجربه نکرده باشد. همه افراد حداقل یک بار مورد بیتوجهی و نادیده گرفته شدن قرار گرفتهاند و این موضوع به شدت آنها را آزرده خاطر کرده است.
شایان ذکر است که چون همه افراد از همان سالهای اولیه زندگی طرد شدن را تجربه میکنند، به مرور یاد میگیرند که قرار نیست همیشه مورد توجه و محبت سایرین باشند بلکه ممکن است گاهی در جمع دوستان، خانواده یا محیط کاری طرد شوند.
در واقع طرد شدن به معنای محرومیت از عاطفه و توجه افرادی است که برای فرد قابل اهمیت هستند.
در این حالت با آنکه هنوز طردی اتفاق نیفتاده، اما فرد مبتلا به این مسئله در حال انتظار و رنج کشیدن از طرد شدن است. لازم به ذکر است، افرادی که ترس از طرد شدن را به صورت گسترده در زندگی خود احساس میکنند با مسئله دلبستگی درگیر خواهند بود.
در پژوهشها آمده است افرادی که عزت نفس کمتری دارند، در مقابله با طرد شدن آسیبپذیرتر هستند و به زمانی بیشتر برای مقابله با این مسئله نیاز دارند. معمولا این قبیل افراد از حضور در موقعیتهایی که ممکن است به تجربه تلخ طرد و رهاشدگی منتهی شود، پرهیز میکنند گه مسلما نتیجه این حرکت تنهایی، انزوا و جدا ماندن از دیگران است.
طرحواره رهاشدگی چیست؟ نشانه ها، علت و مقابله با تله رها شدگی
علائم ترس از طرد شدن
افرادی که از طرد شدن میترسند همیشه اضطراب دارند. آنها سعی میکنند با تایید گرفتن از سایرین، خودشان را آرام کنند، اما هیچ تاییدی از سمت اطرافیان نمیتواند ناآرامی و ناامیدی درون آنها را کم کند.
به همین دلیل میتوان گفت اضطراب این دسته از افراد پایانی ندارد و به مرور نیز بیشتر میشود. این روند باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن نیز شده و باعث فرسودگی روحی و جسمی و در آخر افسردگی فرد میشود.
متاسفانه این افراد به مرور به همه چیز بیعلاقه میشوند و احساس ناتوانی میکنند و دیگر تمایلی به انجام هیچ کاری ندارند و روابط آنها با دیگران کمرنگتر از قبل میشود.
بروز خشم و پرخاشگری
نادیده گرفته شدن از طرف شخصی که نسبت به او وابستگی روحی وجود دارد، باعث بروز خشم و عصبانیت میشود. این شخص میتواند حتی یک دوست عادی باشد ولی همین مسئله باعث میشود که خشم و پرخاشگری فرد دامان همه اطرافیان از جمله اعضای خانواده یا دوستان صمیمی دیگر را نیز بگیرد. شایان ذکر است که این واکنشها معمولا چند ساعت پس از طرد شدن نمایان میشود و به همین دلیل احتمالا فرد خودش متوجه این موضوع و علت برخورد توام با خشم خود با اطرافیانش نیست.
آسیب به حس تعلق داشتن
همه افراد دوست دارند به شخصی، مکانی یا گروهی تعلق داشته باشند. در هنگام طرد شدن این حس لطمه زیادی میبیند و باعث رنجش و ناراحتی فراوان در فرد میشود زیرا چنینی چیزی را متصور نبوده است.
مقصر دانستن خود
یکی از متداولترین واکنشهایی که بیشتر افراد پس از طرد شدن انجام میدهند، انداختن همه تقصیرها بر گردن خود است. در این حالت فرد سعی میکند تمامی کمبودها و کاستیهای خود را برشمارد که این مسئله باعث میشود فرد اعتماد به نفس خود را از دست بدهد.
تخریب قدرت تفکر صحیح
دردهای روحی همانند دردهای جسمی میتوانند توان تفکر و تصمیمگیری درست را از انسان بگیرند. تحقیقات علمی ثابت کرده است که در هنگام ایجاد حس طرد شدگی، فرد توانایی تصمیمگیری خود را به طور موقتی از دست داده و حافظه کوتاه مدت او نیز از کار میافتد. بنابراین در این قبیل موارد توصیه میشود فرد مدتی را دور از دیگران سپری کرده تا آرامش خود را به دست بیاورد.
تعمیم موضوع به همه افراد و مسایل موجود
وقتی فردی طرد میشود به طور ناخودآگاه تمامی حواسش معطوف به این نکته میشود که نکند سایرین هم این کار را نسبت به من انجام دهند. تعمیم این مسئله باعث ایجاد ترس زیاد در فرد شده و سبب میشود تا او با دوری کردن از اطرافیان، تنها شود.
پزشک خوب به شما کمک میکند بهترین روانشناسان را در کوتاهترین زمان و در نزدیکی محل زندگی خود پیدا کنید
مهارتهای مورد نیاز برای مقابله با احساس طرد شدن
- شناخت از خود و دانستن محاسن و ویژگیهای مثبت و یادآوری آنها در زمانهای حساس به خود فرد
- عدم ترس در مقابل نقطه ضعفها و قبول این نکته که همه افراد حتی قدرتمندترین آنها نیز کامل نبوده و ضعفها و ناتوانیهایی دارند.
- خود را در جمعهای مناسب دوستی و اجتماعی قرار دادن و تلاش در جهت تعامل با اطرافیان و نشان دادن مهارتها و تواناییها در انجام امور گروهی و حتی شخصی.
- پذیرش تنهایی فرد با دانستن این نکته که همه انسانهای روی کره زمین تنها هستند و باید کاری کرد که نیازمند هر جمع و فرصتی برای بودن در کنار دیگران نباشیم. باید پذیرفت که هیچ کسی نمیتواند در تمام لحظههایی که ما نیاز به دوست داشته شدن داریم، دوستمان داشته باشد.
- سقف انتظارمان را باید از دیگران نه تنها پایین بیاوریم، بلکه میبایست آن را از بین ببریم. باید دانست که داشتن انتظار به معنی طلبکار بودن است، اگر فرد از کسی انتظاری داشته باشد و آن انتظار برآورده نشود، در ذهنش به فردی طلبکار بدل میشود و باعث آسیب روحی در فردی که انتظار از طرف مقابلش داشته است، میشود. اگر این انتظار به صفر برسد، از آسیب به فرد جلوگیری میکند زیرا دیگر آن شخص احساس نادیده گرفته شدن نخواهد کرد.
مطلب مرتبط: طرحواره انزوای اجتماعی چیست؟ نشانه ها، علل و درمان
درمان ترس از طرد شدن
ترس از طرد شدن یا رهاشدگی یکی از مشکلات رایج در جلسات رواندرمانی روانشناسان است که نیاز است به صورت مستمر و منظم ادامه یابد. حل کردن این مشکل برای درمانگر و روانشناس مشابه سفر به گذشته بیمار است. بنابراین در جلسات متعدد، روانشناس باید مسئله را از کودکی بیمار شروع کرده و با یکدیگر به بزرگسالی او همراه شود تا بتواند مشکل را ریشهیابی و راهکارهای لازم را ارائه کند. در برخی از رویکردهای رواندرمانی نیز روانشناسان با تکیه بر نقاط قوت در زمان حال و ارزشهای اساسی زندگی مراجعین، نسیبت به درمان این ترس اقدام میکنند.
نویسنده: میترا سیفان – روانشناس
خوانندگان محترم چنانچه سوالی در زمینه ترس از رهاشدن و یا طردشدن دارید در قسمت نظرات مطرح کنید تا در اسرع وقت پاسخگو باشیم.
در ادامه بهترین متخصصان رواندرمانی فردی را در سراسر کشور معرفی خواهیم کرد، شما با مراجعه به پروفایل متخصص مربوطه میتوانید وقت خود را به صورت “آنلاین” رزرو کنید.
پزشک خوب، سامانه آنلاین رزرو اینترنتی نوبت از روانشناسان و روانپزشکان و سایر تخصص های پزشکی است که به شما کمک میکند بهترین متخصصان را در کوتاه ترین زمان و در نزدیکی محل زندگی خود پیدا کرده و وقت خود را به صورت “آنلاین” رزرو نمایید.
چطوری میتونیم به درکی از تنهایی برسیم و یا به چه روشی باید سطح توقعات مان را از دیگران به هیچ برسانیم
با درود؛ همراه عزیز کسب این توانایی نیاز به همراهی تخصصی دارد تا ظرفیت روانی یا به قولی تاب آوری خود را افزایش دهید. وجود انتظارات از افراد، سبب رنج و ناکامی میشود. هر چه انتظار ما از دیگران بیشتر باشد ناکامی بیشتر است.
بهمین اندازه وقتی ظرفیت تحمل آدمی پایین باشد، تحمل تنهایی برای او طاقت فرسا خواهد بود، احساس تنهایی یک امر درونی است، ممکن است فرد در جمعی از افراد دوست داشتنی خود نیز، باز احساس تنهایی داشته باشد. پس، رواندرمانی در این موارد کمک می کند تا افراد توانمندتر از گذشته عمل کنند.
با سلام و تشکر جهت مطالب خوب و کاربردی
احساس طردشدگی در من بالاست و از سوی خانواده است و الان به همسرم تعمیم داده شده
با درود؛ طرد شدگی یا rejection یك احساس ناخوشایند است اما برای همه افراد بدین گونه نیست.وقتی فرد رشد یافته و قوی باشد نه اجازه می دهد کسی او را طرد کند ونه اگر کسی این رفتار را انجام دهد احساس طرد شدن می کند زیرا رفتار فرد پیگیر اشتباه بوده اگر از درون قوی شوید این حس را بخودتان نسبت نمی دهید. گاهی این احساس هویت ، عزت نفس _اعتماد بنفس را نشانه میگیرد پس این موارد نیاز به بازسازی دارند.
احساسات ازردهٔ شما نیاز به شنیدن و زبان شما نیاز به بیان کردم دارند.
در همین راستا از رواندرمانگران کمک تخصصی بگیرید .
سلام
وقت بخیر
این ترس از کودکیم همراهم بوده و اسیب های زیادی بهم زده طوری که نمیتونستم مشکلاتی که برام پیش میاد رو با خانواده در میون بذارم چون احساس میکردم به من توهین میکنند. فکر میکنند ادم ضعیفی هستم و حاضر به دوست داشتن و کمک به من نمیشن
متوجه احساس فشار ونگرانی که تجربه میکنید هستم وهرچقدر این راهبرد واستراتژی از دوران کودکیتون شکل گرفته واز سمت والدین هم به نحو مطلوبی پاسه داده نشده یجورایی به زندگی ورابطه های الانتون هم سرایت کرده ویکم برخورد با این مسئله سخت تر شده ولی میتونید با رواندرمانگر ارتباط بگیرید میتونید کمک بگیرید وبه این جریان عمیق که خیلی سال هست رسیدگی کنید.
من تمام این احساسات رو دارم و خیلی اتفاقی با یه تست متوجه شدم که طرحواره رهاشدگی دارم و خودم کاملا بهش واقفم. من این احساسات رو فکر میکنم از بچگی دارم از زمانی که مدرسه میرفتم سال پنجم دبستان ناظم مدرسه که تمام بچهارو میشناخت من رو که ۵ سال اونجا بودم رو نشناخت!و یکبارم دوست صمیمیم از محله مون رفت یک هفته بعدش اومد و من با اشک و ذوق رفتم سمتش گفت ببخشید اسمت چی بود!یه بارم عاشق یه شخصی بودم که روز تولدمون تو یک روز بود سال دوم ازم پرسید تولدت کی بود!و من گفتم یعنی یادت نیست؟و خیلی عصبانی گفت باید یادم باشه!و من بعد از این سه بار تو زندگیم همیشه فکر میکنم آدما منو فراموش میکنن و ارزشمند نیستم،انگار توزندگی آدما نامرئی ام🙂
متوجه احساسی که تجربه میکنید هستم وچیزی که نوشتید اینو میرسونه که ابراز احساسات وقدم برداشتن برای خودتون خیلی سخت هست وهمین مسئله باعث میشه که میل وانگیزه برای رابطه برقرار کردن کمتر باشه وبا ایجاد یک مسئله در رابط وارتباط سریع حساس میشید وبه خودتون میگیرید سعی کنید تو روابطی وبا ادم های که احساس امنیت میکنید این حساسیت های رو بررسی کنید.
یکبار تو رابطه عاطفی ترک شدم
طرفو خیلی دوست داشتم تا یکسال افسرده بودم
بعد خوب شدم .
اون ادم دوباره برگشت و ما توو رابطه ایم و من همش مبترسم دوباره ترکم کنه این ترس داره رابطمو خراب میکنه😔 خیلی دوسشدارم
میشه کمکم کنید؟
سلام،من این مشکل رو دارم و دوست دارم هیچکس بامن مشکلی نداشته باشه و پیوسته در این وضعیت هستم که نکنه فلانی ازمن ناراحته و باید چکار کنم تا با من خوب باشه،و این احساس خیلی من و اذیت میکنه، رنجش از کم محلی دیگران بسیار برام آزاردهنده است و منو عصبی و پرخاشگر میکنه نمیدونم چکار کنم
دقیقا منم همینطور شدم
سلام رویا خانم
مرسی از سوال خوبتون که مطرح کردید.
با توجه به شرایطی که مطرح کردید آیا بصورت حضوری تا به حال برای مشاوره گرفتن اقدام کردید؟
یا مثلا تست شخصیت mmpi2 تا به حال دادید که ویژگی های شخصیتی شما راحت تر شناسایی بشه و بعد راحت تر بشه راهکار به شما ارائه داد؟
توصیه میکنم حتما بصورت حضوری به روان شناس مراجعه نمایید تا آسیب شناسی و علت یابی بشه مشکل و در نهایت بهترین راهکار به شما ارائه گردد.
سلام حس طردشدگی از کودکی در من شدید بوده چون تا ۳ سالگی دایه ای داشتم که بسیار به او وابسته بودم و او ناگهان از پیش مارفته و حس تایید طلبی زیادی در من هست.البته نزد خانم آتوسا تاتلاری در یزد در حال درمان هستم مطالب شما میترا جان خیلی کمک کننده ساده روان و مفید بود. لطفا روانشناسان در یزد رو هم معرفی کنیداگر لازم هست راجع به پیج شما و ارتباط با شما کاری در یزد انجام بدم در خدمتم.
من با شما در کانال کمپین کتاب چگونه رنج بکشیم اشنا شدم
سلام آزاده عزیز، سپاس از توجه شما و درمیون گذاشتن تجربتون. من لیست روانشناسانمون در شهر یزد رو در اینجا قرار میدهم و برای هماهنگی بیشتر با شما در ارتباط خواهم بود.
https://pezeshkekhoob.com/psychologists/21c-yazd
برای تقویت عزت نفس چه کنیم؟ با توجه به اینکه خودتون گفتید افراد با عزت نفس کمتر، بیشتر دچار این اضطراب میشن
سلام، لطفا این مطلب رو مطالعه کنید
https://pezeshkekhoob.com/blog/self-steem/