فرزندان و طلاق، با کودکمان بعد از جدایی چگونه رفتار کنیم؟
طلاق یکی از استرس زا ترین اتفاقاتی است که ممکن است برای هر فرد متاهلی رخ دهد. در این بین اگر شما صاحب فرزندی نیز باشید، دغدغه های فکری بیشتری در رابطه با تاثیرات جدایی بر فرزندان تجربه خواهید کرد.
زیرا طلاق آشفتگی های عاطفی و هیجانی زیادی برای کل خانواده ایجاد میکند، اما برای بچه ها، اوضاع میتواند کاملا ترسناک، گیج کننده و ناامیدکننده باشد.
کودک شما ممکن است احساس کند که دنیای او زیر و رو شده است و حتی اضطراب و ترس وجودش را فرابگیرد. اما شما میتوانید با تعامل مسئولانه با همسر خود، سازگاری فرزندانتان را افزایش دهید.
در مقاله های قبلی در رابطه با علت های طلاق زوجین و مخاطرات هیجانی و روانی طلاق و راهکارهای کاهش آن با شما صحبت کردیم، در این مقاله نیز با پزشک خوب همراه باشید و این توصیههای عملی را برای کاهش مخاطرات طلاق در کودکان را مدنظر قرار دهید:
چگونه خبر جدایی و طلاق را به فرزندان اعلام کنیم؟
با فرزند و همسر خود بنشینید و توضیح دهید که قصد دارید طلاق بگیرید و جدا شوید. صادقانه و ساده، متناسب با سن فرزندتان صحبت کنید، اما جزئیات آسیب زا را کنار بگذارید.
اگر فرزند شما سن کمی دارد، دقت کنید که کودکتان بفهمد که طلاق اتفاقی است که فقط بین بزرگسالان رخ میدهد.
به طور مکرر به کودک خود یادآوری کنید که او هیچ کار اشتباهی انجام نداده که منجر به جدایی شما شود و یادآور شوید که هر دوی شما او را بیش از همیشه دوست دارید.
همچنین به معلم، مشاور مدرسه و دکتر کودکتان در مورد جدایی از همسرتان بگویید. آنها میتوانند رفتار و نگرانی های فرزند شما را مشاهده کنند، شما را درباره هر گونه نگرانی به روز نگه دارند و راهنمایی ارائه دهند.
لیست بهترین روانشناسان کودک در سراسر کشور
لیست بهترین مشاوران در زمینه کاهش تاثیرات طلاق در سراسر کشور
انتظار ترکیبی از انواع واکنشها از سمت فرزندان را داشته باشید
در ابتدا، فرزند شما ممکن است بیشتر به مسائل عینی علاقمند باشد و سوالاتی از این قبیل بپرسد:
- من کجا و با کی زندگی کنم؟
- آیا باید مدرسه را عوض کنم؟
- چه کسی مرا به کلاس شنا میبرد؟
زمانی که شرایط طلاق را مشخص میکنید، تا جایی که ممکن است از برنامه روتین فعلی فرزندانتان مراقبت کنید و سعی کنید در برنامه های او تغییرات عمده و چشمگیری ایجاد نشود.
دانستن این که باید انتظار چه چیزهایی داشته باشد به کودک شما کمک خواهد کرد که احساس امنیت بیشتری بکند.
تاثیرات طلاق بر فرزندان
- کودکان خردسال
کودکان خردسال اغلب در درک این موضوع که چرا باید بین دو خانه دائم در رفت و آمد باشند، گیج شوند. آنها ممکن است نگران باشند که اگر والدینشان یکدیگر را دوست نداشته باشند، ممکن است روزی از دوست داشتن آنها نیز دست بکشند.
همچنین کودکان کم سن ممکن است بدقلق و بدخلق شوند و یا دچار مشکلات خواب شده و شب ها مکررا از خواب بیدار شوند.
مشکلات خواب کودکان و راهکارهای درمانی
- کودکان سنین پیشدبستانی و مدرسه
یک کودک در سن پیشدبستانی ممکن است به کمک بیشتری نیاز داشته باشد تا درک کند که او باعث طلاق نشده است و مطمئن شود که انجام هیچ کاری نمیتواند شما و همسر سابق شما را به هم برگرداند.
بچه های مدرسه ای ممکن است نگران باشند که جدایی شما تقصیر آنهاست. ممکن است آنها از اشتباه کردن بترسند یا ممکن است تصور کنند که اشتباهی انجام داده اند که منجر به طلاق شده است.
در این سن، کودکان ممکن است خشم بیشتری ابراز کنند و سرزنش تان کنند. آنها ممکن است نگران این باشند که چه اتفاقی در آینده برای شما و همسر شما خواهد افتاد و در مورد بازگشت شما خیالپردازی کنند.
- نوجوانان
نوجوانان ممکن است نسبت به طلاق و تغییراتی که ایجاد میکنند واکنش های واضح تری نشان بدهند. اغلب کاملا عصبانی میشوند.
و حتی ممکن است دچار دوره های افسردگی شوند.
اغلب نوجوانان ممکن است یکی یا هر دوی والدین را مقصر جدایی بدانند، باورهای بنیادین خود را زیر سوال ببرند و دست به رفتارهای پر خطری مثل سو مصرف مواد مخدر، اعتیاد به اینترنت، فرار و رابطه جنسی بدون چارچوب بزنند.
البته هر موقعیتی در هر خانوداه ای منحصر به فرد و مختص به همان خانواده است. به عنوان مثال، در شرایط تعارضات شدید، ممکن است فرزندان از جدایی شما احساس آرامش کنند.
در هر صورت فرزند شما در هر سنی که هست، او را تشویق کنید تا احساسات خود را تا جایی که ممکن است آزادانه بیان کند و شما نیز سعی کنید بیانات کودک خود را قضاوت نکنید و نکته مهم تر اینکه: تا جای ممکن در حضور فرزندان مشاجره نکنید و زندگی را برای آنها تبدیل به صحنه مبارزه نکنید.
نحوه سازگاری فرزند شما بعد از طلاق بستگی به این دارد که شما و همسر سابق تان چگونه به عنوان پدر و مادر با هم دیگر ارتباط برقرار کنید و در امور فرزندان با هم دیگر همکاری کنید. گاهی ممکن است فرزندان نتوانند با موضوع جدایی والدین کنار بیایند و غم و خشم و اندوه یا استرس زیادی را برای مدت طولانی تجربه کنند، به این حالت، اختلال سازگاری میگویند.
بیشتر بخوانید: با بچه لجباز چه کنیم؟ علت و ۲۰ روش برخورد با کودک لجباز
اختلالات روانی در فرزندان طلاق
کودکانی که فرزند طلاق به حساب میآیند، ممکن است مشکلات رفتاری و اختلالات روانی زیادی داشته باشند که در ادامه به بیان هر یک میپردازیم.
- برون ریزی کودک: اختلاف نظر، دعوا و مشاجره دائم بین زن و مادر باعث میشود که آنها یکدیگر را شریک مناسبی برای ادامه زندگی ندانند و تصمیم به جدایی بگیرند. در طی تمامی این مسیرها، فرزندان شاهدان اصلی دعواها و مشاجرات مداوم والدین هستند و همین امر باعث میشود تا خصلت پرخاشگری در این افراد شکل گیرد.
- لجبازی و نافرمانی: فرزندان طلاق همواره از والدین خود به خاطر تصمیم نادرست و خودخواهانه خود، شاکی هستند و هیچگاه آنها را نمیبخشند. این افراد برای نشان دادن میزان خشم و عصبانیت خود نسبت به وقایع پیش آمده، به نافرمانی از پدر و مادر خود میپردازند.
- انزوا: یکی از عوارض طلاق در کودکان، درونریزی آنها است. فرزند طلاق ترجیح میدهد که در جمعهای شلوغ و مهمانیها شرکت نکند و بیشتر زمان خود را در تنهایی به سر ببرد. این احساس انزوا و علاقه به تنهایی در نهایت میتواند باعث بروز افسردگی و اضطراب در فرد شود.
- احساس گناه: برخی از کودکان خود را عامل جدایی والدین میدانند؛ چرا که آنها عقیده دارند اگر در زندگی والدین خود نبودند، آنها راحتتر از یکدیگر جدا میشدند. این افکار باعث ا