دلایل مختلفی وجود دارد که یک فرد تصمیم به جدایی و تربیت فرزند به تنهایی را به عهده میگیرد. تک والدی نسبت به اینکه هر دو والد با هم زندگی کنند تفاوتهای عمدهای دارد. کودکان تک والد ممکن است از همان کودکی وظایف و مسئولیتهای بیشتری در خانه داشته باشند. تربیت فرزند به عنوان یک فرد تنها بدون داشتن همسر میتواند بسیار استرسزا و نگران کننده باشد. یک والد تنها همیشه باید خود به تنهایی از عهده همه مسئولیتها برآید و همه تصمیمگیریهای مهم به عهده تنها او میباشد. در این مقاله به بررسی تک والدی، مشکلات و فواید آن میپردازیم.
تعریف خانواده تک والد
خانوادههای تک والد به معنای زندگی کردن یک والد و یک یا چند فرزند میباشد. در خانوادههای تک والد، فرزند تحت سرپرستی یک والد قرار میگیرد و والد دیگر هیچ حمایتی را به فرزندان خود ارائه نمیدهد. تک والدی میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد. جدایی، مرگ و یا ترک دیگر والد میتواند منجر شود که کودک از او محروم شود. چالشهایی که والدین مجرد با آن روبرو هستند با توجه به شرایط آنها متفاوت است، اما تجارب مشترکی نیز وجود دارد که در بیشتر خانواده های تک والدی وجود دارد.
مشکلات خانوادههای تک والدی
افراد ممکن است به دلایل مختلفی از یکدیگر جدا شوند. در هر صورت، مشکلاتی که به عنوان تنها مراقب فرزند خود با آن روبهرو هستید بسیار زیاد است. فردی که به تنهایی از فرزندش نگهداری میکند ممکن است با مشکلات زیر روبهرو شود.
- حفظ نظم و انضباط در هر زمینهای در خانه میتواند برای شما چالش برانگیز باشد. چراکه شما تنها هستید و به این دلیل فرزندان ممکن است با مشکلات رفتاری بسیاری مواجه شوند.
- فرزند شما ممکن است به دیگر دوستانش به دلیل اینکه همراه با پدر و مادرش زندگی میکند احساس حسادت کند و همین امر میتواند او را به انزوا و تنهایی بکشاند.
- ایجاد رابطه عاطفی جدید برای شما ممکن است دشوار باشد به خصوص اگر فرزند شما احساس حسادت و شکاک بودن را داشته باشد.
- مسئولیتهای مختلف تربیت فرزند، کارهای خانه و کسب درآمد، به شما وقت کافی برای رسیدگی به خود را نمیدهد. این امر موجب افزایش استرس و تنش، خستگی و فشار بیش از حد برای شما میشود و شما را بی حوصله و تحریک پذیر میکند و بر روابط و تعاملات شما با فرزندتان تاثیرات منفی دارد.
- اینکه تنها فردی هستید که درآمد دارد میتواند منابع مالی شما را محدود کند.
مشکلات فرزندان تک والد
برخی از مشکلات مشترکی که کودکان در خانوادههای تک والدی با آن روبرو هستند عبارتاند از:
- دست تنها بودن مادر یا پدر ممکن است باعث شود که فرزند بیش از معمول به والد خود کمک کند و همین امر او را از معاشرت و بازی با همسالان و دوستان خود باز میدارد.
- گاهی اوقات ممکن است کودکان نتوانند درک کنند که والدشان برای رفع نیازهای عاطفی و اجتماعی به برقراری ارتباط عاطفی مجدد نیاز دارد و همین امر میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در خانواده شود.
- در خانوادههایی که والدین از هم جدا شدهاند، کودک ممکن است به طور مداوم احساس کند که باید یکی از والدین خود را انتخاب کند. این امر بین زوجهای طلاق گرفتهای که نسبت به هم رفتارهای خصمانه دارند بیشتر دیده میشود.
اگر نیاز به دریافت راهنمایی در این زمینه دارید، روی دکمه زیر کلیک کنید
آسیب شناسی خانوادههای تک والدی
مشکلات مالی
بیشتر افرادی که به تنهایی فرزندشان را بزرگ میکنند با مشکلات مالی متعددی روبهرو میشوند. به همین دلیل آنها مجبورند ساعات بسیاری را دور از خانه کار کنند تا نیازهای مالی خود و فرزندشان را تامین کنند. البته تربیت فرزندان و اداره خانه نیز امری ضروری است. ممکن است فرزندتان برای انجام کاری از شما درخواست مادی داشته باشد اما شما به دلیل منابع محدود مالی که دارید نتوانید خواسته او را برطرف کنید. در نتیجه فرزندتان توانایی رسیدن به بسیاری از رویاهایش را نداشته باشد.
مطلب مرتبط: روانشناسی خانواده چیست؟ مفاهیم، اهمیت و اهداف و تحصیل در آن
رسیدگی نکردن به فرزندان
رسیدگی به فرزند میتواند مسئولیت شما را چند برابر کند. ساعات طولانی کار شما ممکن است باعث شود شما از عملکردهای مهم کودک خود غافل شوید. با وجود مشغله زیاد سعی کنید مقداری زمان را برای گذراندن وقت با فرزندانتان جدا کنید. همچنین سعی کنید برای خودتان نیز ارزش