شیشه یا کریستال یک ماده مخدر غیرقانونی است که از لحاظ علمی متامفتامین نامیده میشود و به صورت یک پودر سفید رنگ یا به شکل قرص تولید میشود. شیشه اغلب بیرنگ و بو است و از ماده دی متامفتامین ساخته میشود. جالب است بدانید کریستال از لحاظ فیزیکی شباهت زیادی به مواد تشکیل دهنده شیشه دارد و از لحاظ شیمیایی به ماده آمفتامین شباهت دارد. این محرک مصنوعی یک ماده کنترل شده و با پتانسیل بالا است که در صورت استفاده نادرست بسیار اعتیادآور است.
در واقع شیشه یک داروی فوق العاده اعتیادآور و با اثر محرک قوی است. مردم اغلب از شیشه برای سرخوشیهای نسبتا طولانی مدت استفاده میکنند. افرادی که علاوه بر تزریق شیشه، سیگار نیز میکشند؛ بطور متوسط ۶ تا ۸ ساعت با تاثیرات این محرک قوی دست و پنجه نرم میکنند.
آیا شیشه یا متامفتامین کاربرد پزشکی دارد؟
کریستال یا شیشه یک فرم غیرقانونی از ماده متامفتامین است که هیچ کاربرد پزشکی ندارد. در مقابل همچنان فرمولهای دارویی و قانونی متامفتامین در حال تولید است و برای درمان تعداد محدودی از بیماریها کاربرد دارد. برای مثال ماده دسوکسین با فرمول تجاری Desoxyn از متامفتامین تولید شده و برای درمان چاقی، اختلال نقص توجه و بیش فعالی(ADHD) مورد استفاده قرار میگیرد.
عوارض جانبی مصرف شیشه
مصرف بیش از حد شیشه خطرات جبرانناپذیری به همراه دارد که سلامت فرد را به خطر میاندازد. در ادامه به معرفی برخی از رایجترین عوارض جانبی کریستال یا شیشه میپردازیم.
- ضربان قلب سریع
- افزایش فشار خون
- افزایش تعداد دفعات تنفس
- افزایش دمای بدن
- بیخوابی
- اضطراب
- پارانویا
- پرخاشگری و خشونت
- مشکلات قلبی و عروقی مانند سکته مغزی و حمله قلبی
- لرزش
- تشنج
- مرگ
عوارض شیشه پس از یک بار مصرف
در سال ۲۰۲۰ آزمایشی انجام شد که در طی آن ۱۵۳ هزار فرد بالای ۱۲ سال برای اولین بار کریستال یا متامفتامین را امتحان کردند. با وجود آن که این افراد پس از یک بار مصرف شیشه، به آن معتاد نشدند؛ اما تاثیرات آن مانند بیخوابی، انرژی زیاد، ضربان قلب و تنفس سریع و سیری طولانی مدت را احساس کردند.
در واقع برخی از عوارض جانبی مصرف شیشه که در بخش بالا بیان کردیم، ممکن است بسته به دوز مصرفی فرد پس از یک بار مصرف رخ دهند. برای مثال فرد ممکن است پس از یک بار مصرف شیشه تغییرات فیزیولوژیکی مانند هایپرترمی(افزایش دمای بدن) و نامنظم شدن ضربان قلب را احساس کند. جالب است بدانید در صورتی که متامفتامین و الکل به صورت همزمان مصرف شوند؛ ممکن است برخی اثرات مسموم کننده الکل توسط متامفتامین پوشانده شود و موجب مصرف بیش از حد الکل شود.
مطلب مرتبط: افسردگی بعد از ترک شیشه چیست؟ علل و درمان
اثرات مضر مصرف شیشه در طولانی مدت
زمانی که متامفتامین یا شیشه بطور مکرر و طولانی مدت مصرف شود، موجب میشود تا فرد به اثرات لذتبخش این دارو وابسته شود. در واقع فرد در دفعات بعدی مصرف، برای آن که اثرات لذتبخش کریستال را تجربه کند باید آن را در دفعات بیشتر و دوزهای بالاتری مصرف کند یا روش مصرف آن را تغییر دهد. در ادامه به معرفی اثرات مضر مصرف شیشه در طولانی مدت میپردازیم.
- محرک رشد اعتیاد
- تغییر در ساختار و عملکرد مغز
- کاهش مهارتهای حرکتی
- کاهش یادگیری کلامی
- اضطراب مزمن
- اختلالات خلقی
- رفتارهای پرخاشگرانه و خشونتآمیز
- بروز توهمات
- پارانویا
- بروز توهمات بینایی و شنوایی
- حرکات تکراری
- از دست دادن حافظه
- مشکلات شدید دندان
- سوء تغذیه
جالب است بدانید افرادی که پس از مصرف طولانی مدت و وابستگی شدید به شیشه، آن را به طور ناگهانی ترک میکنند؛ ممکن است با علائم ترک مانند خستگی، افسردگی و اضطراب دست و پنجه نرم كنند.
مطلب مرتبط: کراک چیست؟ عوارض، اعتیاد و ترک این ماده مخدر
خطرات مصرف طولانی مدت شیشه
افرادی که مصرف شیشه را در طولانی مدت ادامه میدهند، در معرض طیف گستردهای از خطرهای جسمی و روانی قرار میگیرند. در واقع اثرات دهانی یکی از قابل مشاهدهترین خطرات مصرف شیشه در طولانی مدت است؛ چرا که این ماده باعث پوسیدگی شدید دندانها میشود. همچنین مصرف طولانی مدت متامفتامین سلامت روان فرد را به خطر میاندازد و موجب روانپریشی او میشود. چرا که فرد در طی مصرف طولانی مدت کریستال دچار خطرات روانی چون پارانویا، توهم و هذیان میشود و پس از ترک شیشه این خطرات تا ماهها یا سالها ممکن است در وجود او باقی بماند.
مصرف نادرست شیشه خطر ابتلا به HIV و هپاتیت B و C را نیز ممکن است، افزایش دهد. در واقع افرادی که متامفتامین را به صورت تزریقی مصرف میکنند، به دلیل استفاده از سوزنهای آلوده مشترک ممکن است در معرض خطر ابتلا به HIV و هپاتیت قرار گیرند. همچنین افرادی که کریستال را به طریق دیگری مصرف میکنند نیز ممکن است در هنگام مستی دچار رابطه جنسی محافظت نشده و سایر رفتارهای خطرناک شوند.
مصرف ماده متامفتامین ممکن است منجر به مشکلات قلبی و عروقی حاد مانند فشار خون بالا و تاکی کاردی(ضربان قلب سریع) و ریتم غیرطبیعی قلب و حمله قلبی شود. همچنین مصرف شیشه ممکن است به صورت قابل توجهی بیماری آترواسکلروتیک قلبی و عروقی را بدتر کند.
مطلب مرتبط: بازسازی مغز بعد از ترک شیشه؛ مراحل و مدت زمان
همچنین مصرف طولانی مدت کریستال باعث فعالیت مداوم سیستم عصبی سمپاتیک میشود که این فعال شدن زمینهساز برخی تغییرات قلبی و عروقی است که خطر ابتلا به سکته قلبی را افزایش میدهد. در موارد دیگر مصرف مزمن متامفتامین منجر به تغییرات ساختاری و عملکردی مغز میشود که ممکن است بر حافظه، احساسات و توانایی تصمیمگیری فرد اثر منفی بگذارد.
فراموش نکنید که هیچوقت برای ترک شیشه دیر نیست. براساس تحقیقات انجام شده، برخی تغییرات مغزی با ترک مصرف کریستال ممکن است، برگشتپذیر باشند. همچنین آزمایشات نشان داده برخی اثرات عصبی مربوط به مصرف متامفتامین پس از یک سال از ترک، از بین میرود.
سوالات متداول
- شیشه یا کریستال چیست؟
- شیشه یا کریستال یک ماده مخدر غیرقانونی است که از لحاظ علمی متامفتامین نامیده میشود و به صورت یک پودر سفید رنگ یا به شکل قرص تولید میشود.
- آیا ماده دارویی و قانونی از متامفتامین تولید میشود؟
- بله، فرمولهای دارویی و قانونی متامفتامین در حال تولید است و برای درمان تعداد محدودی از بیماریها کاربرد دارد. برای مثال ماده از متامفتامین تولید شده و برای درمان چاقی، اختلال نقص توجه و بیش فعالی(ADHD) مورد استفاده قرار میگیرد.
- مصرف متامفتامین و الکل چه نتیجهای به همراه دارد؟
- در صورتی که متامفتامین و الکل به صورت همزمان مصرف شوند؛ ممکن است برخی اثرات مسموم کننده الکل توسط متامفتامین پوشانده شود و موجب مصرف بیش از حد الکل شود.
- آیا مصرف شیشه به دندانها آسیب میزند؟
- بله، اثرات دهانی یکی از قابل مشاهدهترین خطرات مصرف شیشه در طولانی مدت است؛ چرا که این ماده باعث پوسیدگی شدید دندانها میشود.
- مصرف طولانی مدت متامفتامین چه تاثیری بر روان فرد میگذارد؟
- مصرف طولانی مدت متامفتامین سلامت روان فرد را به خطر میاندازد و موجب روانپریشی او میشود. در طی مصرف طولانی مدت کریستال فرد دچار خطرات روانی چون پارانویا، توهم و هذیان میشود و پس از ترک شیشه این خطرات تا ماهها یا سالها ممکن است در وجود او باقی بماند.