استرس و اضطراب این روزها در بسیاری از جنبه‌های زندگی جوانان و سالمندان رخنه کرده است. اضطراب همراه با احساس بی‌قراری، نگرانی یا ترس است و پاسخ طبیعی بدن انسان نسبت به استرس است. عوامل مختلفی می‌توانند در ایجاد اضطراب دخیل باشند؛ عواملی مثل کار زیاد، نگرانی برای یک ارائه، رفتن به یک مکان جدید یا جایی که چندان خوشایند ما نیست: مثل بیمارستان یا دندانپزشک. خیلی از افراد می‌توانند استرس خود را به خوبی مدیریت کنند و اجازه ندهند که مانع انجام فعالیت‌هایشان شود. اما خیلی از افراد در مدیریت اضطراب خود ناتوان هستند و تحت استرس شدید، زندگی روزمره‌شان مختل می‌شود. در این مقاله ۷ داروی ضد استرس خانگی و گیاهی را به شما معرفی می‌کنیم که می توانند به رفع اضطراب کمک کنند.

اختلال اضطراب فراگیر چیست و چگونه درمان می‌شود؟

علت اضطراب چیست؟

پاسخ مشخصی برای این پرسش وجود ندارد. اگر در نزدیکانتان فردی به اضطراب مبتلا باشد، شما با احتمال بیشتری اضطراب خواهید داشت.

عوامل دیگری مثل صدمات روحی گذشته یا دوران کودکی، موقعیت فعلی (مثل تجربه فقدان، نقل مکان، مشکلات مالی و … )، مشکلا جسمی و روحی روانی و همچنین برخی داروها می توانند منجر به اضطراب شوند.

نکته دیگر اینکه مصرف برخی مواد غذایی و نوشیدنی ها مثل شکر و کافئین هم می‌تواند باعث تشدید اضطراب شود.

آیا اضطراب درمان دارد؟

درمان‌های زیادی برای کمک به رفع اضطراب و مدیریت آن وجود دارد. بعضی از این درمان‌ها، درمان‌های خودمراقبتی هستند. برای مثال صحبت کردن درباره نگرانی‌ها یا نوشتن آن‌ها در یک دفترچه یادداشت، تمرینات مایندفولنس و تنفس عمیق و درمان‌های سنتی مثل یوگا، رایحه درمانی و مدیتیشن از جمله درمان‌های استرس هستند.

تکنیک های ذهن آگاهی، ۶ تمرین ساده مایندفولنس

همچنین درمان های طبیعی دیگری هم برای استرس وجود دارد. از جمله:

  • ورزش کردن
  • مدیتیشن
  • برنامه‌ریزی و مدیریت زمان
  • دمنوش‌های گیاهی
  • نگهداری از حیوان خانگی

آیا قرص ضد استرس گیاهی واقعا تاثیر دارد؟

قرص‌های گیاهی ضد استرس و ضداضطراب می‌تواند تاثیر بسیاری در روند درمان افسردگی بگذارد. از این قرص‌های ضدافسردگی علاوه بر درمان استرس فرد در درمان عارضه‌هایی چون درمان بی خوابی، سردردهای عصبی، اختلال قاعدگی و… استفاده می‌کنند. 
مواد تشکیل دهنده این قرص‌های گیاهی شامل عصاره روتین، کرسیترین، هایپرفورین، تانن متراکم، کلروژنیک اسید و… هستند. روند تاثیرگذاری این قرص‌ها بدین صورت است که از بازجذب سروتونین در بدن ممانعت می‌کنند و بدین ترتیب می‌توانند تاثیر بسیاری روی انتقال دهنده‌های عصبی بگذارند. عصاره هایپریکوم موجود در این داروها می‌تواند اکسیژن سلولی را افزایش دهد و همین امر در نهایت به آرامش اعصاب و بهبود استرس و اضطراب فرد خواهد شد. بهت راست این دارو را با دیگر داروهای ضدافسردگی مصرف نکنید. این کار موجب تشدید علائم افسردگی و استرس در فرد می‌شود.

برای مطالعه: استرس مزمن چیست؟ علائم، عوارض و درمان اضطراب مزمن

گیاهان چگونه میتوانند به اضطراب و استرس کمک کنند؟

منبع معتبر تحقیقات نشان می‌دهد که چندین مکمل گیاهی ممکن است در درمان استرس، اضطراب، افسردگی و موارد دیگر مفید باشد. در واقع، مردم هزاران سال است که از گیاهان برای رسیدگی به بسیاری از شرایط سلامت جسمی و روانی استفاده می‌کنند. هنگام تصمیم گیری در مورد اینکه آیا این نوع درمان برای شما مناسب است، به خاطر داشته باشید که گیاهان و مکمل‌ها از نظر کیفیت یا ایمنی توسط سازمان غذا و دارو (FDA) کنترل نمی‌شوند. حتماً در مورد محصولی که می‌خرید و همچنین سازنده آن تحقیق کنید و قبل از مصرف گیاهان دارویی با پزشک خود صحبت کنید. همچنین مهم است که توجه داشته باشید که درمان‌های گیاهی جایگزینی برای کمک گرفتن از یک متخصص سلامت روان همراه با داروهای تجویزی نیستند.

فواید گیاهی

  • اسطوخودوس برای خلق و خوی کلی، اضطراب و خواب مفید نشان داده شده است.
  • گل ساعتی سطح GABA را در مغز افزایش می‌دهد که باعث آرامش می‌شود. نشان داده شده است که گل ساعتی اضطراب عمومی را با عوارض جانبی کمتری نسبت به آرام بخش های تجویز شده کاهش می‌دهد.
  • ریشه سنبل الطیب اغلب با گل ساعتی جفت می‌شود زیرا اثرات آرام بخشی مشابهی دارد منبع مورد اعتماد. این گیاه معمولاً به عنوان یک منبع قابل اعتماد کمک کننده به خواب استفاده می‌شود و مانند گل ساعتی میزان منبع اعتماد GABAT را در مغز افزایش می‌دهد.

انواع گیاهان ضد استرس و اضطراب

رایج‌ترین گیاهانی که برای کاهش استرس و اضطراب استفاده می‌شوند عبارتنداز:

  • اسطوخودوس
  • ریشه سنبل الطیب
  • کاوا
  • گل شور
  • زردچوبه
  • بابونه
  • گیلاس زمستانی، پنیر باد
  • مخمر سنت جان
  • بادرنجبویه

داروی ضد استرس و اضطراب گیاهی

گیاهان زیادی وجود دارند که معمولاً برای کمک به مدیریت اضطراب توصیه می‌شود. با این حال، همه آن‌ها ایمن یا موثر نشان داده نشده‌اند. به عنوان مثال، تحقیقات نشان می‌دهد که کاوا و خار مریم ممکن است برای مدیریت اضطراب و استرس موثر باشند. با این حال، هیچ‌کدام در لیست گیاهان ضداضطراب قرار نگرفتند. زیرا کاوا با آسیب شدید کبدی مرتبط است و خار مریم تداخلات جدی با چندین داروی رایج دارد.

گل ساعتی

آزمایش‌ها نشان داده اس که گل ساعتی می‌تواند به رفع اضطراب کمک کند. این گیاه با افزایش سطح «گاما آمینوبوتیریک اسید» در مغز به خواب بهتر و آرامش فرد کمک می‌کند.

سنبل الطیب

مطالعه بر روی افرادی که از ریشه این گیاه برای رفع استرس خود کمک گرفته‌اند نشان داده است که سطح استرس و اضطراب در اثر مصرف این گیاه کاهش می‌یابد. در مطالعه‌ای که روی ۳۶ فرد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر انجام شده بود، ثابت شد که مصرف پنجاه میلی‌گرم عصاره ریشه سنبل‌الطیب سه بار در روز به مدت چهار هفته به طرز چشمگیری اضطراب را کاهش می دهد.

بابونه

بابونه یک داروی ضد استرس گیاهی معروف است که به رفع استرس، بی‌خوابی و افسردگی کمک می کند.

اسطوخودوس

رایحه گیاه اسطوخودوس باعث تسکین اعصاب می‌شود. مطالعات اخیر نشان داده‌اند که در این گیاه ماده‌ای وجود دارد که با تحریک بینی و ارسال سیگنال به مغز از این طریق، اضطراب را کاهش می‌دهد.