به همان اندازه که اضافه وزن میتواند مشکلات و ریسکهای جدی به همراه داشته باشد، کمبود وزن و لاغری مفرط نیز میتواند بسیار خطرناک باشد. اگر فردی کمبود وزن داشته باشد و از لاغری مفرط رنج ببرد، بدن او مواد مغذی مورد نیاز برای استخوانها و سلامت پوست و مو را دریافت نمیکند. در حالی که برخی از افراد ممکن است زمینه ژنتیکی یا بیماری پزشکی داشته باشند که از افزایش وزن آنها جلوگیری میکند، مداخلاتی وجود دارد که پزشکان میتوانند برای کمک به فرد در افزایش وزن توصیه کنند. در این مقاله به بررسی کمبود وزن میپردازیم و همچنین به این موضوع میپردازیم که برای درمان لاغری و کمبود وزن به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
برای درمان لاغری به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
چه زمان شخصی کم وزن در نظر گرفته میشود؟
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) به افراد توصیه میکند که از شاخص توده بدن (BMI) برای محاسبه کمبود وزن، وزن مناسب (ایدهآل) یا اضافه وزن و چاقی استفاده کنند. شاخص توده بدنی برای بررسی اینکه شما وزن ایدهآلی دارید یا خیر بسیار مناسب است چراکه با بررسی وزن و قد شما به شما میگوید که آیا وزن مناسبی دارید یا خیر. به عنوان مثال وزن ۷۷ کیلوگرم برای فردی که قد بلندی دارد میتواند وزن خوبی باشد اما برای فردی که قد کوتاهی دارد اضافه وزن محسوب میشود.
در زیر به بررسی میزان شاخص توده بدنی میپردازیم.
کمبود وزن و لاغری مفرط: کمتر از ۱۸.۵
وزن نرمال و طبیعی: ۱۸.۵ تا ۲۴.۹
اضافه وزن: ۲۵.۰ تا ۲۹.۹
مرض چاقی: ۳۰ یا بیشتر
این مقدار ممکن است برای فردی که ورزشکار استقامتی است و مقدار قابل توجهی عضله دارد متفاوت باشد. و این امر به این دلیل است که وزن عضله از میزان وزن چربی بیشتر است.
کمبود وزن باعث چه بیماری میشود؟
کمبود وزن همانند اضافه وزن میتواند مشکلات جسمی زیادی را بوجود آورد. همه افرادی که دارای کمبود وزن هستند از کمبود وزن دچار عوارض جانبی یا علائم جانبی نمیشوند. با این حال، برخی از افراد علائم زیر را در رابطه با کمبود وزن تجربه میکنند:
پوکی استخوان:
طبق مطالعهای که در سال ۲۰۱۶ انجام شد، نشان داد کمبود وزن میزان پوکی استخوان در زنان را افزایش میدهد. پوکی استخوان به خودی خود موجب شکسته شدن استخوان میشود و فردی که به پوکی استخوان مبتلاست بیشتر از سایر افراد مستعد شکنندگی استخوان است.