دروغ گویی یکی از ویژگیهای مشترک و رایج تعاملات اجتماعی بین انسانها است. این نوع رفتار در برخی از حیوانات نیز مانند میمونها نیز وجود دارد. دروغ غالبا منفعت و رسیدن به چیزی را به دنبال دارد. ممکن است فردی بخاطر اینکه در اجتماع شرمسار نشود دروغ بگوید. اما این نوع دروغ گویی به طور معمول نشانهای از یک وضعیت خطرناک روانی نیست. اما دروغ پاتولوژيک (بیمارگونه) متفاوت است. این نوع دروغگویی میتواند یکی از نشانههای اختلالات روانی مانند اختلال شخصیت باشد. دروغ بیمارگونه امری بحث برانگیز در دنیای امروزی است. در واقع این نوع افراد دروغهای اجباری را بدون انگیزهای مشخص بیان میکنند. این نوع دروغ با دروغ غیر پاتولوژیک متفاوت است. در دروغگویی غیر پاتولوژیک (غیر بیمارگونه) افراد از دروغی که میگویند به نفعی میرسند. در این مقاله ما دروغگویی بیمارگونه را با جزییات بیشتری مورد بررسی قرار میدهیم و همچنین به بررسی علائم، تشخیص و درمان آن میپردازیم.
دروغ پاتولوژیک چیست؟
دروغگوی بیمارگونه به کسی گفته میشود که به اجبار دروغ میگوید. در حالی که دلایل زیادی برای ایجاد این بیماری مورد بررسی قرار گرفته است اما هنوز کسی مشخصا نمیداند که چرا کسی اینگونه دروغ میگوید. دروغگویی غیر عادی نشانه خاصی از بیماریهای روانی نیست. اما در دروغگویی پاتولوژیک فرد بدون رسیدن به هیچ منفعتی دروغ میگوید. در برخی از مطالعاتی که انجام شده نشان میدهد که مواردی که بر سیستم عصبی مرکزی تاثیر میگذارد ممکن است فرد را به دروغگویی بیمارگونه مبتلا کند. دروغ اجباری همچنین یکی از ویژگیهای اختلالات شخصیت مانند اختلال شخصیت ضداجتماعی است. ضربه یا صدمه به سر همراه با عدم تعادل در سطح کورتیزول میتواند در این امر نقش داشته باشد. مشخص نیست کسی که به این اختلال مبتلا است از دروغی که میگوید باخبر است و یا خیر.
دروغ پاتولوژیک میتواند معاشرت را دشوار کند و منجر به مشکلات قابل توجهی در بین افراد مختلف شود.
دلایل دروغ پاتولوژیک (بیمارگونه)
مشخص نیست که دروغ پاتولوژیک خود نشانه یک بیماری روانی و یا یک نوع اختلال روانی است. به عنوان مثال دروغگویی بیمارگونه از ویژگیهای اختلالات روانی مانند اختلال ساختگی و اختلال شخصیت است.
اختلال ساختگی (Factitious disorder)
اختلال ساختگی که گاهی اوقات سندروم مونشهاوزن نامیده میشود، نوعی اختلال روانی جدی است. در این نوع اختلال فرد طوری رفتار میکند که بیماری روانی و جسمی دارد. سندروم مونشهاوزن با وکالت زمانی رخ میدهد که شخص بیمار درباره اینکه دیگران اختلالات روانی و یا جسمی دارند اظهار نظر میکنند. از دلایل ابتلا به این نوع اختلال میتوان به موارد زیر اشاره کردن:
- علل بیولوژیکی یا ژنتیکی
- سوء استفاده و یا بیتوجهی در دوران کودکی
- عزت نفس پایین
- مبتلا بودن به اختلال شخصیت
- سوء مصرف الکل و مواد مخدر
- افسردگی
پزشک خوب به شما کمک میکند بهترین روانشناسان را در کوتاهترین زمان و در نزدیکی محل زندگی خود پیدا کنید
اختلالات شخصیت (Personality disorders)
دروغ پاتولوژیک میتواند یکی از نشانههای ابتلا به اختلالات شخصیت از جمله اختلالات زیر باشد:
- اختلال شخصیت مرزی
- اختلال شخصیت خودشیفته
- اختلال شخصیت ضداجتماعی
اختلال شخصیت مرزی نوعی اختلال روانی است که در آن فرد توانایی تنظیم احساساتش را از دست میدهد. افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ممکن است دچار تغییرات خلقی شدید شوند، احساس بیثباتی و ناامنی را تجربه کنند و از نظر احساسی تعادل نداشته باشند.
اختلال شخصیت خودشیفته اختلالی است که در آن فر