روانشناسی نوجوان
اگر در حال خواندن این متن هستید احتمالا پدر، مادر، معلم یا حتی خود یک نوجوان میباشید. هر کدام از این موارد که باشید، احتمالا رفتارهای غیرقابل پیش بینی و بیثبات، احساساتی که ناگهان مانند طوفان ظاهر میشوند و هویتهای متفاوتی که به سرعت عوض میشوند، شما را سردرگم کردهاند.
منشاء آشفتگی و سردرگمی ها در رفتار نوجوانان در چیست؟
پزشک خوب در این مقاله، شما را با شاخه روانشناسی و مشاوره نوجوان آشنا خواهد ساخت و به طور خلاصه به مرور ویژگی های این برهه پر شور از زندگی و نحوه تعامل با نوجوانان، خواهد پرداخت.
روانشناسی نوجوان چیست؟
روانشناسی نوجوان حوزهای است که در آن روانشناس بالینی، روانشناس تربیتی یا مشاور میتواند کسب تخصص کند. روانشناسان حیطه نوجوان عموما به افراد بین ۱۲ تا ۲۵ سال (برخی دسته بندی ها نوجوانی را تا ۱۸ سالگی در نظر می گرفت اما در سال های اخیر سازمان بهداشت جوانی، تا ۲۵ سالگی را نوجوانی محسوب کرده است) ارائه خدمت میکنند، اما در بعضی موارد کودکانی با سن کمتر یا افرادی پس از دوره نوجوانی را نیز مورد معالجه قرار میدهند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه روانشناسی کودکان زیر ۱۲ سال، اینجا را مطالعه کنید.
کمک به نوجوانان نیازمند درک بالایی از مراحل رشد انسان است. در عین حال باید از آن دسته عوامل اجتماعی و فرهنگی که بر رفتار نوجوان تأثیرگذار است نیز آگاهی داشت و از تأثیرات خانواده و نقش نوجوان در خانواده وی نیز مطلع بود. روانشناسان حیطه نوجوان عموما بر مشکلاتی تمرکز دارند که در دوره های رشدی رایج هستند. بسیاری از روانشناسان مشکلاتی نظیر بحران های هویتی، معنا یابی، مسائل عاطفی یا اجتماعی، آسیبهای بیولوژیکی، نقایص شناختی و استرس ناشی از تغییرات مربوط به رشد نوجوان را تشخیص داده و درمان میکنند.
درعین حال، روانشناسان امور نوجوان با معضلات مهمی در حوزه سلامت روان، مانند روان پریشی، اختلالات عصبی و اختلالات شخصیت نیز سروکار دارند. بعضی روانشناسان امور نوجوان به طور ویژه، قشر خاصی را درمان میکنند. برای مثال، میتوان به دانشآموزان توان یاب، مبتلایان به اوتیسم، یا نوجوانانی که مورد آزار یا بیتوجهی قرار گرفتهاند اشاره کرد.
روانشناسان نوجوان چه اهدافی را دنبال میکنند؟
هدف اصلی روانشناسی نوجوان، ترویج ضرورت آگاهی یافتن از آن دسته مسائل مربوط به رشد انسان، عوامل اجتماعی-فرهنگی و تاثیرات بیولوژیکی است که باعث می شوند سلامت روانی نوجوانان دچار مشکل شود. روانشناسان نوجوان در صورت کسب آگاهی در این زمینه، میتوانند راهکارهایی جهت بهبود بهزیستی و رفتار نوجوانان در زمینه زندگی روزمره، تحصیلی، و تعامل با خانواده را ارائه دهند.
مطالعه بیشتر: اضطراب امتحان چیست؟ علائم، انواع و درمان استرس امتحان