اعتیاد یکی از بیماریهایی است که این روزها گریبانگیر بسیاری از افراد شده است. این بیماری علاوه بر آن که باعث بروز تغییراتی در جسم و روح فرد میشود، یک وابستگی شدید را بین خود و فرد ایجاد میکند. این وابستگی به اندازهای است که فرد معتاد با وجود تمایل به ترک اعتیاد؛ اما در انجام آن بسیار ناتوان است. در این مقاله قصد داریم به مفاهیم مرتبط با ترک اعتیاد بپردازیم؛ پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
برای ترک اعتیاد به چه دکتری مراجعه کنیم؟
عوارض اعتیاد
اعتیاد مانند بسیاری از بیماریهای جسمی و روحی دارای عوارضی است که در کوتاه مدت و بلند مدت به فرد معتاد آسیب وارد میکند. شدت این عواض غالبا به نوع، نحوه و میزان مصرف مواد مورد نظر بستگی دارد. در ادامه به بیان این عوارض میپردازیم.
عوارض روانی اعتیاد
بروز اختلالاتی چون بر هم خوردن تعادل روانی، عدم توجه به اصول و مقررات جامعه، ضعف در اراده، از بین رفتن حس مسئولیت، بیقراری، عصیانگری، اضطراب، احساس بیکفایتی و تنهایی و اختلال در خواب از جمله عوارض روانی اعتیاد است.
عوارض خانوادگی اعتیاد
اعتیاد دارای عوارض جبرانناپذیری برای یک خانواده است. نابسامانی خانوادگی، محدود شدن روابط خانواده، عدم تربیت صحیح فرزندان، بروز خشونت در خانواده، افت سطح فرهنگ اجتماعی و اقتصادی خانواده، گسترش طلاق و کاهش آمار ازدواج از جمله عوارض خانوادگی اعتیاد است.
عوارض اجتماعی اعتیاد
اعتیاد افراد جامعه دارای آثار منفی برای مردمان آن به حساب میآید؛ چرا که افراد معتاد بسیاری قوانین و چارچوبهای جامعه را زیر پا میگذارند. عدم احساس مسئولیت نسبت به جامعه، سطحی و تصنعی شدن روابط اجتماعی، دوری از پیوندهای مستحکم عاطفی، گسترش جرم و جنایت، انتشار بیماریهای واگیر و خطرناک مثل ایدز و هپاتیت و محروم شدن نسل آینده از تربیت صحیح از جمله عوارض اجتماعی اعتیاد است.
عوارض اقتصادی اعتیاد
اعتیاد در افراد باعث ایجاد هزینههای گزافی در زندگی روزمره فرد معتاد میشود. هزینه بالای استعمال دخانیات و مواد نخدر، هزینه درمان و نگهداری معتادان، کاهش راندمان کار در جامعه و هزینه مبارزه با ورود مواد مخدر به داخل کشور از جمله عوارض اقتصادی اعتیاد است.
عوارض جسمی اعتیاد
اعتیاد مانند بسیاری از بیماریهای روحی و جسمی، بر روی ظاهر و جسم افراد تاثیر میگذارد. آسیب رسیدن به دندانها، التهاب لثه، ضعف قوای جسمانی و کاهش شدید وزن، عقیم شدن مردان و نازایی در زنان، کاهش تمایل جنسی، اختلال در کار دستگاههای عصبی بدن، تنبلی کبد، ابتلا به انواع بیماریها و سرطان از جمله عوارض جسمی اعتیاد است.
فواید ترک اعتیاد
اعتیاد مانند بسیاری از بیماریهای مخرب دارای تاثیرات منفی در زندگی فرد معتاد است. ترک اعتیاد باعث بروز تاثیرات مثبت و فواید زیادی در زندگی فرد میشود که در ادامه به بیان هر یک میپردازیم.
- امکان ذخیره پول
- افزایش اعتماد به نفس
- بهبود ظاهر و وضعیت جسمانی فرد
- تقویت حافظه و تمرکز
- زندگی در زمان حال و دنیای واقعی
- بهبود روابط فردی، خانوادگی و اجتماعی
- بهبود سلامت روح و روان
درمان اعتیاد
اعتیاد مانند بسیاری از بیماریها دارای راههای درمانی متفاوتی است که در ادامه به بیان هر یک میپردازیم.
روش سقوط آزاد
برخی از خانوادهها زمانی که مطلع میشوند فرزند یا هر یک از اعضای خانواده به اعتیاد مبتلا است؛ تصمیم به ترک آن میگیرند. اولین راهی که به ذهن این افراد میرسد طناب پیچ کردن و حبس معتاد در یک اتاق است. این روش در اکثر مواقع به شکست منجر میشود و فرد بیمار در اولین فرصت شروع به مصرف مجدد مواد میکند.
در واقع در این روش به جنبههای روحی و روانی اعتیاد هیچ توجهی نمیشود و تنها جنبه سمی آن در نظر گرفته میشود. به همین دلیل است که موجب میشود یک روش غیرعلمی و اصولی را برای ترک فرد انتخاب کرد. همچنین در برخی مواقع ممکن است با انتقال اجباری فرد معتاد به کمپهای غیرمجاز ترک اعتیاد، باعث بدتر شدن وضعیت روحی و جسمانی فرد شوند.
دارو درمانی
دارو درمانی یکی از روشهای ترک اعتیاد است که در طی آن فرد معتاد، داروهای جایگزینی را برای مصرف انتخاب میکند. از معروفترین داروهای ترک اعتیاد میتوان به متادون و بوپرنورفین اشاره کرد. تجویز و مصرف این داروها تنها باید زیر نظر پزشک و متخصص مربوطه صورت پذیرد.
این داروها برای مدت محدود و شرایط خاص تجویز میشود. همچنین باید بدانید که مصرف بیش از اندازه این داروها نه تنها در درمان اعتیاد موثر نیست بلکه باعث اعتیاد فرد به این داروها میشود.
چه داروهایی تست اعتیاد را مثبت می کنند؟ قبل از تست اعتیاد بخوانید
کاهش مصرف و ترک تدریجی
در طی این روش، دوز مصرفی فرد معتاد به مرور کم و در نهایت قطع میشود. این روش نسبت به سایر روشهای ذکر شده بهتر است؛ اما بدر طی آن باید به بررسی و برطرف کردن مشکلات و جنبههای روحی و روانی بیمار نیز توجه شود. در غیر اینصورت امکان بازگشت فرد به اعتیاد زیاد است.
مطلب مرتبط: افسردگی بعد از ترک شیشه چیست؟ علل و درمان
روان درمانی
روش روان درمانی در کنار سایر روشهای ذکر شده، بهترین راه برای ترک اعتیاد است. علی الخصوص اگر درمان در یک مرکز ترک اعتیاد معتبر و زیر نظر افراد متخصص و با تجربه صورت پذیرد. ریشهیابی و درمان مشکلات روانی فرد بیمار به همراه جلسات مشاوره فردی و گروهی باعث ایجاد مسیری میسر و هموار برای درمان اعتیاد میشود.
رفتار درمانی
رفتار درمانی یکی از راههای درمان اعتیاد است که به عنوان نوعی از روان درمانی شناخته میشود. در طی رفتار درمانی فرد از یک مشاور، روانشناس یا روانپزشک مشاوره میگیرد. جلسات درمان و مشاوره ممکن است بصورت فردی، گروهی یا خانوادگی برگزار شود. این روش درمانی مزایای زیر را برای فرد بیمار ایجاد میکند:
- به فرد معتاد کمک میکند تا راههایی برای کنار آمدن و حذف با میل به مواد مخدر در وجود خود ایجاد کنند.
- راهکارهایی برای پرهیز از مصرف مواد مخدر ارائه میدهند
- پیشنهاداتی برای نحوه برخورد با مواد اعتیادآور ارائه میدهند
- در مورد مسائل و مشکلات مربوط به شغل و روابط فرد در خانواده و جامعه صحبت میشود
نکات مهم برای مراجعه به مشاور، روانشناس و روانپزشک اعتیاد
برای مراجعه به متخصص مربوطه یکی از اعضای خانواده یا دوستان نزدیک تان را با خود همراه کنید. با مراجعه به مشاور، روانشناس یا روانپزشک و بررسی وضعیت جسمانی شما، میتوانید درمان خود را به همین متخصص یا مراجعه به متخصص اعتیاد ادامه دهید.
مواردی که در زمان مراجعه به متخصص باید رعایت کنید
در این بخش به بیان اطلاعاتی میپردازیم که قرار ملاقات با متخصص مربوطه را برای شما آسان میکند. درباره نوع و میزان واد مصرفی خود صادق باشید. برای روش درمانی خود با پزشک صحبت کنید و نظر خود را بیان کنید. فهرستی از تمامی داروها، ویتامینها و مکملهای مصرفی خود برای پزشک تهیه کنید. همچنین نام داروهای قانونی و غیرقانونی که تا به حال برای درمان اعتیاد مصرف کردید را با متخصص مربوطه در میان بگذارید.
زمان مراجعه به مشاور، روانشناس یا روانپزشک اعتیاد، چه سوالهایی باید بپرسید؟
در این بخش سوالاتی که باید از متخصص مربوطه بپرسید را لیست کردیم.
بهترین روش برای درمان اعتیاد من چیست؟
آیا باید به روانپزشک یا سایر متخصصان سلامت و روان مراجعه کنم؟
آیا باید در به بیمارستان بستری شوم؟
آیا وبسایت یا کتابی برای کمک به روند درمان من پیشنهاد میکنید؟
اگر نیاز به مشاوره حضوری، تلفنی یا آنلاین از مشاوران ترک اعتیاد دارید روی دکمه زیر کلیک کنید