تلاش زن و مرد برای بچهدار شدن همواره یک تجربه سخت، هیجان انگیز و مبهم است که برای بسیاری از زوجها یک دغدغه به حساب میآید. بسیاری از زنان حتی زمانی که برای بارداری تلاش نمیکنند نیز ممکن است دچار اضطراب، نگرانی و ترس از بارداری باشند. بارداری و پریود دو اتفاق در بدن زنان است که در برخی شرایط خاص، علائم این دو میتوانند بسیار به یکدیگر شبیه باشند.
در واقع زمانی که قاعدگی عقب میافتد، تشخیص علائم بارداری و پریود بسیار دشوار میشود و برای بسیاری از زنان به عنوان یک چالش است. چرا که دیر رخ دادن یا عقب افتادن قاعدگی اولین شاخصه در شناسایی بارداری است؛ حتی برخی زنان بدون عقب افتادگی قاعدگی نیز ممکن است دچار علائم بارداری شوند. در این مقاله قصد داریم به معرفی برخی تفاوتها و نشانههای کلیدی بارداری و قاعدگی بپردازیم؛ پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
اولین نشانه های بارداری قبل از پریود
برخی از افراد قبل از اینکه پریود خود را از دست بدهند، علائم بارداری قبل از پریود دارند. اگر فکر میکنید باردار هستید، از بی بی چک یا تست خانگی بارداری را انجام دهید. اولین نشانه های بارداری قبل از پریود عبارتند از:
- سینه های حساس و متورم
- حالت تهوع با یا بدون استفراغ
- تکرر ادرار
- خستگی
- هوس های غذایی، گرسنگی مداوم یا بیزاری از غذا
- سردرد و سرگیجه
- آکنه یا تغییرات پوستی
کم شدن پریود نشانه بارداریست؟
کم شدن حجم پریود یا قطع شدن آن می تواند نشانه بارداری باشد. اگر سیکل ماهانه منظمی دارید، اولین و مطمئن ترین علامت بارداری، عقب افتادن قاعدگی است. در چند هفته اول بارداری ممکن است خونریزی مشابه یک دوره بسیار خفیف داشته باشید، با مقداری لکه بینی یا فقط از دست دادن خون کمی. این خونریزی لانه گزینی نامیده می شود.
آیا حالت تهوع در پریودی نشانه بارداری است؟
حالت تهوع از علائم شایع بارداری اولیه هستند اما زمانی که پریود هستید احتمالا باردار نیستید، از دست دادن قاعدگی از علائم ابتدایی بارداری هستند. حالت تهوع را در طول یا قبل از پریودی یک بخش طبیعی از سندرم پیش از قاعدگی (PMS) است. هورمونی به نام پروستاگلاندین در طول ماه در بدن شما ترشح می کند که می تواند باعث تهوع، استفراغ، اسهال و سردرد شود.
چگونه درد پریودی را از بارداری تشخیص دهیم؟
در حالی که تمایز تفاوت درد شکم پریودی و بارداری می تواند چالش برانگیز باشد، بسیاری از گرفتگیهای قاعدگی را میتوان تنها در یک سمت پایین شکم احساس کرد، زیرا یکی از تخمدانها تخمک را آزاد میکند. گرفتگی در اوایل بارداری ممکن است بیشتر در کل قسمت تحتانی شکم، ناحیه لگن یا کمر احساس شود. معمولاً دردهای اولیه بارداری خفیف تر از گرفتگی های دوره قاعدگی گزارش می شود.
تفاوت علائم پریود و بارداری
تفاوت اصلی بین علائم پریود و بارداری مربوط به هورمونهایی است که باعث ایجاد هر یک از این دو اتفاق در بدن زنان میشود. براساس تحقیقات انجام شده، علائم پریود ناشی از نوسانات دو هورمون پروژسترون و استروژن است و علائم بارداری ناشی از هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی(HCG) است. در واقع هورمون HCG تخمدانها را برای ادامه تولید استروژن و پروژسترون تحریک کرده و از آزاد شدن هر تخمک اضافی جلوگیری میکند. همچنین HCG چند روز پس از لکه بینی در خون و ادرار فرد ظاهر شده و در صورتی که این هورمون به میزان کافی در بدن ترشح نشود؛ تست بارداری فرد مثبت نخواهد شد.
علائم اولیه بارداری؛ علایم صددرصدی بارداری در هفته اول و بعد از آن
جالب است بدانید سطح هورمون HCG در ادرار کمتر از خون است و همین موضوع باعث میشود تا آزمایش خون نتیجه بارداری را زودتر و با دقت بیشتری تشخیص دهد. البته نباید فراموش کرد که تکرر ادرار و افزایش دمای بدن یکی از نشانههای رایج بارداری است و ارتباطی به قاعدگی ندارد. در واقع تکرر ادرار و افزایش دمای بدن در دوران بارداری به دلیل افزایش جریان برای حمایت از جنین در حال رشد است.
همانطور که در بخش بالا هم بیان کردیم، حالت تهوع یکی از علائم رایج در دوران بارداری است که برخی از زنان در طول دوران قاعدگی خود ممکن است آن را تجربه کنند. اما استفراغ ویژگی نادری در دوران قاعدگی است که بروز آن در فرد میتواند نشانه دقیقی از بارداری باشد. البته اگر زنی مبتلا به اختلال نارسایی پیش از قاعدگی(PMDD) یا دیگر اختلالات تولید مثلی باشد، ممکن است استفراغ را در دوران قاعدگی تجربه کند.
هوسهای غذایی از دیگر نشانههای بارداری است که ممکن است در دوران قاعدگی نیز رخ دهد؛ اما بیزاری از مواد غذایی در طول دوران قاعدگی به ندرت اتفاق خواهد افتاد. در واقع بیزاری ناگهانی و شدید نسبت به یکی از غذاهای مورد علاقه ممکن است نشانه دقیقی از بارداری شما باشد. لکه بینی از دیگر نشانههای بارداری است که معمولا با خونریزی در دوران قاعدگی متفاوت است؛ چرا که در دوران قاعدگی و روزهای اول آن، حجم خون معمولا سنگین است و فرد شاهد لکه بینی نیست. پس اگر منتظر شروع دوران قاعدگی هستید؛ اما چند روز شاهد خونریزی خفیف هستید، ممکن است باردار باشید.
پریودی در بارداری: آیا ممکن است در ماه اول بارداری پریود شویم؟
چرخه قاعدگی و بارداری
مدت زمان چرخه قاعدگی از اولین روز خونریزی در یک ماه تا اولین روز خونریزی در ماه بعد در نظر گرفته میشود. این چرخه برای ماههای اول قاعدگی بین ۲۱ تا ۴۵ روز زمان میبرد و پس از گذشت چند سال به ۲۱ تا ۳۴ روز نیز کاهش مییابد و در واقع متوسط این چرخه ۲۸ روز است. همچنین جالب است بدانید روشهای ضد بارداری بر تغییر مدت زمان قاعدگی نیز تاثیرگذار است. براساس تحقیقات انجام شده؛ حدود ۱۴ روز پس از چرخه قاعدگی، تخمک گذاری در بدن خانمها آغاز میشود.
در واقع تخمکگذاری زمانی اتفاق میافتد که یک تخمک از یکی از تخمدانها آزاد شود و در واقع هر بار که در بدن یک خانم تخمکگذاری صورت میگیرد، بالغترین تخمک آزاد خواهد شد. تخمک آزاد شده از لولههای فالوپ به سمت رحم حرکت کرده و قبل از آن که تخمک به رحم برسد، پوشش داخلی رحم با خون و بافت اسفنجی ضخیم میشود تا برای اتصال احتمالی یک تخمک بارور شده، آماده شود.
در یک چرخه طبیعی بدن زمانی که تخمک بارور نمیشود، بدن زن هورمونهایی ترشح میکند که شروع به قاعدگی میکند. در طول چرخه قاعدگی، پروستاگلاندین(یکی از مهمترین واسطههای شیمیایی بدن) باعث انقباض ماهیچههای رحم میشود و در نهایت خون و بافت اضافی رحم از طریق واژن تخلیه میشود.
حال این سوال پیش میآید که دوران بارداری نسبت به قاعدگی با چه تغییراتی در رحم همراه است؟ در فرآیندی که تخمک در حال حرکت در لوله فالوپ است، توسط یک اسپرم بارور میشود و سلولهای آن شروع به تقسیم میکنند. زمانی که تخمک بارور شده(زیگوت) به رحم میرسد؛ ممکن است به دیواره ضخیم رحم بچسبد که این مرحله لانه گزینی نام دارد و شروع دوران بارداری را نشان میدهد.
این فرآیند معمولا ۶ تا ۱۲ روز پس از تخمکگذاری رخ میدهد. همچنین پس از آن که تخمک بارور شده(زیگوت) کاشته شود، به عنوان بلاستوسیت شناخته میشود. البته باید به این موضوع توجه کرد که تقریبا نیمی از تخمکهای بارور شده کاشته نمیشوند و در طول قاعدگی فرد از بدن او خارج میشوند. اگر بلاستوسیت با موفقیت به دیواره رحم (آندومتر) متصل شود و شروع به رشد کند، به آن جنین گفته میشود.