پیش از اینکه نوزاد تازه متولد شده‌تان را به خانه بیاورید، باید یک سری تست های شنوایی سنجی در بیمارستان روی او انجام شود. این تست‌ها به پزشکان کمک می‌کنند تا در صورت وجود مشکل شنوایی نسبت به درمان زودهنگام آن اقدام کنند. شناسایی و درمان به موقع مشکلات شنوایی از بروز مشکلات یادگیری و ارتباطی پیشگیری می‌کند.

فهرست مطلب

چرا انجام تست شنوایی نوزاد ضروری است؟

نوزاد انسان از بدو تولد شروع به یادگیری و جمع آوری اطلاعات از محیط اطرافش می‌کند. یکی از مهم‌ترین ابزارهای یادگیری نوزادان «گوش» است. نوزاد با شنیدن می‌فهمد در محیط پیرامونش چه می‌گذرد و پدر و مادر به او چه می‌گویند.

مطالعات نشان می‌دهد که مشکلات شنوایی نوزادان در صورت عدم تشخیص پیش از شش ماهگی، باعث بروز اختلالات تکلم و زبان در سال‌های بعد از تولد می‌شود. اگر مشکلات شنوایی نوزاد پیش از شش ماهگی تشخیص داده و کنترل شود قدرت زبانی و تکلمی او به صورت نرمال رشد خواهد کرد. اینجا است که اهمیت تست شنوایی را روشن می‌شود.

ممکن است شما به عنوان والدین نوزاد تصور کنید شنوایی او مشکلی ندارد؛ اما گاهی مشکلات شنوایی نوزادان پنهان بوده و تنها با تست شنوایی سنجی تشخیص داده می‌شود.

بسیاری از کودکانی که مشکل شنوایی دارند می‌توانند بشنوند؛ اما شنیدن آن‌ها در حدی نیست که به آن‌ها در یادگیری زبان کمک کند. برای مثال ممکن است فرزند شما با صدای بسته شدن در یا آژیر خطر گریه کند، اما این بدان معنا نیست که می تواند صدای زمزمه یا صحبت کردن شما را هم به خوبی بشنود.

تست شنوایی نوزاد چه زمانی انجام میشود؟

این تست معمولاً بلافاصله پس از تولد نوزاد در بیمارستان انجام می‌شود. بهتر است تست در فاصله زمانی بدو تولد تا هفته چهارم یا پنجم انجام شود؛ اما انجام ان تا سه ماهگی هم مانعی ندارد.

برای درمان مشکلات سلامت روان خود، از بهترین متخصصین روانشناس نوبت رزرو کنید: برای مشاهده لیست و رزرو نوبت رواندرمانی با بهترین روانشناس سایر شهرها کلیک کنید.
 

انواع تست شنوایی نوزاد

برای سنجش شنوایی نوزاد تازه متولد شده دو تست وجود دارد که بیش از همه کاربرد دارند. هر دو تست برای تشخیص مشکل شنوایی نوزاد کارا هستند. این تست‌ها عبارتند از تست OAE و تست ABR.

۱- تست OAE در نوزادان

در این روش بررسی می‌شود که آیا گوش نوزاد پاسخ درستی را نسبت به صداها نشان می دهد یا نه؟ در یک گوش نرمال صداها اکو ایجاد می‌کنند و پزشک قادر است آن را اندازه گیری کند.

در طول انجام تست پزشک یک پراب کوچک را داخل کانال گوش نوزاد قرار می‌دهد. سپس صداهای مختلفی پخش می‌شود و پراب ها میزان اکوی گوش نوزاد را اندازه‌گیری می‌کنند. این تست شنوایی نوزادان درد ندارد و در طول انجام آن نوزاد هیچ چیز احساس نخواهد کرد.

در بسیاری موارد به علت وجود صداهای زمینه‌ای، تکان خوردن نوزاد در حین انجام تست و وجود مایع یا گرفتگی در گوش نتیجه تست واضح نیست. اما این به معنی وجود مشکل شنوایی در نوزاد نیست. در اینگونه مواقع تست دیگری به نام تست ABR نوزادان انجام می‌شود.

۲- تست ABR در نوزادان

در تست شنوایی ABR مشخص می‌شود اعصاب شنوایی که صدا را از گوش‌ها به مغز منتقل می‌کنند درست کار می‌کنند یا نه؟

در این تست پزشک یک هدفون کوچک و نرم را داخل گوش نوزاد قرار داده و سه الکترود کوچک را روی سر او وصل می‌کند. پزشک از طریق هدفون صداهایی را برای نوزاد پخش کرده و سپس به کمک الکترودها میزان پاسخ اعصاب هر گوش را به صداهای پخش شده اندازه‌گیری می‌کند.

این تست شنوایی تنها چند دقیقه طول می‌کشد و هیچ دردی برای نوزاد به همراه ندارد.

تست ABR شنوایی نوزاد

‌‌

نتیجه تست شنوایی نوزاد

بلافاصله بعد از انجام تست می‌توانید پاسخ آن را دریافت کنید. در صورتی که هر دو گوش نسبت به صداها پاسخ طبیعی داشته باشند احتمال ناشنوایی و مشکلات دیگر بسیار کم است.

اگر نوزادتان در تست شنوایی نتیجه قابل قبولی نداشت نگران نشوید. برخی نوزادان با اینکه شنوایی خوبی دارند اما در غربالگری شنوایی اولیه رد می‌شوند. دلایل متعددی برای این موضوع وجود دارد. از جمله:

  • انجام تست در اتاق شلوغ و پر سر و صدا
  • بی تجربگی فردی که تست را انجام می‌دهد.
  • درست قرار نگرفتن پراب‌ها و هدفون‌ها در گوش نوزاد
  • تکان خوردن نوزاد در حین انجام تست
  • وجود مایع در گوش نوزاد در حین انجام تست

اگر جواب تست سنجش شنوایی نوزاد طبیعی نبود باید تا قبل از سه ماهگی به یک متخصص شنوایی سنجی مراجعه کنید. با مراجعه به شنوایی سنجی نوزادان یک سری تست های دیگر انجام می‌شود تا مشکلات شنوایی و میزان آن تشخیص داده شوند. گاهی هم متخصص شنوایی سنجی برای درمان نوزاد شما را به یک متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع می‌دهد.

منفی بودن تست شنوایی نوزاد

اگر نتیجه تست شنوایی منفی باشد یا جواب مشخصی نداشته باشد به یک متخصص شنوایی سنجی ارجاع داده می‌شوید. البته این موضوع نگران کننده‌ای نیست و لزوماً به معنی ناشنوایی نوزادتان نیست.

متخصص شنوایی سنجی حداکثر تا چهار هفته بعد از اولین مرحله تست شنوایی باید نوزاد را معاینه کند. انجام به موقع این تست در تشخیص و درمان زودهنگام مشکلات شنوایی کودک نقش مهمی دارد.

انجام این تست‌ها درد و ناراحتی برای نوزاد به دنبال ندارد و شما می‌توانید در حین انجام تست در کنار او باشید. بهتر است پیش از مراجعه به نوزاد شیر بدهید تا احساس ناراحتی و گرسنگی نکند.

در پایان انجام تست، شنوایی سنج نتایج آن را با شما در میان خواهد گذاشت و در صورتی که نیاز به انجام تست‌های دیگری باشد شما را راهنمایی می‌کند.

درمان

برای درمان مشکلات شنوایی نوزادان راه های بسیاری وجود دارد. متخصص پیش از شش ماهگی باید بهترین راه درمان نوزاد را تجویز کند. هر چه زمان شروع درمان کمتر باشد کودک راحت تر می تواند صحبت کند و دچار اختلال و تاخیر در تکلم نخواهد شد.

برخی درمان‌های پیشنهادی برای مشکلات شنوایی نوزادان عبارتند از:

  • استفاده از سمعک و سایر ابزارهایی که به شنوایی کمک می‌کنند.
  • کاشت حلزونی گوش برای افرادی که دچار ناشنوایی شدید هستند.
  • آموزش زبان اشاره برای کمک به برقراری ارتباط با کودک

وقتی کودک بزرگ‌تر می‌شود می‌توان از ابزارها و وسایل بیشتری برای کمک به قدرت شنیداری و ارتباطی او در محیط خانه و مدرسه استفاده کرد.

 


منابع:

Web MD

NHS