عمل لیزیک چشم چیست؟

عمل ليزیک برای از بین بردن یا کاهش مشکل دوربینی، نزدیک بینی، آستیگماتيسم و كنار گذاشتن عینک است. البته لازم به ذکر است که ليزيک در بيماران مبتلا به نزدیک بینی بالا قابل انجام نيست.

در این روش لایه‌ای از قرنیه برش خورده و برداشته می‌شود. سپس تراش داده شده و سر جای خود قرار داده می‌شود. معمولا این مسئله به ضخامت قرنیه فرد بستگی دارد، که باید قبل از عمل آزمایش‌های لازم و عکس‌های مورد نیاز گرفته شود تا پس از بررسی توسط پزشک متخصص، وقت جراحی داده شود.

 

عمل لیزیک چشم یا استفاده از لنز

توصیه همیشگی چشم‌‌پزشکان استفاده از عینک است، ولی برخی افراد تمایلی به استفاده از عینک نداشته و ترجیح می‌دهند بدون عینک زندگی کنند. بدین منظور دو روش استفاده از لنز و عمل لیزیک پیش روی آن‌ها است. استفاده از لنز به دلایل مختلفی همچون احتمال ایجاد زخم قرنیه، حساسیت چشم و غیره در حال منسوخ شدن است، ولی عمل جراحی لیزیک آن هم به روش‌های نوین به این افراد توصیه می‌شود، زیرا خطر عمل لیزیک نسبت به لنزهایی که استفاده می‌شود بسیار کمتر است.

 

میزان نزدیک‌بینی و دوربینی برای عمل لیزیک

سازمان دارو و غذای آمریکا، لیزر را برای تصحیح نزدیک‌بینی تا ۱۲- دیوپتر با ۴- دیوپتر آستیگمات و دوربینی از ۱+ تا ۶+ با ۱ دیوپتر آستیگمات تایید کرده است. شایان ذکر است که دیوپتر، معیار سنجش عیب انکساری است که در آن دیوپتر منفی به منزله نزدیک‌بینی و دیوپتر مثبت به منزله دوربینی می‌باشد.

برای نزدیک ‏بینی كم و متوسط (تا ۷- ديوپتر) در حدود ۹۵% بيماران ديد بدون عینک ۱۰/۵ تا ۱۰/۶ يا بيشتر را به دست می‌‏آوردند و ۸۵% شانس ديد بدون عینک ۱۰/۸ تا ۱۰/۹ يا بهتر را دارند. در مجموع می‌توان گفت كه وابستگی افراد به میزان بسيار زيادی به عینک كم می‌شود، اما ممكن است برای انجام كارهای دقيق‏ تر چشمی مانند رانندگی، به ویژه در شب، به يک عینک با شماره كم نياز داشته باشند.

 

شرایط اولیه فرد برای عمل لیزیک چشم

سازمان دارو و غذای آمریکا، شرایطی مانند داشتن حداقل هجده سال سن، نداشتن بیماری‌های چشمی (پیرچشمی، آب مروارید، آب سياه، تبخال چشمی، خشکی متوسط تا شدید چشمی)، عدم تغيير قابل توجه نمره عینک در يک سال، ضخامت کافی قرنیه، نزدیک بینی ۱- تا ۱۰- ديوپتر، آستيگماتيسم ۵/۰ تا ۶ دیوپتر، دوربینی حداکثر تا ۶+ دیوپتر، عدم وجود قوزقرنيه و یا نامنظمی در سطح قرنیه، عدم وجود بيماری های عمومی نظیر انواع روماتیسمِ و دیابت پیشرفته، عدم حاملگی و شیردهی، گشاد نشدن بیش از حد معمول مردمک چشم در تاریکی، را برای عمل لیزیک چشم در نظر گرفته است، که باید به دقت به این موارد توجه داشت.

 

معاینه‌های پزشکی و آزمایشات لازم

معاینه کامل چشم توسط پزشک متخصص انجام می‌شود. این آزمایشات شامل معاینه با اسلیت لامپ، اندازه‌گیری فشار چشم‌ها، بررسی حرکات کره چشم و بررسی قسمت‌های خلفی چشم یعنی عصب و پرده شبکیه و ارزیابی دقیق عیب انکسار و میزان بینایی فرد می‌باشد.

همچنین عکس‌های رنگی خاصی برای ارزیابی قرنیه از نظر ضخامت قرنیه و عدم وجود قوز قرنیه و آستیگماتیسم نامنظم و بررسی جزئیات نقشه اپتیکی سطح قرنیه انجام می‌شود. پس از بررسی و تحلیل موارد فوق، در صورت صلاحدید، پزشک متخصص نسبت به انجام عمل اقدام می‌کند.

 

اقدامات قبل از عمل

با توجه به حساس بودن چشم، لازم است قبل از عمل صورت خود را کاملا شسته و حتی استحمام کنید. همچنین بهتر است از عطر و ادکلن استفاده نکنید، چون دستگاه لیزر نسبت به بو حساس می‌باشد. به همین دلایل آرایش صورت هم اصلا توصیه نمی‌شود. لازم به ذکر است که جراحی عمل چشم سرپایی می‌باشد و برای هر چشم حدود ده تا پانزده دقیقه زمان می‌برد. سعی کنید در این زمان دستورات جراح را به خوبی اجرا کنید تا بهترین نتیجه را از عمل خود بگیرید.

جهت دریافت مشاوره روانشناسی، روانپزشکی و روانکاوی با مجرب‌ترین درمانگران اقدام کنید:

برای ارتباط و دریافت مشاوره با بهترین روانشناسان در تمام نقاط ایران کلیک کنید.

روند عمل لیزیک چشم

قبل از عمل قطره بی حسی در چشم ريخته شده و پلک‌ها با محلول بتادين ضدعفونی می‌شوند. بعد از اینکه روی تخت مناسب دراز کشیدید، با وسیله‌ای مخصوص پلک‌ها را از هم باز نگه داشته و میکروسکوپ مخصوص این کار را روی صورت‌ شما قرار می‌دهند، که باید در هنگام عمل به نقطه قرمز رنگ داخل آن بنگرید. در حین عمل از داخل میکروسکوپ، نور قرمز رنگ کوچکی دیده می‌شود، که ابتدا ثابت و در حین انجام لیزر چشمک‌زن است.

 

خطرات بعد از عمل

ممکن است در هنگام این عمل، اصلاح عیب انکساری چشم بیش از حد مورد نیاز انجام شود. در این حالت ممکن است به جراحی مجدد، استفاده از لنز تماسی یا استفاده مجدد از عینک نیاز باشد. البته عوارض دیگری نیز ممکن است رخ دهد که معمولا اکثر موارد آن با گذشت زمان برطرف می‌شود. این موارد شامل خیرگی و اذیت ناشی از نور، دیدن هاله یا پخش نور چراغ‌ها در شب، اختلالاتی به صورت کاهش دقت تمایز، حساسیت به نور، خشکی، خراشیدگی، نزدیک‌بینی در شب و عفونت قرنیه (بسیار محدود)، می‌باشد.

البته مهمترين عوارض لیزیک، عوارضی هستند كه باعث كاهش بينایی یک يا دو چشم شده و اين كاهش بینایی با عینک قابل اصلاح نخواهد بود. علت كاهش بینایی در اين بيماران عموما نامنظمی قرنیه می‌باشد که علت آن قوز قرنیه بعد از عمل است. خوشبختانه عوارض فوق بسيار نادر بوده و حدودا بيش از نود درصد قابل پیشگیری هستند. در یک مطالعه كه روی تعداد زیادی از بيماران انجام گرفته است، شانس كاهش بينایی بيمار در اثر عوارض فوق، در حدود یک در هزار نفر بوده است. بنابراین می‌توان گفت كه عمل لیزیک نسبت به ساير اعمال جراحی از اطمينان بالایی برخوردار است.

 

مراقبت‌های بعد از عمل

بعد از عمل چشم ممکن است تا یکی دو روز در چشم خود احساس سوزش و درد کنید، اما نگران نشوید. کافی است در اتاقی نیمه تاریک استراحت کرده و از کیسه یخ یا حوله خشک سرد استفاده کنید. همچنین در روزهای ابتدایی پس از عمل جراحی، چشم خود را نمالید و از قطره چشمی مخصوص استفاده کنید.

معمولا در هفته اول سوزش و سر درد و تار دیدن طبیعی است، ولی اگر تشدید شد، حتما با پزشک خود موضوع را در میان بگذارید. همچنین در چند هفته ابتدایی باید از عینک آفتابی مناسب استفاده کنید. ضمنا تا دو هفته اول از آرایش پلک و اطراف چشم خودداری کنید. تا مدتی هم استخر نرفته و سعی کنید بعد از عمل از عینک شنا نیز استفاده نمایید. به این نکته توجه داشته باشید که ممکن است سه تا شش ماه پس از جراحی زمان ببرد تا به حالت پایدار برسید. نکته آخر اینکه در حوالی سن ۴۵ سالگی ممکن است برای خواندن مجددا به عینک نیاز پیدا کنید.