شاید شما هم مثل خیلی از افراد در پیدا کردن روانشناس خوب دچار مشکل شده باشید. بسیاری از افراد بارها و بارها به روانشناس‌های مختلف مراجعه کرده‌اند، اما هنوز نتوانسته‌اند درمانگر دلخواه خود را پیدا کنند. در این مقاله می‌خواهیم درباره راه‌های انتخاب و شناخت یک روانشناس خوب از دید دکتر هلاکویی صحبت کنیم. این مقاله براساس گفته‌های ایشان در یک مصاحبه تلویزیونی نوشته شده است.

بزرگترین روانشناس ایران کیست؟

پیش از اینکه بخواهیم به بررسی ویژگی‌های روانشناس خوب بپردازیم، بهتر است به این نکته توجه داشته باشیم که شرایط محیطی و فرهنگی مختلف (مثل کشور محل زندگی) می‌توانند روی انتخاب روانشناس و شناخت ویژگی‌های او اثرگذار باشند. بنابراین پاسخ به این سوال برای فردی که در ایران زندگی می کند، با فردی که برای مثال در کشوری مثل آمریکا زندگی می کند، قطعاٌ متفاوت خواهد بود.

از طرف دیگر، وقتی این پرسش مطرح می‌شود، باید دید فرد به دنبال چه پاسخی می‌گردد؟ آیا به دنبال روانشناسی می‌گردد که در جلسه اول به او تضمین بدهد درمان خواهد شد؟

اینجا بحث واقع‌نگری مطرح می‌شود. در واقع همانطور که با وجود متخصصان و پزشکان زبده در سراسر جهان، باز هم عده زیادی به دلیل بیماری جان خود را از دست می‌دهند، در مورد روانشناسان هم این موضوع صدق می‌کند.

هیچ روانشناسی در هیچ کجای دنیا نمی‌تواند به شما تضمینی برای بهبودی بدهد. توقعات بالا از اتاق درمان و متخصصان روانشناسی، خود می‌تواند باعث افسردگی و ناامیدی شود.

تغییر نگرش

از طرف دیگر، روانشناس به تنهایی نمی‌تواند مشکلات افراد را درمان کند. درمان مشکلاتی روانشناختی مثل افسردگی نیازمند استفاده از ترکیبی از درمان‌های مختلف به همراه تغییر سبک زندگی و شکستن الگوهای ناسالم در روابط است.

بسیاری از افراد از روانشناسان توقع دارند چوب جادو در دست گرفته و ناگهان زندگی آن‌ها را زیر و رو کنند. اما این تصور غلطی است و باید آن را اصلاح کرد!

بسیاری از افراد آنچنان با افسردگی و مشکلات خود خو گرفته‌اند، که شاید اصلاٌ علاقه‌ای به بهبود هم نشان ندهند. اگر شما هم از این دسته افراد هستید، بهتر است در نگرش خودتان تغییر اساسی ایجاد کنید.

مطلب مرتبط: فرق روانشناس و روانپزشک چیست و با روانکاو چه تفاوتی دارند؟

روانشناس مورد تایید دکتر هلاکویی در ایران کیست؟

حالا که متوجه شدیم لزوماٌ یک روانشناس زبده و کارآزموده برای بهبودی کافی نیست، بیایید نگاهی به دیدگاه دکتر هلاکویی درباره ویژگی‌های روانکاو خوب بیندازیم. ایشان برای انتخاب روانشناس، یک نقشه راه ارائه کرده‌اند. پیش از مراجعه بهتر است چند فاکتور را درباره متخصص بررسی کنید:

  • نوع رواندرمانگر
  • مدرک تحصیلی رواندرمانگر
  • میزان آگاهی و تجربه درمانگر
  • راحتی در برقراری ارتباط
  • شیوه (متد) کاری درمانگر

پیش از هر چیز باید با انواع روش‌های درمانی آشنا شویم. چرا که بدون دانستن شیوه کار هرکدام، نمی‌توان به انتخاب درستی دست پیدا کرد.

پزشک خوب به شما کمک میکند بهترین روانشناسان را در کوتاه‌ترین زمان و در نزدیکی محل زندگی خود پیدا کنید

مشاهده لیست روانشناسان

 

انواع رواندرمانی

‌انواع رواندرمانی را می‌توان به صورت زیر تقسیم‌بندی کرد:

۱- روانپزشک

روانپزشکان بیشتر روی دارودرمانی متمرکز هستند. یکی از اشتباهاتی که بسیاری افراد می کنند، این است که تصور می‌کنند روانپزشک و روانشناس هر دو یک کار انجام می‌دهند. در صورتی‌ که روانشناسان مثل روانپزشکان اجازه تجویز دارو را ندارند.

بنابراین یک روانپزشک در کنار رواندرمانی، می‌تواند دارو هم تجویز کند و این اصلی‌ترین تفاوت میان روانپزشک و روانشناس است.

۲- زوج درمانگر

در صورتی که مشکل فرد مربوط به مشکلات خانوادگی یا مسائل بین زوجی باشد، مراجعه به زوج درمانگر توصیه می‌شود. زوج درمانگران مشاوران ازدواج و خانواده هستند و می توانند در حل مشکلات رایج میان زوجین و خانواده‌ها، به افراد کمک کنند.

مطالعه بیشتر: چه زمانی به روانشناس مراجعه کنیم؟ ۱۵ دلیل مراجعه به روانشناس

۳- روانشناس بالینی

در صورتی که فرد به دلیل بیماری روانی یا سایر مشکلات روانشناختی قصد مراجعه به روانشناس را داشته باشد، توصیه می‌شود به یک روانشناس بالینی مراجعه کند. اینگونه رواندرمانگران اشراف زیادی روی مسائل متعدد مربوط به روان آدمی داشته و بهتر می توانند به چنین افرادی کمک کنند. در واقع حوزه کاری این افراد گسترده‌تر است. با اینحال، این رواندرمانگران هم می‌توانند در زمینه‌های مشکلات خانوادگی و زوجی نیز کمک کنند.

به روانشناس چه بگوییم؟ در اولین جلسه مشاوره چه بگوییم

مدرک تحصیلی رواندرمانگر

مانند متخصصان سایر رشته‌های تحصیلی، روانشناس هم باید دارای مدرک دانشگاهی مرتبط باشد. یک پزشک بدون دارا بودن مدرک تحصیلی دکترای پزشکی قادر به طبابت نیست. یک روانشناس خوب هم برای اینکه بتواند در کلینیک‌های روانشناسی اقدام به درمان بیماران کند، باید مدرک دانشگاهی ارائه کند.

مدرک تحصیلی روانشناسان را می‌توان در صفحات شخصی مربوط به آن‌ها در سایت‌های نوبت‌دهی آنلاین مشاهده کرد.

مطالعه بیشتر: بهترین روانشناس تبریز کیست؟ معرفی ۱۰ روانشناس خوب در تبریز

میزان آگاهی و تجربه درمانگر

شاید تصور کنید با دانستن متد کاری رواندرمانگر و مشاهده رزومه کاری و تحصیلی او، قادر هستید روانشناس دلخواه خود را پیدا کنید. اما هنوز هم مواردی وجود دارد که می‌تواند به شما کمک کند تا یک روانشناس خوب را از یک روانشناس بد تشخیص دهید.

مهم‌ترین ویژگی که می‌تواند یک روانشناس خوب را متمایز از سایرین کند بحث آگاهی و دانش او از حوزه‌های روانشناسی است.

آیا روانشناس شما می‌تواند به خوبی استدلال کرده و صحبت‌های شما را تحلیل کند؟ جهان‌بینی او در چه سطحی است؟‌ آیا آگاهی خوبی نسبت به جامعه و جامعه‌شناسی دارد؟

شاید فهمیدن این موارد کار ساده‌ای نباشد. به همین دلیل مهم است در مراجعه به روانشناس، به رزومه کاری او و نظرات سایر افراد توجه شود.

بهترین روانشناس حال حاضر ایران کیست؟

راحتی در برقراری ارتباط

یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه کنید، نحوه برقراری ارتباط با روانشناس است. آیا می‌توانید به راحتی با روانشناسی که انتخاب کرده‌اید ارتباط گرفته و با او صحبت کنید؟ این موضوع بسیار مهمی است، چرا که اگر نتوانید ارتباط مناسبی با رواندرمانگرتان برقرار کنید، روند درمان به خوبی پیش نخواهد رفت.

پزشک خوب به شما کمک میکند بهترین روانپزشکان را در کوتاه‌ترین زمان و در نزدیکی محل زندگی خود پیدا کنید

مشاهده لیست روانپزشکان

 

شیوه کاری درمانگر

در اولین جلسه مراجعه و یا حتی پیش از آن، بهتر است مطمئن شوید که شیوه کار رواندرمانگر متناسب با مسئله شما هست. درباره شیوه کار روانشناس و متدی که استفاده می‌کند بپرسید. روانکاوری، رفتارگرایی، شناخت درمانی ، هیپنوتراپی و … از شیوه‌های کاری مختلف روانشناسان هستند.

برای مثال روانکاوها از طریق هیپنوتیزم یا رواندرمانی به کودکی فرد برمی‌گردند و معتقدند ریشه‌های مسائلی را که فرد امروز با آن‌ها درگیر است می‌توان در کودکی او جست و جو کرد. البته درمان روانکاوی، یک درمان طولانی مدت و هزینه‌بر است و نیاز به صبر و مداومت دارد. به همین دلیل بسیاری از افراد درمان روانکاوی را در نیمه راه رها می‌کنند.

به عنوان مثال دیگر، بسیاری از افراد شرایط روحی حادی دارند که لازم است در زمان حال به آن‌ها کمک شود و برگشتن به گذشته و بررسی کودکی ان‌ها می‌تواند تاثیر منفی روی شرایط فعلی آن‌ها داشته باشد.

بنابراین رواندرمانی به دو شکل می تواند انجام شود:

  • بازگشت به گذشته و خشکاندن ریشه‌های گذشته فرد (تغییر ذهنیت فرد و سپس تغییر رفتار)
  • ایجاد تغییر و بهبود در زمان حال (تغییر رفتار و سپس تغییر ذهنیت فرد)

بهترین روانشناس تهران برای درمان افسردگی

جمع بندی

برای اینکه بتوانید یک روانشناس خوب پیدا کنید لازم است آشنایی ابتدایی با موارد گفته شده در این مقاله داشته باشید. اما قبل از هرچیز باید بدانید که هیچ تضمینی برای بهبودی وجود ندارد و مهم‌تر از پیدا کردن روانشناس، مداومت و تلاش خود فرد برای بهبود است.

همچنین به این مسئله توجه کنید که وسواس در انتخاب روانشناس می‌تواند روند درمان و بهبودی را به تعویق بیندازد. بنابراین با دانستن اطلاعات حداقلی گفته شده، یک روانشناس را انتخاب کرده و چند جلسه با او صحبت کنید.

پیچیدگی مسائل روانشناسی انسانی باعث می‌شود تفاوت‌های زیادی میان روانشناسان مختلف وجود داشته باشد و این تفاوت‌ها غیر قابل اجتناب هستند.

پیشینه تحصیلی مناسب، شیوه کاری، رزومه کاری، رضایت یا عدم رضایت مراجعان قبلی، راحتی در برقراری ارتباط در مراجعه حضوری از ملاک‌هایی هستند که در انتخاب روانشناس باید مدنظر داشته باشید.

اگر به دنبال پیدا کردن یک روانشناس خوب در تهران و یا سایر شهرهای ایران هستید می توانید با مراجعه به سایت پزشک خوب به لیست بهترین متخصصان روانشناسی دسترسی پیدا کنید.