شناخت شخصیت فردی یکی از موضوعات مهم و قابل اهمیت در زندگی تمامی افراد است؛ چرا که نگرش ما نسبت به شخصیت خود با نگرش اطرافیانمان نسبت به شخصیت ما بسیار متفاوت است. در واقع هر انسانی با کمک خودشناسی نسبت به احساسات، نحوه تفکر، باورها و اعمال خود شناخت کافی پیدا می‌کند و به توانایی‌های درونی خود پی می‌برد، ما با شخصیت شناسی می‌توانیم  آسان تر به بهترین نسخه خودمان در زندگی تبدیل شویم. تست ایزنک یا تست مزاج شناسی از جمله روش‌هایی است که باعث شناسایی شخصیت ما می‌شود؛ پس اگر شما از جمله افرادی هستید که به شناخت شخصیت خود علاقه دارید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا با تست شخصیت شناسی آیزنک بیشتر آشنا شوید.

از دست ندهید: بهترین تست شخصیت شناسی؛ کدام تست برای شما مناسب است؟

تست ایزنک EPQ چیست؟

هانس آیزنک (Hans Eysenck) یک روانشناس بریتانیایی بود که در تحقیقات و مطالعات خود توانست به دو بعد شخصیت انسان دست‌ پیدا کند و در طی تحقیقات خود از تست روانشناسی آیزنک رونمایی کرد.

تست آیزنک (EPQ) یکی از معتبرترین تست‌ها در علم روانشناسی است که موجب خودارزیابی و شناخت شخصیت افراد می‌شود. این پرسشنامه شخصیت شناسی دو بعد بنیادی شخصیت یعنی روان رنجوری N و برونگرایی-درونگرایی را اندازه‌گیری می‌کند. آزمون آیزنک دارای ۹۰ سوال درباره تمامی ابعاد شخصیتی انسان است که به سن و جنسیت خاصی اختصاص ندارد و برای تمامی افراد قابل استفاده است. پاسخ دادن به تست آیزنک نهایتا ۳۰ دقیقه زمان میگیرد.

تست شخصیت شناسی ایزنک

ساختار آزمون ایزنک

تست آیزنک در ابتدای کار شامل ۵۷ سوال بود؛ اما نمونه ارتقاء یافته آن شامل ۹۰ سوال است. تست ارتقاء یافته آن در مقایسه با فرم کوتاه و اولیه، بیشتر مورد استقبال قرار گرفت. همچنین تمام سوالات این آزمون به صورت بله یا خیر است که با توجه به شخصیت و احساسات افراد تفسیر می‌شود. در واقع این سوالات نشان می‌دهد که فرد از نظر اجتماعی و رفتاری در چه سطحی قرار دارد. به علت مولفه های آزمون ایزنک، برخی آن را تست روانشناسی دمدمی مزاج بودن، تست درونگرا یا برونگرا بودن یا تست روان رنجوری جستجو می کنند.

روش اجرای آزمون ایزنک

آزمون آیزنک پاسخ درست و غلط ندارد بلکه تنها شامل بله یا خیر است. هر سوال این تست چگونگی رفتار و احساسات افراد را می‌سنجد و فرد بر اساس نحوه احساس یا عملکرد خود برای هر سوال، یکی از گزینه‌های بله یا خیر را علامت‌گذاری می‌کند.

نمره گذاری آزمون ایزنک

همانطور که در بخش بالا هم بیان کردیم، برای پاسخ به سوالات تست ایزنک دو گزینه بله و خیر وجود دارد که در برخی موارد بله شامل یک نمره و خیر شامل صفر نمره و در برخی موارد دیگر برعکس حالت قبلی است. در واقع تست شخصیت آیزنک دارای ۴ نمره مختلف است که در ادامه به بیان آن‌ها می‌پردازیم.

مقیاس اعتبار یا دروغ‌سنج

این مقیاس شامل عباراتی است که برای اندازه‌گیری میزان صداقت افراد در پاسخ به سوالات در نظر گرفته می‌شود. در واقع این مقیاس می‌سنجد که یک فرد تا چه میزان سعی کرده تا خود را از نظر اجتماعی فردی مطلوب نشان دهد. افرادی که در این مقیاس نمره بالایی کسب می‌کنند، غالبا سعی دارند تا تصویری مطلوب از خود نشان دهند.

مقیاس روان‌پریش خویی و کنترل تکانه

این مقیاس در تست آیزنک، میزان روان‌پریشی خویی و کنترل تکانه را در افراد شناسایی می‌کند. در واقع نمره این مقیاس نشان می‌دهد که فرد مورد نظر تا چه میزان به روان‌پریشی خویی و کنترل تکانه نزدیک است. روان پریشی یک ویژگی شخصیتی است که با فقدان همدلی، توانایی ضعیف در ایجاد دلبستگی و عدم توجه به دیگران مشخص می شود. افرادی که دارای روان پریشی هستند، به احتمال زیاد پرخاشگر، ضد اجتماعی و دچار مشکلات سوء مصرف مواد هستند. در مقابل، افرادی که دارای روان پریشی پایین هستند، به احتمال زیاد از نظر عاطفی پایدار و همدل هستند و روابط سالمی دارند.

مقیاس برون‌گرایی و درون‌گرایی

این مقیاس در آزمون شخصیت آیزنک، میزان برون‌گرایی و درون‌گرایی افراد را شناسایی می‌کند. در واقع نمره این مقیاس نشان می‌دهد که فرد مورد نظر تا چه میزان برون‌گرا و درون‌گرا است. در روانشناسی، اصطلاحات «برونگرایی» و «درونگرایی» دو تیپ شخصیتی متفاوت را توصیف می کنند. افراد برون گرا، صمیمی و صمیمی هستند و تمایل دارند از تعاملات اجتماعی انرژی بگیرند و به سرعت در زمان تنهایی خسته می شوند.

افراد درونگرا محتاط تر هستند و فعالیت های انفرادی را ترجیح می دهند. آنها اغلب متفکرتر از برونگراها هستند. هر دو تیپ شخصیتی نقاط قوت و ضعف خود را دارند. بسیاری از افراد از این مقیاس به عنوان تست درونگرا یا برونگرا بودن استفاده می کنند

مقیاس روان رنجوری و ثبات هیجانی در تست ایزنک

این مقیاس در تست آیزنک، میزان روان رنجوری و ثبات هیجانی افراد را شناسایی می‌کند. در واقع نمره افراد در این مقیاس نشان دهنده میزان روان‌آزردگی و ثبات هیجانی آن‌ها است. روان رنجوری یک ویژگی شخصیتی است که با اضطراب، نگرانی و ناامنی مشخص می شود. افرادی که دارای روان رنجورخویی بالا هستند، تمایل بیشتری به استرس دارند و نسبت به استرس واکنش نشان می دهند و همچنین احتمال بیشتری دارد که احساسات منفی مانند غم و اندوه، خشم و ترس را تجربه کنند. برعکس، ثبات عاطفی توانایی حفظ آرامش و هم سطح بودن در هنگام استرس یا ناملایمات است. این ویژگی در بسیاری از فرهنگ ها و حرفه ها ارزشمند است و می توان آن را آموخت و پرورش داد.

تست رورشاخ چیست؟ ۱۰ کارت آزمون رورشاخ با تفسیر و نمره گذاری

تست ایزنک، هانس ایزنک

هانس ایزنک

ویژگی‌های ابعاد پرشسنامه آزمون آیزنک

همانطور که در بخش‌های بالا هم بیان کردیم، آزمون آیزنک دارای ابعاد روان‌پریشی خویی، برونگرایی و روان رنجوری است که در ادامه به بیان ویژگی‌های هر یک می‌پردازیم.

  • روان‌پریشی خویی دارای ویژگی‌های پرخاشگری، جرات ورزی، خودمحوری، عدم وجود همدلی، فریبکاری، پیشرفت‌گرایی، تعصب، ویژگی‌های مردانه، سرسخت و انعطاف‌ناپذیری است.
  • برون‌گرایی دارای ویژگی‌های اجتماعی بودن، عدم مس