امروزه با شنیدن اخبار جدید درباره همهگیری و شیوع ویروس کرونا در سراسر جهان استرس زیادی به ما تحمیل میشود. همه ما انسانها به کنترل و دانستن اطلاعات مهم درباره اخبار روز دنیا احتیاج داریم. مواجه شدن با این ویروس پنهان و مخرب باعث شد ما احساس درماندگی، وسواس بیش از حد و ترس را تجربه کنیم.
ترس و اضطراب ناشی از کرونا ویروس میتواند ضربههای عاطفی و احساسی عمیقی به ما بزند. در این مقاله به بررسی ترس ناشی از کووید ۱۹ و راههای مقابله با آن میپردازیم.
دوره همهگیری ویروس کرونا و استرس
ویروس کووید ۱۹ برای تمام افراد با استرس فراوانی به همراه بود. ترس و اضطراب درباره یک بیماری جدید و اینکه چه اتفاقی قرار است بیافتد، تمام اعضای جامعه اعم از کودک و بزرگسال را تحت تاثیر قرار داد.
اقدامات بهداشت عمومی که لازمه کنترل این بیماری بود، باعث ایجاد احساس انزوا و تنهایی در اکثر افراد جامعه شد.
برای بسیاری از افراد، عدم کنترل ویروس کرونا و درمان آن یکی از سختترین و طاقت فرساترین اتفاقات اخیر جهان بود. با این وجود ما هنوز نمیدانیم که این مدت چقدر طول خواهد کشید یا اوضاع تا چه حدی قرار است وخیم شود. و همین مسئله برای فاجعه بار شدن و ایجاد ترس و وحشت در جامعه کافی است. برای مقابله با این استرس و مدیریت آن حتی در این شرایط بحرانی اقدامات متعددی میتوان انجام داد.
اقداماتی که در این مقاله به آن اشاره میکنیم، میتواند به سلامتی جسم و روان در این دوره سخت به ما کمک کند.
استرس در هنگام شیوع ویروس کرونا می تواند باعث ایجاد موارد زیر شود:
- احساس ترس درباره وضعیت سلامتی خود و اطرافیانتان، نگرانی دائم در مورد وضعیت مالی و شغلی یا از دست دادن خدمات پشتیبانی
- تغییر در الگوی غذا خوردن و یا خواب
- مشکل در خوابیدن و یا تمرکز داشتن
- بدتر شدن سلامت روانی
- افزایش مصرف دخانیات، الکل و …
پرخوری احساسی در دوران کرونا
تعطیل شدن مدارس و شغلهای مختلف، قرنطینه و بیرونبر شدن رستورانها باعث شد که در این دوران بسیاری از افراد پرخوری احساسی را تجربه کنند. تمایل به خوردن غذا در این دوران کاملا طبیعی است. ما از بدو تولد به صورت ذاتی یاد گرفتهایم که از غذا برای کاهش احساسات منفی بهره ببریم.
اما پرخوری احساسی مداوم متفاوت است. یک رژیم غذایی نادرست برای کاهش احساسات منفی در مواجه با استرس، میتواند صدمات جبرانناپذیری به جسم و روحتان بزند. این صدمات جبرانناپذیر عبارتاند از: تغییر در الگوی خواب، تضعیف سیستم ایمنی بدن و ایجاد بیماریهای جسمی
اگر نگران شیوع بیماری کرونا هستید، انجام چند نکته ساده می تواند در بهبود سلامت فیزیکی و روانی شما موثر باشد.
نکات مهم در مواجه با استرس کرونا
-
سعی کنید از اخبار روز در رابطه با این ویروس باخبر باشید، اما دائما آن را کنترل نکنید.
اطلاع رسانی، بویژه آنچه که در جامعه اتفاق میافتد، امری کاملا ضروری و حیاتی است. بنابراین می توانید اقدامات محافظتی توصیه شده در مقابل کرونا را رعایت کرده و برای کاهش شیوع این ویروس در جامعه موثر واقع شوید.
توجه داشته باشید که در این دوران اطلاعات غلطی نیز درباره کرونا در حال پخش شدن است که فقط میتواند به افزایش ترس دامن بزند. باید بدانید که چه اخباری را دنبال کنید.
- اخبار منابع معتبری مانند، (CDC)، سازمان بهداشت جهانی و اخبار معتبر کشور خود را دنبال کنید.
- تعداد دفعاتی که اطلاعاتتان را برروز می کنید محدود کنید. نظارت مداوم بر اخبار و رسانههای اجتماعی نه تنها اضطرابتان را کم نمیکند بلکه باعث افزایش استرس میشود. قرنطینه میتواند برای افراد مختلف متفاوت باشد. بنابراین به اینکه چه احساسی دارید توجه کنید و متناسب با آن خود را تنظیم کنید.
- اگر احساس ناراحتی و نگرانی بیشتر از حد معمول داشتید از رسانهها و شبکههای اجتماعی فاصله بگیرید. اگر اضطراب یک مسئله مداوم است و زندگی شما را مختل کرده، یک زمان معین و محدود برای کنترل اطلاعات داشته باشید. (مثلا هر شب نیم ساعت)
-
بر روی چیزهایی که می توانید بر آنها کنترل داشته باشید تمرکز کنید.
ما در یکی از آشفتهترین رویداد های قرن و تاریخ قرار داریم. بسیاری از مسائل تحت کنترل ما نیست. از جمله اینکه، پاندمی و شیوع بیماری چقدر طول میکشد و جوامع چگونه مسائل مرتبط با کرونا را رعایت میکنند. پذیرفتن این مسئله به خودی خود سخت است. بسیاری از ما در شبکه های اجتماعی به بررسی بیوقفه درباره بیماری کرونا برای یافتن پاسخ و تفکر درباره همه سناریو های مختلفی که قرار است اتفاق بیوفتد میپردازیم. اما تا زمانی که تمرکز ما بر روی سوالاتی باشد که هنوز جواب درستی ندارند، از کنترل خارج میشویم. این رویکرد به جز اضطراب، افسردگی و خستگی چیزی به همراه ندارد. سعی کنید تمرکز خود را بر روی چیزهایی بگذارید که می توانید تغییر دهید. مثلا شما نمی توانید میزان شیوع کرونا را در شهر یا کشور خودتان کنترل کنید. اما می توانید با کاهش عواملی که می تواند باعث ابتلا بیماری به شما و دیگران می شود به جامعه خود و در نهایت جهان کمک کنید.
- شستن مرتب دستها (حداقل ۲۰ ثانیه)، با آب و صابون یا حداقل ضدعفونی کنندهای که ۶۰% الکل دارد.
- از لمس چشم، دهان و بینی خود خودداری کنید.
- حتی المقدور در خانه بمانید و سعی کنید قرنطینه را رعایت کنید.
- از شلوغی و اجتماعات بپرهیزید.
- از خرید و مسافرتهای غیرضرروری بپرهیزید.
- فاصله اجتماعی ۱.۵ متری را رعایت کنید.
- داشتن خواب کافی میتواند به تقویت سیستم عصبی بدن کمک کند.
-
با دوستان و خانواده تان در ارتباط باشید.
یافتههای جدید نشان میدهد که بسیاری از افراد مبتلا به کرونا ویروس، (به ویژه افراد جوان و به ظاهر سالم) علائمی ندارند اما میتوانند این بیماری را انتقال دهند. به همین دلیل بزرگترین کاری که افراد در حال حاضر میتوانند انجام دهند تا یک قدم مثبت در این زمینه بردارند، تمرین فاصلهگذاری اجتماعی است.
اما فاصلهگذاری اجتماعی هم به خودی خود، مشکلات بزرگی دارد. انسان ها موجودات اجتماعی هستند. انزوا و تنهایی می تواند اضطراب و افسردگی این دوران را تشدید کند و حتی باعث ایجاد بیماریهای جسمی و روحی شود. به همین دلیل ارتباط قویتر در این دوره بسیار لازم است. سعی کنید هنگام ملاقات با افراد خانواده و دوستان اقدامات بهداشتی و حفاظتی را رعایت کنید.
-
برقراری ارتباط با خانواده و دوستانتان را در اولویت قرار دهید.
با وجود محدود بودن بازدیدهای حضوری، سعی کنید تماس تصویری را جایگزین کنید. صحبت کردن با دوستان مانند یک ویتامین برای روان شما عمل می کند. که باعث کاهش خطر مبتلا شدن به افسردگی و همچنین کاهش استرس ناشی از کرونا می شود.
رسانه های اجتماعی می توانند ابزاری قدرتمند باشند. نه تنها برای برقراری ارتباط با دوستان، خانواده و آشنایان، بلکه برای احساس ارتباط بیشتر با جوامع و کشورهای دیگر. که به ما یادآوری میکند که ما تنها نیستیم.
با این اوصاف، مراقب رسانههای اجتماعی باشید. به طور دائم اخبار مربوط به کرونا را بررسی نکنید، کسانی که باعث ایجاد استرس بیشتر در شما میشوند را مسدود کنید و اگر احساس کردید که شبکه اجتماعی استرس شما را افزایش میدهد، حساب کاربریتان را ببندید.
اجازه ندهید تمام صحبتهای روزمره شما به کرونا اختصاص پیدا کند.
-
از روح و جسمتان مراقبت کنید.
سعی کنید رژیم غذایی سالمی داشته باشید و مصرف غذاهای فست فودی را از زندگیتان حذف کنید. از خواب کافی و انجام مدیتیشن و مایندفولنس غافل نشوید.
در اینجا چند نکته برای تمرین خودمراقبتی در برابر اختلالات ناشی از ویروس کرونا اشاره میکنیم:
-
سعی کنید یک روتین زندگی خاص داشته باشید.
حتی اگر در قرنطینه به سر میبرید، سعی کنید خواب منظم، وعده های غذایی سالم و سر وقت و برنامه کاری درستی داشته باشید.
-
برای فعالیت هایی که از آن ها لذت میبرید، وقت بگذارید.
یک کتاب خوب بخوانید، یک فیلم کمدی تماشا کنید، یک بازی ویدیویی بازی کنید، چیزی بسازید – چه یک غذای جدید، یک کاردستی یا یک قطعه هنری. مهم نیست که چه کاری انجام میدهید، انجام فعالیت های سرگرم کننده باعث میشود نگرانیها و استرس شما تا حد قابل توجهی کاهش یابد.
-
در صورت امکان به طبیعت گردی بروید.
آفتاب و هوای تازه به شما کمک میکند که دغدغههای روزمره را رها کنید. حتی یک قدم زدن در اطراف خانتان میتواند حال شما را بهتر کند. فقط اطمینان حاصل کنید که فاصله اجتماعی را رعایت میکنید، از افرادی که با آنها روبرو میشوید فاصله بگیرید و از محدودیتهای منطقه خود پیروی کنید.
-
ورزش کنید
با شیوع کرونا، بسیاری از باشگاهها و مراکز ورزشی تعطیل شد. علاوه بر این برای جلوگیری از شیوع از تجمع در مکان های عمومی باید خودداری شود. سعی کنید در خانه یا حیاط تان ورزش کنید. ورزش در کاهش استرس بسیار موثر است. پیادهروی، دوچرخهسواری و کوهنوردی از جمله ورزشهایی است که در پاندمی میتوانید انجام دهید. یا میتوانید در خانه بمانید و با دیدن ویدئوهای ورزشی به فعالیت روزانه خود ادامه دهید.
-
نفس عمیق بکشید.
وقتی عوامل استرسزا سیستم عصبی شما را از تعادل خارج میکند، روش های آرامسازی مانند تنفس عمیق، مدیتیشن و یوگا میتوانند شما را به حالت تعادل برگردانند. تمرین منظم میتواند بسیار تاثیر گذار باشد، بنابراین هر روز مقداری زمان برای این کار کنار بگذارید.
منبع: Help Guide
جالب بود